„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Требало би увести неки упитник или тест од 100 питања, не претешких, на које би корисник морао да одговори пре него крене на писање по овом форуму...
1. Не можеш раздвајати Р1а и Р1б, сувише су блиски када је језик у питању.
2. Не може Р1б да говори ТУРКМЕНСКИМ, а Р1б ИНДОЕВРОПСКИМ???
3. Имаш гомилу Ра1 који су ТУРКМЕНИ
4. Који је прајезик Р целе групе? Ено га међу индијанцима 5 великих језера, иди па провери ако не верујеш.
5. Р1а су ЕВРОПСКЕ ЈЕЗИКЕ НАУЧИЛИ од И1 и И2, зато или фрфљају као Немци или шушкају и пијучу као Руси. Само код нас Јужних Словена је задржан ЧИСТ изоговор гласова, једино присутан кош код латинског и балтичких језика.
6. НЕ ПОСТОЈЕ И1 и И2 који ГОВОРЕ НЕ-ЕВРОПСКЕ ЈЕЗИКЕ, а Р1а и Р1б ИМАШ КОЛИКО ВОЛИШ ТУРКМЕНА И БЕРБЕРА (Р1б)
ne razdvajam R1a i R1b, ovu drugu nisam ni pomenuo, jer je R1a daleko interesantnija zbog prisustva na indijskom potkontinentu i medju Slavenima cini vecinsku komponentu...navedeno ima svoju logiku, ja samo zelim da cujem sto vise varijanti, ali zasnovanih na logici a ne samo na prostim tvrdnjama...ali, priznaces da ovo sto si naveo nije u nauci prihvaceno kao dokazano...

ne razdvajam R1a i R1b, ovu drugu nisam ni pomenuo, jer je R1a daleko interesantnija zbog prisustva na indijskom potkontinentu i medju Slavenima cini vecinsku komponentu...navedeno ima svoju logiku, ja samo zelim da cujem sto vise varijanti, ali zasnovanih na logici a ne samo na prostim tvrdnjama...ali, priznaces da ovo sto si naveo nije u nauci prihvaceno kao dokazano...
Pa gde ćeš veće logike, zna se da je R1a krenuo iz turkomanskog kraja, deo njih je tamo ostao i dalje i priča turkijski jezik , Turkmeni, Baškiri, Čuvaši, Tatari, sve je to R1a starije od ruskog.

Ako neko pita za etimologiju vrlo je očigledno da se pauci PEU po mreži i da je PEUK tačniji termin. Ako neko pita zbog čega bi se neko nazvao spajdermenom, onda neka pogleda spisak srpskih prezimena sa paukom u glavnoj ulozi.
Осим што паук потиче од старијега паѫкъ [paonk] с назалом, упореди пољско pająk [pajonk]. Реч је грађена од префикса па- и корена ѫк-, посведоченога у српскословенском ѫкоть [onkotь ] и рускословенском укоть (с правилним развојем ѫ > у) у значењу 'кука'. :mazi:

Poslednja izmena:
Осим што паук потиче од старијега паѫкъ [paonk] с назалом, упореди пољско pająk [pajonk]. Реч је грађена од префикса па- и корена ѫк-, посведоченога у српскословенском ѫкотъ [onkotь ] и рускословенском укоть (с правилним развојем ѫ > у) у значењу 'кука'. :mazi:
PAJAC. :mazi: Ja ću još par puta da postavljam onu pesmu, predlažem ti da mi, kad je pročitaš, objasniš da su Sloveni za psa govorili P`S do desetog veka.

Pa gde ćeš veće logike, zna se da je R1a krenuo iz turkomanskog kraja, deo njih je tamo ostao i dalje i priča turkijski jezik , Turkmeni, Baškiri, Čuvaši, Tatari, sve je to R1a starije od ruskog.
da pokusam zaokruziti....aglutinativni R1a dolazi u Evropu, prihvata jezik starosjedelaca, zivi tu izvjesno vrijeme i onda, potaknut nostalgijom i naoruzan novim jezikom i kulturom, vraca se na istok, malo drugojacijom rutom, te danas imamo to sto imamo na Indijskom potkoninentu i iranskoj visoravni....

da pokusam zaokruziti....aglutinativni R1a dolazi u Evropu, prihvata jezik starosjedelaca, zivi tu izvjesno vrijeme i onda, potaknut nostalgijom i naoruzan novim jezikom i kulturom, vraca se na istok, malo drugojacijom rutom, te danas imamo to sto imamo na Indijskom potkoninentu i iranskoj visoravni....
Neki kažu prvo preko Persije, ali ne verujem, u Persiji je već bio I2a pre toga.

PAJAC. :mazi: Ja ću još par puta da postavljam onu pesmu, predlažem ti da mi, kad je pročitaš, objasniš da su Sloveni za psa govorili P`S do desetog veka.
Само скрећи причу када немаш чиме поткрепити своје измишљотине. И није **P`S, шта год то било, него пьсъ.

Poslednja izmena:
Само скрећи причу када немаш чиме поткрепити своје измишљотине. И није **P`S него пьсь, корен је исти као у глаголу пьсати 'писати', тј. у суштини је пас 'шароња'.
Tvoje "činjenice", da napomenem, su potkrepljene nečijim izmišljotinama. Kao što, verovatno nemaš etimologiju laveža pasa koja je išla u pravom smeru otkrivanja.

Kao što, verovatno nemaš etimologiju laveža pasa koja je išla u pravom smeru otkrivanja.

Pretpostavljam da su tvoje aluzije da bi ona trebalo da ima neke veze sa lavom. Reč je nastala glasovnom promenom j u v od reči lajež. Isto kao i u slučajima: mesojeđe -> mesoveđe, rukojet -> rukovet, šujak -> šuvak, nakojeđa -> nakoveđa...te sličnim oscilacijama u toponimiji (Lojišće / Lovište, Motajica / Motavica,...).

P. S. Dok praviš te aluzije, imaj na umu da lavova u slovenskoj narodnoj mitologiji nema ni u tragovima. A Stari Sloveni su imali, kako bi trebalo da ti je poznato, vrlo bogat bestijarij; od vukova pa na dalje. Lavova tu nigde nema.

Алооо братееееее.....ПА КОЈОЈ БРЕ ЦРНОЈ НАУЦИ!? Па Европско језикословље је нивоу БЕЧКОГ КОНГРЕСА И НЕМАЧКОГ РОМАНТИЗМА!
Мсм о чему ми причамо? Каква бре црна наука? Па наука, ова, је родужено средство тенкова и авиона...што они не униште крећу наставници по школама да сатру до краја!
Генетика је ПОБИЛА ДО САДА НАЈМАЊЕ 50% и више претпоставки из друштевних наука о прошлости народа, ал то никад неће ући у званичне уџбенике повести јер није политички коректно.
Логика?
Навео сам ти све логично, слободно истражуј на ту тему....исто ћеш и ти закључити.
Наука је математика и физика, ове друштвене служе за поробљавање народа.
ЈЕР, ако је по науци КУЋА турска реч (!!!!!!) за мене брате то није наука, већ чиста АНТИ СРБСКА БРИГАДА наоружана папирима и оловкама!
Верово или не, САНУ је прогласио КУЋУ за турску реч! И? Шта да причамо даље?

ЈЕР, ако је по науци КУЋА турска реч (!!!!!!) за мене брате то није наука, већ чиста АНТИ СРБСКА БРИГАДА наоружана папирима и оловкама!
Где?

Више не знам ни ја где, ал провлачи се свуда по мало, нисам ја то измислио, не седим ја овде на форуму са фотокопирком нити живим од овога, да правим белешке ево ти доказа да се прогурава та претпоставка, да нисам ја т о измислио, питај Славена он то зна боље од мене!
Има овде на форуму, на Крсти када је он или неко сличан њему то тврдио, ако те не мрзи тражи

https://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=7106.0

ал зато КАПАК је већ ушао у речнике као турцизам!

https://amarilisonline.com/glossary/turcizmi-u-srpskom-jeziku-slovo-k-k/
https://www.poreklo.rs/2013/10/11/turcizmi-u-srpskom-jeziku/

Капак, очни капак, склопити, склапати, расклапати, клап клап клап је турцизам?!?!?!

Алооо братееееее.....ПА КОЈОЈ БРЕ ЦРНОЈ НАУЦИ!? Па Европско језикословље је нивоу БЕЧКОГ КОНГРЕСА И НЕМАЧКОГ РОМАНТИЗМА!
Мсм о чему ми причамо? Каква бре црна наука? Па наука, ова, је родужено средство тенкова и авиона...што они не униште крећу наставници по школама да сатру до краја!
Генетика је ПОБИЛА ДО САДА НАЈМАЊЕ 50% и више претпоставки из друштевних наука о прошлости народа, ал то никад неће ући у званичне уџбенике повести јер није политички коректно.
Логика?
Навео сам ти све логично, слободно истражуј на ту тему....исто ћеш и ти закључити.
Наука је математика и физика, ове друштвене служе за поробљавање народа.

Више не знам ни ја где, ал провлачи се свуда по мало, нисам ја то измислио, не седим ја овде на форуму са фотокопирком нити живим од овога, да правим белешке ево ти доказа да се прогурава та претпоставка, да нисам ја т о измислио, питај Славена он то зна боље од мене!
Има овде на форуму, на Крсти када је он или неко сличан њему то тврдио, ако те не мрзи тражи

Ma otkud ti to? Reč kuća je praslovenskog porekla. Nisam pominjao to ja na forumu...niti sam primetio da je neko drugi, sličan meni.

https://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=7106.0

ал зато КАПАК је већ ушао у речнике као турцизам!

https://amarilisonline.com/glossary/turcizmi-u-srpskom-jeziku-slovo-k-k/
https://www.poreklo.rs/2013/10/11/turcizmi-u-srpskom-jeziku/

Капак, очни капак, склопити, склапати, расклапати, клап клап клап је турцизам?!?!?!
Капак јесте турска реч. Од капамак - затварати. Од истог глагола и капу - врата, капија.

Капак јесте турска реч. Од капамак - затварати. Од истог глагола и капу - врата, капија.
Не, 'капамак' већ КАПАК као перуански Краљевић Марко, Манко КАПАК.
Не произилази именица 'капу' из глагола 'капамак' већ обратно.
Капак нема везе са капамаком, већ са ономатопејом водених капи које отпадју и при удару 'кажу' КАП.
Када поклопиш оранију капком на њој се ствара кондензација која затим КАПА
назад у оранију. Доказ за то је ОКАПНИЦА.

Човече, употреби мозак, не пада ли ти напамет да су Турци ту реч узели од Срба?
Турци су коњаничко племе, који су први стајаћи сусрет тј да су дуже у додиру, са капијама имали тек у Србији.
Имају речи за ветар, траву, млеко, коње, простирке....ал не и ЗА КАПИЈЕ ЈЕР НИКАД ИХ НИСУ НИ ИМАЛИ!
Само немој КАПИЏИК да помињеш, јер је и он изведен од наше капије.

КАП, КАПАТИ, КАПЉАТИ, КАПАК, С-КЛАПАТИ, ПО-КЛАПАТИ, КЛАПАТИ, КЛАПА, КАПА....ако теби ово ништа не значи, никакав проблем, да знам ским причам.
....

Значи читав низ ових изведеница смо добили тек после 1500? Када се рецимо та "турска" реч усталила?
Пре тога нисмо имали за реч која означава кожицу која покрива очи?
Па брате.....неверица и мук....

Poslednja izmena:
Човече, употреби мозак, не пада ли ти напамет да су Турци ту реч узели од Срба?
Турци су коњаничко племе, који су први стајаћи сусрет тј да су дуже у додиру, са капијама имали тек у Србији.
Имају речи за ветар, траву, млеко, коње, простирке....ал не и ЗА КАПИЈЕ ЈЕР НИКАД ИХ НИСУ НИ ИМАЛИ!
Само немој КАПИЏИК да помињеш, јер је и он изведен од наше капије.

КАП, КАПАТИ, КАПЉАТИ, КАПАК, С-КЛАПАТИ, ПО-КЛАПАТИ, КЛАПАТИ, КЛАПА, КАПА....ако теби ово ништа не значи, никакав проблем, да знам ским причам.
....

Значи читав низ ових изведеница смо добили тек после 1500? Када се рецимо та "турска" реч усталила?
Пре тога нисмо имали за реч која означава кожицу која покрива очи?
Па брате.....неверица и мук....
Пре него што су Турци стигли до Срба, имали су већ вековне интеракције са Перзијанцима, Арапима и Грцима. Турски језик је препун перзијских, арапсхих и грчких речи. Турци који су покорили Србе нису били никакво коњаничко племе него житељи вековног царства које је обухватало разноразне културе.

Ако идеш у Истанбул видећеш огроман разломак лица која се не разликују од балканских. А ако идеш у Анталију видећеш људе светлих очи а тамније коже, као што изгледају Сицилијанци.

Сви себе сматрају Турцима.

Па како то? Хрватски језички портал каже да кућа је прасловенског порекла:

http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search
Nijedna natuknica u rječničkoj bazi ne zadovoljava zadane uvjete.
Не 'кужи' ћирилицу а претендују да се баве словенском писменошћу.
Резултат после невољне промене писма: prasl. *kǫtja ≃ v. kut
Ово ми баш и није уверљиво, ово зову етимологијом, свашта.

Пре него што су Турци стигли до Срба, имали су већ вековне интеракције са Перзијанцима, Арапима и Грцима. Турски језик је препун перзијских, арапсхих и грчких речи. Турци који су покорили Србе нису били никакво коњаничко племе него житељи вековног царства које је обухватало разноразне културе.

Ако идеш у Истанбул видећеш огроман разломак лица која се не разликују од балканских. А ако идеш у Анталију видећеш људе светлих очи а тамније коже, као што изгледају Сицилијанци.

И српских!!!

Имали су додира, ал нису живели са њима, само се трговало, и огрничен број људи је у томе учествовао, да би се речи размениле, 2 народа треба да живе измешани, једни са другима.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back