Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.999
Radivoje Pešić (1931-1993) iz mlađih dana.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Danima nisam pri racunaru pa bih te zamolio za pomoc:Ne baš. Ima ljudi koji čitaju, preispituju i samostalno razmišljaju.
Koliko srednjevekovnih pisaca svrstava Albance u Ilire, posto znam da ih ima mnogo koji Srbe poistovecuju sa Tribalima?
Teza je da su autori Srbe izjednacavali sa Tribalima zato sto su dosli da zive na teritoriju na kojoj su ziveli Tribali a Albance sa Ilirima zato sto su dosli na teritoriju na kojoj su ziveli Iliri. Ako je poznato da su Tribali ilirisko pleme, koja je logika da dva potpuno razlicita naroda nazoves imenom istog antickog plemena?
Ni meni nije jasno....jer mu je nejasno kako i Albanci i Južni Sloveni mogu biti Iliri ako pričaju potpuno drugačije).
Dobro bili su tracko, mada sam siguran da su ih neki autori svrstavali u Ilire. Kako god, kulturoloske i jezicke srodnosti Tracana i Ilira su neporecive. Tako da nemogu obe tvrdnje biti istinite, ili su Albanci Iliri ili su Srbi Tribali.A zašto ti misliš da su oni smatrali da su Tribli bili ilirsko pleme?
Spisak onih koji Srbe poistovećuju sa Ilirima je makar 100 x duži. Ne veruj Danajcima...Arbanase sa Ilirima poistovećuju Georgije Pahimer (1242-1310), Toma (Teodul) Magistar (kraj XIII st. -1330), Nićifor Grigora (1295-1360), Jovan (VI) Kantakuzen (1292-1383), (Mihailo) Kritovul sa Imbra (oko 1410 - oko 1470), Genadije (Georgije) Sholarije (ca. 1400-1473) i jedan anonim u panegiriku carevima Manojlu II i Jovanu VIII Paleolozima iz sredine XV stoleća. Albance naziva Ilirima i lično u jednom govoru car Manojlo II Paleolog (vl. 1391-1425), a posredno to čini i Laonik Halkokondil (oko 1430 - oko 1470; dodajući na jednom mestu da se ne slaže, tj. svoje izdvojeno mišljenje, jer mu je nejasno kako i Albanci i Južni Sloveni mogu biti Iliri ako pričaju potpuno drugačije).
Dobro bili su tracko, mada sam siguran da su ih neki autori svrstavali u Ilire. Kako god, kulturoloske i jezicke srodnosti Tracana i Ilira su neporecive. Tako da nemogu obe tvrdnje biti istinite, ili su Albanci Iliri ili su Srbi Tribali. Saznacemo!
Spisak onih koji Srbe poistovećuju sa Ilirima je makar 100 x duži. Ne veruj Danajcima...
Koliko srednjevekovnih pisaca svrstava Albance u Ilire, posto znam da ih ima mnogo koji Srbe poistovecuju sa Tribalima?
Arbanase sa Ilirima poistovećuju Georgije Pahimer (1242-1310), Toma (Teodul) Magistar (kraj XIII st. -1330), Nićifor Grigora (1295-1360), Jovan (VI) Kantakuzen (1292-1383), (Mihailo) Kritovul sa Imbra (oko 1410 - oko 1470), Genadije (Georgije) Sholarije (ca. 1400-1473) i jedan anonim u panegiriku carevima Manojlu II i Jovanu VIII Paleolozima iz sredine XV stoleća. Albance naziva Ilirima i lično u jednom govoru car Manojlo II Paleolog (vl. 1391-1425), a posredno to čini i Laonik Halkokondil (oko 1430 - oko 1470; dodajući na jednom mestu da se ne slaže, tj. svoje izdvojeno mišljenje, jer mu je nejasno kako i Albanci i Južni Sloveni mogu biti Iliri ako pričaju potpuno drugačije).
Moze referenca?Današnja nauka tretira makroetnonime Iliri i Tračani samo kao antičke kišobrane koji uključuju ogromne teritorije, za koje postoje indicije i da su možda obuhvatali i dosta raznorodno, etnički vrlo heterogeno stanovništvo
Moze referenca?Međutim, danas se ide ka stanovištu da bi Tribale trebalo smatrati zasebnom kulturnom celinom, bez svrstavanja pod krošnju Tračana ili tako nekog šireg etnonima
Ne slazem se. Romejski spisatelji su sigurno konsultovali sve sto njima prethodi, pa tako i anticke.Zato ti kažem da je nebitno šta su Tribali bili u antičkim spisima, odnosno kako ih vidimo danas, već smo šta su oni bili za romejske učene spisatelje.
Proveri ovo ponovo. Rec je o referenci na Tribale, mislim da ih ima vec u XI veku.Sto puta duži spisak srednjovekovnih izvora koji to čine? Pa, čisto sumnjam.Da je meni poznato, imamo samo Halkokondila i bukvalno par papskih, latinskih izvora (i to svi dosta pozni, na kraju ovog perioda)
Da li ovi izvori koriste termin Albanci, ili paralelno pisu o Slovenima i Ilirima pa ti izvlacis zakljucak da su Iliri ustvari Albanci kad vec nisu Sloveni?Svi romejski izvori koje sam izlistao gore razlikuju Ilire (odnosno Albance) od Srba.
Jeste, kao što si ti insistirao da postoji "dački jezik".Današnja nauka tretira makroetnonime Iliri i Tračani samo kao antičke kišobrane koji uključuju ogromne teritorije, za koje postoje indicije i da su možda obuhvatali i dosta raznorodno, etnički vrlo heterogeno stanovništvo.
Dački jezik je svakako postojao čim su postojali i Dačani; nekako su govoriti morali. Ali koliko znam o samom jeziku koji su oni koristili jedva išta znamo jer nemamo mnogo čega. Tek nekih stotinjak riječi znamo (ako su neke od njih uopšte i zaista takve).
Arbanase sa Ilirima poistovećuju Georgije Pahimer (1242-1310), Toma (Teodul) Magistar (kraj XIII st. -1330), Nićifor Grigora (1295-1360), Jovan (VI) Kantakuzen (1292-1383), (Mihailo) Kritovul sa Imbra (oko 1410 - oko 1470), Genadije (Georgije) Sholarije (ca. 1400-1473) i jedan anonim u panegiriku carevima Manojlu II i Jovanu VIII Paleolozima iz sredine XV stoleća. Albance naziva Ilirima i lično u jednom govoru car Manojlo II Paleolog (vl. 1391-1425), a posredno to čini i Laonik Halkokondil (oko 1430 - oko 1470; dodajući na jednom mestu da se ne slaže, tj. svoje izdvojeno mišljenje, jer mu je nejasno kako i Albanci i Južni Sloveni mogu biti Iliri ako pričaju potpuno drugačije).
To svakako nije celi spisak...za druge ne znam, verovatno ih ima još zato što u literaturi uglavnom stoji da to vezano za Albance čini velika većina relevantnih srednjovekovnih pisanih izvora (a objašnjava i kontekst Halkokondilovog izolovanog komentara).
Moze referenca?
Moze referenca?
Ne slazem se. Romejski spisatelji su sigurno konsultovali sve sto njima prethodi, pa tako i anticke.
Proveri ovo ponovo. Rec je o referenci na Tribale, mislim da ih ima vec u XI veku.
Da li ovi izvori koriste termin Albanci, ili paralelno pisu o Slovenima i Ilirima pa ti izvlacis zakljucak da su Iliri ustvari Albanci kad vec nisu Sloveni?
"Албанци" у средњем веку су као и "Бошњаци", што ће рећи - можда тако нешто и постоји али се не односи на савремене нације.
Мада бих волео да видим те конкретне примере поистовећивања "Арбанаса" са "Илирима", ако имаш.
А извесни C. M. Woodhouse препричавајући Плитона пише : "Илири (Албанци)". Он то ваљда подразумева.
Плитон у грчком тексту каже само Илири : Ιλλυριών
Jeste, kao što si ti insistirao da postoji "dački jezik".
![]()
Ovo uglazbiti treba... Zamišljam blaženopočivšeg Arsenija Dedića kako preludira na ove reči...Nekada, kad se postavljaju glupa pitanja, strašno je teško (a katkad i gotovo nemoguće, posebno ako se doslovno iscedi dobra volja koja je u takvim situacijama nužna da bi se uopšte i pokušalo) dati pametan odgovor.
Hvala za ove radove, zaista su odlični.Pročitaj ovaj rad Lome, Domaće stanovništvo Municipija S... http://viminacium.org.rs/wp-content/uploads/files/starinar/Starinar_53 54.pdf
У новије доба знатно је унапређено изучвање језика староседелачког становништва западног Балкана разрадом именских области, пошто се раније примењивани етимолошки метод показао неадекватним за проучавање ономастичких реликата са огромног подручја које је, на основу сведочанстава писаца римскога доба, код којих су термини »Илирик« и »илирски« имали искључиво административно значење, погрешно било дефинисано као јединствени »илирски« језички простор.
Danas se smo kolokvijalno i u široj javnosti govori o Histrima, Liburnima i drugima kao o nekakvim „Ilirima”. Vrlo stručno govoreći, u nauci koja proučava etnografiju ovog podneblja antičkog perioda (Alfeldi, Kronaser, Katičić, Loma,..) o tome se maltene više uopšte ni ne govori, već se te skupine smatraju jezički i etnički zasebnim u odnosu na Ilire (iliti Illyrii proprie dicti) do te mere da je maltene pogrešno proglasiti ih Ilirima. Baci pogled, baš vezano za tu temu, i na ovaj rad Dragane Grbić, posvećen kontaktima paleobalkanskih jezika sa grčkim i latinskim: https://www.academia.edu/35019586/Greek_Latin_and_Palaeo-Balkan_Languages_in_Contact
Pročitaj i ovaj Matasovićev rad: https://hrcak.srce.hr/158643
On je u izvesnom smislu sad već donekle i zastareo, ali njegova je podela vrlo interesantna.
![]()
OK, pokušaću, ali sva je prilika da su razlike minorne...U novije vreme sve više i više se o Tribalima govori kao zasebnoj paleobalkanskoj etnokulturnoj zajednici. Potraži nešto novije literature, pa i domaće; primetićeš sve veće i veće rezerve u prilepljivanju tračkoga uz njih; izvan npr. konteksta pominjanja da je Fanula Papazoglu ubedljivo dokazala da su Tribali bili svakako bliži Tračanima nego Ilirima.
Mislim da poređenje nije na mestu, ali ispravi me.Obrati pažnju na to šta sam tačno napisao. Rekao sam da ako pričamo da je tvoj deda smatrao da Stara Srbija izlazi na Egejsko more, onda je to što je jedino bitno; šta kažu Vuk Karadžić ili šta ti kažeš, ograničavajući je do Skopske Crne Gore ili gde već, irelevantno je ukoliko diskutujemo o tvom dedi, a ne o tvom pradedi niti ocu.
Ne govorim sada o referenci na Ilire već na Tribale. Prvi se pojavljuje kod Skilice u XI veku, postoje dva relevantna citata u tekstu:Ne, nije. Proveri i sam. Reč je o referenci na Ilire.
Pa vidimo da se reč Srbi pojavljuje u XI veku u kontekstu nekakve veze sa TribalimaIzlišna opaska, jer se nijedna reč napisana u srednjem veku ne odnosi (niti može) na savremene nacije.![]()
Trebao bi da citiraš originale izvora a ne prevode na engleski.
Prvi naziv su nadenuli Romeji i glasio je Sclavi, kao zajednički termin za mnogobrojna srodna plemena na severnoj granici u koje su spadali i Vendi, Anti i Ostrogoti. Naziv je kasnije je evoluirao u Sclaveni a zatim se ovo c gubi i postaje Slaveni. Moje mišljenje je da su Sloveni prilgodili svom jeziku naziv koji su im latini nadenuli.Пошто видим да се овде озбиљно расправља о Трачанима, Дачанима, Илирима, Трибалима, Мезима...
поставио бих поново питање на које никад нико није одговорио: Словени или Славени, питање је сад?
Наизглед разлика мала, један самогласник али мења значење појма 'дерастично'.
Прилично свима је јасно да Словени чине језгро Румуније.Судећи према неким Румунима које сам давно читао, "ваздух" је прастара, дачка реч. Ако то нешто говори...