„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ni analogije ti ne idu. ;)
Тужни су моменти у којима се сва аргументација појединих корисника сведе на чист покушај деградације саговорника у недостатку објективних и реалних аргумената. Но добро, свако бира свој начин комуникације и дебатовања у складу са самим собом и својим способностима.

Тотално ми је небулозно тврдити да име дажд није настало од Даждбога јер је тај бог доносио кишу. Друго опште је познато да једна реч у српском језику може да има више значења иако се пише исто. Тако је дажд могла да значи и киша и дати као што град може да значи и насеобина и она ледена падавина. Кад сте се већ дохватили нечастивог само ћу вам рећи да се каже и Сатана и Сотона као што се дажд и дожд.
А падне ли ти икада на памет да можда немаш довољно знања из области о којима овде пишеш? :mazi:
A ni analogije ti ne idu. ;)
Написа човек који Словене назива Индијанцима. О, хосподи! :pop:

Тужни су моменти у којима се сва аргументација појединих корисника сведе на чист покушај деградације саговорника у недостатку објективних и реалних аргумената. Но добро, свако бира свој начин комуникације и дебатовања у складу са самим собом и својим способностима.
Argumentaciju ne iznosim jer nije potrebna. Da su Sloveni Indijanci Evrope na rečenom području više je nego jasna.

A to što ti radiš je slaba retorika. Tužni su momenti...

Izvini, ali gde je tebi osećaj griže savesti? :lol:

Mislim, postavio sam ti primere crno na belo. Svi vidimo da nije istina to što si napisao; vidim ja, vidiš ti i bukvalno svako ko može doći na forum i ima oči (a nije mu stran srpski jezik).

Шта није истина ? Поделиш број предмета на историји са бројем уџбеника и добијеш проценат, то је проста математика, само ти избегаваш да одговориш на ово питање и гуслаш даље а притом си навео 3 или 4 уџбеника људи који су мртви преко 20 година.

А ја сам илустративно навео само 3 предмета са прве године, где се види да се користи литература из 60их, 70их, 80их година 20 века.
То је онако најсвежије, хаха. Да, појави се понеки уџбеник, с времена на време, који је можда млађи од 20 година и онда ти кажеш да ја лажем хаха, стварно... пазите на ФФу да се не искилавите што сте написали 5 уџбеника у задњих 25+ година.

To što se radi na Pravnom fakultetu je jedna stvarno bezobrazna sramota, čija je svrha očigledno da se izmuze što više para. Ode jedan nastavnik (u penziju ili na neko drugo radno mesto) i dođe sledeći umesto njega i već ne sme da se koristi udžbenik prethodnoga za spremanje kursa? I to još da naglasimo da izmene nisu donele nikakve revolucionarne pristupe, već samo izgovor da se ne mora kupiti nova knjiga, a profesor dobije novac i bodove za to delo, koje je najčešće prežvakavanje starijih udžbenika.

Ako ti to smatraš da treba da bude nekakav uzor, onda počinjem da shvatam gde je problem. Je li ti misliš da se igde u svetu tako studira istorija? Na Oksfordu, Sorboni ili Lomonosovljevom univerzitetu? I možda još bitnije, zašto ti uopšte smatraš da treba da bude tako?

Не, сматрам да за 1500€, колико студент треба да ти пљуне на руке, треба макар као професор да имаш уџбеник, ако ништа друго. Ваљда ти је то задатак или мислиш да је задатак професора да пишу петиције и апеле. Не мораш да одговориш, то је реторичко питање на које ја нећу иовако добити одговор или и ако добијем некакав одговор биће још један "сламнати".

To što si ti, @Карлос Шакал , naveo kao primer koji bi nekome na ovo trebalo da bude uzor, ja nazivam primerom akademske mafije. I iskreno ni ne čudi s obzirom na to da je taj fakultet u ogromnoj meri skoro pa ekspozitura dominantne političke stranke u Srbiji.

Primena ovako nečeg bi bila prava katastrofa za srpsku istoriografiju i društvene nauke generalno. Filozofski fakultet je već dovoljno propao u odnosu na neka ranija vremena, tako da bi ga ovako nešto i definitivno ugasilo; uostalom ti i pišeš kao da će se tako nešto dogoditi sa neprikrivenim priželjkivnjem, tako da bi tvoje preporuke tj. kritike zašto se ovo ne radi imale nekakvog smisla jedino ako ti je želja da ubrzaš njegovu propast.

Правни факултет је увек био експозитура владајуће партије, не само данас, не само пре 5, 10 или 20 година, него одувек. Зато што су владајућим структурама потребни кадрови те струке. Сад си као открио топлу воду. А исто важи и за економски као и за политичке науке. Филозофски је наводно имун... зато сте увели школарине, пошто сте часни и имуни.

Хоћеш да ти кажем колико су контејнера пуних уџбеника и разноразне литературе избацили са политичких наука, после 2000 године, зато што је стигло "ново време" и "нови погледи на свет"...

Правни сам навео, уз економски, зато што се ради о факултетима друштвеног смера. Обрад Станојевић је отишао у пензију, мислим 2001, његов уџбеник из "Римског права" се користио до, опет мислим, 2008 отприлике, а шта ново има да се каже о римском праву...

Да су правници лоповчине је чињенца, али обнова уџбеника то јест литературе мора да постоји, професори имају задатак да их пишу, то им је један од основних задатака. Ти браниш професоре који не пишу уџбенике, не баве се историјом а вређају оне који се њом баве.

Ако ФФ и пропадне, неће за то бити криви "алтернативци" и не знам ти ни ја ко, него екипа која седи за катедрама на самом ФФу.

А падне ли ти икада на памет да можда немаш довољно знања из области о којима овде пишеш? :mazi:
A jel možeš ti da koristiš glavu i rešiš logičke zadatke:

- zašto postoje reči dažd i kiša naporedo
- šta je daća, šta je žrtva, šta je treba

U rečniku pod nadobudan imaju onog Hamleta.

Argumentaciju ne iznosim jer nije potrebna. Da su Sloveni Indijanci Evrope na rečenom području više je nego jasna.

A to što ti radiš je slaba retorika. Tužni su momenti...
Па онда су и Немци Индијанци једног дела Европе јер су након Другог светског рата померени из Војводине, Силезије, Судета, Пруске...?
Словени су на одређеном простор успели војнички да се одрже, а на некима нису. Ето, чист пример је управо словенска Пољска, која је, некако, константно своју границу померала дубље на Запад. Ту нема никакве реторике, романтизма... Европа је континент где рат није престајао вековима, па је и логично да су слабија племена нестајала, а јача опстајала и ширила се...

Па онда су и Немци Индијанци једног дела Европе јер су након Другог светског рата померени из Војводине, Силезије, Судета, Пруске...?

:rotf:

Kako se samo pokažu...

I svi odreda članovi bukvalističkog kluba. Logiku učili napamet u drugom srednje. :rotf:

Па јесу ли Немци Индијанди Силезије, Судета и Пруске?
Ајде није ли те срамота да пишеш ове великогерманске глупости, Пруси су балтичко племе које је германизовано под утицајем тевтонског реда а касније и немачких династија из Бранденбурга. Исто важи за Шлезију, Померанију, Лужицу и Судете, то су германске земље као што је и Мадагаскар. Свашта.

Ајде није ли те срамота да пишеш ове великогерманске глупости, Пруси су балтичко племе које је германизовано под утицајем тевтонског реда а касније и немачких династија из Бранденбурга. Исто важи за Шлезију, Померанију, Лужицу и Судете, то су германске земље као што је и Мадагаскар. Свашта.
Ја пишем "великогерманске" глупости, а ви мислите да су Срби живели дуж целог потеза Урал-Португалија (чак основали Португалију)...?
tenor.gif

За пар година ће пола вас таквих мислити да су Немањићи били стечајни управници мале Србије, а да су Деретићеви Оштривојевићи били фаце. Јер... ка томе води прича коју подржавате вукући Деретићеве кочије.

Шта није истина ? Поделиш број предмета на историји са бројем уџбеника и добијеш проценат, то је проста математика, само ти избегаваш да одговориш на ово питање и гуслаш даље а притом си навео 3 или 4 уџбеника људи који су мртви преко 20 година.

А ја сам илустративно навео само 3 предмета са прве године, где се види да се користи литература из 60их, 70их, 80их година 20 века.
То је онако најсвежије, хаха. Да, појави се понеки уџбеник, с времена на време, који је можда млађи од 20 година и онда ти кажеш да ја лажем хаха, стварно... пазите на ФФу да се не искилавите што сте написали 5 уџбеника у задњих 25+ година.

Zato što si ti napisao sledeće:

Тачно је да не пишете уџбенике, нико од вас,

U istoj ovoj poruci si napisao sledeće, što je takođe nesistina:

не баве се историјом а вређају оне који се њом баве.

Ponovio si nekoliko puta da niko ne piše ništa. Da li je tebi jasno da se tvoja izjava može opovrgnuti tako da se pokaže da je doslovno samo jedan jedini nastavnik napisao jedan nešto u zadnjih nekoliko godina?

Da ni ne pominjemo da si napisao da se studentima nameće literatura na stranom jeziku. A što je potpuna laž (mogao si bar tu grešku priznati, ali vidim da se uopšte ne vodiš svojim razumom, već samo emocionalnom ostrašćenošću).

Не, сматрам да за 1500€, колико студент треба да ти пљуне на руке, треба макар као професор да имаш уџбеник, ако ништа друго. Ваљда ти је то задатак или мислиш да је задатак професора да пишу петиције и апеле. Не мораш да одговориш, то је реторичко питање на које ја нећу иовако добити одговор или и ако добијем некакав одговор биће још један "сламнати".

To nije u opisu radnog mesta; plata se za to ne dobija, niti je u duhu programa Filozofskog fakulteta. Seminarski radovi se spremaju iz raznovrsne literature, kao i kolokvijumi, ispiti, itd...uniformni udžbenici koji iz nastave odstranjuju upotrebu naučne literature ne stvaraju naučnike. Ne znam zašto je to toliko teško shvatiti?

TI kažeš da je problem u tome što se ne radi dovoljno i ne piše istorija, kao da su udžbenici naučni radovi (nisu i svako pisanje bilo kakvog studentskog pomagala, dakle ne mora biti čak ni uniformni udžbenik, samo olakšava polaganje ispita, zaglupljuje studenta i oduzima vreme onome ko to piše) tako da ti opaska sama po sebi nema nikakvog smisla.

Žališ se da su školarine za studente u samofinansiraućem statusu prevelike (i jesu, slažem se), a ovamo ti ne smeta uopšte navedeno od Pravnog fakulteta. Ako bi mi mogao smireno i argumentovano obrazložiti, bio bih ti zahvalan, jer sve što deluje jeste da pitaš zašto fakultet ne radi na dodatnom zaglupljivanju budućih naraštaja istorije (kao da već nisu zaglupljeni dovoljno).

Na samom kraju, da ti podvučem nešto što je, izgleda, tebi a izgleda i mnogima potpuno nepoznato. Pošto se stalno piše studenti plaćaju 1500 evra školarina, iz čega bi neko mogao pretpostaviti maltene da je Filozofski privatni fakultet:

11.JPG

http://www.bg.ac.rs/files/sr/upis/osn-i-integr-akademske/fzf_2020.pdf

Na istoriju se upisuje 109 studenata iz budžeta i 11 u samofinansirajućem statusu. Slovima: jedanaest. U procentima, to je svega 9,17%. Hajde da uporedimo to sa drugim fakultetima. Recimo, te koje si spomenuo; ovo su procenti studenata koji upisuju u samofinansirajućem statusu?

Pravni: 800 (57,14%)
Ekonomski: 690 (53,08%)

Da li ti kapiraš da je po kvotama Filozofski fakultet u samom dnu po pitanju ove razmere od svih u Beogradu; da čitavih tričavih 9 odsto studenata upisuje taj fakultet godišnje u samofinansirajućem statusu?

Ух, кад крене мантра о старим германским територијама, увијек упаднемо у замку да робујемо у стереотипима. Јако, јако је упитно да ли за простор данашње Пољске можемо рећи старе германске територије, у свом путешествију јесу пролазили тим простором, или би имали неко вријеме и пребивалиште германски народи (Готи, Гепиди, Херули, Свеви, Бургунди, Ругијци и ини), али је свакако потребан опрез када напишемо старе германске територије.
На поменутим територијама, које сам назвао старим германским, Немци су градили дворове, подизали градове, храмове...Дакле, остварили су један значајан културни утицај и оставили битан траг који је данас потпао под баштину Пољске.
Уз то, нема ту мантра или не... морамо бити реални и непристрасни ма о којој теми причамо... постоји термин Магна Германија још из периода Римског Царства, дакле... није то нико измислио пре 100 година да наштети Словенима, него много раније.

Озбиљно се прегањате око тога који су већи Индијанци Европе? :rotf: Зјууу - брука, друже!
Не прегањамо се, дискутујемо, дискусија некад може бити и мало жустрија, могу пасти и мало теже речи али наука само кроз дискусију и проверу аргумената може напредовати. Не можемо држати главу у песку.

Ја пишем "великогерманске" глупости, а ви мислите да су Срби живели дуж целог потеза Урал-Португалија (чак основали Португалију)...?

За пар година ће пола вас таквих мислити да су Немањићи били стечајни управници мале Србије, а да су Деретићеви Оштривојевићи били фаце. Јер... ка томе води прича коју подржавате вукући Деретићеве кочије.

Срби су живели од испред Каспијског језера (јер тако бележи Птоломеј) до иза Лабе, можда су то ти Прокопијеви Спори. Сад, да ли су били и у Портгалији то не знам, није ми баш предмет интересовања.

Деретић је Луис Буњуел српске историографије, он је плагијатор, компилатор и потпуно је покрао радове Милојевића, Пјановићке, Пешића и Билбије. Деретић није ништа посебно ново рекао, сем што је убацио причу о Нину Белову, Сербону и Александру Македонском као древним српским владарима.

Претпостављам да је Деретић то име "Оштривојевићи" дао по Оштројилу или Остројилу, други наши тумачи преднемањићке историје називају те династије Свевладовићима и Дрвановићима. У Летопису попа Дукљанина има доста података, све зависи од тумачења аутора.

Код нас се "етаблирани" историчари никад озбиљно нису бавили овим делом, углавном га прескачу и одбацују као непоуздано или користе само делове, појединачно.

Šta je slovenska verzija istorije?
To je skup ideja koje su razvijane vekovima i koje je uoblicio akademik Lamanski 1859. godine u magistarskom radu pod nazivom "O Slovenima u maloj Aziji, Africi i Spaniji". Doduse tada jos nije bio akademik ali ja za svoje delo dobio nagradu ruske akademije. Vec 1963. godine postaje srpski akademik.

U ovom slucaju nema osnova da pricas o pseudoistoriji....

На поменутим територијама, које сам назвао старим германским, Немци су градили дворове, подизали градове, храмове...Дакле, остварили су један значајан културни утицај и оставили битан траг који је данас потпао под баштину Пољске.
Уз то, нема ту мантра или не... морамо бити реални и непристрасни ма о којој теми причамо... постоји термин Магна Германија још из периода Римског Царства, дакле... није то нико измислио пре 100 година да наштети Словенима, него много раније.

Градили су и Турци Омсанлије и џамије и текије, и ханове и базаре, и хамаме и мостове, и друмове и тврђаве итд све од Цариграда до Беча скоро. И оставили значајан културни траг и утицај. Па те земље никад нису биле етнички њихове. Ни анведене нису германске.

Магна Германија би требало да се односи на земље преко реке Рајне, највише информација нам долази преко Тацита, проблем је што је он у Германе убарајао и племена која нису германска.

Германи су насељавани у пограничном подручју римског царства, баш од стране Римљана које су служили као живи штит, као њихови крајишници. Римљани су их заузврат помагали финансијски, логистички и војно а ако би притисак других племена, због којих су и насељавани као крајишници, постао превелик, дозвољавали би им насељавање на територији Царства. Германи су понекад мењали страну али су углавном били и остали слугерање Римског царства.

Сад је остало још само да ми кажеш од којих народа су бранили Рим.

Да и ? Шта је извукао као поуку, као резултат анализе, да ли су владари који се у делу помињу постојали, где су им били дворови, с ким су ратовали, с ким били савезници, како им се звала држава, да ли су имали независну цркву од Рима и Цариграда, хронологија њиховог владања, ко је коме претходио а ко кога наследио итд.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back