„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Како дажд значи дај када у српском касније иста реч значи киша? Видеш ли повезаност?
Ти не конташ ни када ти се нацрта. Мешаш две различите речи из двају различитих језика двају различитих доба. :dash:

То ти покушавам рећи - не знаш о чему говориш а дошао си да проповедаш неке надринаучне бајке. Ово треба да ти покаже да су барем неки твоји закључци заправо засновани на нетачностима и мешању баба и жаба.

Ти не конташ ни када ти се нацрта. Мешаш две различите речи из двају различитих језика двају различитих доба. :dash:

Ако Даждбог није доносио кишу зашто се онда касније киша звала дажд? Зашто Руси кажу Дожд?

Dabog (Dajbog, Dažbog, Daždbog) je slovenski bog koji daje život Zemlji, jer je istovremeno bog Sunca (sunčeve toplote) i kiše koji su najvažniji uslovi za opstanak ljudi. On je istovremeno i bog podzemnog sveta i rodonačelnik Slovena (ljudi). Dabog je prema usamljenom tumačenju Veselina Čajkanovića bio i vrhovni bog Srba.

То је читава била поента а не неке небитне ствари.

Ако Даждбог није доносио кишу зашто се онда касније киша звала дажд?
Ово ти је отприлике као да питаш зашто се раније четовање није односило на рачунаре ако се данас тако назива дописивање. :roll:
Све ти је објашњено, па и нацртано, а ти ништа не разумеш.

Ово ти је отприлике као да питаш зашто се раније четовање није односило на рачунаре ако се данас тако назива дописивање. :roll:

Не него ако тај бог не доноси кишу (а доносио је) зашто би касније реч дажд значила киша. То је једноставно повезано. Зато што је дар = дажд (киша). Дажд (киша) је сам дажд (дар). Горе горе горе горе. Ја завршио реченицу са четири наочиглед исте речи. :D :D

Разумем него је банално исувише. Нема шире слике.

Poslednja izmena:
Не него ако тај бог не доноси кишу (а доносио је) зашто би касније реч дажд значила киша. То је једноставно повезано. Зато што је дар = дажд (киша). Дажд (киша) је сам дажд (дар). Горе горе горе горе.
Ја сам запањен колико ти не разумеш. Мешаш речи двају различитих језика из различитих раздобаља, с различитих простора, различитих историјских развоја, морфологија и гласовних система.

Poslednja izmena:
To sve treba videti kod pojedinačnog autora koji je te termine koristio i odatle krenuti.
Ma uzas, svi hoce da ...u stvari cekaj, a cemu sluze istoricari, arheolozi i ostali "strucnjaci"
Mislim ok znamo da sluze sebi i svojoj familiji, ali ko placa strucnjaka i dozvoljava mu da raspolaze dobrima Srbije, a on....navija, nosi dresove i nista ne radi...ili ipak radi, pise po internetu lazi za fine novce....opljackane od naroda....

Ma uzas, svi hoce da ...u stvari cekaj, a cemu sluze istoricari, arheolozi i ostali "strucnjaci"
Mislim ok znamo da sluze sebi i svojoj familiji, ali ko placa strucnjaka i dozvoljava mu da raspolaze dobrima Srbije, a on....navija, nosi dresove i nista ne radi...ili ipak radi, pise po internetu lazi za fine novce....opljackane od naroda....

Šta je pitanje?

Цар Душан је знао где живе Срби и он је само обновио нашу територију. То је био ослободичаки рат а не освајачки зато се и звала његова држава Magnum Illyricum односно Велика Илирија.
Dakle neki Francuz napravio kartu Dušanovog carstva na osnovu ko zna čega (najverovatnije svoje mašte i nepoznavanja istorije ovih prostora) i to je sada dokaz faktičkog stanja Dušanovog vremena?
I pre mi se čini da je pojam Srbin korišten kao sinonim za pojam Sloven što je činjeno neretko u prošlosti, jer se karta poklapa sa rasprostanjenošću južnoslovenskog življa, a ne samo srpskog. Ili su možda i Bugari i Hrvati postali naknadno Srbi?

Mozda si cuo za Teslu, ako postoji u svapskoj literaturi mozda jesi....vidis, taj genijalni lik je imao manji ego, iako je imao na to pravo nego vi koji nemate pojma o svojoj nauci....ako je prihvatanje i ne prihvatanje nekih naucnih dokaza problematicno i posle ekspertiza onda je sud javnosti bitan faktor....a egomanijaci nisu na takvom stepenu svesti da bi sebi dozvolili da im "neka" javnost sudi...pa onda ispada da je vaznije sta neka svapska javnost misli o istorijskim argumentima " naucnim" nego strucna javnost....Razumes razliku? Tesla je dozvoljavao da javnost sudi i o njoj vodio racuna, ali veliki strucnjaci sa mnogo argumenata ( doduse sakrivenih i prodatih) nikako da pokazu da ih zanima sta javnost misli nego se tuku oko argumenata i nauke po kuloarima....

Verovatno. Pošto je lažov, pitanje je šta mu se može verovati na reč, a šta ne. On kaže da je doneo nekakve potvrde da je u inostranstvu i sam završio arheologiju i pokazao Goranu Fesu; ako su tu, šta ih ne pokaže? Objavljenih radova sa stručnom recenzijom nema, niti je dana proveo radeći nešto vezano za arheologiju; da li je uopšte i završio arheologiju ili se i to lažno predstavlja, pitanje je. U jedan muzej je svojevremeno donosio nekakve eksponate na preprodaju, pa se ništ nije ispostavilo oko njegove akreditacije.

Pa upravo ovaj čovek deluje kao sorta koja pripada arheološkoj mafiji. :lol:
Dakle lazov i prevarant...? Pojavi se u javnosti i prozove istoricare, pa i jednog poznatog profesora za kradje i lazi, a ne stigne u zatvor? Nisam nasao ni da mu je neko odgovorio na optuzbe....Ima li tu ozbiljnih ljudi ili se to resava na kriminalno kafanski nacin....medju " strucnjacima" ?

Dakle lazov i prevarant...? Pojavi se u javnosti i prozove istoricare, pa i jednog poznatog profesora za kradje i lazi, a ne stigne u zatvor? Nisam nasao ni da mu je neko odgovorio na optuzbe....Ima li tu ozbiljnih ljudi ili se to resava na kriminalno kafanski nacin....medju " strucnjacima" ?

Pa možemo ti i ja da postavimo na YouTube neku glupost i krenemo da lupetamo tako i šta sad treba da se svako osvrće na nas? :lol:

Pa nije kao da je Kovačević izjavio nešto za Politiku ili RTS pa da sad treba neko da ga tuži za klevetu. :mrgreen:

P. S. I koje je to istoričare prozvao? Nisam primetio...

Pa možemo ti i ja da postavimo na YouTube neku glupost i krenemo da lupetamo tako i šta sad treba da se svako osvrće na nas? :lol:

Pa nije kao da je Kovačević izjavio nešto za Politiku ili RTS pa da sad treba neko da ga tuži za klevetu. :lol:

P. S. I koje je to istoričare prozvao? Nisam primetio...
Ako sam ja razumeo sve koji odlucuju u zemlji Srbiji i jos ako prozove akademika i coveka glavnog tadasnjeg na filozofskom i filoloskom fakultet za krivicno delo, a on bio tada i clan krunskog saveta...nemoguce je " nekog bezveze lika" ne pozvati na odgovornost, normalno, ako nema argumente za ono sto tvrdi...
Govorim o 90tim godinama i najjacoj vlasti monarhista u srbiji od prevrata....

Ako sam ja razumeo sve koji odlucuju u zemlji Srbiji i jos ako prozove akademika i coveka glavnog tadasnjeg na filozofskom i filoloskom fakultet za krivicno delo, a on bio tada i clan krunskog saveta...nemoguce je " nekog bezveze lika" ne pozvati na odgovornost, normalno, ako nema argumente za ono sto tvrdi...
Govorim o 90tim godinama i najjacoj vlasti monarhista u srbiji od prevrata....

Pa zašto ti misliš da iko koga je pomenuo, uključujući i Palavestru, uopšte i zna za taj snimak? :lol:

Nije Palavestra član kruskog saveta...tamo u toj emisiji sve žabe i babe su pomešane. Predrag i Aleksandar su dve različite ličnosti.

Poslednja izmena:
Pa jes u pravu si katedre i profesura, kao i "doprinos" narodu su nasledni, pa ide kroz generacije iskljucivo " prema sposobnostima" cak s i titule prenose i tzv. gradjanskom drustvu Srbije....sposobni neki " plemici" sa odbranjenim doktoratima....doduse ionako sebe svi zovu nekim doktorima, jer im radove prozivaju rodjaci sa svakom novom knjigom koju su prepisali.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back