„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I i I2a je velika genetika od davnina, autohtona evropska i srpska i pokriva u proslosti celu evropu.
I hg i mtDNA H su prvi farmeri i oni su iz evrope sa naseg prostora (Srbija i okolne zemlje), najsigurnije kavkaska G nema veze sa prvim farmerima, to je podmetacina i prevara.
I1 hg je stara maksimum 5.000 godina, nastala je od I2a (od srpske I2a balkanske centralno evropske, migracijama na sever).

Haplogroup I1 (M253)
Possible time of origin3,170–4,600[1]-5,070 BP (today's diversification)[2][3]

According to a study published in 2010, I-M253 originated between 3,170 and 5,000 years ago, in Chalcolithic Europe.[2] A new study in 2015 estimated the origin as between 3,470 and 5,070 years ago or between 3,180 and 3,760 years ago, using two different techniques.[3]

In 2007, it was suggested that it initially dispersed from the area that is now Denmark.[9]. However, Prof. Dr. Kenneth Nordtvedt, Montana State University, regarding the MRCA, in 2009 wrote in a personal message: "We don't know where that man existed, but the greater lower Elbe basin seems like the heartland of I1".

Latest results (Sept. 2019) published by Y-Full suggest I1 (I-M253) was formed 27.500 ybp (95 CI: 29.800 ybp – 25.200 ybp) with TMRCA 4.600 ybp (95 CI: 5.200 ybp – 4.000 ybp).

A 2014 study in Hungary uncovered remains of two individuals from the Linear Pottery culture, one of whom was found to have carried the M253 SNP which defines Haplogroup I1. This culture is thought to have been present between 7,500 and 6,500 years ago.

Poslednja izmena:
I1 hg je stara maksimum 5.000 godina, nastala je od I2a (od srpske I2a balkanske centralno evropske, migracijama na sever).
Може да буде и толико стара, али они имају доказани континуитет у централној и северној Европи, а ми га немамо нигде.
https://anthrogenica.com/showthread...5f51e7fb2cf471&p=366033&viewfull=1#post366033

Не може да настане од I2, ако имају различите мутације:
https://www.snpedia.com/index.php/Haplogroup_I1_(Y-DNA)
https://www.snpedia.com/index.php/Haplogroup_I2_(Y-DNA)

Haplogroup I1 (Y-DNA) is defined in the ISOGG 2010 by five public mutations (in addition to several private SNP markers).

Haplogroup I2 is now defined by two mutations:

Mi imamo dokazani kontinuitet koji neprijatelji zlonamerno negiraju i prave prevare i podmetacine da ubede u svoje lazi one koji slabije poznaju materiju kao sto si ti.
Najveca genetika Lepenskog Vira, Starceva, Vince je I2a (srpska).
Zvanicna tvrdnja da od jednog muskarca I hg koji ima npr dva sina, jedan od koga se razvila I2 a od drugog I1 tokom dugog vremena, za drugog sina I1 generacije imaju 6 puta manje mutacija nego generacije prvog sina, ta tvrdnja je sumanuta, ocigledna laz i prevara.
I1 sigurno potice od migracija sa ovog prostora na sever, kad su se povukli lednici pre oko 10-9-8 hiljada godina.

Ova mapa je nepouzdana. Jako je mali broj semplova na mapi, mnogo manji nego yfull bazi. Evo na prvu ja nisam uspeo da nađem na mapi 2 veoma stara sempla iz Srbije i Grčke a pitanje je da li su postojeći semplovi verodostojni pošto nemaju oznake koje odgovaraju onima u yfull bazi.
Sempl iz Srbije YF05519 je star 2126 godina a pripada grupi PH908 cija je TMRCA 1700 godina.
Capture.JPG

Sempl iz Grčke YF15777 je star 2402 godine a pripada grupi Y5596 čija j eTMRCA 1900 godina.
Capture1.JPG

Hocu da ti kazem da nemožeš da se osloniš na ove srednje vrednosti i da donosiš zaklučke.,

I2a na Sardiniji koji su moreplovci sa prostora Hrvatske do Italije, zatim do Sardinije.
I2a u istocnoj Nemackoj najveca frekvencija tamo gde su etnicki Srbi od davnina.
Najveca hg Rumunije je I2a.
Semplovi najveca Lepenskog Vira Stareva Vince je I2a1.
Postavljao sam tri mape I, I1, I2a1 i I2a2. Samo treba pazljivo gledati.
Usput, niko ne negira kontinuitet J hg na bliskom istoku, G na kavkazu, tamo gde su "zarista", jedino se tvrdi zlonamerno sumanuta tvrdnja, da je najveca genetika balkana nasa srpska I2a iz Lepenskog Vira i Starceva odjednom nestala sa ovog celog ogromnog prostora u Ukrajnu da bi se hiljadama godina posle vratila.
Srpska I2a je moreplovacka hiljadama godina, verovatno su izmislili moreplovstvo u praistoriji i Dunav Jadransko i Crno more je uvek tu staniste I hg.
I2a je starosrpska stara evropa dunavski komonvelt i zove se Dunavska Dinarska.

I2a na Sardiniji koji su moreplovci sa prostora Hrvatske do Italije, zatim do Sardinije.
Dugo nisu bili na Balkanu, to je narod koji se u vreme Latenske kulture doselio, napravio evropsku civilizaciju i ostao na teritoriji Italije, Francuske Švajcarske i Austrije, na teritoriji Rima su istrebljeni petstogodišnjim ratom sa svojim bivšim robovima.

Ova mapa je nepouzdana. Jako je mali broj semplova na mapi, mnogo manji nego yfull bazi. Evo na prvu ja nisam uspeo da nađem na mapi 2 veoma stara sempla iz Srbije i Grčke a pitanje je da li su postojeći semplovi verodostojni pošto nemaju oznake koje odgovaraju onima u yfull bazi.
Sempl iz Srbije YF05519 je star 2126 godina a pripada grupi PH908 cija je TMRCA 1700 godina.
Pogledajte prilog 629942
Sempl iz Grčke YF15777 je star 2402 godine a pripada grupi Y5596 čija j eTMRCA 1900 godina.
Pogledajte prilog 629934

Hocu da ti kazem da nemožeš da se osloniš na ove srednje vrednosti i da donosiš zaklučke.,

Нема никакве везе колико су они "стари", када су потомци група које су старије од њих на другим локацијама.

Viktor Aurelie, rimski senator, https://en.wikipedia.org/wiki/Aurelius_Victor, 360. godine piše da je car Maximinus Thrax predsednik Trebelice. Reč je o caru za koga su autori pisali da je komandir jedinice Tribala. Ovaj senator međutim tvrdi sredinom IV veka, da je Thrax bio politički i vojni činovnik teritorijalne jedinice pod imenom Trebelica.

Namque Gaius Iulius Maximinus, praesidens Trebellicae, primus e militaribus, litterarum fere rudis potentiam cepit suffragiis legionum.

Dalje, u radu Fanule Papazoglu, https://www.scribd.com/doc/264528879/Djela-Xxx-1-Papazoglu, nailazim na mnoštvo korisnih informacija. Ona u radu analizira poreklo antičkih balkanskih plemena, Tribala, Autorijata, Dardanaca, Skordiska i Meza i dolazi do sledećih zaključaka:

• Od svih ovih naroda jedino se Tribalima ne gubi trag i mogu se locirati u poznom rimskom carstvu iako to protivureči zaključcima mnogih autora:Pogledajte prilog 625166
Dalje, Fanula tvrdi da su vizantijski pisci tražeći antički naziv za Srbe izabrali ime Tribala kao najpodesnije. Zašto bi pisci tražili antički naziv za Srbe kada nisu sigurni ni odakle su došli?

• Razmatrajući kom etnosu pripadaju Tribali, Tračkom ili Ilirskom, Fanula zaključuje da su verovatno poseban narod i navodi primer zapisa sa imenima robova i njihovim vlasnicima iz IV veka pre nove ere, gde se pored Skita, Tračana i Geta nalazi i jedan Tribal
Pogledajte prilog 625170
Ali ono što je još zanimljivije je sledeće: Rob nosi etnikon umesto ličnog imena. Uostalom i ono specifično značenje koje ima pojam Tribal u atičkom svakodnevnom govoru upućuje na isti zaključak. Dakle, Tribal je po definiciji rob!
Sa ovim objašnjenjem još više verujem u teoriju o poreklo zajedničkog imena Sclavi koje je dodeljeno narodu van carstva.....
Zosimus, pocetkom VI veka zna za Tribale.
Pisuci o administrativnoj podeli na 4 magistrata, kaze da su Tribali pripali drugom magistru
Untitled.jpg

Znaci, imamo Tribale u VI veku, jos samo malo pa da premostimo do IX veka kada se Tribali prvi put vezuju za Srbe:D

Zna se za Tribale i u 21. veku.

O kom vremenu Zosim tu piše? Da li je reč o VI stoleću?
Zosim pise oko 500. godine vezano za dogadjaj koji se desio oko 330.godine. Vizantijski izvori prvi put pominju Srbe kao Tribale vezano za dogadjaj oko 860. godine
Na osnovu dosad poznatih informacija postoje dve opcije:
  • Opcija 1: Tribali su opstali 600 godina pod Keltima i Rimljanima, pa su uspeli da opstanu jos 500 godina u vreme najezde Gota i Slovena
  • Opcija 2: Tribali su opstali 600 godina pod Keltima i Rimljanima, pa su nestali u sledecih 500 godina u vreme najezde Gota i Slovena
Ja biram opciju 1.

Druga stvar je meni cudna. Profesor Ronald Ridley je bukvalno jedini autor koji citira Zosimusa kada spominje Tribale u vreme cara Konstantina. Neverovatno.

Zosim pise oko 500. godine vezano za dogadjaj koji se desio oko 330.godine. Vizantijski izvori prvi put pominju Srbe kao Tribale vezano za dogadjaj oko 860. godine
Na osnovu dosad poznatih informacija postoje dve opcije:
  • Opcija 1: Tribali su opstali 600 godina pod Keltima i Rimljanima, pa su uspeli da opstanu jos 500 godina u vreme najezde Gota i Slovena
  • Opcija 2: Tribali su opstali 600 godina pod Keltima i Rimljanima, pa su nestali u sledecih 500 godina u vreme najezde Gota i Slovena
Ja biram opciju 1.

Druga stvar je meni cudna. Profesor Ronald Ridley je bukvalno jedini autor koji citira Zosimusa kada spominje Tribale u vreme cara Konstantina. Neverovatno.

Fanula Papazoglu je vrlo uspešno iskritikovala pokušaje da se relativizuje tribalski etnonim i svede na gotovo striktno regionalni kontekst u poznoj antici i to je s pravom učinila na primeru pojedinih pisanih izvora, ali kako tebi čini ova Zosimova rečenica? Makedonija, Tesalija, Krit, Helada sa ostrvima, Gornja Mezija, dva Epira,..? Po mom mišljenju svedoči o tome koliko je etnonim opstao (na suženom prostoru, kako piše Papazoglu) ali ovde mi deluje da je reč primarno o prostornom određenju.

No, moja je poenta bila da je reč o prvoj polovini IV, a ne o VI stoleću.

Makedonija, Tesalija, Krit, Helada sa ostrvima, Gornja Mezija, dva Epira,..?
Upravo je to i cudno. Sve gore navedene teritorije se javljaju kao administrativne jedinice rimskog carstva. Jedino se Tribalija nikad ne javlja. A Zosimus pominje Tribale, zeleo je na neki nacin da ih istakne,
Fanula Papazoglu je vrlo uspešno iskritikovala pokušaje da se relativizuje tribalski etnonim i svede na gotovo striktno regionalni kontekst u poznoj antici i to je s pravom učinila na primeru pojedinih pisanih izvora,
Fanulin citat. Reklo bi se da gresis
Capture (1).JPG

No, moja je poenta bila da je reč o prvoj polovini IV, a ne o VI stoleću.
Ajde iskreno, do pre mesec dana sta si mislio, kad se Tribali poslednji put pojavljuju u pisanim izvorima?

Upravo je to i cudno. Sve gore navedene teritorije se javljaju kao administrativne jedinice rimskog carstva. Jedino se Tribalija nikad ne javlja. A Zosimus pominje Tribale, zeleo je na neki nacin da ih istakne,

Da, to jeste vrlo interesantno. Treba istražiti, kao što si i sam podvukao, kako se pominju.

Kako glasi taj Zosimov citat u originalu?

Fanulin citat. Reklo bi se da gresis
Pogledajte prilog 630769

A gde sam pogrešio? :?:

Ajde iskreno, do pre mesec dana sta si mislio, kad se Tribali poslednji put pojavljuju u pisanim izvorima?

Pa pročitao sam Fanulicinu knjigu pre mnogo godina, a pročitao sam i Stojićeve Tribale kada su bili izašli; sad da li sam tačan detalj koji je precizno bio poslednji izvor upamtio, mislim da nisam. Tome služe i knjige; da se uzme i proveri; treba znati gde je šta, a ne učiti istoriju napamet. :)

Да ли је неком од вас познато да постоји неки физички опис Трибала, нагрубо као појединца, као што постоји за Словене и Гемане рецимо?
Znam da su ih anticki Grci opisivali kao najgore od svih varvara po ponasanju. Smatrali su ih bukvalno najnizom vrstom, to upravo svedoci Fanula Papazoglu.
Nisam siguran da postoji fizicki opis.

Kako glasi taj Zosimov citat u originalu?
Untitled.jpg

A gde sam pogrešio? :?:
Ja sam pogresio. Izvini.
Pa pročitao sam Fanulicinu knjigu pre mnogo godina, a pročitao sam i Stojićeve Tribale kada su bili izašli; sad da li sam tačan detalj koji je precizno bio poslednji izvor upamtio, mislim da nisam. Tome služe i knjige; da se uzme i proveri; treba znati gde je šta, a ne učiti istoriju napamet. :)
Ja ti upravo rekoh da je ovo jedini autor koji je napisao ovaj podatak. Znaci neko je za taj podatak mogao da zna ili ako je pazljivio citao Zosimusa ili ako je citao profesora Ridlija. Nesto neverujem da je mnogo ljudi to uradilo:)

Pa onda je isticanje Tribala i navođenje kao tako umesto Tribalija do prevoda, a ne do Zosima? ;)

Ja ti upravo rekoh da je ovo jedini autor koji je napisao ovaj podatak. Znaci neko je za taj podatak mogao da zna ili ako je pazljivio citao Zosimusa ili ako je citao profesora Ridlija. Nesto neverujem da je mnogo ljudi to uradilo:)

Aaa ti mene pitaš koji je poslednji pisani izvor koji spominje antičke Tribale, a ne vezano za koji period se pominju? Nismo se razumeli...

Pa onda je isticanje Tribala i navođenje kao tako umesto Tribalija do prevoda, a ne do Zosima? ;)
Ne. Uocio sam to odmah, u bukvalnom prevodu znaci Iliri, Dacani, Tribali i Panonci, nabrojani kao narodi. Ostalo su teritorije.
Untitled.png

Ali autor verovatno zacudjen ovom cinjenicom, posto su svi ovi narodi nestali (osim Tribala), Ilire, Dacane i Panonce prikazuje u teritorijalnom obliku a Tribale ostavlja kao narod

Бранко Панов, Средновековна Македонија, Скопје 1985, 652.

makedonische.JPG

https://www.scribd.com/document/62584571/Branko-Panov-Srednjovekovna-Makedonija-Knjiga-3

Panov (serijal o srednjovekovnoj istoriji Makedoniji u saradnji sa Stjepanom Antoljkom) citira prema bugarskoj zbirci o grčkim izvorima za bugarsku istoriju (tom prvi) iz 1954. godine.

A evo i iz te bugarske zbirke Instituta za bugarsku istoriju:

1_162.jpg
1_163.jpg

0_001.jpg

http://macedonia.kroraina.com/gibi/1/index.html

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back