„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A šta ti uopšte znači zdravo za gotovo?
To znači da se izvori koji su u skladu sa zvaničnim učenjem prihvataju kao istiniti bez bilo kakvog krtičkog sagledavanja.
Izvori koji nisu u skladu sa zvaničnim učenjem se podvrgavaju najstožijim metodama istorijskog istraživanja. I bivaju odbačeni po pravilu.
Da li ti to misliš da se na fakultetima Trojanski rat izučava kao istorijski događaj;
Nadam se da se na našem fakultetu izučavao Porfirogenit kao izvor.
Pa stoga pitam, da li je tačna teza Konstantina Porfirogenita izneta u poglavlju 32. njegovog rada De administrando imperio o doseljavanju Srba u VII veku na Balkan?

The Archaeology of Greek and Roman Troy, 2014

Jel ima negde cela knjiga u pdf-u ?

Da li je verodostojna tvrdnja Konstantina Porfirogenita o doseljavanju Srba u VII veku na Balkan?

Verodostojnija je od Licinija Srbina u rodoslovima.

Ako ti tvrdiš da je ovo primer verodostojnog dešifrovanja onda OK, a-re-ka-sa-da-ra (transcribed as Alexandra)

Zašto da ne ?
Onda ni hijeroglifi nisu verodostojno dešifrovani:
Untitled.jpg

Koje je poreklo znamenitog romanskog generala Belisariusa (Velizara) rođenog početkom VI veka u tadašnjoj Meziji a današnjoj Bugarskoj?

Kao što rekoh imena teritorija su nadživela određene narode. To što se za nekog kaže da je Tračanin ili Ilir nakon rimskog osvajanja tog prostora ne mora da označava njegovo etničko poreklo već geografsko-administrativno. Ime provincije odakle potiče ili u vizantijskom periodu ime teme. Kao što su dobri bošnjani iz povelja Kotromanića geografska odrednica, a ne etnička. Da ne tupim dalje o stvarima van teme, samo još ovo jer vidim da pucaš na to da su Tračani bili Sloveni: kako to da carski diplomata poreklom iz Trakije u petom veku ne prepoznaje slovenski jezik ? Čak kaže da je za njega potpuno nepoznat.

Jel ima negde cela knjiga u pdf-u ?
Imam samo poglavlje 2. koje se odnosi na Troju. https://www.cambridge.org/core/book.../5384C13F78F7C90C0EC0336838DEF11F/core-reader
Verodostojnija je od Licinija Srbina u rodoslovima.
Nisi mi baš objasnio metodologiju kojom si došao do ovakve ocene.

Sa druge strane imamo knjigu profesora Kurte, Eastern Europe in the Middle Ages (500-1300) (2 vols), 2019, u kojoj stoje sledeći citati
Capture.JPG

Capture1.JPG

Dakle Kurta tvrdi da Porfirogenit dodaje detalje onako kako njemu odgovara. Takođe Kurta tvrdi da nije bilo migracije na Balkan ni IV veku ni u kasnijim vekovima.

Naš fakultet i Kurta na dijametralno suprotnim stavovima. Moramo da odaberemo stranu, šta da radimo?
kako to da carski diplomata poreklom iz Trakije u petom veku ne prepoznaje slovenski jezik ? Čak kaže da je za njega potpuno nepoznat.
Daj referncu za ovo

Odgovaram ovde zato što to stvarno sa Trojom nema veze.

Pa stoga pitam, da li je tačna teza Konstantina Porfirogenita izneta u poglavlju 32. njegovog rada De administrando imperio o doseljavanju Srba u VII veku na Balkan?

U onoj meri u kojoj se to može potvrditi drugim (a posebno starijim) izvorima. Vezano za narativ u DAI o doseljavanju Srba (iliti, najstariji sloj, po svemu sudeći preuzet iz jednog izvora iz Rima nastalog u drugoj polovini IX stoleća) dakle ne govoreći o hroničnom segmentu koji počinje od upravo sredine 9. veka, možemo primetiti nekoliko sledećih stvari:
1) Pojava srpskog etnonima, odnosno srpskog grada na severozapadu Male Azije u drugoj polovini VII stoleća. Ako imamo Srbe u Aziji u to vreme, to je indirektna potvrda da ih u tom trenutku vrlo verovatno već imamo i na Balkanskom poluostrvu. To je posredna potvrda hronologije jer nam govori da se događaj najverovatnije odvio do vlade cara Konstantina IV (668-685) odnosno pojava tih južnih Srba koincidira sa narativom koji donosi car Porfirogenit
2) Servija se prvi put javlja tada. Nema indicija o njenom postojanju pre VII stoleća. Iako bi bilo korisnije da imamo direktniju potvrdu postojanja tog toponima iz istog stoleća, odnosno hronološi dosta blisku događajima koje Konstantin VII opisuje, kao što imamo u slučaju Gordoservona, pojava tog toponima može biti interpretirana u izvesnom smislu kao potvrda jednog dela tradicije koja je u DAI sačuvana
3) Postojanje srpskog i hrvatskog plemena na slovenskom severu takođe pruža kredibilitet do izvesne mere Porfirogenitovom narativu o poreklu Srba, jer odgovara priči o jednom delu naroda koji se preselio na jug. Osim što znamo za Polapske Srbe, najranije iz Fredegarove hronike iz prve polovine VII stoleća, takođe je vrlo interesantno što se neobični etnonim Beli Hrvati, sa tim pridevom vezanim za boje, javlja na području koje nastanjuju slovenski narodi na severnim stranama, potpuno nezavisno od Porfirogenita
4) Postoji veliki broj ranijih pisanih izvora koji svedoče o navalama sa severnih strana (od Jordanesa koji opisuje ranije stanje, preko Prokopija do Jovana Efeskog). Ako imamo na umu da postoji srpsko plemena među severnim Slovenima (kod kojih je još neko vreme, izgleda postojala tradicija o zajedničkom poreklu svih Slovena, čije obrise možemo nazreti kod Bavarskog geografa i Al-Masudija u IX i X stoleću), a možda i (iako je to, naravno, značajno prenategnuto) potvrdu postojanja srpskog etnonima na severnim područjima kod Klaudija Ptolemeja i Plinija Starijeg, dakle još u I stoleću naše ere, dobijamo sliku koja daje hronološku potvrdu Porfirogenitovom narativu, po kojem su se Srbi doselili negde između 626. i 641. godine, u vreme pozne vlasti cara Iraklija.

Dakle, toj priči treba dati vrednost samo u okvirima nezavisne potvrde (nekih njenih delova) koje imamo kroz ova četiri navedena aspekta. Naravno, izvan tog domena teško je govoriti tako da kritika drugih segmenata, koji nemaju nezavisne potvrde, podleže samostalnoj kritici odnosno provere izvora tih redova (u prvom redu) i provere kako su nastali, šta se možda moglo reći, itd...

Čisto da dodamo i Nikolu Alemanusa kao jednog od tvoraca mita o slovenskom poreklu cara Justinijana. Malo mi je lakše kada znam da je među slovenskim mitomanima i jedan kustos vatikanske biblioteke, poreklom Grk, pa gorim od želje da saznam koji je on motiv imao da uplovi u vode slovenske mitomanije
Pogledajte prilog 628803
Elem, Nikola se poziva na delo Tajna Istorija od Prokopijusa koje sam upravo skinuo u originalu na grčkom jeziku. Na prvi pogled mi deluje vrlo zanimljivo. Recimo Justinijanova žena se zove Lupicina, rob i varvarin...
Pogledajte prilog 628806

LUPICINA SKLAVA!

U kom veku Grci počinju da koriste reč Sklav u značenju Rob? U IX veku, ili kasnije?
Лупичина је била жена цара Јустина, претходника и ујке цара Јустинијана. А Јустинијаново првобитно име је било Упрауда, што личи на енглески Upright. Наравно личи и на словенски Правда или Управда, али у том периоду Готи су већ вековима играли важну војну и политичку улогу у складу Римског царства.

Лупичина је била жена цара Јустина, претходника и ујке цара Јустинијана. А Јустинијаново првобитно име је било Упрауда, што личи на енглески Upright. Наравно личи и на словенски Правда или Управда, али у том периоду Готи су већ вековима играли важну војну и политичку улогу у складу Римског царства.
Pa dobro, šta želiš da kažeš, da li je Justinijan bio Got?

Mislim da se nismo razumeli.
Дефинтивно се не разумемо. Мени није јасно о којим то узорцима причаш.

Prva grana koja nas zanima je I2-DIN iliti I-CTS10228. TMRCA je 3800 godina. Klikom na Info dobices spisak uzoraka kod kojih je ovaj gen najmlađi u genetskom stablu. Recimo u ovoj bazi ih ima oko 70 i ti uzorci nas najviše zanimaju jer su njihovi preci datirani na 1800 godina pre Hrista. Ali nažalost nema informacije o zemlji poreklu uzorka.
TMRCA за I-CTS10228 је одређен на 1800 година пре Христа. Не разумем чији су то преци, и о каквим то узорцима причаш који немају информације о земљи узорка? Скоро сви имају ту информацију. Када кажеш да је тај ген најмлађи у нечијем стбалу, шта уопште мислиш под тиме?

Ми имамо све податке и дошли смо до географског жаришта. То је место највеће варијансе. Али то је само статистичка предикција на основу данашњих узорака. Ево је долe нека расподела L-621 и PH-908:
https://www.google.com/maps/d/viewe...&ll=47.188400047790054,25.556401845073765&z=5

s17250.jpg

ph908.jpg

Poslednja izmena:
Pa dobro, šta želiš da kažeš, da li je Justinijan bio Got?
Могуће. Истовремено, име његовог ујака Јустина је прво било Исток. Да ли је то трачко, готско, словенско, ја не знам.

Што се тиче Велисара, његов деда и мајка су се преселили из града Рима у Тракију. Не знам шта је Велисар био по оцу.

Из свега овога имам утисак да познате личности тог периода у Римском царству су биле разних и шароликих исходишта. И Готи и Хуни и Вандали су служили под Велисаром. Велисарова жена Антонина је била удовица једног Сиријца. Велисарови школски другови су били из Кападокије, Арменије, Тракије, итд.

То друштво треба да се схвати по империјалном образцу, а не националном.

Па сликао сам ти то овде:
https://forum.krstarica.com/threads...novoromanticari.486173/page-774#post-39067801

Ако не можеш на овом, најпростијем, примеру да ми објасниш, ја немам више идеја:
https://www.yfull.com/tree/I-Y30729/
Da slikao si, izvini. Dakle kad kliknes na info otvori se sledeca baza
Capture.JPG

Ovo YF..... (sa brojevima) su uzorci, ljudi koji su se testirali. Ako skrolujes na dole videćeš da ih ima dosta, nekoliko desetina do nekoliko stotina, u zavisnosti od grupe do grupe.
Da li razumes da u ovoj bazi ne postoji podatak o drzavi odakle je uzorak uzet? Evo reci mi iz koje je zemlje YF66494?

Из Немачке (Rheinland-Pfalz ). 🤓

Pogledajte prilog 629004
Bravo. Ima svih podataka, ja nisam uspeo da provalim, ali eto zašto je dobar forum!
E vidiš sada kada odeš na bazu najstarije grupe I-CTS10228, testirani uzorak sa najvećim TMCRA (4957) je YF09727 i dolazi iz Francuske.
Dakle najstariji uzorak I2-Din je iz Francuske, na reci Rajni na granici sa Nemačkom, njegov predak je živeo 3000 godina pre Hrista. Naravno mi neznamo da li je taj čovek Francuz po rođenju, odakle su mu preci i tako dalje. Zato je potrebno da se testira što više ljudi da bi rezultat bio tačniji.
Sledeći je YF07821 , TMRCA (4051), predak je živeo 2000 godina pre Hrista, uzorak je iz Bugarske, grad Montana.
Sledeći je YF15777 , TMRCA (3963), predak je živeo 1950 godina pre Hrista, uzorak je sa Krita
Pa onda YF0871, TMRCA (3913), predak je živeo 1900 godina pre Hrista, uzorak je iz Slovačke

I tako dalje. Sudeći prema ovim semplovima I2 din je bio prisutan na širokom prostoru srednje i južne Evrope u III i II milenijumu. Uzorak je jako mali i ne treba izvačiti nikakve zaključke ali svakako, postoje nekakve indicije........I sigurno je da će genetika u budućnosti biti moćan alat u službi istoričara....

A ti , kao ne znaš zašto je epicentar E1b na Kosovu i praviš se blesav?
Не разумем те. Жариште E1b никако није на Косову:
https://i.pinimg.com/originals/b3/ba/85/b3ba8588abea2a9c6892f2126037cb47.jpg

Што се тиче E-V13, последњи пут када смо проверавали било је у Далмацији.

И какве све то има везе са тиме што се ти правиш да не познајеш чињенице, а онда их намерно анализираш погрешно?

Bravo. Ima svih podataka, ja nisam uspeo da provalim, ali eto zašto je dobar forum!
E vidiš sada kada odeš na bazu najstarije grupe I-CTS10228, testirani uzorak sa najvećim TMCRA (4957) je YF09727 i dolazi iz Francuske.
Dakle najstariji uzorak I2-Din je iz Francuske, na reci Rajni na granici sa Nemačkom, njegov predak je živeo 3000 godina pre Hrista. Naravno mi neznamo da li je taj čovek Francuz po rođenju, odakle su mu preci i tako dalje. Zato je potrebno da se testira što više ljudi da bi rezultat bio tačniji.
Sledeći je YF07821 , TMRCA (4051), predak je živeo 2000 godina pre Hrista, uzorak je iz Bugarske, grad Montana.
Sledeći je YF15777 , TMRCA (3963), predak je živeo 1950 godina pre Hrista, uzorak je sa Krita
Pa onda YF0871, TMRCA (3913), predak je živeo 1900 godina pre Hrista, uzorak je iz Slovačke

Тај узорак из Француске је YF09727. Први представник I-CTS10228 се родио 3.000 година ПНЕ, незнано где. Све његове подгране су поумирале сем једне, и сви данашњи живи представници I-CTS10228 воде порекло од једног човека који се родио 1.800 ПНЕ. То су статистички процењене старости које не морају обавезно да буду тачне.

Овај Француз је I-CTS10228*, што значи да за сада нису на маркерима пронашли ништа што би га одвајало од обичног I-CTS10228. Практично је скоро немогуће да постоји грана стара 3.800 година, а да у међувремену није мутирала. Зато је и смештен у ту парагрупу одакле чека премештање у неку конкретну подграну, када буду почели тестирати довољан број маркера и код њега пронађу неку мутацију коју обичан I-CTS10228 нема.

Ове године за остале узорке су ти упитне:

montana.jpg

Испитаник YF07821, из Бугарске припада грани која је настала пре 2.100 година, а зеједничи предак се родио око 100 година после Христа. Дакле, 1900 године пре садашњег тренутка.

Итд. Предак овог последњег човек из Словачке је живео негде око 450 године НЕ.

slovak.jpg

Е сад, на слици горе видиш и два Немца, који за разлику од Словака не припадају парагрупи и чији је заједнички предак претпостављен да је живео 225 година пре данас, што значи у време Првог српског устанка. На исти начин и предак тог Словака може да се помери у времену, и помериће се.

I tako dalje. Sudeći prema ovim semplovima I2 din je bio prisutan na širokom prostoru srednje i južne Evrope u III i II milenijumu. Uzorak je jako mali i ne treba izvačiti nikakve zaključke ali svakako, postoje nekakve indicije........I sigurno je da će genetika u budućnosti biti moćan alat u službi istoričara....

Где су сви ти људи живели ми не знамо. За ову двојицу Немаца још можемо да претпоставимо да је тај предак живео неде у области где су њих двојица данас, ако се сећају да су пре 4-5 генерација дошли из села са околних планина. За ове који су живели пре Христа немамо појма. Тај узорак који је нађен у Француској... па можда је његов предак о коме причамо живео у Шпанији или Белорусији.

Poslednja izmena:
Тај узорак из Француске је YF09727. Први представник I-CTS10228 се родио 3.000 година ПНЕ, незнано где. Све његове подгране су поумирале сем једне, и сви данашњи живи представници I-CTS10228 воде порекло од једног човека који се родио 1.800 ПНЕ. То су статистички процењене старости које не морају обавезно да буду тачне.

Овај Француз је I-CTS10228*, што значи да за сада нису на маркерима пронашли ништа што би га одвајало од обичног I-CTS10228. Практично је скоро немогуће да постоји грана стара 3.800 година, а да у међувремену није мутирала. Зато је и смештен у ту парагрупу одакле чека премештање у неку конкретну подграну, када буду почели тестирати довољан број маркера и код њега пронађу неку мутацију коју обичан I-CTS10228 нема.

Ове године за остале узорке су ти упитне:

Pogledajte prilog 629209

Испитаник YF07821, из Бугарске припада грани која је настала пре 2.100 година, а зеједничи предак се родио око 100 година после Христа. Дакле, 1900 године пре садашњег тренутка.

Итд. Предак овог последњег човек из Словачке је живео негде око 450 године НЕ.

Pogledajte prilog 629210

Е сад, на слици горе видиш и два Немца, који за разлику од Словака не припадају парагрупи и чији је заједнички предак претпостављен да је живео 225 година пре данас, што значи у време Првог српског устанка. На исти начин и предак тог Словака може да се помери у времену, и помериће се.

Где су сви ти људи живели ми не знамо. За ову двојицу Немаца још можемо да претпоставимо да је тај предак живео неде у области где су њих двојица данас, ако се сећају да су пре 4-5 генерација дошли из села са околних планина. За ове који су живели пре Христа немамо појма. Тај узорак који је нађен у Француској... па можда је његов предак о коме причамо живео у Шпанији или Белорусији.
Ja sam pogrešio što sam pored uzoraka stavio TMRCA. To je statistički podatak koji se odnosi na grupu a ne na pojedini uzorak
Svaki uzorak ima svoju starost, odnosno starost sopstvene linije i to su podaci koje sam napisao u prethodnom postu.
Predak Francuza YF09727 je živeo pre 4957 godina
Capture.JPG

Predak Bugarina YF07821 je živeo pre 4051 godina
1577549796400.png

I tako dalje.
Nemoj da gledaš statističke podatke cele grupe, jer to su proseci, moraš posmatrati pojedinačne slučajeve.

Забавно ми је и истовремено јасно то што се се у мејнстриму (главној струји) термин "новоромантичар" сматра погрдним, јер у суштини сваки романтизам и јесте реакција на доминантну струју датог периода, као што је онај изнедрен крајем 19. века био одговор на растући талас индустријализације, класицизма и рационализма. Историја се заиста понавља а неке будуће деценије, можда чак векови, донеће бољи суд о нама. Циљ романтизма је очување духовног, традиционалног језгра а историцизам не зна за те појмове, јер га не интересују, те одатле и сукоб двају струја, заправо два светоназора. На страну што ја лично имам несугласица са романтизмом који, слично ренесанси, не успева да исправно реализује дух времена на који се ослања.

Ако се нечег сећам из основне школе то је учење о историји мог народа. Велика мапа поред мусаве табле и мантра столетне учитељице о Словенима који се изненада појављују из некаквих мочвара и мигрирају на југ, и запад, док браћа Руси остају ту где јесу. -"Дођосмо са Урала, преко Карпата." - гласила је магична реченица а ми, балавурдија, зафркавали се да је учитељица толико стара да мора да се лично сећа тих миграција. Ок, нема проблема. Данас, видим, прича се о Бојки, Бохемији, као станишту Срба пре доласка на Балкан. Бела Србија. Ок, има смисла, тамо су негде близу и Сорби, тј. она шачица што је преостала од Словена који су, како читам, насељавали чак до данских острва где су, попут пирата, задавали много проблема углађеним нордијским краљевствима, а кад би ови ударили контру, као одговор на иживљавање словенских дивљака, крили би се по густим шумама као што је она на острву Рујан. Као прото-хајдуци, што нам је изгледа генетика. Зато нас Данци, иначе мирољубиви и насмејани, и дан-данас не миришу, макар судећи према њиховој кинематографији (а и по филму Тринаести Ратник у ком су неандерталски канибали Вендоли очито инспирисани Вендима тј. Словенима.) Само, шта ћемо онда са вендском круном? И Мекленбурзима чији је предак Словен Никлот (Никола?) :eek:

Да се вратим теми. Последњих дана гуглам мапе Европе у старом веку, званичне, академске и западне, и налазим нешто занимљиво. Ајд' што на њима јасно стоји "Словени" (Slavs) иако сам учио да Словени настају хиљаду година касније, претпостављам да аутори ту мисле на народе који касније учествују у етногенези Словена, па да упросте, већ је простор који ти Словени Старог века заузимају, када се боље погледа, такав да он слободно подразумева да су Словени могли бити све до Дунава на југу. Ову сам већ поставио на теми о Неурима и Будинима а има их још.

Map_EasternEurope500BC_max.jpg

На свим тим мапама Словени су одмах до Скита, а на једном сајту који приказује мапе у хронолошком редоследу, одједном на месту прото-словена стоје - Скити орачи! Погледајте приложену мапу и пресудите сами да ли су Словени, још тада дакле, око 500. пре Христа могли сасвим комотно населити Панонску равницу и Подунавље. Ради се о томе да данас многе мапе приказују Германе на месту где и данас живе, иако, колико је мени познато, тај назив није постојао 500 г. пре Христа. То ипак није спречило историчаре да употребљавају тај назив колективно за сва германска а можда и по које негерманско племе. И под Скитима су се подразумевали номадски народи од Дунава до северне Кине, а очито да се не ради о једном народу. Блиском у неком случају, можда, али не етнички једнаком.
Па тако можемо и Словенима сматрати разна племена, од Дунава до малтене Данске на северу и све до Урала на истоку а можда и даље. Заправо све ми се више чини да су Словени заправо једни делом од Скита и Сармата (односно народа који се тако називали у антици) а, другим од остатака Старе Европе (ткз. Европски урођеници) плус, наравно германски и келтски удели. Хаплогрупе, генетика итд. то ваљда данас и показују. Као и да су понекад романтичари у праву, на примеру пољског аристократског сарматизма из 17. века а што данашња генетика (преко R1a) заправо потврђује.

Друга, аутохтонистичка теза је, наравно, да су Срби (како год се звали) одувек били у Поодунављу. Према овој мапи и то је могуће. Пети век пре нове ере је још увек зора оног периода људског битисања који сврставамо у историју. Ранији периоди, барем у овом бореалном делу света, су мрачни. Све је могуће, као и да је било накнадних миграција и у том петом, шестом веку. Па барем миграције нису новина, има их и данас, иако ће њихови ефекти бити евидентни тек у следећих неколико генерација.
Историја је тродимензионално испољавање, историцизам је ограничавање на две димензије и ту лежи проблем између ова два сукобљена светоназора.

Ja sam pogrešio što sam pored uzoraka stavio TMRCA. To je statistički podatak koji se odnosi na grupu a ne na pojedini uzorak
Svaki uzorak ima svoju starost, odnosno starost sopstvene linije i to su podaci koje sam napisao u prethodnom postu.
...
I tako dalje.
Nemoj da gledaš statističke podatke cele grupe, jer to su proseci, moraš posmatrati pojedinačne slučajeve.
Ах, сад ми је јасно. А ја баш избегевам да гледам појединачне случајеве јер статистика даје бољу предикцију за већи броја узорака. У сваком случају, причали смо о различитим стварима, и бар то је разјашњено. Е сад, шта беше тема? :D

Потребни су докази о континуитету I2a на Балкану. Почетак и крај имамо, а средина је упитна. Била је на неком од страних форума мапа свих пронађених скелета носилаца хаплогроупе I у Европи из последњих 20-ак хиљада година, која не иде аутохтонистичкој теорији на руку јер исцртава другачију путању кретања тих људи, само сад не могу да је пронађем.

Забавно ми је и истовремено јасно то што се се у мејнстриму (главној струји) термин "новоромантичар" сматра погрдним, јер у суштини сваки романтизам и јесте реакција на доминантну струју датог периода, као што је онај изнедрен крајем 19. века био одговор на растући талас индустријализације, класицизма и рационализма. Историја се заиста понавља а неке будуће деценије, можда чак векови, донеће бољи суд о нама. Циљ романтизма је очување духовног, традиционалног језгра а историцизам не зна за те појмове, јер га не интересују, те одатле и сукоб двају струја, заправо два светоназора. На страну што ја лично имам несугласица са романтизмом који, слично ренесанси, не успева да исправно реализује дух времена на који се ослања.

Ако се нечег сећам из основне школе то је учење о историји мог народа. Велика мапа поред мусаве табле и мантра столетне учитељице о Словенима који се изненада појављују из некаквих мочвара и мигрирају на југ, и запад, док браћа Руси остају ту где јесу. -"Дођосмо са Урала, преко Карпата." - гласила је магична реченица а ми, балавурдија, зафркавали се да је учитељица толико стара да мора да се лично сећа тих миграција. Ок, нема проблема. Данас, видим, прича се о Бојки, Бохемији, као станишту Срба пре доласка на Балкан. Бела Србија. Ок, има смисла, тамо су негде близу и Сорби, тј. она шачица што је преостала од Словена који су, како читам, насељавали чак до данских острва где су, попут пирата, задавали много проблема углађеним нордијским краљевствима, а кад би ови ударили контру, као одговор на иживљавање словенских дивљака, крили би се по густим шумама као што је она на острву Рујан. Као прото-хајдуци, што нам је изгледа генетика. Зато нас Данци, иначе мирољубиви и насмејани, и дан-данас не миришу, макар судећи према њиховој кинематографији (а и по филму Тринаести Ратник у ком су неандерталски канибали Вендоли очито инспирисани Вендима тј. Словенима.) Само, шта ћемо онда са вендском круном? И Мекленбурзима чији је предак Словен Никлот (Никола?) :eek:

Да се вратим теми. Последњих дана гуглам мапе Европе у старом веку, званичне, академске и западне, и налазим нешто занимљиво. Ајд' што на њима јасно стоји "Словени" (Slavs) иако сам учио да Словени настају хиљаду година касније, претпостављам да аутори ту мисле на народе који касније учествују у етногенези Словена, па да упросте, већ је простор који ти Словени Старог века заузимају, када се боље погледа, такав да он слободно подразумева да су Словени могли бити све до Дунава на југу. Ову сам већ поставио на теми о Неурима и Будинима а има их још.

Map_EasternEurope500BC_max.jpg

На свим тим мапама Словени су одмах до Скита, а на једном сајту који приказује мапе у хронолошком редоследу, одједном на месту прото-словена стоје - Скити орачи! Погледајте приложену мапу и пресудите сами да ли су Словени, још тада дакле, око 500. пре Христа могли сасвим комотно населити Панонску равницу и Подунавље. Ради се о томе да данас многе мапе приказују Германе на месту где и данас живе, иако, колико је мени познато, тај назив није постојао 500 г. пре Христа. То ипак није спречило историчаре да употребљавају тај назив колективно за сва германска а можда и по које негерманско племе. И под Скитима су се подразумевали номадски народи од Дунава до северне Кине, а очито да се не ради о једном народу. Блиском у неком случају, можда, али не етнички једнаком.
Па тако можемо и Словенима сматрати разна племена, од Дунава до малтене Данске на северу и све до Урала на истоку а можда и даље. Заправо све ми се више чини да су Словени заправо једни делом од Скита и Сармата (односно народа који се тако називали у антици) а, другим од остатака Старе Европе (ткз. Европски урођеници) плус, наравно германски и келтски удели. Хаплогрупе, генетика итд. то ваљда данас и показују. Као и да су понекад романтичари у праву, на примеру пољског аристократског сарматизма из 17. века а што данашња генетика (преко R1a) заправо потврђује.

Друга, аутохтонистичка теза је, наравно, да су Срби (како год се звали) одувек били у Поодунављу. Према овој мапи и то је могуће. Пети век пре нове ере је још увек зора оног периода људског битисања који сврставамо у историју. Ранији периоди, барем у овом бореалном делу света, су мрачни. Све је могуће, као и да је било накнадних миграција и у том петом, шестом веку. Па барем миграције нису новина, има их и данас, иако ће њихови ефекти бити евидентни тек у следећих неколико генерација.
Историја је тродимензионално испољавање, историцизам је ограничавање на две димензије и ту лежи проблем између ова два сукобљена светоназора.
Nama je u 4. razredu učiteljica čitala pripovetku Branka Ćopića kako su Stari Sloveni živeli u močvarama i stalno su im bile mokre noge, pa su ih grejali u lavorima.

Kad sam je na kraju tog časa pitao da li su Sloveni morali da se bore (protiv "Ilira i Kelta") kad su došli u Jugolsaviju, ona me pogledala, počela prvi put u životu o tome da razmišlja i odgovorila - "pa, morali su se malo i boriti".

Ах, сад ми је јасно. А ја баш избегевам да гледам појединачне случајеве јер статистика даје бољу предикцију за већи броја узорака. У сваком случају, причали смо о различитим стварима, и бар то је разјашњено. Е сад, шта беше тема? :D

Потребни су докази о континуитету I2a на Балкану. Почетак и крај имамо, а средина је упитна. Била је на неком од страних форума мапа свих пронађених скелета носилаца хаплогроупе I у Европи из последњих 20-ак хиљада година, која не иде аутохтонистичкој теорији на руку јер исцртава другачију путању кретања тих људи, само сад не могу да је пронађем.
Ovde se ne radi o skeletima nego o metodi uzimanja uzoraka od ljudi koji zive danas, pa se tako dobijaju podaci o dalekim pretcima. Znaci mozemo dobijemo veliki uzorak i samim tim statisticki tacniji podatak u odnosu na analizu skeleta koji su malobrojni. Ajde da gledamo samo I2 din, imamo podatke u ovoj bazi od 3000 godina pre Hrista, do danas. Samo to treba prezentovati na mapi sa presecima na recimo svakih 500 godina i videce se kretanje stanovnistva. Jedino nisam siguran da li postoji dovoljno veliki uzorak za neki crvrsci zakljucak.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back