„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najveci srpski sanskrtolog i lingvista Radmilo Stojanovic je 100% u pravu, a svima je jasno zasto ga negiraju tebi slicni koji nisu 1% merodavni da pisu o lingvistici, inace je slaven strucnjak za sve nauke i teme i sve osporava.
Sa Radmilom Stojanovicem se slazu i hindu lingvisti...

Ko je taj Durga Prasad Šastri?

Da li znaš da pričaš o tezi arktičkom poreklu Slovena i Arijanaca? Dakle, udaljavaš Slovene još dalje sa Balkanskog poluostrva. :lol:

Poslednja izmena:
i mislio sam tako nesto....a sta je sa onim tvrdnjama o velikoj slicnosti srpskog sa sanskrtom....pri cemu sam u nekoliko primjera, stvarno uocio gotovo istovjetnost nekih rijeci...i oblikom i znacenjem....svjestan sam da te slicnosti mozemo ocekivati i u drugim jezicima, ali cini se da su kompetentni ljudi isticali bas srpski jezik....

Pa sad zavisi o kojoj osobini jezika govorimo. Ugrubo kada je reč o bliskosti strukture jezika, znači generičkoj bliskosti, redosled ide ovako; u spektu indoevropskih jezika odmah iza indoarijskih (u koje npr. spada i romski jezik) idu iranski jezici , pa novi anadolski jezici, tu su odmah i jermenski te trački i grčki. Onda idu baltski i slovenski jezici, iza njih romanski, germanski, keltski.
Ovo pišem iz glave jer mi literatura nije pri ruci i kompu pa se izvinjavam ako sam nešto preskočio. Namerno sam preskočio albanski jer ne znam tačno ( pretpostavljam da je u bliskosti sa jermenskim, tračkim i grčkim ?) . Ne znam za toharske jezike , stari anatolski jezici su posebna grana udaljena od indoarijske grane a za ilirski nema dovoljno sačuvanih glosa za neke zaključke (za njega se čak ne zna da li pripada satem ili kentum grupi )
Što se rečnika tiče tu možemo govoriti o sličnim rečima koji imaju zajedničko poreklo i naknadnim rečima koje su u različite jezike iz indoarijskih jezika stigli kasnije. U svakom slučaju i što se tiče rečnika redosled bliskosti ne može biti drastično drugačiji.

Poslednja izmena:
Pa sad zavisi o kojoj osobini jezika govorimo. Ugrubo kada je reč o bliskosti strukture jezika, znači generičkoj bliskosti, redosled ide ovako; u spektu indoevropskih jezika odmah iza indoarijskih (u koje npr. spada i romski jezik) idu iranski jezici , pa novi anadolski jezici, tu su odmah i jermenski te trački i grčki. Onda idu baltski i slovenski jezici, iza njih romanski, germanski, keltski.
Ovo pišem iz glave jer mi literatura nije pri ruci i kompu pa se izvinjavam ako sam nešto preskočio. Namerno sam preskočio albanski jer ne znam tačno ( pretpostavljam da je u bliskosti sa jermenskim, tračkim i grčkim ?) . Ne znam za toharske jezike , stari anatolski jezici su posebna grana udaljena od indoarijske grane a za ilirski nema dovoljno sačuvanih glosa za neke zaključke (za njega se čak ne zna da li pripada satem ili kentum grupi )
Što se rečnika tiče tu možemo govoriti o sličnim rečima koji imaju zajedničko poreklo i naknadnim rečima koje su u različite jezike iz indoarijskih jezika stigli kasnije. U svakom slučaju i što se tiče rečnika redosled bliskosti ne može biti drastično drugačiji.

Po ovome bi ispalo da je grčki konzervativniji čak i od baltičkih jezika? Nešto ne bih rekao... :think:

Ако ти је турски матерњи уреду онда све ово стоји, али си направио малу грешку.
Долмак је пунити у смислу радње а долма пуњење у смислу материјала(предпостављам да си на то мислио јер у смислу глагола у српском је исто што и
пунити) и не може се поредити са сирењем јер је сирење процес као и 'пунити'.
Не, нисам на то мислио. Јако је једноставно
dolmak = пунити
dolma
= пуњење ; немам сад времена да тражим шире, погледај македонски пример (гриловани сир)

Мораш прво овладати матерњим да би овладао другим језицима (а поготово да би погодио на шта сам ја мислио).

Moje pisanje i te kako ima veze sa naukom lingvistikom, i to sustinski i potpuno.
Ne znam samo kako te nije sramota da lupas takve gluposti zlonamerno i besramno, posle svih nebuloza koje si pisao i bio ispravljan od mene i drugih clanova foruma.

Ponovo citat Radmila K. Stojanovica koji si negirao vec nekoliko puta "ne postoji ni jedan jezik srodniji sanskrtu od srpskog."

Potoje srpski palindromi, jezicke vestine koje moze da ima samo jako razvijen jezik koji je prosao evoluciju i potekao iz visoke civilizacije.
"samoglasno" r je karakteristika srpskog i sanskrta, tj. najstarijeg evropskog jezika. Na satrosanskrtu jezik se zove sanskrt.
Reci kao kvrcnuti, zagrcnuti se...

mrta (sanskrit) - mrtav (srpski); smert (ruski) - smrt (srpski)

Od starog srpskog jezika su nastali sanskrt i slovenski jezici. Migracije Srba sa balkana iz neolita.
Покушаћу још једном с тобом разговарати као с разумном особом, полако читај одговоре и потруди се схватити ишта:

-Не, нема, јер се ништа слично твојим писанијима не постоји у индоевропеистичкој литератури, тј. ниједан индоевропеиста ништа такво не тврди.

-Не лупам, него ти пишем шта су научници до сада (или за сада) утврдили. Нико од вас ме није исправљао, него сте без образложења одбацивали оно што пишем и настављали писати своје или туђе ненаучне тврдње. Не знам само на основу чега одбацујете индоевропеистичка сазнања, када очито немате предзнање потребно за разумевање истих. Овде је такође потребно саслушати саговорника, а код вас то не долази у обзир.

-Ниједан лингвиста не доводи у везу развој језика и палиндроме. То је произвољна и ничим потркепљена тврдња.

-Постојање слоговнога р такође ниједан лингвиста не повезује с некаквом језичком супериорношћу, шта год би то било.
Не постоји појам "старосанскрт", можда мислиш на ведски санскрт. Ако стварно желиш бити тачан језик се тада називао samskrtam, са самогласним [m] !!! и самогласним [r].

Санскртски слоговни сугласници, ако не грешим, наслеђени су из индоевропскога језика.

Што се нашега слоговнога р тиче, докази нам говоре да су индоевропски слоговни сугласници, укључујући и [r], вокализованиу време балтословенскога језичкога јединства или савеза. Индоевропско самогласно [r] у балтословенском се развило у скупине ir, ri, ur, ru. То стање је очувано и данас у балтичким језицима, док је даљи прасловенски развој свео кратко i у меки полуглас ь, а кратко u у тврди полуглас ъ, те су тако скупине ir, ri, ur, ru постале ьr, rь, ъr, rъ. Те прасловенске скупине различито су се развиле у каснијим словенским језицима. У позном прасловенском раздобљу постале су самогласно р у јужним и средишњим говорима, оно је очувано у свим јужнословенским језицима сем у бугарском који је поново прошао кроз вокализацију, те је очувано у словачком, а у чешком је у одређеним условима очувано док је у другим вокализовано.

У источнословенским говорима меки полуглас ь постало је [е], а тврди полуглас је постао [o], тако су и прасловенске скупине ьr, rь, ъr, rъ у источнословенским језицима псотале ер, ре, ор, ро.

Развој у лехитским западнословенским говорима је веома разноврстан и сложен, али у суштини су се полугласи у скупинама ьr, rь, ъr, rъ стопили с неким самогласником.

Дакле, оно што тврдиш о самогласном р не држи воду.

-Не, ниједан лингвиста не тврди да су Срби другим Словенима подарили језик нити санскрт изводи из било којега словенскога језика. Поредбена метода јасно нам показује да су сви словенски језици потекли од истога језика претка који називамо прасловенским, не знам на основу чега би га било ко могао присвајати.

Санскрт је само далек рођак словенским језицима.

Poslednja izmena:
Покушаћу још једном с тобом разговарати као с разумном особом, полако читај одговоре и потруди се схватити ишта:

-Не, нема, јер се ништа слично твојим писанијима не постоји у индоевропеистичкој литератури, тј. ниједан индоевропеиста ништа такво не тврди.

-Не лупам, него ти пишем шта су научници до сада (или за сада) утврдили. Нико од вас ме није исправљао, него сте без образложења одбацивали оно што пишем и настављали писати своје или туђе ненаучне тврдње. Не знам само на основу чега одбацујете индоевропеистичка сазнања, када очито немате предзнање потребно за разумевање истих. Овде је такође потребно саслушати саговорника, а код вас то не долази у обзир.

-Ниједан лингвиста не доводи у везу развој језика и палиндроме. То је произвољна и ничим потркепљена тврдња.

-Постојање слоговнога р такође ниједан лингвиста не повезује с некаквом језичком супериорношћу, шта год би то било.
Не постоји појам "старосанскрт", можда мислиш на ведски санскрт. Ако стварно желиш бити тачан језик се тада називао samskrtam, са самогласним [m] !!! и самогласним [r].

Санскртски слоговни сугласници, ако не грешим, наслеђени су из индоевропскога језика.

Што се нашега слоговнога р тиче, докази нам говоре да су индоевропски слоговни сугласници, укључујући и [r], вокализованиу време балтословенскога језичкога јединства или савеза. Индоевропско самогласно [r] у балтословенском се развило у скупине ir, ri, ur, ru. То стање је очувано и данас у балтичким језицима, док је даљи прасловенски развој свео кратко i у меки полуглас ь, а кратко u у тврди полуглас ъ, те су тако скупине ir, ri, ur, ru постале ьr, rь, ъr, rъ. Те прасловенске скупине различито су се развиле у каснијим словенским језицима. У позном прасловенском раздобљу постале су самогласно р у јужним и средишњим говорима, оно је очувано у свим јужнословенским језицима сем у бугарском који је поново прошао кроз вокализацију, те је очувано у словачком, а у чешком је у одређеним условима очувано док је у другим вокализовано.

У источнословенским говорима меки полуглас ь постало је [е], а тврди полуглас је постао [o], тако су и прасловенске скупине ьr, rь, ъr, rъ у источнословенским језицима псотале ер, ре, ор, ро.

Развој у лехитским западнословенским говорима је веома разноврстан и сложен, али у суштини су се полугласи у скупинама ьr, rь, ъr, rъ стопили с неким самогласником.

-Не, ниједан лингвиста не тврди да су Срби другим Словенима подарили језик нити санскрт изводи из било којега словенскога језика. Поредбена метода јасно нам показује да су сви словенски језици потекли од истога језика претка који називамо прасловенским, не знам на основу чега би га било ко могао присвајати.

postoji li ijedan jezik osim sanskrta na kojem rijec rg ima neko znacenje....posebno mislim na sve jezike koji se govore u Evropi danas...

postoji li ijedan jezik osim sanskrta na kojem rijec rg ima neko znacenje....posebno mislim na sve jezike koji se govore u Evropi danas...
Извини, али не разумем шта ме питаш. Која реч rg? Ако мислиш на rg- из ргведе, њен номинатив је заправо rk. Када питаш за такву реч у другим језицима, мислиш ли на њене когнате, тј. на речи потекле од истога ПИЕ корена као она, или на било какву реч која тако звучи без обзира на њено порекло?

Не, нисам на то мислио. Јако је једноставно
dolmak = пунити
dolma
= пуњење ; немам сад времена да тражим шире, погледај македонски пример (гриловани сир)

Мораш прво овладати матерњим да би овладао другим језицима (а поготово да би погодио на шта сам ја мислио).
Српски је прилично зајебан, пази овако: Ђура ће сутра пунити паприке. Ђура је почео пуњење паприка. Ђура је одлучио извадити пуњење из паприке.
Видиш да није једноставно.

Извини, али не разумем шта ме питаш. Која реч rg? Ако мислиш на rg- из ргведе, њен номинатив је заправо rk. Када питаш за такву реч у другим језицима, мислиш ли на њене когнате, тј. на речи потекле од истога ПИЕ корена као она, или на било какву реч која тако звучи без обзира на њено порекло?
ja sam mislio na to da li je opstala u nekom jeziku rijec rg bez obzira na izvor, a da ima neko znacenje...a ne bi bilo lose znati i to sa praindoevropskim korijenom, makar ne licilo na taj oblik...

Српски је прилично зајебан, пази овако: Ђура ће сутра пунити паприке. Ђура је почео пуњење паприка. Ђура је одлучио извадити пуњење из паприке.
Видиш да није једноставно.
Врло је једноставно, ти само бацаш прашину у очи јер си се више пута обрукао.

Po ovome bi ispalo da je grčki konzervativniji čak i od baltičkih jezika? Nešto ne bih rekao... :think:

Grčki jezik čini posebnu granu indoevropskih jezika slično albanskom . On u sebi ima bliskosti sa italskim (što i sama pripadnost kentum grupi pokazuje ) ali s druge strane je izražajna izoglosalna podudarnost sa novim anadolskim , tračkim, jermenskim (većina autora se slaže da su poreklom sa Balkana) i zajedno sa njima sa indoarijskim . Sad tu može biti nekih iskakanja, nekih konzervativnim elementima u baltskim , na primer u rečniku , ne znam.

Ма какви. Google Translate ти даје препис из латинског у мађарском правопису, а ја говорим о народном облику који већ постоји неколико векова. Моја дадиља је била Мађарица.
I bedinerka Mađarica ti pevala "prdne kokoš" u Zaječaru?

Зашто имаш потребу да ме исправљаш? Зашто једноставно не одговориш на питање?
Нису сличне само по звучности већ и по значењу: captivus затвореник, kapamak=затворити, фактички исти корен.
Turci nikada nisu bežali od svoje grčko-rimske prošlosti, mnogo su voleli da budu RUM, to je nešto uzvišeno, pa se primili i RRomi.

Cuj besramno stvorenje koje ne zna kad da stane, lupas gluposti. Ispravljali su te karlos sakal i drugi. Nemas veze sa lingvistikom.
Indo-evropski jezik ne postoji, zvanicna klasifikacija je iskljucivo zbog politicke propagande (anti-srpske i anti-slovenske) i glupost je prvog reda.
Svaki veliki lingvista kad pocne da proucava srpski, sanskrt, slovenske jezike moze da odredi koji slovenski jezik je koren slovenskih jezika i koren sanskrta, koji je stariji, a to je srpski jezik.
Srpske reci (danasnjeg srpskog) strsljen, kvrcnuti, zagrcnuti se, trn, prst...

SAMOGLASNO R POSTOJI U DANASNJEM SANSKRITU I DANASNJEM SRPSKOM, KAO I U PRVOBITNOM SANSKRTU I STAROM SRPSKOM. NE POSTOJI U MLADJIM EVROPSKIM JEZICIMA. KRAJ! ENDE! POINT BLANK! PERIOD. !

GRM (SANSKRIT) - GRM (SRPSKI)
MRTA (SANSKRT) - MRTAV (SRPSKI)

Da ne govorim da je fonetska srodnost sanskrita i srpskog najveca identicna 100%. U emisiji sa Radmilo Stojanovicem muskarac Srbin i zena Sanskricanka (lingvisti) citaju uporedo reci...
Radmilo Stojanovic citat "Gradjenje gramatike i lingvisticka razmisljanja (misao) su ista u srpskom i sanskritu."
Ogroman broj istih i srodnih reci.

Poslednja izmena:
Буквално ниси одгворио ни на шта из моје овјаве, не умеш а? :mazi:
То што тврдиш не тврди ниједан лингвиста, само неки шарлатани које гледаш на јутјубу.
Нико не тврди да је самогласно р знак древности. Свако српско самогласно р потиче од некадашњих комбинација ьr, rь, ъr, rъ. Трагови тога стања се и данас виде у превојима корена, нпр. грмети - грОм, срце - срЕдина, мртав - мрЕти, умИрати.
Санскрт и српскохрватски се много разликују фонетски.
Радмило Стојановић није био поредбени лингвиста, а његове тврдње о историји српскога и санскрта потпуни су промашај. Уједно, он је говорио да су Срби потекли из Индије, а нешто не видим да то спомињеш.
Огроман број "истих и сродних речи" налазимо у свим индоевропским језицима.:kafa:

Е сад и ово одбаци без аргумената и пиши великим словима ненаучне и непоткрепљене измишљотине.

Poslednja izmena:
Cuj besramno stvorenje koje ne zna kad da stane, lupas gluposti. Ispravljali su te karlos sakal i drugi. Nemas veze sa lingvistikom.
Indo-evropski jezik ne postoji, zvanicna klasifikacija je iskljucivo zbog politicke propagande (anti-srpske i anti-slovenske) i glupost je prvog reda.
Svaki veliki lingvista kad pocne da proucava srpski, sanskrt, slovenske jezike moze da odredi koji slovenski jezik je koren slovenskih jezika i koren sanskrta, koji je stariji, a to je srpski jezik.
Srpske reci (danasnjeg srpskog) strsljen, kvrcnuti, zagrcnuti se, trn, prst...

SAMOGLASNO R POSTOJI U DANASNJEM SANSKRITU I DANASNJEM SRPSKOM, KAO I U PRVOBITNOM SANSKRTU I STAROM SRPSKOM. NE POSTOJI U MLADJIM EVROPSKIM JEZICIMA. KRAJ! ENDE! POINT BLANK! PERIOD. !

GRM (SANSKRIT) - GRM (SRPSKI)
MRTA (SANSKRT) - MRTAV (SRPSKI)

Da ne govorim da je fonetska srodnost sanskrita i srpskog najveca identicna 100%. U emisiji sa Radmilo Stojanovicem muskarac Srbin i zena Sanskricanka (lingvisti) citaju uporedo reci...
Radmilo Stojanovic citat "Gradjenje gramatike i lingvisticka razmisljanja (misao) su ista u srpskom i sanskritu."
Ogroman broj istih i srodnih reci.

Panteliću, pošto toliko voliš YouTube, evo ti nešto malo ozbiljnije...pažljivo pogledaj.

Новоромантичари стално заборављају да поред лингвистике постоје и друге науке.На пример, они не могу да објасне како су Срби древна цивилизација који постоји од културе Л.Вира или Винче, али да у том дугачком (пра)историјском периоду нису развили свој правни систем .Са развојем писма и цивилизације, долази и до развоја правног система.

Ми поуздано знамо да су наши преци почели са развојем правног система у средњем веку рецепцијом византијског(римског) права, и из тога се може поуздано закључити да пре тога нисмо имали неку своју засебну цивилизацију.

Нема никакве логике да један древни народ са високом цивилизацијом, одједном почиње да прихвата страни правни систем и туђинску веру, и да обликује свопју државу по византијским узорима.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back