„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, bio si i mod, ali posto nisi jedini na ovom pdf zaduzen za laznu istoriju menjate uloge u zavisnosti od potrebe....

Ne, u vreme postojanja tvoje teme nisam bio mod.

Metronomy, hajde se sad ti pokaži kao čovek i iskreno odgovori: https://forum.krstarica.com/threads/vincanska-kultura-ili-vruc-krompir-srpske-istoriografije.893415/

Ova tvoja tema o Vinči ima čak 11 stranica. Deluje mi da si je možda i otvorio da proveriš može li ozbiljno šta da se piše. Reci sada (na stranu što ja nisam uopšte mogao ni brisati, jer nisam bio mod) iskreno, je li t bilo dopušteno da sve ozbiljnije kažeš što si hteo u tih jedanaest stranica? Je li neko od moderatora obrisao bilo koju ozbiljnu poruku na toj temi; da li je zabranjeno na ovom potforumu pričati o vinčanskoj kutluri?

Nit' pokušavam da branim moderaciju, niti da kritikujem tebe; samo molim za jedan iskreni odgovor, kratko i jasno.

Je li može odgovor?

Ma šta sam to radio? Pozivao na linč?

Nije pristojno izmišljati.
Sve je jasno... Na četvrtom mestu nickname-a ti je slovo V (Vatikan, centar zapadne hrišćanske crkve. A šta je njen simbol? Krst, koji ima, pazite ovo, ČETIRI strane - slučajnost? ne bih rekao).
Zato si ti ovde... Da nas koji znamo da je vrt u kojem je nastao Adam zapravo na Ceru odvučeš od istine.

Sve je jasno... Na četvrtom mestu nickname-a ti je slovo V (Vatikan, centar zapadne hrišćanske crkve. A šta je njen simbol? Krst, koji ima, pazite ovo, ČETIRI strane - slučajnost? ne bih rekao).
Zato si ti ovde... Da nas koji znamo da je vrt u kojem je nastao Adam zapravo na Ceru odvučeš od istine.

Evo, pošto Metronomy ne može da da odgovor, ja ću pokušati: njegova je namera bila da dokaže da na ovom forumu nije moguća argumentovana diskusija. I iz tog razloga ju je i otvorio. Pa su tu bile i neke provokacije, sve sa namerom da izazove sankcije moderacije, kako bi doveo do samoispunjujućeg proročanstva. I tako na ptf Politici (gde ubedljivo vlada mnogo gora klima nego ovde) da piše kako ga je odavde, navodno, neko oterao. Eto, zato i piše:

Ma ne moze ....

On zapravo želi da ne može, kako bi to bilo potvrda nečega što je umislio (a možda i izmislio).

To je slična taktika koju su koristili hrvatski, bošnjački i dukljanomontenegrinski (da već ne kažem crnogorski) provokatori koji su svojevremeno dolazili na ovaj potforum. Mislim na, između ostalih, naravno Stari Crnogorac i de.omnibus.dubitandum (iliti čuveni *demitologizator* srpske mitomanije, mujo.hrnjica). A prav istina jeste da je jedan deo kvalitetnijih forumaša rasteran odavde, al' su za to najzaslužniji upravo oni koji su pristalice alternativne istorije, kao npr. Scott Isle koji je išao naokolo i pretio forumašima da im decu treba pobiti zato što nisu autohtonisti. I slični primeri.

Vec dve strane spamujes ovu temu i ne zelim vise da ti pomazem, rekao sam sta sam imao....

Jedino što sam te upitao jeste da vrlo kratko kažeš istinu i kažeš iskreno, ništa više. Kratko i jasno. Ali, izgleda da je upravo u tome i problem — u tvojoj ili nemogućnosti ili nespremnosti da budeš iskren i da govoriš otvoreno.

Није Била Зора, него Βυλάζωρα . Не знам која је етимологија топонима, ваљало би писати и питати Александра Лому, но у време када је посведочена у прасловенском језику реч бела имала је дуго /е/, а у речи зора на месту гласа /о/ било је кратко /а/, тако да ништа од словенскога тумачења.
Znam kako je toponim zapisan, naravno. Pošto je u nauci prihvaćeno mišljenje da se toponim Gordoserbon sastoji od dve nazevisne reči, ja sam napisao odvojeno Bila i Zora.
Jasno mi je da se niko nije bavio etimologijom ove reči, ali kako možeš da upoređuješ toponim koji potiče pre Hrista sa posvedočenim staroslovenskim rečima kada je vremenska distanca više od 1000 godina? Pravo je pitanje da li toponim više liči na grčki, latinski ili neki treći jezik.

Međutim, imamo mišljenje akademika Lamanskog u pogledu antičkih toponima Zagora, Kion i Libisa u Paflagoniji. Ja sam u svađi sa srpskim jezikom i književnošću i ne razumem kako je on došao do tog zaključka. Shvatio sam da su to antička mesta u kojima se prvo pojavljuju Sloveni u VII veku, Zagora je OK, ali kako su Kion i Libisa slovenski toponimi, pojma nemam. Dalje, imamo mišljenje Pančenka da je Modrena slovenski toponim, takođe u epicentru slovenskog bitisanja u maloj Aziji.

Zašto recimo ti ne pročitaš šta su zapisali akademik Lamanski i Pančenko i kako su došli do zaključaka ako se razumeš u te jezičke zavrzlame?

Dokle god domaća nauka bude radikalno odbijala da se bavi ranim srednjim vekom. Jedno povlači drugo, negativna povratna sprega koja na kraju dovodi velikih potresa.
Domaća nauka je na potezu......
Složićemo se i oko toga.
Takođe, mislim da je velika sramota da na nekoj od televizija RTS-a nema neki kvalitetan program vezan za istoriju, neke debate stučnih ljudi... nešto...

Pa zato što se grad zvao Servitij(um).
Neznam odakle ti je podatak za Servitijum, Ptolomej nije tako zapisao toponim
Beta se u antici čitala kao B, izgleda do II veka, kada je počela da se čita kao V, ali to je manje bitno, https://www.foundalis.com/lan/betapro.htm

Imamo 2 toponima:
Obrni, okreni, ili Servinon i Servon ili Serbinon i Serbon. Ovo ne bi trebalo da je težak zadatak za rešavanje?

Beta se u antici čitala kao B, izgleda do II veka, kada je počela da se čita kao V, ali to je manje bitno, https://www.foundalis.com/lan/betapro.htm

Imamo 2 toponima:
Obrni, okreni, ili Servinon i Servon ili Serbinon i Serbon. Ovo ne bi trebalo da je težak zadatak za rešavanje?
Serbinon i u drugom delu Ptolomejeve geografije, https://books.google.rs/books?id=vH..._summary_r&cad=0#v=onepage&q=Σέρβινον&f=false

Па јесу. Мркаљ их је извадио колико хоћеш удари претрагу па ћеш видети. Званична наука ће ти рећи да су их словени усвојили па променили али само зато што им је усађено у главу да мора бити тај редослед, а заправо је обрнут (Скопље-Скупи, Липљан-Улпијана, Рас-Арса)

И ја сам тако мислио пре десетак година, када сам детаљније кренуо да истражујем ... Пробај и сам да читаш мало више, отвореног ума, ако си искрен и стварно желиш да истражујеш видећеш да нема скоро никаквог доказа за званичну причу која се односи на период пре 10. века. Уосталом погледај само постове које је Коле избацио, изводи званичне историје који су намерно или случајно занемарени када су писане књиге, итд...

Ево наставићу се на твој упис, пошто је одговарање овим "стручњацима" губљење времена.

Чисто из главе, што ми прво пада на памет :

Дрина (латински Drinus)
Драва (лат. Dravus, грч. Δράβος), 2 реке које "деру", усечу свој ток док теку, кроз стене и брда, исто као пољска река Одра, каже се кад река набуја па све однесе вододерина.

Autariatae - Обтаријати, илирско племе живевше око реке Таре, као Ободрити живевши око реке Одре.

Струма и Струмица, грчки Στρυμών, име реке је "трачког" порекла, словенски глагол стремити, придев стрм, у значењу брз, оштар, нагао.

Примери из других словенских језика :

Belarusian: стру́мень (strúmjenʹ)
Russian: стру́мень (strúmenʹ)
Ukrainian: стру́мінь (strúminʹ)
Slovene: strúmen
Old Czech: strumeň
Czech: strumen
Polabian: sträumen
Kashubian: strum, strumë, strumiéń, strumiń
Polish: strumień, strumyk
Slovak: strumeň (dated)
Upper Sorbian: trumjeń
Lower Sorbian: tšumjeń

За остале топо- и хидрониме читати Шафарика, на пример http://www.svevlad.org.rs/toponimi_files/toponimi_safarik.html

Да су ови твоји саговорници икад читали било шта ван википедије, не би постављали глупа питања. Поздрав.

Imamo 2 toponima:

Već sam ti obrazložio da je tu reč o jednom prepisu; u svim drugim izvorima stoji Servitium, odnosno Serbítion. https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-39809887

No, uostalom, ovo i nije uopšte toliko važno za ovu diskusiju, zato što mislim da nešto značajno propuštaš. Recimo da taj toponim ima veze sa srpskim etnosom; stvarno ne vidim osnov da možemo sa nekom značajnijom sigurnošću to tvrditi za taj grad (koji je na latinskom govornom području, tako da bi svakako glas bio v. Nebitno je kako je to grčkoj transkripciji; Plutarh i rimskog kralja Servija Tulija zove Serbij) ali recimo da ima veze. Ukoliko su to grad u vezi sa Srbima, onda bi, baš kao i Gordoservon, bio potvrda da su se Srbi doselili u to područje odnekud, iz prostog razloga što etnička imena naselja nastaju u situacijama u kojima se neki narod doseli u strano područje, okružen sebi etnički neistovetnim susedima. Znači, ako bi bilo tačno da ima veze sa srpskim narodom, to bi samo govorilo upravo kontra narativa Autohtonističke škole, zbog toga što bi to bilo svedočanstvo da su se Srbi tu doselili iz nekog drugog kraja, te da su bili okruženi drugačijom domicilnom populacijom. Ali, svakako jedan veliki oprez kada se tumače toponimi. Kao jedan primer koliko je to opskurni i klizav teren, pogledaj ovog kroatistu kuda tačno taj put vodi: https://forum.krstarica.com/threads/nesumnjivo-hrvati.287188/page-266#post-39899128

Ево наставићу се на твој упис, пошто је одговарање овим "стручњацима" губљење времена.

Чисто из главе, што ми прво пада на памет :

Дрина (латински Drinus)
Драва (лат. Dravus, грч. Δράβος), 2 реке које "деру", усечу свој ток док теку, кроз стене и брда, исто као пољска река Одра, каже се кад река набуја па све однесе вододерина.

Autariatae - Обтаријати, илирско племе живевше око реке Таре, као Ободрити живевши око реке Одре.

Струма и Струмица, грчки Στρυμών, име реке је "трачког" порекла, словенски глагол стремити, придев стрм, у значењу брз, оштар, нагао.

Примери из других словенских језика :

Belarusian: стру́мень (strúmjenʹ)
Russian: стру́мень (strúmenʹ)
Ukrainian: стру́мінь (strúminʹ)
Slovene: strúmen
Old Czech: strumeň
Czech: strumen
Polabian: sträumen
Kashubian: strum, strumë, strumiéń, strumiń
Polish: strumień, strumyk
Slovak: strumeň (dated)
Upper Sorbian: trumjeń
Lower Sorbian: tšumjeń

За остале топо- и хидрониме читати Шафарика, на пример http://www.svevlad.org.rs/toponimi_files/toponimi_safarik.html

Да су ови твоји саговорници икад читали било шта ван википедије, не би постављали глупа питања. Поздрав.

Kad već pominješ Šafarika, zamerajući sagovornicima da znaju išta van Vikipedije, je li može jedan komentar ovih Šafarikovih upozorenja?

Veneti.JPG

peproa.JPG

Poslednja izmena:
Već sam ti obrazložio da je tu reč o jednom prepisu; u svim drugim izvorima stoji Servitium, odnosno Serbítion. https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-39809887
Ja ne nađoh linkove za te knjige, ajde nemoj da te mrzi da ih postaviš ponovo.

Koliko znam, jedina knjiga Prolomejeve Geografije se nalazi na Perseusu, https://catalog.perseus.org/catalog/urn:cts:greekLit:tlg0363.tlg009, i tamo je toponim zapisan kao Serbinon.

Ukoliko su to grad u vezi sa Srbima, onda bi, baš kao i Gordoservon, bio potvrda da su se Srbi doselili u to područje odnekud, iz prostog razloga što etnička imena naselja nastaju u situacijama u kojima se neki narod doseli u strano područje, okružen sebi etnički neistovetnim susedima.
Na čemu temeljiš ovu tvrdnju? U Geoografiji Stefana Vizantijskog ima dosta mesta koja se završavaju u genitivu na OV, označavajući da mesto pripada nekom plemenu. Nigde tvrdnje da su se odnekud doselili.....

Ja ne nađoh linkove za te knjige, ajde nemoj da te mrzi da ih postaviš ponovo.

Koliko znam, jedina knjiga Prolomejeve Geografije se nalazi na Perseusu, https://catalog.perseus.org/catalog/urn:cts:greekLit:tlg0363.tlg009, i tamo je toponim zapisan kao Serbinon.

Uh, trebaće mi dosta vremena da se svega setim, jer mi nije sveže uopšte u glavi...Tandoori Masala je postavljao na forum neke primere. Evo jednog izdanja: https://books.google.rs/books?id=hH8kAAAAMAAJ&q=Σερβίτιον&dq=Σερβίτιον&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi4x9v5rYvpAhVoBhAIHQbZD6QQ6AEIYzAG

Ako dobro razumem razumem, nekod od prepisivača je možda video kako su zgusnuto napsani tau i jota, i tako pročitao i prepisao to kao ni.

Na čemu temeljiš ovu tvrdnju? U Geoografiji Stefana Vizantijskog ima dosta mesta koja se završavaju u genitivu na OV, označavajući da mesto pripada nekom plemenu. Nigde tvrdnje da su se odnekud doselili.....

Na osnovu kolektivnog istorijskog iskustva. Kada je neki grad u državi nazvan po etnonimu, to je skoro isklučivo rezultat izolovane grupe kolonista, bilo da su dovedeni, došli sami, ili slično, odnosno populacije koja se nalazi u izrazito etnčki mešovitom području. Kada razmišljaš o tome, treba da imaš na umu kineska četvrt. Npr. imaj na umu Srpski Kovin. To je jedno sasvim logično obrazloženje kako bi grad dobio takvo ime — pa zato što je okružen upravo onima koji nisu to po čemu je prozvan (odnosno, u slučaju ovih jednog ili dva primera, Srbi), jer se tako tu stvara suodnos mi-oni i javlja potreba da se nekom mestu službeno da ime po novim stanovnicma.

Ovo je Vizantija pod Iraklijom, oko 626. godine.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Byzantine_Empire_626_AD.png

Iraklije po DAI je pozvao Srbe da dodju da bi istjerali Avare i pljakaske horde koji su godinama harali vizantijskim gradovima u zaledji (Nis, Sirmium, itd) i stvarali depopulaciju i haos tamo.

Vizantiji je trebalo i 1. Lojalno ratnicko stanovnistvo da brani granice Vizantije 2. Dodatno stanovnistvo da popuni ispraznjen prostor

Srbi su i jedno i drugo ispunili. Odmah primili vizantijsko hriscanstvo po naredbi, bili saveznici Vizantije protiv Bugara i Avara do 10-11 vijeka, dokumentovano da i veliki zupan Vlastimir bio podanik Carigradu, ime "Srbija" je grcko-vizantijska rijec, za vazalnu srpsku teritoriju Vizantije.

Opet kazem, nijesu Srbi bili jedini sloveni koji su spustili na Balkan. Srbi su tada bili jedno slovensko pleme, poput recimo Vasojevica medju danasnjim srpskim plemenima. Pleme Draguviti koji su od grane Antija iz Pripjata opsedali Solun.

Мапа се управо поклапа са оним што сам написао јер је то историјска чињеница, Словени у више наврата нападају и опседају Солун и Цариград тако да је прича о томе како Срби покорно питају ромејског цара да ли и где могу да се евентуално населе, једна бајка. Ромејски цар о томе не може одлучивати јер нема ефективну власт на терену.

Поред тога, ако су по теби Срби од стране Ромеја насељени на јужном Јадрану, да би се борили са Аварима (и другим Словенима) и штитили Ромејско царство, онда је ромејска политика потпуно промашила циљ, јер би Срби онда били насељени на потпуно погрешном месту, потпуно у једној небитној и забаченој зони, далеко од великих и богатих градова и обасти које је словенско-аварска војска пљачкала и које су Срби као требали да бране.

Што је још један доказ да је та прича шупља и најобичнији ћорак.
Тек о "лојалности" Срба према Ромејима и њиховој зликовачкој империји нема нити говора.

Лимиганте, видим, ниси коментарисао уопште.

Boji/bojki iz DAI je danasnja Bohemija.

Pleme "Bojki" iz Karpata su grupa novijeg porijekla (prvi spomeni o njima iz 18 i 19 vijeka) i mjesavina istocnih Slovena i Vlaha iz Transilvanije. Bijele pantolone, prsluci itd najvjerovatnije vlaskog i stepsko-turskog porijekla. Slicno kao Mijaci koji nijesu staro slovensko pleme vec vjerovatnije grupa kasnijeg datuma formirana kao hibrid izolovanih Slovena i Vlaha.

Bohemia данас не постоји а у средњем веку је био архаични, латински а самим тим и непрецизан назив за Чешку земљу.

У Аквилејској хроници, написаној између 900 и 921 стоји да су Угари дошли у Панонију из Србије, има то и код Тибора Живковића.
Поменута Србија не може бити ни ова Балканска ни Лужичка, пошто су Угри дошли преко Украјине односно Карпата, навод се односи вероватно на Белу Србију, односно Бојку, у Закарпатју, на тромеђи Словачке, Украјине и Пољске.

У прилог томе, на Еупедији стоји и податак да је подгрупа R1a Y-маркера, која је најзаступљенија у Босни и Србији, пореклом са Висле. А то је опет горепомента тромеђа а не Лужица.

Када се први пут јавља име племена Бојко, не могу рећи, али беле вунене панталоне са црним и црвеним гајтанима, као и прслуке и гуњеве носе, поред Бојка и остали становници Закарпатја, као што су русинско племе Лемки и пољско, горштачко племе Горали.

Тако да беле вунене панталоне везе немају са Турцима, чија је традиционална ношња кафтан нити са којекаквим балканским Романима, који традиционално носе фустанелу. Трансилванијски и уопште Румунски Власи су по свим објективним мерилима пореклом Словени, топоними, хидроними, обичаји, ношња, чак и словенске позајмице у румунском довољно говоре о томе.

Поред тога, носни самогласници постоје у Словена само још код Пољака, а тако је вероватно било и у прошлости, тако да су носне самогласнике из говора "македонских Словена из околине Солуна" можда донели баш ти Бели Срби са собом, кад су се населили у Македонију и Тесалију, и што је ушло у основу старословенског језика.

Дакле имамо историјске, генетичке, лингвистичке и етнолошке доказе за Белу Србију у Закарпатју, па питање местности Бојке остаје, до даљег, отворено.

Otkud ti Zvonimir ili Budimir? Ima li srednjovjekovnih izvora za to?

Ne tvrdim da je DAI 100% tacno sve, nego vecina otprilike je tako, a realno je pozitivno za nas.

Prvobitne zitije kneza Jovana Vladimira su nestale, jedino postoje danas od 1690 od Grka. Jovan Vladimir je rodjen u blizini grada Bara u Crnoj Gori i stolovao u njegovoj zaduzbini Precista Krajinska na Skadarskom Jezeru. Otac mu je iz Trebinja.

Има, у Летопису попа Дукљанина.

Овај летопис садржи и део житија краља Јована Владимира, сина краља Петрислава, у коме се наводи да је господарио Драчком земљом. Грци би напротив баш требали да лажу, како свети краљ Јован Владимир није владао из албанског Београда, јер они тај део Албаније сматрају својом земљом (северни Епир), па им прича да су Епир и Македонија били некад српска земља иде на штету а не на корист.

Милановић је лажни аутохтониста и он лови у мутном представља се као такав. Колико је мени познато он сматра Иран за прапостојбину Срба и говори о Тепе Сарабу као најстаријем српском граду...
Поред Ђорђа Јанковића, ту су Милош Милојевић, Олга Луковић-Пјановић, Радован Дамјановић, Реља Новаковић од оних које ја ценим. Има их још много али нико од њих није савршен, многима се може замерити понешто или више од тога у њиховом раду али када радиш против система који се на сваки начин (нелојално и неосновано) труди да те уништи није уопште лако истраживати ни писати.

I šta...da bi neko bio alternativac po pitanju istorije, mora da izjavi da nije bilo nikakvog doseljavanja, već da su samo Srbi odlazili odavde, da su tu postali i etnički samosvesni, možda i nastali posebnim sistemom evolucije, kao drugi hominidi, na balkansko-podunavskom području? :lol:

Uostalom, ispravi me ukoliko grešim, al' zar nisu Srbi za Miloša Milojevića poreklom iz Indije?

Дрина (латински Drinus)
Да су ови твоји саговорници икад читали било шта ван википедије, не би постављали глупа питања.
А ти да си довољно добро изучио словенске превоје самогласникâ не би писао оваква произвољна нагађања.
Глагол драти потиче од прасловенског dьrati (старословенско дьрати) с коренским ь. Тај коренски полуглас уклоњен је негде од 10. столећа општесловенским губљењем слабих полугласа, но и данас о њему сведоче други превоји исте основе. Превој der- имамо у нпр. презенту дерем (старословенско дерѫ), превој dor- у префиксалним сложеницама попут раздор, превој dar- у нпр. ударати, и превој dir- у нпр. дирати.

Мапа се управо поклапа са оним што сам написао јер је то историјска чињеница, Словени у више наврата нападају и опседају Солун и Цариград тако да је прича о томе како Срби покорно питају ромејског цара да ли и где могу да се евентуално населе, једна бајка. Ромејски цар о томе не може одлучивати јер нема ефективну власт на терену.

Romejski car je mogao da odluci o tome jer ipak je to bila njegova zemlja bez obzira na stanje na terenu. Ti krajevi Vizantije tada su kao danas Kosovo u Srbiji. Balkan je bilo dio rimskog carstva vec preko 600 godina, i one teritorije po principu legitimiteta pripadale vizantiji. Vizantija je poklanjala praznu zemlju Srbima i tako Srbi su naslijedili legitimitet na Balkanu.

Поред тога, ако су по теби Срби од стране Ромеја насељени на јужном Јадрану, да би се борили са Аварима (и другим Словенима) и штитили Ромејско царство, онда је ромејска политика потпуно промашила циљ, јер би Срби онда били насељени на потпуно погрешном месту, потпуно у једној небитној и забаченој зони, далеко од великих и богатих градова и обасти које је словенско-аварска војска пљачкала и које су Срби као требали да бране.

Na pocetku kako sam znas Vizantinci su namjeravali da nasele Srbe u Makedoniju da bi branili Solun ali Srbima nije odgovaralo teren i izabrali Dinare sto je Srbima odgovaralo zbog puno zastitnih brda.

Na dinaridima Srbi su branili bogate vizantijske gradove od varvarskih napada - Zadar, Split, Dubrovnik, Budva, Drac.

Тек о "лојалности" Срба према Ромејима и њиховој зликовачкој империји нема нити говора.

Do Stefana Vojislava Srbi nijesu ratovali sa Vizantijom, ali ratovali protiv njihovih neprijatelja.

Bohemia данас не постоји а у средњем веку је био архаични, латински а самим тим и непрецизан назив за Чешку земљу.

Boji ili Bohemia je naziv za zapadni region Ceske, po keltskom plemenu Boji.

У Аквилејској хроници, написаној између 900 и 921 стоји да су Угари дошли у Панонију из Србије, има то и код Тибора Живковића.
Поменута Србија не може бити ни ова Балканска ни Лужичка, пошто су Угри дошли преко Украјине односно Карпата, навод се односи вероватно на Белу Србију, односно Бојку, у Закарпатју, на тромеђи Словачке, Украјине и Пољске.

Imas li link izvora? Sjever Ceske Republike je u proslosti pripadao Luzickim Srbima, ne znam kakve konekcije nadjes sa Bojkama koji nikad nijesu imali veze sa srpskim imenom. Kraj plemena Bojko nema cak nema uopste srpskih toponima.

У прилог томе, на Еупедији стоји и податак да је подгрупа R1a Y-маркера, која је најзаступљенија у Босни и Србији, пореклом са Висле. А то је опет горепомента тромеђа а не Лужица.

Da a najveci procenat nosioca tog markera su Luzicki Srbi.

Када се први пут јавља име племена Бојко, не могу рећи, али беле вунене панталоне са црним и црвеним гајтанима, као и прслуке и гуњеве носе, поред Бојка и остали становници Закарпатја, као што су русинско племе Лемки и пољско, горштачко племе Горали.

Jeste oni nose, a zakarpatja nije izvorna slovenska zona, vec kao sto rekoh to su slovenska plemena sa jakim uplivom vlaskog i drugih stanovnistva koji su stanovali na karpatima.

Тако да беле вунене панталоне везе немају са Турцима, чија је традиционална ношња кафтан нити са којекаквим балканским Романима, који традиционално носе фустанелу. Трансилванијски и уопште Румунски Власи су по свим објективним мерилима пореклом Словени, топоними, хидроними, обичаји, ношња, чак и словенске позајмице у румунском довољно говоре о томе.

Fustanela je tradicionalna nosnja Grka i djelimicno Arbanasa. Vlasi kao i Dacani koji su dokumentovani u antickom vremenu, tradicionalno nose pantalone.

Rumunski vlasi imaju puno slovenske genetike ali su zadrzali svoj jezik. Najveca razlika izmedju Vlaha i Slovena u proslosti je bilo nacin zivota. Prvobitni Sloveni su bili zemljoradnici u dolinama dok Vlasi su zivjeli po planinama i bavili se stocarstvom. Kao sto puno Vlaha bi spustili u doline i asimilirali u Slovene, tako i Sloveni bi penjali gore i asimilirali u Vlahe.

Imas izuzetne slucajeve gdje u planine dolazi veliki broj Slovena, zbog razne okolnosti, i dominiraju Vlasko stanovnistvo i na kraju ostaje slovenski jezik, kao sto je slucaj kod plemena Mijaka, Lemka, Bojko itd.

Поред тога, носни самогласници постоје у Словена само још код Пољака, а тако је вероватно било и у прошлости, тако да су носне самогласнике из говора "македонских Словена из околине Солуна" можда донели баш ти Бели Срби са собом, кад су се населили у Македонију и Тесалију, и што је ушло у основу старословенског језика.
Дакле имамо историјске, генетичке, лингвистичке и етнолошке доказе за Белу Србију у Закарпатју, па питање местности Бојке остаје, до даљег, отворено.

Mislim ipak je realnija slika da su balkanski Srbi dosli iz juzne Luzicke Srbije, dakle Bohemija u Ceskoj, gdje su danas najblizi markeri I2a1b. Tu je opstao slovenski narod Srbi, tu je u sjevernoj bohemiskoj Ceskoj mjesta: Srbská Kamenice, Srbeč, Srbice, Srpsko. Ova mjesta su oko sat vremena voznje do Budišina u Lužici.

Imas i srpsko pleme Lužani na rijeci Zeta u Crnoj Gori koji Jovan Cvijic tvrdi da su od plemena Luzicana iz danasnje Luzice. Lužani nose marker R1a bas kao Luzicki Srbi.

Imas i grad Trebin (Trebendorf) u Luzickoj Srbiji, grad srpskog plemena Trebinjani, koji najvjerovatnije osnuju grad Trebinje na Balkanu 7. vijeka.

Imas i kulturu i nosnju Luzickih Srba, kult konja, kult granicara - Luzicki Srbi za vaskrs jahu konje niz "Limes Sorabicus", drevnu granicu Franaka i Srba, kao sto su nekada Luzicki Srbi u 7. i 8. vijeku konjima strazarili granice da bi sacuvali narod.

Jezicki luzicko-srpski pokazuje iste formacije kao i zetsko-raski dijalekt. Govore "đe", "viđi", "đed" "Nijesam".

I svakako je jezik luzickih Srba i Čeha blizi srpskom nego Hutsuli, Boyko i Ukrajinski jezici.

Dakle imamo ogroman broj dokaza i direktnih veza izmedju luzickih i balkanskih Srba.

Има, у Летопису попа Дукљанина.

Овај летопис садржи и део житија краља Јована Владимира, сина краља Петрислава, у коме се наводи да је господарио Драчком земљом. Грци би напротив баш требали да лажу, како свети краљ Јован Владимир није владао из албанског Београда, јер они тај део Албаније сматрају својом земљом (северни Епир), па им прича да су Епир и Македонија били некад српска земља иде на штету а не на корист.

To sto je LPD manjeg kredibiliteta na stranu, Jovan Vladimir kada je postao vazal bugarskog cara moguce da mu je dato i Berat ili Drac.

I šta...da bi neko bio alternativac po pitanju istorije, mora da izjavi da nije bilo nikakvog doseljavanja, već da su samo Srbi odlazili odavde, da su tu postali i etnički samosvesni, možda i nastali posebnim sistemom evolucije, kao drugi hominidi, na balkansko-podunavskom području? :lol:

Uostalom, ispravi me ukoliko grešim, al' zar nisu Srbi za Miloša Milojevića poreklom iz Indije?
Не ја нисам рекао алтернативац, него аутохтониста. Аутохтониста је онај који сматра да је његов народ бар у већем делу потекао са места где живи и данас. И то данас уопште није необично нити чудно за европске научнике али код нас се дочекује на нож.
То је делимично због успеле преваре ББ науке, јер мање више сви народи имају досељеника, мешања итд, али нама је успешно обрисана свака веза са свиме што се дешавало пре 7. века лажном причом са досељавањем комплетног народа (ма шта ти рекао суштина званичног наратива је то, веза са прастановништвном балкана по званичној науци постоји само као маргиналне напомене).

Aко сам ја добро схватио Милојевића, његово мишљење је да су данашњи Срби остаци једног великог народа који је имао огромну просторну распрострањеност, па и до Индије, а не да су одатле дошли овамо. Али вредност Милојевића је у многим подацима који се мало помало показују тачним данас..

Vizantija je poklanjala praznu zemlju Srbima i tako Srbi su naslijedili legitimitet na Balkanu.
Potpuno neodrživo. Pogotovo za taj period isrorije gde vlada pravo jačeg, uostalom malo toga se i danas promenilo.

Imam utisak da nisi pročitao DAI. Tamo piše da je jedan brat sa pola naroda zatražio zaštitu od Iraklija, ovaj mu je izašao u susret i darivao zemlju u okolini Soluna. I znaš šta, sličan događaj se zaista jednom desio u istoriji, kada je polovina Gota zatražila zaštitu od Rima pred nadolazećim Hunima. To se desilo 375. godine, Rim je uslišio zahtev i naselio Gote u Trakiju. Pazi sad, nakon nekog vremena ti Goti se nezadovoljni presele na zapad, u Italiju. Slična priča sa srpskom ili mi se čini?

Na pocetku kako sam znas Vizantinci su namjeravali da nasele Srbe u Makedoniju da bi branili Solun ali Srbima nije odgovaralo teren i izabrali Dinare sto je Srbima odgovaralo zbog puno zastitnih brda.
Srbi su tražili zaštitu, kako da se bore, oni beže od nečega? Zašto bi branili Solun i borili se protiv braće Slovena?

Do Stefana Vojislava Srbi nijesu ratovali sa Vizantijom, ali ratovali protiv njihovih neprijatelja.
Naravno. Srbi vladaju Heladom, u vizantijskom su sistemu. Helada je južna Grčka. Sklavi su u maloj Aziji u vizantijskom sistemu. Sklavi daju Patrijarha Vizantije. Sklav se proglasio i za cara u građanskon ratu, mislim na Tomu Slovena.
Jednostavno je i prosto, Srbi i Sklavi su u vizantijskom sistemu, Sklaveni su izvan sistema, Sklaveni su došli.

Uh, trebaće mi dosta vremena da se svega setim, jer mi nije sveže uopšte u glavi...Tandoori Masala je postavljao na forum neke primere. Evo jednog izdanja: https://books.google.rs/books?id=hH8kAAAAMAAJ&q=Σερβίτιον&dq=Σερβίτιον&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi4x9v5rYvpAhVoBhAIHQbZD6QQ6AEIYzAG

Ako dobro razumem razumem, nekod od prepisivača je možda video kako su zgusnuto napsani tau i jota, i tako pročitao i prepisao to kao ni.

Na osnovu kolektivnog istorijskog iskustva. Kada je neki grad u državi nazvan po etnonimu, to je skoro isklučivo rezultat izolovane grupe kolonista, bilo da su dovedeni, došli sami, ili slično, odnosno populacije koja se nalazi u izrazito etnčki mešovitom području. Kada razmišljaš o tome, treba da imaš na umu kineska četvrt. Npr. imaj na umu Srpski Kovin. To je jedno sasvim logično obrazloženje kako bi grad dobio takvo ime — pa zato što je okružen upravo onima koji nisu to po čemu je prozvan (odnosno, u slučaju ovih jednog ili dva primera, Srbi), jer se tako tu stvara suodnos mi-oni i javlja potreba da se nekom mestu službeno da ime po novim stanovnicma.
Ok, dakle postoje 2 opcije kako je toponim zapisan:
  • Serbinon, što će reći grad u kome žive Serbini
  • Serbition, što će reći grad u kome žive Serbiti
Kad sam bolje pogledao, zaista veliki broj toponima, možda i 50%, nosi naziv prema stanovnicima koji tu žive. Ne izgleda mi održiva ta teza da su svi ovi stanovnici kolonisti. Pogledaj i sam
serbiton.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back