„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajde da gledamo samo I2 din, imamo podatke u ovoj bazi od 3000 godina pre Hrista, do danas. Samo to treba prezentovati na mapi sa presecima na recimo svakih 500 godina i videce se kretanje stanovnistva. Jedino nisam siguran da li postoji dovoljno veliki uzorak za neki crvrsci zakljucak.
Нису то подаци од пре 5000 па до данас, већ само од данас. Остало је математика. Нема никаквих пресека по годинама. Требају нам скелети.

Cekaj, zar ne razumes da se analizom gena danasnjih ljudi moze doci do podatka kada je ziveo najstariji predak?
Чак иако претпоставимо да је математика тачна (а неки тврде да је упитна) и да су године добре, не зна се где је живео. Шта нам значи да знамо да је најстарији предак живео пре 6.000 година, ако је то у Ирану?

Чак иако претпоставимо да је математика тачна (а неки тврде да је упитна) и да су године добре, не зна се где је живео. Шта нам значи да знамо да је најстарији предак живео пре 6.000 година, ако је то у Ирану?
I haplogrupa je autohtona evropska i srpska genetika, i dosta vise sa glupostima.

"This haplogroup reaches its maximum frequency in the Western Balkans (with the highest concentration in present-day Herzegovina). It may be associated with unusually tall males, since those in the Dinaric Alps have been reported to be the tallest in the world, with an average male height of the range 180 cm (5 ft 11 in)-182 cm (6 ft 0 in) in the cantons of Bosnia, 184 cm (6 ft 0 in) in Sarajevo, 182 cm (6 ft 0 in)-186 cm (6 ft 1 in) in the cantons of Herzegovina.[1]

Haplogroup I appears to have arisen in Europe, so far being found in Palaeolithic sites throughout Europe (Fu 2016), but not outside it. It diverged from common ancestor IJ* about 43,000 years B.P. (Karafet 2008). Early evidence for haplogroup J has been found in the Caucasus and Iran (Jones 2015, Fu 2016)"

Ako je mali uzorak moguce je da se ovako nesto desi. Ako je veliki uzorak onda su rezultati tacni. Pitanje je gde je granica izmedju malog i velikog uzorka. Svakako ce uskoro biti predjena ta granica ako vec nije

Ako je mali uzorak moguce je da se ovako nesto desi. Ako je veliki uzorak onda su rezultati tacni. Pitanje je gde je granica izmedju malog i velikog uzorka. Svakako ce uskoro biti predjena ta granica ako vec nije
Кажем, чак и да прихватимо да је потпуно тачно, опет је небитно. То је само временска одредница, а просторну немамо. Не знамо локацију боравка дотичног носиоца пре 5000 година.

Poslednja izmena:
Кажем, чак и да прихватимо да је потпуно тачно, опет је небитно. То је само временска одредница, а просторну немамо. Не знамо локацију боравка дотичног носиоца пре 5000 година.
Hmmm, slažem se da je komplikovano. Jedino u slučaju da na istoj teritoriji, ista grupa ima približno jednako vreme proteklo do najstarijeg pretka, moglo bi da se zaključi da su od tog vremena prisutni na toj teritoriji.
Sigurno može da se napravi neki algoritam, nadam se da neko radi na tome.

Hmmm, slažem se da je komplikovano. Jedino u slučaju da na istoj teritoriji, ista grupa ima približno jednako vreme proteklo do najstarijeg pretka, moglo bi da se zaključi da su od tog vremena prisutni na toj teritoriji.
Sigurno može da se napravi neki algoritam, nadam se da neko radi na tome.
Никако не може да се закључи. То и јесте ствар. Статистика само указује на одређене географске локације, историја треба да их објасни и изабере најбоље кандидате, а археологија мора да донесе налазе помоћу којих ће генетика оборити или потврдити хипотезу историчара.

За сада статистика указује да је вероватније да је балканска грана I2a дошла са североистока. Но, то није доказ да је заиста тако.

За сада статистика указује да је вероватније да је балканска грана I2a дошла са североистока. Но, то није доказ да је заиста тако.

Ma, ko to ukazuje???
Viki kaze ovako, hadje nadjite mi neki relevantniji izvor koji ukazuje drugacije

Screenshot (264).png

Никако не може да се закључи. То и јесте ствар. Статистика само указује на одређене географске локације, историја треба да их објасни и изабере најбоље кандидате, а археологија мора да донесе налазе помоћу којих ће генетика оборити или потврдити хипотезу историчара.

Vidi, taj autor koji je to napisao je imao sledeću logiku. U Ukrajini se trenutno nalazi grana A2512 koja ima najveći TMRCA, 2100. Na Balkanu se nalaze grane koje imaju manji TMRCA.
Zaključak: ove grane se Balkana su došle iz Ukrajine. Pogrešan zaključak
Zašto? Zato što sve ove grane imaju zajedničkog pretka, CTS10228, koji ima TMRCA 3800.
Zašto se najmlađe grane nalaze na Balkanu? Zato što tu ima najviše stanovnika, dolazi do najviše ramnožavanja a to je uslov za formiranje nove mutacije odnosno podgrupe.

Objasni mi molim te, gde se javljavaju nove mutacije, tamo gde ima više stanovnika ili gde ima manje stanovnika?

Ma, ko to ukazuje???
Viki kaze ovako, hadje nadjite mi neki relevantniji izvor koji ukazuje drugacije

Pogledajte prilog 629744
On ne negira da je I2 nastao na mediteranu u dalekoj prošlosti, nego tvrdi da se negde u međuvremenu zagubio, nestao. Onda se ponovo pojavio u Ukrajini i odatle došao na Balkan u VII veku. Razlog je taj što su na Balkanu najmlađe mutacije.
A ja kažem da je to kontrateza, upravo tamo gde su najmlađe mutacije tu mora biti žarište, jer tu živi najviše ljudi nosilaca gena što je upravo uslov za stvaranje novih mutacija.

On ne negira da je I2 nastao na mediteranu u dalekoj prošlosti, nego tvrdi da se negde u međuvremenu zagubio, nestao. Onda se ponovo pojavio u Ukrajini i odatle došao na Balkan u VII veku. Razlog je taj što su na Balkanu najmlađe mutacije.
A ja kažem da je to kontrateza, upravo tamo gde su najmlađe mutacije tu mora biti žarište, jer tu živi najviše ljudi nosilaca gena što je upravo uslov za stvaranje novih mutacija.
Ne bih baš rekao stvaranje "uslova" nego prporcionalno veće izglednosti - izglednost da dođe do mutacije proporcionalna je broju jedinki koje mogu da joj podlegnu. Analogno sa stvaranjem mutacije rezistencije na neki antibiotik kod bakterija.

Како би се онда од наших досељеника у Украјину, одједном тамо створиле старије мутације, ако они пре тога нису били тамо?
Не можеш ти да одеш из Пожаревца у Минск, и да тамо после 100 година живе деца од твоје сестре, твог брата од тетке, итд.. Ако је таквих више тамо, а овде их уопште нема, док је твојих потомака гомила овде, значи да си вероватно ти оданде дошао 1873.

Како би се онда од наших досељеника у Украјину, одједном тамо створиле старије мутације, ако они пре тога нису били тамо?
Не можеш ти да одеш из Пожаревца у Минск, и да тамо после 100 година живе деца од твоје сестре, твог брата од тетке, итд.. Ако је таквих више тамо, а овде их уопште нема, док је твојих потомака гомила овде, значи да си вероватно ти оданде дошао 1873.
Najstariji semplovi I2 din iz III milenijuma pre Hrista su ocrtali teritoriju gde su pripadnici sa tim genom živeli. Reka Rajna, Slovačka, Bugarska, Grčka, to je teritorija gde je obitavao najstariji gen.
Od tog osnovnog gena nastaju mutacije i stvaraju se podgeni.
Gde će se desiti najviše mutacija? Pa tamo gde ima najviše pripadnika koji nose osnovni gen I2 din, a to je Balkan.
Živeli su oni i u Minsku U III milenijumu pre Hrista, ali ih je bilo manje nego na Balkanu, pa se samim tim desio i manji broj mutacija.

Ja ne znam zasto ti ovo radis ali u svakom slucaju hvala sto si mi posalo mapu koja kaze da je I2a u Srbiji vec 40 000 godina.
Није она била у Србији, већ у целој Европи, али је из Србије нестала негде након доласка фармера.

A ti kad smislis kako da povezes svoje "varijanse" sa sevroletima i mercedesima, slobodno objasni svoje "Teorije"
Нема потребе. Терет доказивања је у сваком случају на теби. Када ти смислиш како да повежеш нешто што је било пре 40.000 година са данашњим верменом, ти се јави.

Нема потребе. Терет доказивања је у сваком случају на теби. Када ти смислиш како да повежеш нешто што је било пре 40.000 година са данашњим верменом, ти се јави.
Ne, nego na tebi TI SI POMENUO DA JE NASTALA U UKRAJINI , pa izvoli dokazi

Ja kazem da je ova nasa nastala na Balkanu. Nije mnogo stara ali je sa Balkana. Zariste je ovde. Sasvim logicno.

Tvoje nelogicne neprimenjive teorije jos cekamo......

Najstariji semplovi I2 din iz III milenijuma pre Hrista su ocrtali teritoriju gde su pripadnici sa tim genom živeli. Reka Rajna, Slovačka, Bugarska, Grčka, to je teritorija gde je obitavao najstariji gen.
Od tog osnovnog gena nastaju mutacije i stvaraju se podgeni.
Gde će se desiti najviše mutacija? Pa tamo gde ima najviše pripadnika koji nose osnovni gen I2 din, a to je Balkan.
Živeli su oni i u Minsku U III milenijumu pre Hrista, ali ih je bilo manje nego na Balkanu, pa se samim tim desio i manji broj mutacija.

Јој бре. Старије мутацију су тамо. Како не разумете то?

Ne, nego na tebi TI SI POMENUO DA JE NASTALA U UKRAJINI , pa izvoli dokazi

Ja kazem da je ova nasa nastala na Balkanu. Nije mnogo stara ali je sa Balkana. Zariste je ovde. Sasvim logicno.

Tvoje nelogicne neprimenjive teorije jos cekamo......
Нисам ја поменуо да је настала у Украјини. Ја сам рекао да је математичко очекивање да је настала у Украјини драстично веће. Велика је разлика између то двоје.
Скоро да је немогуће да настане на Балкану, ако су потомци рокада од твојих родитеља, баба, деда, прадеда и тд, на другом месту. Да ли ти је то јасно?

Нисам ја поменуо да је настала у Украјини. Ја сам рекао да је математичко очекивање да је настала у Украјини драстично веће. Велика је разлика између то двоје.
Скоро да је немогуће да настане на Балкану, ако су потомци рокада од твојих родитеља, баба, деда, прадеда и тд, на другом месту. Да ли ти је то јасно?
Meni je jasno ali tebi nije jasno.
Odnosno i sam kazes da je to tvoje "matematicko ocekivanje"
Deretic je ozbiljniji od tebe.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back