„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A za radica znas da je postao profesor na filozofskom pod komunistima? Ali ti ne smeta kao takav da mu dajes za pravo...dogovori se sa sobom da li je taj radic komunista ili nije.....i koja je svrha njegovih knjiga i predavanja vizantologa o srbima...:) a izgleda ni sam nisi slusao sta je pricao za "vreme"....covek lepo kaze da je vazna dnevna politika kojom se vodi dok pise i govori...:)
Ја ни за Деретића не знам да ли је комуниста или није, валоризујем само оно што прича или пише.
Код Радића то има смисла код Деретића нема ствар је јасна.
Уосталом прочитај "Клио се стиди" и "Срби пре Адама и после њега" намењене су управо квазиисторичарима типа Деретић.
https://www.scribd.com/doc/171895635/Srbi-pre-Adama-i-posle-njega-Radivoj-Radić
https://www.scribd.com/document/330156490/Кlio-se-stidi-izvod
И онда после кажи да нико није рационално реаговао на Деретићеве глупости.

Svaka čast na odabiru teme, zato što se istina radi o nečem dosta zapostavljenom, ali ovaj Aleksa Mitić lupa k'o maksim po diviziji. :lol: Zakonopravilo na temeljima Obeliska iz Ksantosa, Valerij Čudinov ruski paleolingvista, Tibor Živković se svesrdno borio protiv objavljivanja Zakonopravila,.. :hahaha::worth:

maxresdefault.jpg

Imamo novog pacijenta za tor. :rumenko::mrgreen:

Ја знам да на природне науке нема много утицаја политичко опредељење, али са класичном историјом није тако, уосталом није нетачна изрека да "победник пише историју". Али на то сам огуглао јер свему што каже историја имам резерву, па више поверења имам у помоћне историјске науке које припадају природним наукама.

Које је твоје мишљење у вези стручњака природних наука које сам постављао...у вези великих климатских непогода из VI столећа и потенцијално врло крупних последица реченог на људско друштво?

Како си дошао до тога? Тражио си, и нашао си.

С посебним разлогом сам те питао. Оба понуђена одговора су погрешна. Или, прецизније, јесам од неког преузео. Преузео сам од човека званог Сипријен Робер. Уколико је твоје мишљење да сам то прочитао код неког ко је критички анализирао њега, или да сам самостално дошао до таквог закључка, оно је погрешно. Нисам претпоставио (по теби, рекао би ценим, измислио) већ сам парафразирао самог Робера. Све то...потреба истеривања Руског царства са Балканског полуострва и опције како да се оно свеже и стави под утицај Француске...све су то ствари о којима сам Сипријен Робер потпуно отворено пишње, образлажући мотиве и оквире његових дела:

Cyprien Robert:
La question des races gréco-slaves est le point central de la question d’Orient. Si l’on parvenait à délivrer ces peuples de la double pression russe et anglaise, à organiser parmi eux des souverainetés et des forces militaires imposantes la France changerait entièrement sa position, qui, par ce seul fait, de défensive peut devenir offensive, à l’égard de l’Angleterre et de la Russie. Mais, pour aider à reconstituer des peuples, il faut connaître leur génie, leurs formes sociales, leurs sympathies, leurs répulsions, et, par une étrange fatalité, la France a sur l’état des nations qui, bordant la Méditerranée et toute l’Allemagne à l’est, pourraient, en cas de guerre, lui être d’un si grand secours, des notions bien moins précises que sur l’état de l’Inde ou de l’Amérique.

Иако Робер разбацано по књизи много пута понавља замисли у вези Грчко-словенске федерације, у уводном поглављу он образлаже идејне основе свог рада: истеривање Руса и Енглеза са Балкана и пронажалење кључа за учвршћивање француског утицаја на њему по одласку Турака. Он говори о значајним привредним интересима које би Француска имала уколико се учврсти ту; јадикује за слабом развијеношћу француске агентуре која би вршила париску агитацију, љубоморно коментаришући шта раде Аустријанци, Руси и други. Он види ту заједничку државу Грка, Албанаца и Јужних Словена као одређено осигурање за Француску од великог стратешког значаја уколико дошло до рата против Немаца.

Тако да, имајући то на уму...са коликом сигурношћу ти можеш да пишеш ово:

Не може бити догма.
Сипријан је кренуо на пут са циљем да пронађе корен словенства. Није имао никакво предубеђење, па је пошао од Пољске. Други су га упутили међу Русине. То што је он открио, познајући ту материју боље и од тебе и од мене, код Русина, њихово јасно сећање на медитеран, не можемо ни ти ни ја да оспоравамо, јер једноставно за то смо лаици.

Значи, без обзира на то што му је дело препуно дневно-политичких елемената, без обзира на то што би од стратешких националних интереса Француске било да Јужни Словени имају са Албанцима и Грцима заједничко врло блиско порекло и што велики део својих писања Сипријен Робер посвећује стварању те словенско-грчке државне заједнице под француским протекторатом...ти си спреман да тврдиш (или останеш при својој тврдњи) да је Робер кренуо искреним научничким путем са циљем да пронађе корен Словенства...без икаквог другог утицаја? ;)

А сада ти мени одговори. Пре првих људи на Балкану су живели само неандерталци.

Људи нису пали са Марса на Балкан. Зна се да су дошли пре око 40000 год, и то је сазнање на основу археолошких налаза, без знања генетике.

Генетика је нашла коју су хплг ималити ти људи (мушкарци). Генетика је екзактна наука, и тврди да се ради о И-М438.

Твој одговор: Не (знам)

Питање је, да ли нас ти све овде на форуму зезаш, или мислиш да смо будале?
Види се да си образован, а науку која се нагло развија и стално допуњује и потврђује предходне резултате, за њу кажеш "не знам".

Не верујем ти да не знаш, али верујем да те боле њени резултати, па одговори у вези са тим.

Апсолутно све што знам о стварима о којима причаш је са теме на Форуму Крстарице (нешто сам мало бацио поглед и на Порекло), као и из све два чланка која сам прочитао. А то су ова два: Синиша Јерковић: ДНК разбија митове: сеобе Словена је заиста било Други је неки који је написао Јовица Кртинић, али којег се сада не могу сетити...нисам успео да га пронађем...у њему мање-више пишу скоро исте ствари.

Осим тога, читао сам ствари које су људи писали на теми Генетичка генеалогија. И не знам ништа даље од тога; све што могу учинити јесте да ти препричам шта су говорила ова двојица, или писали форумаши. Разлог зашто је не (знам), а не једно или друго, јесте што се никада нисам подробно бавио овим стварима па не могу ни да гарантујем да су ствари које сам проверио ван сваке сумње тачне. А са друге стране, зато што би одговор на твоје питање, уколико бих се ослонио на то врло мало што знам, био негативан. Илити, како пише у овом чланку Националне географије:

Važno je, kaže, istaći da je najčešća haplogrupa kod Srba I2a stara oko 2.300 godina i da su starije grane, iz kojih ona ishodi, prisutne na tromeđi Ukrajine, Belorusije i Poljske.

Ако сам добро разумео ствари, I2a M423 би требало да је нешто што се највише доводи у везу са «Словенима». Генетска истраживања, колико ја разумем, углавном су потврдила сазнања у вези досељавања Словена на Балканско полуострво.

Али бих волео да, с обзиром да се толико дуго концентришеш на њега, прођемо Сипријена Робера детаљно, тако да ако си задовољан одговором ја бих да се вратимо на њега. :)

Јасна ствар. Ја се мало неспретно изражавам у покушају да дођем до немогућег. Ево га један сценарио:

"The origin of Indo-European languages has long been a topic of debate among scholars and scientists. In 2012, a team of evolutionary biologists at the University of Auckland led by Dr. Quentin Atkinson released a study that found all modern IE languages could be traced back to a single root: Anatolian — the language of Anatolia, now modern-day Turkey."

То би требало да је овај момак:
https://unidirectory.auckland.ac.nz/profile/q-atkinson

biggest

Da samo ovde dodamo jednu stvarčicu...pošto je utisak kod nekih na forumu bio da im se ovo sviđa jer se u domenu balkanskih prostranstava smešta rano prisustvo predaka Starih Slovena, pa da se ispostavlja kao da Atkinson navodno govori izričitio o daljoj ekspanziji iz Podunavlja:

Ovde se može pogledati njihov model: https://language.cs.auckland.ac.nz/

Model izdvaja masu koja će se razviti u Južne Slovene nešto pre 300. godine pre naše ere, na razmeđu Poljske, Češke i Slovačke:

Slavjane1.PNG

Potom, J. Sloveni se postepeno šire na jug i oko 600. godine naše ere su predstavljeni kako dolaze i na Balkansko poluostrvo:

slavjane2.PNG

Drugo, ne ponasaj se kao strucnjak kada nemas blage veze o tome pa ti treba novinski clanak kao dokaz strucnosti lakrdijasa koji su srbiju unazadili...evo za radica...
Istina je covek stvarno voli sale, a knjige mu kupuje ekipa koja ga je i dovela na filozofski fakultet...jedan od jacih strucnjaka koji se zdusno zalagao da se umesto njemu pare daju muzeju u Vinci...
Napisao dve knjige? i komentarise dokumentaciju iznetu u 14 knjiga preko novina....pravi strucnjak nove ere...srbije...

Pored dve pomenute knjige vredi spomenuti i BOLJA PROŠLOST. Izmišljanje tradicije i novi identiteti

http://www.evoluta.rs/product/bolja-proslost-izmisljanje-tradicije-i-novi-identiteti/

A za radica znas da je postao profesor na filozofskom pod komunistima? Ali ti ne smeta kao takav da mu dajes za pravo...dogovori se sa sobom da li je taj radic komunista ili nije.....

Radivoj Radić je zaposlen na Filozofskom pod Slobodanom Miloševićem...neki doduše smatraju da su komunisti vladali sve do 5. oktobra 2000. godine; da li si možda na to ciljao?

Које је твоје мишљење у вези стручњака природних наука које сам постављао...у вези великих климатских непогода из VI столећа и потенцијално врло крупних последица реченог на људско друштво?

Верујем у истинитост пролазног, такозваног, "малог леденог доба". Ту се завршава посао природњака. Даље тумачење утицаја тог захлађења, које је у највећој мери погодило Британију и Скандинавију тумаче друге науке.

С посебним разлогом сам те питао. Оба понуђена одговора су погрешна. Или, прецизније, јесам од неког преузео. Преузео сам од човека званог Сипријен Робер. Уколико је твоје мишљење да сам то прочитао код неког ко је критички анализирао њега, или да сам самостално дошао до таквог закључка, оно је погрешно. Нисам претпоставио (по теби, рекао би ценим, измислио) већ сам парафразирао самог Робера. Све то...потреба истеривања Руског царства са Балканског полуострва и опције како да се оно свеже и стави под утицај Француске...све су то ствари о којима сам Сипријен Робер потпуно отворено пишње, образлажући мотиве и оквире његових дела:
Имаш проблем да разумеш шта ти други пишу. Разумем, тренутно си заузет на више тема. Када сам написао да си тражио и нашао, то значи да ти верујем да си директно цитирао Сипријана.
Иако Робер разбацано по књизи много пута понавља замисли у вези Грчко-словенске федерације, у уводном поглављу он образлаже идејне основе свог рада: истеривање Руса и Енглеза са Балкана и пронажалење кључа за учвршћивање француског утицаја на њему по одласку Турака. Он говори о значајним привредним интересима које би Француска имала уколико се учврсти ту; јадикује за слабом развијеношћу француске агентуре која би вршила париску агитацију, љубоморно коментаришући шта раде Аустријанци, Руси и други. Он види ту заједничку државу Грка, Албанаца и Јужних Словена као одређено осигурање за Француску од великог стратешког значаја уколико дошло до рата против Немаца.
Не мораш да ми објашњаваш политику великих сила које су се као лешинари надвили над умирућим турским царством. Свако је био против сваког.
Тако да, имајући то на уму...са коликом сигурношћу ти можеш да пишеш ово:

Значи, без обзира на то што му је дело препуно дневно-политичких елемената, без обзира на то што би од стратешких националних интереса Француске било да Јужни Словени имају са Албанцима и Грцима заједничко врло блиско порекло и што велики део својих писања Сипријен Робер посвећује стварању те словенско-грчке државне заједнице под француским протекторатом...ти си спреман да тврдиш (или останеш при својој тврдњи) да је Робер кренуо искреним научничким путем са циљем да пронађе корен Словенства...без икаквог другог утицаја? ;)
Могу.
Јер оно што сам цитирао је у супротности са његовим политичким убеђењем (ниси навео које године је он стекао таква политичка убеђења). Не би становнике Илирика везивао за Словене, дајући им најзначајније место, већ би их везивао за народе за чију се интеграцију залагао.
Апсолутно све што знам о стварима о којима причаш је са теме на Форуму Крстарице (нешто сам мало бацио поглед и на Порекло), као и из све два чланка која сам прочитао. А то су ова два: Синиша Јерковић: ДНК разбија митове: сеобе Словена је заиста било Други је неки који је написао Јовица Кртинић, али којег се сада не могу сетити...нисам успео да га пронађем...у њему мање-више пишу скоро исте ствари.

Осим тога, читао сам ствари које су људи писали на теми Генетичка генеалогија. И не знам ништа даље од тога; све што могу учинити јесте да ти препричам шта су говорила ова двојица, или писали форумаши. Разлог зашто је не (знам), а не једно или друго, јесте што се никада нисам подробно бавио овим стварима па не могу ни да гарантујем да су ствари које сам проверио ван сваке сумње тачне. А са друге стране, зато што би одговор на твоје питање, уколико бих се ослонио на то врло мало што знам, био негативан. Илити, како пише у овом чланку Националне географије:

Ако сам добро разумео ствари, I2a M423 би требало да је нешто што се највише доводи у везу са «Словенима». Генетска истраживања, колико ја разумем, углавном су потврдила сазнања у вези досељавања Словена на Балканско полуострво.
Ја сам писао о И-М438 која је настала пре 26000 до 31000 год на источном Медитерану, и нисам написао да су то били Словени. Хплг се издваја из 23. Y хромозома који је као и целокупни генетски материјал подложан мутацијама. У просеку се једна мутација дешава на 5 до 6 генерација. Тада настаје подтип хплг чија старост је статистичка, и никако се не може апсолутно поуздано утврдити. Мутације су као рулет.

Али сви носици И хплг су потомци И-М438, ма ког подтипа били. Њихови праоци су били, између осталог, и становници Балкана. Могао је део њих да мигрира у било ком смеру, па да се враћа, уосталом како ти воља, али њихову аутохтоност, на Балкану, нико не може да оспори.

Надам се да се слажеш са овим. Проблем настаје када говоримо о Словенима и Србима.

Да будем сликовит: отишао неки твој далеки предак Петровић из, рецимо, Никшића. Његови потомци дуго живели далеко и постали у међувремену Јовановићи. Ти, Јовановић, долазиш у Никшић, и знајући своје порекло, можеш тврдити да си и Никшићанин. Али неко ко не зна, казаће да су Јовановићи јуче дошли у Никшић. Што се презимена тиче он је у праву, али не и у суштини.

Дакле, прво није сасвим јасно ко се сматрао припадником Словена у 7. веку. Иако је Српско име врло старо, оно се јавља у смислу народа тек после 7. века, па сам склон мишљењу да је Порфирогенит ту импровизовао, јер тада се ни један народ под именом Срба није доселио на Балкан.

Без свести да су народи Балкана словенског порекла (у данашњем смислу) "двокомпонентни" са доминантним носиоцима И хплг (њених подтипова) и Р1а нема праве историје јужних Словена. Ко то занемарује неће доћи до истине.

Али бих волео да, с обзиром да се толико дуго концентришеш на њега, прођемо Сипријена Робера детаљно, тако да ако си задовољан одговором ја бих да се вратимо на њега. :)
Преварио си се, ја гледам општу слику, а Сипријан је тек један делић.

Верујем у истинитост пролазног, такозваног, "малог леденог доба". Ту се завршава посао природњака. Даље тумачење утицаја тог захлађења, које је у највећој мери погодило Британију и Скандинавију тумаче друге науке.

Није ствар само постојања леденог доба, већ и питања ерупције, метеора, пронађених остатака који говоре о присуству флоре и фауне,...доста комплексније је од тога.

Имаш проблем да разумеш шта ти други пишу. Разумем, тренутно си заузет на више тема. Када сам написао да си тражио и нашао, то значи да ти верујем да си директно цитирао Сипријана.

Не мораш да ми објашњаваш политику великих сила које су се као лешинари надвили над умирућим турским царством. Свако је био против сваког.

Могу.
Јер оно што сам цитирао је у супротности са његовим политичким убеђењем (ниси навео које године је он стекао таква политичка убеђења). Не би становнике Илирика везивао за Словене, дајући им најзначајније место, већ би их везивао за народе за чију се интеграцију залагао.

Није било речи о политици Великих сила, већ о политици Сипријена Робера. Не знам које године је стекао која убеђења, јер као што рекох нисам проучавао детаљније сем што сам прочитао тај чланак и ту књигу која је његово главно дело. Али ме јеси инспирисао тако да ћу се потрудити да видим и ископам шта има о његовом животу, итд...поставићу на форум чим будем нешто ново о њему пронашо.

Што се тиче целе дискусије, да ли сад разумеш да је поента била (а због које сам ти цитирао и Шафарика) да нема објективних разлога за твој став да је оно што је био изјавио једном приликом нужна истина која се мора прихватити без преиспитивања. Ни на једној јединој страници Робер не пише шта ли је то медитерански пронашао код појединих Источних Словена. Зашто не пише? Зашто се није потрудио да макар проба одбранити, ако поштује научне принципе који су и тада били стандарди, да остави иза себе доказе? Е одговор на то питање уједно је и одговор на питање зашто је изјавио то што јесте приликом једног предавања, односно зашто сматра да је постојало заједничко грчко-албанско-словенско етничко порекло.

Ургирање на константно смањујући етнички простор Албанаца и лоцирање те древне прадомовине у самом срцу Албаније (као место одакле су се Словени даље ширили на север по Балкану и другим земљама, односно Грци у нешто другачијим смеровима) има своју суштину у страху од тога да неће Албанци моћи да буду искоришћени, па да зато треба дефинитивно од Турака ослободити као приорите Албанију; срце Балканаца.

И бојим се да те нисам разумео...појасни ми само ово, шта значи у супротности са његовим политичким убеђењем? Ако је у сржи те политике везивање Срба и др. Словена за Грке и Албанце...шта је и где то супротно, тачно? :dontunderstand:

Ја сам писао о И-М438 која је настала пре 26000 до 31000 год на источном Медитерану, и нисам написао да су то били Словени. Хплг се издваја из 23. Y хромозома који је као и целокупни генетски материјал подложан мутацијама. У просеку се једна мутација дешава на 5 до 6 генерација. Тада настаје подтип хплг чија старост је статистичка, и никако се не може апсолутно поуздано утврдити. Мутације су као рулет.

Али сви носици И хплг су потомци И-М438, ма ког подтипа били. Њихови праоци су били, између осталог, и становници Балкана. Могао је део њих да мигрира у било ком смеру, па да се враћа, уосталом како ти воља, али њихову аутохтоност, на Балкану, нико не може да оспори.

Надам се да се слажеш са овим. Проблем настаје када говоримо о Словенима и Србима.

Да будем сликовит: отишао неки твој далеки предак Петровић из, рецимо, Никшића. Његови потомци дуго живели далеко и постали у међувремену Јовановићи. Ти, Јовановић, долазиш у Никшић, и знајући своје порекло, можеш тврдити да си и Никшићанин. Али неко ко не зна, казаће да су Јовановићи јуче дошли у Никшић. Што се презимена тиче он је у праву, али не и у суштини.

Дакле, прво није сасвим јасно ко се сматрао припадником Словена у 7. веку. Иако је Српско име врло старо, оно се јавља у смислу народа тек после 7. века, па сам склон мишљењу да је Порфирогенит ту импровизовао, јер тада се ни један народ под именом Срба није доселио на Балкан.

Без свести да су народи Балкана словенског порекла (у данашњем смислу) "двокомпонентни" са доминантним носиоцима И хплг (њених подтипова) и Р1а нема праве историје јужних Словена. Ко то занемарује неће доћи до истине.

Преварио си се, ја гледам општу слику, а Сипријан је тек један делић.

Општа слика се састоји из делића. Ако се не жели дискутовати о делићим, онда је то релативизација чији је изговор само да се избегне дискусија. Уколико не желиш расправу о Сипријену Роберу, немој га стално потенцирати и то посебно немој писати ствари као што јеси на теми о досељавању Словена на Балканско полуострво, где си равно прогласио да је он самостално елиминисао могућност сеобе.

Што се тиче генетике, ја ти ту не могу бити саговорник. Осим ако не очекујеш климача главом. И престани проглашавати да људи знају више неке ствари али не желе да ти одају или крију; једноставно звучи лудо (али стварно, лудачки), заверенички, да не кажем да је и просто некултурно. Замисли да те ја сада питам о неким аспектима молекуларне биологије (или нечег другог, нема везе; рецимо да те упорно питам у вези нечег око кинеске дијалектике а док ми упорно покушаваш објаснити да ни не говориш кинески ја сумњичаво гледам у тебе док те испитујем ко те тера да ме лажеш да не парлаш китајски!?!) и онда те кренем нападати...[/QUOTE]

Grupica koja se naselila u jedno selo pored Soluna uspela je da uništi narod kome Rim nije mogao ništa 200 godina. Netragom nestali.

Toliko netragom da se u širokoj sintetičkoj knjizi koja se ne bavi strogo pojedinostima već samo prelazi preko stvari na više od 150 strana govori o njihovim tragovima, da ne pominjemo uopšte Albance, Cincare i sve druge vlaške skupine na Balanskom polustrvu.

Strašno glupo zvuči to netragom nestali koje vi uporno insistirate kao da apsolutno iko živ tvrdi.

Srpski jezik ima identicnu fonetiku kao sanskrt najveca srodnost, i najvecu fonetsku srodnost sa Italijanskim, latinskim, i slovenskim jezicima naravno.
Fonetika je mozda najjaci dokaz za naucno proucavanje lingvistike.
Mali primer; latinske reci lupus (rimuje se sa kupus), discipula, italijanska rec mandjare (srpska rec omadjijano...).
Fonetika srpskog, sanskrta, latinskog, Italijanskog je ista, cista fonetika samoglasnika a,e,i,o,u i suglasnika...
Latinski je vestacki konstruisan jezik, nemacki i germanski jezici su vestacki konstruisani jezici.
Nemacki jezik ima fonetsko zagusenje. Prof. Radmilo Stojanovic je objasnio razlike germanskih, srpskog, sanskrta, latinskog, italijanskog...
Svi slovenski jezici i sanskrt su prirodni maternji jezici i jako stari jezici.
Srpski jezik ima najkompleksnije palindrome, broj padeza srpkog, slovenskih jezika i sanskrta, lingvisticka razmisljanja su ista...

Srpski jezik ima identicnu fonetiku kao sanskrt najveca srodnost, i najvecu fonetsku srodnost sa Italijanskim, latinskim, i slovenskim jezicima naravno.
Fonetika je mozda najjaci dokaz za naucno proucavanje lingvistike.
Mali primer; latinske reci lupus (rimuje se sa kupus), discipula, italijanska rec mandjare (srpska rec omadjijano...).
Fonetika srpskog, sanskrta, latinskog, Italijanskog je ista, cista fonetika samoglasnika a,e,i,o,u i suglasnika...
Latinski je vestacki konstruisan jezik, nemacki i germanski jezici su vestacki konstruisani jezici.
Nemacki jezik ima fonetsko zagusenje. Prof. Radmilo Stojanovic je objasnio razlike germanskih, srpskog, sanskrta, latinskog, italijanskog...
Svi slovenski jezici i sanskrt su prirodni maternji jezici i jako stari jezici.
Srpski jezik ima najkompleksnije palindrome, broj padeza srpkog, slovenskih jezika i sanskrta, lingvisticka razmisljanja su ista...

Србска реч МАГИЈА, долази од старије србске речи МАГ-ЛА, тј оно што је МАГ-ловито, МАГ-ично.
МАГ-ија се дешавала под оркиљем МАГ-ле,а и МАГ-ија и МАГ-ла су МАГ-ичне. МАГ-ови се се користили МАГ-лом да буду МАГ-ични.
Као и продавање МАГЛЕ!
....
Наравно, као и увек, по Титокомуњарисловенима, и маглу смо вероватно примили од Латина!
Баш као и "капију" од Турака! ахахаха А Турци народ на коњима прву капију видели кад су дошли подно Цариграда!
Смешни су, ал треба зарадити за мировину и топло ћебе у старости!...
Неки добри Титокомуњара, је чак направио и посебну страницу за КАПИЈУ!!! ЕЈ!
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Капија

"...Капија или вратнице је грађевински елеменат и елеменат архитектуре који омогућава пролаз кроз одбрамбену линију утврђене целине. Реч капија је пореклом турска, а српска реч је вратнице. ...."

КАПИЈА је настала од КАПКА, који ЗАКЛАПА, а КАПИЏИК је потурчена србска реч, јахачи коња нису знали за капију. Ал, као што рекох, треба се спремити за топло ћебе у старости!
А што се тиче "вратница", е ту је Мара постала Марица као и од врата вратница!
....
Врата су настала од ДВЕРИ, илити DUOOR на саксонском....

Poslednja izmena:
Barisnikov. Slazem se, tacna etimologija reci magla, magija. Ali kad sam davao primer mislio sam samo na fonetiku, par reci Italijanskog i srpskog zbog poredjenja fonetike.

"Rimljani Slovenstvujuci" Pavle Solaric

Latinski je vestacki konstruisan jezik, napravljen na osnovi srpskog, latinski niko nikad prirodno izvorno nije govorio ni jedna populacija.
Srpski jezik je maternji jezik starih Srba i pra Srba iz kultura civilizacija Lepenski Vir Starcevo Vinca.
Srpski jezik ima najvece jezicke vestine, palindrome, anagrame... sto dokazuje da je jezik visoke civilizacije i jako star jezik.

Da, to je onaj čuveni dogovor o jeziku između Oktavijana Avgusta i Stefana Nemanjića...
Nego kad smo kod toga, pošto vidim da vladaš tematikom, da li je kineski nastao od srpskog ili od latinskog? :think:

Imas odgovore kao neki klosar i kafanski pijanac ne znam zasto da komuniciram sa tobom, ali zbog drugih koji prate temu, dokaze, argumente..

Svaki veliki lingvista zna da latinski ima osobine mrtvog nezivog neprirodnog od neceg napravljenog jezika, za razliku npr. od srpskog i sanskrta.

Страни аутори дозвољавају могћност да је једна гупација напустила Рим и око себе прикупила масу варвара.(Словени)
Не постоји ништа што ми овде зовемо Беч-Берлин сем у Београду они су се одавно одрекли тих ставова али наши неће никад.

Rumuni su genetski najblizi Srbima od svih naroda, autosomalno poklapanje 95%.
Rumuni latini, ko jos u to veruje.
Rumuni kao i stari Rimljani su govorili staro-srpskim jezikom. Svi ti Rimski imperatori rodjeni u Srbiji jesu bili bioloski etnicki i lingvisticki Srbi.
Elitna Dalmatinska konjica...

Sto se tice slovenskih i sanskrt jezika, toliko su srodni da danasnji ruski ima 85% istih i gotovo istih reci kao srpski...

Rumuni su genetski najblizi Srbima od svih naroda, autosomalno poklapanje 95%.
Rumuni latini, ko jos u to veruje.
Rumuni kao i stari Rimljani su govorili staro-srpskim jezikom. Svi ti Rimski imperatori rodjeni u Srbiji jesu bili bioloski etnicki i lingvisticki Srbi.
Elitna Dalmatinska konjica...

Sto se tice slovenskih i sanskrt jezika, toliko su srodni da danasnji ruski ima 85% istih i gotovo istih reci kao srpski...

на таквим идеолошким темељима је стварана краљевина Југославија управо је Цвијић тврдио то.
Али су запостављене дубоке културолошке разлике као резултат имаш Јасеновац јел ти то треба?

Stvaranje Jugoslavije je bio pogresan potez, zato sto slovenski narodi, a posebno Srbi imaju neprijatelje koji se potrude da Srbi i sloveni najvise stradaju u I i II svetskom ratu, drzava se unisti, Srbi budu genocidisani i progonjeni.
Bez konstantnih delovanja spoljnih uticaja ispiranja mozga i propagande Hrvati bi bili normalni, a ne srbo-mrsci, Jugoslavija bi savrseno funkcionisala i to bi bila jedna prirodna i dobra, najnormalnija napredna drzava.

Ne stavljaj mi reči u usta.

Šta reče ono, Radić pod komunistima?
Koje reci? One sto si napisao? Kao...prvo arheologija treba da stvori osnovu koju istoricar onda iscitava?
To si napisao ti....istoricar ceka da neko napise svoj "izvestaj" pa ga tumaci .....ali za srpske istoricare to mora da bude na cirilici , jer je to sluzbeno pismo i drugo ne umeju da citaju....

Toliko netragom da se u širokoj sintetičkoj knjizi koja se ne bavi strogo pojedinostima već samo prelazi preko stvari na više od 150 strana govori o njihovim tragovima, da ne pominjemo uopšte Albance, Cincare i sve druge vlaške skupine na Balanskom polustrvu.

Strašno glupo zvuči to netragom nestali koje vi uporno insistirate kao da apsolutno iko živ tvrdi.
Ja ti odgovaram, ali mi neko uporno briše odgovore, kao da želi da tvoja strana ostane ispravna. Jel plaćaš nekog podizvođača?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back