„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa zašto ti misliš da iko koga je pomenuo, uključujući i Palavestru, uopšte i zna za taj snimak? :lol:

Nije Palavestra član kruskog saveta...tamo u toj emisiji sve žabe i babe su pomešane. Predrag i Aleksandar su dve različite ličnosti.
Pa zašto ti misliš da iko koga je pomenuo, uključujući i Palavestru, uopšte i zna za taj snimak? :lol:

Nije Palavestra član kruskog saveta...tamo u toj emisiji sve žabe i babe su pomešane. Predrag i Aleksandar su dve različite ličnosti.
Nsu osim sto je zanimljivo da se doktorira i postane "glavonja" na filozofskom fakultetu bas od kada stignu monarhisti na vlast....a da li je clan krunskog saveta? Zamerice ti ....

Istorija

Učiteljica života. Samo još kada bi đaci pratili predavanja...

A djaci istoricari, svakih 50 godina izadju svoje kraljeve predsednike drzavu ....kao "dobri djaci" nikako da nauce da se svaka agresija na srbiju prvo priprema tih 50 ili sada vec na 30 godina, pa su u prvom redu da slabe drzavu "istinama" neprijatelja srbije.
Treba li dokaza da su u svim izdajama prvi istoricari protiv vlasti u drzavi srbiji? treba li dokaza da u srbiji redovno lazu istoricari za neprijateljske interese? A rade li to nemacki istoricari, pa da krivite narod ili njegov moral...nemoralni, polupismeni, nesrbi

Ја сам запањен колико ти не разумеш. Мешаш речи двају различитих језика из различитих раздобаља, с различитих простора, различитих историјских развоја, морфологија и гласовних система.

Ја сам запањен колико ти не можеш да видиш условљивост.

U XIX veku su postojale dve istoriografske škole, germanska i slovenska. Bile su ravnopravne. Treba reći da je kod Slovena bilo onih koji su bili bliži germanskoj školi i obrnuto, kod zapadnjaka je bilo onih koji su verovali u slovensku školu.

Onda su Germani krenuli u pobijanje teza slovenske škole, pisali knjige i referate. Pa su tako dokazivali da:

• Veneti nisu Sloveni
  • Iliri nisu Sloveni
  • Srbi nisu Tribali
  • Justinijan nije Sloven
  • Vaslijije I nije Sloven,
  • i mnogo toga drugog......
Slovenski akademici su verovali da je u pitanju uticaj politike na germansku nauku.
Slovenska akademska misao je opasno uzdrmana krajem XIX veka i potpuno dokrajčena oktobarskom revolucijom.
Tokom čitavog XX veka, slovenska akademska misao nije imala zastupnika u institucijama sistema.

U Srbiji i dalje vlada takva situacija, dok u Rusiji u institucijama počinju ponovo da se razmatraju ideje koje su nasilno prekinute pre stotinak godina.....

Када крене расправа о овој теми, то се поодавно претворило у теолошки сукоб "правовјерних и јеретика", "сукобљене стране" су се укопале у бусију, селективно, тачније строго селективно наоружале сазнањима при чему је одбачено све оно (а то је 90%) што се макар и у назнакамо не уклапа у жељени калуп, и онда удри по "противничкој страни" из свег расположивог оружја и оруђа. Ту је увијек погодније детектовати грешке протвника него ваљаност властитих тврдњи, бирају се историјски списи, нађу неке нетачности којих наравно има и које су узроковане различитим разлозима (пристрасност, тадашња површна сазнања, рпбовање у увјерењу о суперипрним и инфериорним народима којег ће увијек бити итд), произвољне или неозбиљне тврдње, некад све то изложи посптдном тумачењу, па удри.
Важно је бити увјерљив, а увјерљив си ако кажеш/напишеш, "доказано је" или "генетика је доказала", како нам то има обичај рећи у свом дубокоумном баљезгању новоткривени "експерт" за историју и генетику, извјесни Радуловић, по вокацији политичар.

Генетика још ништа није доказала, ово што данас имамо су тек назнаке.
Тестирања Y-хромосома као и тестирања свеобухватне генетике данашње популације могу помоћи да створимо слику о могућем поријеклу, руководећи се искључиво методом подударања и преклапања резултата код тестирања одређеног броја припадника различитих народа.
Међутим, да би добили бољу, јаснију слику о етнографским кретањима кроз историју, мораћемо сачекати резултате тестирања скелета из разних временских епоха, оних које имамо данас и оних који ће бити нађени.
Имамо превелику разлику између времена из којих датирају сачувани скелети, превелики временски интервали, више стотина, па и хиљада година гдје немамо ништа, од многих народа немамо уопште тестираних скелета, релативно мало је тестираних скелета када је у питању ближа прошлост, развијени или касни средњи вијек, некад резултати тестирања скелета дају потврду (као рецимо ове године тестирање 5 скелета Авара из VII вијека са локације Карпата) постојећим увјерењима, често баш и не.
Ово што имамо данас су тек назнаке о могућим етнографским кретањима, то је премало да би могли рећи да су ДНК тестирања дала коначну потврду прихваћеној историографији, или је демантовала, не можемо на основу тога поставити ни нове теорије, и свакако не можемо рећи "доказано је".

U XIX veku su postojale dve istoriografske škole, germanska i slovenska. Bile su ravnopravne. Treba reći da je kod Slovena bilo onih koji su bili bliži germanskoj školi i obrnuto, kod zapadnjaka je bilo onih koji su verovali u slovensku školu.

Onda su Germani krenuli u pobijanje teza slovenske škole, pisali knjige i referate. Pa su tako dokazivali da:

• Veneti nisu Sloveni
  • Iliri nisu Sloveni
  • Srbi nisu Tribali
  • Justinijan nije Sloven
  • Vaslijije I nije Sloven,
  • i mnogo toga drugog......
Slovenski akademici su verovali da je u pitanju uticaj politike na germansku nauku.
Slovenska akademska misao je opasno uzdrmana krajem XIX veka i potpuno dokrajčena oktobarskom revolucijom.
Tokom čitavog XX veka, slovenska akademska misao nije imala zastupnika u institucijama sistema.

U Srbiji i dalje vlada takva situacija, dok u Rusiji u institucijama počinju ponovo da se razmatraju ideje koje su nasilno prekinute pre stotinak godina.....
Germani imaju invazivni mentalitet. Krenuli su u pobijanje kako slovenskih teza tako i Slovena. Uzeli su geopolitičko-istoriografski okvir i tvrdoglavo ga se držeći počeli su da suzbijaju Indijance Evrope (Slovene) u prošlosti praveći bolju germansku prošlost. Prava perverzija ljuskog uma i etike je naša nedavna refleksija tog procesa germanske kozmetike kolektivnog pamćenja:

1589614868247.png

... koja upravo germanske instuitucionalne i izdašno finansirane težnje pripisuje srpskoj nativnoj istoriografiji koja pokušava da se rodi. Satanistička posla.

srpskoj nativnoj istoriografiji koja pokušava da se rodi. Satanistička posla.

Satanistička posla su ovaj termin. Srpskoj nativnoj istoriografiji?

Jaje.JPG

Ti si jedan od retkih ljudi na planeti koji mogu da pogledaju u osobu koja bulazni nepovezano i verovatno ima i neke psihičke poremećaje, i da samo kažeš :ok: samo napred!

И овде кажу да је Душан само обнављао српске територије и да се његова држава звала Велика Илирија!
То је потпуно иста група људи попут Деретића који тврди да Стефан Душан није урадио ништа значајно, јер је он само обновио тек неке ситне делове српске државе која се простирала, па... до Португалије, коју су такође основали Срби.
Само се питам, понекад... како људи који следе Јована Деретића не виде да он, пре свега, од српске историје прави гротеску, притом умањујући значај правих српских историјских личности, у многим случајевима их чак замењујући потпуно измишљеним ликовима.

Само фали да неко каже да је у старим шпанским записима нашао податак да је "нејаки" био заправо Цар Душан, јер, ето, није "обновио" Србију од Урала до Апалачких планина. И смео бих да се кладим да би многи поклоници аненарбеовске историје прихватили такав податак.

Ја сам запањен колико ти не можеш да видиш условљивост.
Не могу видети нечега чега нема.

У старословенском свако јотовано д даје жд, отуда и императив даждь 'дај' има такав облик. У другим лицима не долази до јотовања, те основа дад- остаје непромењена: дадивѣ, дадита, дадимъ, дадите. Такав исход јотовања је само источнојужнословенска особеност! У других Словена исходи су били другачији, те код њих императив 2. и 3. лица једнине глагола дати није могао бити даждь, већ је морао имати мало другачији облик у складу с исходом јотованога д.

Тумачење старословенскога дъждь 'киша' много је тежи задатак, а додатно одмаже то што жд у старословенском није само исход јотовања д, но и палатализације скупина зд и зг. Код осталих Словена потоње две скупине такође су изједначене, али разликују се од јотованога д. Захваљујући тој чињеници, може се утврдити да дъждь потиче од прасловенскога облика *dъždžь (упоредити старопољско deżdż с очуваним ždž), а он или од *dъzdjь или *dъzgjь. Даља реконструкција је клизав терен.

Што се тиче нашега језика, језичке промене пре првих записа на народном језику дале су источноштокавско дьжд и западноштокавско дьжђ. У 14. веку дошло је до промене ь > а, од чега су настали источнштокавско дажд и западноштокавско дажђ.

Poslednja izmena:
Јел и ти то хош рећи да су Словени неандерталци?

Mislim da pokušava da saopšti da se priključio toj sekti one profesorke iz Republike Srpske. Vidiš kol'ko priča o satanizmu; mada je prvo krenulo kao šala. :lol:

Verovatno će uskoro da krene da priča o Žigu zveri, Antihristu (to valjda misli da sam ja) i jevrejskoj zaveri protiv Srba.

Mislim da pokušava da saopšti da se priključio toj sekti one profesorke iz Republike Srpske. Vidiš kol'ko priča o satanizmu; mada je prvo krenulo kao šala. :lol:

Verovatno će uskoro da krene da priča o Žigu zveri, Antihristu (to valjda misli da sam ja) i jevrejskoj zaveri protiv Srba.
Moraš još da dodaš priču o ravnoj ploči kao tvoji drugari:

DEMAGOGIJA 1-0-1:

Nisi u pravu. Sloveni su Indijanci Evrope. Neandertalci nisu sp. Homo sapiens.
Словени нису сатирани у мери у којој су то била индијанска племена. Мислим да чак нема народа у Европи који може да се упреди са њима...
Све у свему, не може народ који се распростире на више од пола европске територије да се упореди са племенима која су, на жалост, опстала само у резерватима.

Nisi u pravu. Sloveni su Indijanci Evrope. Neandertalci nisu sp. Homo sapiens.
Ни белци нису црвенокошци. Нии ми јасно, хош рећи да се Словени од других Јевропејаца разликуједу ко Индијанци од дођошâ? Како год, не мош у Јевропи бити домороднији од неандерталца.

Poslednja izmena:
Не бих се чудио, псеудонаука дели све своје најлепше одлике с таквим триповима. Сотона или Ђермани - исти клинац.

Словени нису сатирани у мери у којој су то била индијанска племена. Мислим да чак нема народа у Европи који може да се упреди са њима...
Све у свему, не може народ који се распростире на више од пола европске територије да се упореди са племенима која су, на жалост, опстала само у резерватима.
Sloveni su istrebljeni i asimilovani na prostoru Nemačke, Austrije, Mađarske, Danske, Italije, Rumunije, Moldavije i Grčke. Kad kažem Indijanci Evrope, mislim na taj prostor. A mogao bih taj prostor proširiti sa Baltima.

Moraš još da dodaš priču o ravnoj ploči kao tvoji drugari:

DEMAGOGIJA 1-0-1:

Sam biraš one sa kojim se asociraš. Niko te nije naterao da te ljude krstiš genijima i svojom duhovnom braćom, ili koristiš termin 'nativna istoriografija'. Niko nije obuzeo tvoje telo privremeno (ili se barem nadam da nije) dok si to kucao, već su sve to tvoje reči.

Не бих се чудио, псеудонаука дели све своје најлепше одлике с таквим триповима. Сотона или Ђермани - исти клинац.

Ček', ček',...pred očim' mi se nešto autohtonizuje upravo.

Sotona počinje sa SO. Kod Germana imamo R na trećem mestu. Koja li je ono demonska životinja? Kokoš. Ne teba izvor; to se zna jer je opšte poznato. Dakle, tu imamo starosrbski sufiks OŠ (on je i dan danas u upotrebi, mada je metatezom slobodnog mišljenja prebačen na početni deo — Oš idemo na pivce?).

image-asset.jpeg

:eek:

Lepo sam ti na prethodnoj stranici dokazao da je to što pišeš neistina; postavio sam ti i fotografije korica, a ti se ovde praviš potpuno lud. :lol: I da još gore bude, iako se praviš potpuno lud, još s toliko bezobrazan da mi ovde spočitavaš nekakvo spinovanje.

I ne znam šta ti zamišljaš? Da sam ja sve te knjige izmislio? Photoshop?

https://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php?ref=978-86-17-19713-9

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je izdao Antićev udžbenik. Eno odi u knjižaru i kupi je i sam otvori ako mi ne veruješ; nije puno, 800 dindži.

Nema ovde mesta za vrdanje. Jesi li u pravu; da/ne. Jasno kao dan. Neistina je da niko od univerzitetskih nastavnika ne piše literaturu za studente, koa što nije istina ni da se studentima nameće za ispit obavezna literatura na stranom jeziku na osnovnim akademskim studijama.

Na prethodnoj stranici sam postavio samo neke primere vezano za početne periode; ta evo i Dubravka Stojanović je napisala udžbenik sa istoriju vanevropskog sveta u savremeno doba:

Ајд Славене не зезај, навео си десетак књига, од којих су аутори неких типа Мирон Флашар, Милан Будимир, Фанола Папазоглу, Милош Ђурић мртви одавно, типа 20+ година, па и тих десетак који је то поценат од укупне литературе ?

Не пишете уџбенике, то је чињеница, није мој проблем што се чињенице некоме не свиђају, иди види како се пишу уџбеници на правном и економском.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back