„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uz dužno poštovanje, ti ne razumeš kako genetika funkcioniše. Prvo, žena ne može imati I2a haplogrupu, jer je to muška haplogrupa i prenosi se sa oca na sina. Dakle, ono si što su tvoji direktni muški preci, a ne majčin otac npr.

Ne uleći u zaključke. Od svojih baba dobijamo u proseku 50% gena (čak više, jer na X hromosomu ima nesamerljivo više gena nego na Y), a to znači da haplogrupa očeva mojih baba meni važi za moje poreklo (najmanje) koliko i haplogrupe mojih deda.

Ponavljam.

Mislim da testiram haplogrupe svoja četiri (muška) pretka tako što ću uzeti uzorke i od njihovih muških potomaka. Što se tiče haplogrupa "mojih baba", njihovi očevi imali su i muške potomke pa ću po toj liniji utvrditi i haplogrupe kojima pripadaju moje babe. Na to sam mislio pod haplogrupama ženskih predaka.

Na primer, mogu dobiti 4 različite haplogrupe - za dvojicu deda i dve babe. Ove ću vam svima dati te rezultate.

U suštini, ja ne shvatam šta se time, uopšte dobija, jer kad bih, hipotetski, našao muške potomke svoje 64 predačke linije i odredio haplogrupe, taj skupni rezlutat bio bi daleko relevantniji od rezultata haplogrupa za četiri predačke muške linije, a ovo, kad bih odredio samo jednu - WTF? To mi znači za podatak o poreklu kao što mi znači slava.

Da li ti ovo što pričam ima smisla?

Pa ima, svi razmišljaju o tome. Samo, taj ukupni rezultat je od ličnog značaja, a podatak samo za tebe od nacionalnog, statističkog. A i da uradiš 64 ni od kakvog značaja (znači ni personalno) neće biti da dovoljan broj muškaraca, baš kao što bi ti uradio, ne uradi za sebe, tako da ti dođe na isto.

A ko je Ludvig Đumbir Bošković?

Poslednja izmena:
Kako glupo razmišljanje. Pa ja prvi sam dobio žuljeve na jagodicama pišići o jezgru etnogeneze. [..] Izguglaj "jezgro etnogeneze" pa prouči u čemu je štos da bi neko bio narod, nemam više volje.

Ne pomaže Google. Pojam se javlja, ako ne računamo jednu knjigu bošnjačkog autora i studentsku skriptu za predmet sociologije, a koji su od njega preuzeli podatak, samo kod Stipe Šuvara:

https://kok.memoryoftheworld.org/St...lizam i nacije, prvi svezak - Stipe Suvar.pdf

Str. 22:

Stipe Šuvar:
U dosadašnjoj teoretskoj literaturi o naciji, i marksističkoj i nemarksističkoj, kao njezini konstituensi navode se:
- teritorij, pri čemu se on kvalificira kao »kompaktan« ili »jedinstven« ili »povezan«;
- jezik, pri čemu se specificira da se radi o književnom ili pisanom jeziku koji razumiju i koriste svi pripadnici nacije;
- ekonomsko zajedništvo, pri čemu se i ono različito definira;
- zajedništvo kulture; »nacionalna kultura«;
- zajedništvo povijesne sudbine; nacija kao sudbinska zajednica, vezana tlom i krvlju;
- zajedničko porijeklo, zajednički preci kao jezgro etnogeneze;
- nacionalna psihička konstitucija;
- nacionalni karakter;
- nacionalna svijest;
- politička konstituiranost (nacionalni pokret);
- država, državnost.

Obrati pažnju na to što Šuvar dalje kaže:

S: Šuvar:
Ni jedan od ovih elemenata ne da se precizno definirati i svaki se može dovesti u pitanje. Nacije postoje i kada nemaju neke od ovih elemenata koji se navode kao konstituensi.

Tu se ne radi o biološkim precima, već o sećanjia na pojedince, etničkim:

S: Šuvar:
Preci su prisutni u životu svake nacije. Nacija »memorira« pretke koji su stvarali njezinu egzistenciju, branili njezino tlo, usavršavali njezin jezik, gajili njezinu svijest, a drugima oni ništa ne znače, za druge ne postoje.

stipe-suvar-socijalizam-nacije-svezak-1-2-slika-100051908.jpg

Dakle, internet ne pomaže. A ti si ovo napisao u januaru 2017. godine:

Olivere. Tačno je samo to da etničko ne postoji u biološkom smislu utoliko što ga biološko ne definiše. Tandoori Masala je koristan član foruma do određenog trenutka... Zaključivanje mu kaska, i sad je opet bljuznuo odvalu kako je gotov 19. i 20. vek pa se više ne može tj. "glupavo je govoriti o etnickom porijeklu.".

Etničko poreklo itekako postoji, ali je problem što je čitava armija društvenjaka potplaćena od Soroševih ispostava da radi na razbijanju svih evropskih nacionalnih identiteta. To sad nema veze sa Tandoorijem. Utoliko je potrebno ljudima koji nemaju vremnena ni sposobnosti da se u to udubljuju predstaviti moju, bazično matematičku teoriju jezgra etnogeneze. Tandoori, naprosto, nije u stanju da prati taj model, jer znam da je čitao, ali i da ništa nije shvatio s obzirom na ovakva poimanja i predstavljanja mojih stavova s njegove strane u biološkom kontekstu ("Pa svi su izmiksani. Kako ces ovu cinjenicu objasniti Mrkalju"), a Pravi Vlah bi mogao kad bi hteo, ali je površan i neozbiljan, mada je pozitivan i dobrodušan pa mi je simpatičan smorko. Dakle, moraću da to lepo sročim i postavim teoriju jezgra etnogeneze kao temu, pa nek crkne Soroš i njegova denacionalizacija Evrope. :mrgreen:

I da, naravno, genetička genealogija je potpuno koherentna sa teorijom jezgra etnogeneze.

Pregledah i koliko videh, ti još uvek ovo nisi uradio. Nema definicije te tvoje teorije, nema ničeg lepo sročenog i nije bilo na ovom podforumu nikakve teme posvećene njoj. Sve što se može pronaći nakon ove poruke, dakle tokom ostatka te godine, kao i iduće, da si prosto copy-paste par poruka iz 2014. godine u prvom redu upućene korisniku dirigent_.

Tako da hajde da vidimo više tu teoriju; ovako svakako nemoj ljude slati na pogrešne adrese gde ništa pronaći neće. :sanke: Jesi li pojam preuzeo od Šuvara?

Sve jedan rezultat dolazi pre najave definisanja pojma, da ćeš lepo sročiti ti i razraditi to.

- - - - - - - - - -

A zašto si odustao od originalne namere da to definišeš, umesto da se tako razbacano nalaze misli po različitim diskusijama za koje se ne zna sa kojima se više slažeš, delimično ili u celini?

Da li je, definicija i cela suština, ovo?

Tek ako si najmanje 50% poreklom naroda X, onda se može reći da mu etnički pripadaš. To znači da je najmanje 50% tvojih predaka imalo najmanje 50% predaka tog istog naroda X, odnosno predaka jezika X. To je, ujedno, definicija jezgra etnogeneze, koju svaki narod, nastao do srednjeg veka, ima.

Da li je, definicija i cela suština, ovo?

Može da bude. Nije baš eksplikativno, ali to jeste to.

- - - - - - - - - -

A zašto si odustao od originalne namere da to definišeš, umesto da se tako razbacano nalaze misli po različitim diskusijama za koje se ne zna sa kojima se više slažeš, delimično ili u celini?

Nisam odustao, nego nemam volje da se bavim time na taj način.

Poslednja izmena:
Ne pomaže Google. Pojam se javlja, ako ne računamo jednu knjigu bošnjačkog autora i studentsku skriptu za predmet sociologije, a koji su od njega preuzeli podatak, samo kod Stipe Šuvara:

https://kok.memoryoftheworld.org/St...lizam i nacije, prvi svezak - Stipe Suvar.pdf

Str. 22:

Obrati pažnju na to što Šuvar dalje kaže:

Tu se ne radi o biološkim precima, već o sećanjia na pojedince, etničkim:

stipe-suvar-socijalizam-nacije-svezak-1-2-slika-100051908.jpg

Dakle, internet ne pomaže. A ti si ovo napisao u januaru 2017. godine:

Pregledah i koliko videh, ti još uvek ovo nisi uradio. Nema definicije te tvoje teorije, nema ničeg lepo sročenog i nije bilo na ovom podforumu nikakve teme posvećene njoj. Sve što se može pronaći nakon ove poruke, dakle tokom ostatka te godine, kao i iduće, da si prosto copy-paste par poruka iz 2014. godine u prvom redu upućene korisniku dirigent_.

Tako da hajde da vidimo više tu teoriju; ovako svakako nemoj ljude slati na pogrešne adrese gde ništa pronaći neće. :sanke: Jesi li pojam preuzeo od Šuvara?

I ti se još čudiš što tvrdimo da radiš za nevladine organizacije?z:lol: Samo oni imaju takav pristup fondovima koji poseduju socijalističku literaturu

Zanimljivo je da Šuvar nije dotakao religiju kao izvor nacionalnog identiteta. To je sasvim sigurno jedan od najzanimljivijih elemenata koji dovode do stvaranja nacije. Ovako, s obzirom na genetiku, može se govoriti o određenim genetskim linijama koje učestvuju u stvaranju i postojanju jedne nacije i kao takva, etnogeneza će postojati dok god postoji srpska nacija, jer će postojati stalan, slabiji ili jači "ulazak" pripadnika nekih drugih nacija u korpus srpskog naroda. Danas imamo i srbo-amero-afrikance kao jednu etno-kulturnu grupu u okviru srpskog etničkog korpusa, pored Ličana, Bosanaca, Šumadinaca itd.

Ovo kako Mrkalj to vidi, to je plemenski pogled na poreklo nacije. Postoji jedna grupa oko koje se "svija" manje ili više organizovano stanovništvo ili pojedinci na određenom teritoriju, prihvataju njihove mitove o zajedničkom poreklu, prihvataju isti jedinstveni pravni sistem (znam da ćeš reći da pravo ne postoji bez države ali to ovaj put nije bitno; mislimo na skup pravila koja se održavaju u određenoj grupi i koje prati određena sankcija za neizvršavanje) i od drugih bivaju opaženi kao jedna grupa. To je i neko moje viđenje s tim što nije potrebno da neko pripada prevladujućim genetskim linijama da bi pripadao toj naciji. Geni su tu samo aksesoar koji prati određen nacionalni identitet gde određene linije mogu postati karakteristične za određeni etnikum ukoliko ne postoji veliki "odliv" ili "priliv" u korpus te nacije

Pretpostavljam da pratiš jevrejsku genetiku i rasprave o njihovom identitetu, da li je u pitanju biološka, verska, politička ili kulturna kategorija.

LĐB? Slavene, stvarnoz:p

Najčešće je univerzalnijeg karaktera.

Najčešće se čovek identifikuje prema svojim direktnim muškim precima, ali ima i onih koji izjednačavaju dedu svoje majke i svoga dedu.

Ti si veoma ličan u ovom razgovoru, a ne poznaješ sagovornik.

Y hromozom se nasleđuje od oca na sina, u neprekinutom nizu od prvog čoveka do tebe danas.

Žene imaju posebne haplogrupe.

To su činjenice.

Najčešće se čovek identifikuje prema svojim direktnim muškim precima, ali ima i onih koji izjednačavaju dedu svoje majke i svoga dedu.

Ti si veoma ličan u ovom razgovoru, a ne poznaješ sagovornik.

Y hromozom se nasleđuje od oca na sina, u neprekinutom nizu od prvog čoveka do tebe danas.

Žene imaju posebne haplogrupe.

To su činjenice.

Mogao bih i ženske haplogrupe na isti način da testiram, ali je postao trend, kako u svetu tako i na ovom forumu, da sve mere "koliki im je" preko Y haplogrupa, a ne preko mitorhondrijalnih haplogrupa.

Ne shvatam šta doživljavaš lično. Šta god da se kaže nije lično jer ovde je bitnije šta se kaže nego kome se kaže. Poznavanje (psihe) sagovornnika mi je bilo bitno samo kad su u pitanju agresivne budale, propagandisti i influenseri. Inače, forum doživljavam kao mesto gde se sukobljavaju ideje a ne ljudi. U toj slobodi koju pruža kolika-tolika anonimnost upravo i jeste čar i to ne treba da nestane.

Tako isto, kada kažem da je za objektivno sagledavanje porekla jednako bitna linija pradeda po babama kao linija po ocu, njegovom ocu itd, onda mislim da je to zaista, jednako bitno u objektivnom i univerzalnom smislu.

- - - - - - - - - -

Zanimljivo je da Šuvar nije dotakao religiju kao izvor nacionalnog identiteta. To je sasvim sigurno jedan od najzanimljivijih elemenata koji dovode do stvaranja nacije.

Autocenzura? Bojao se da ga ne optuže za crkvenjaštvo i da ne zglajzne. :)

Zanimljivo je da Šuvar nije dotakao religiju kao izvor nacionalnog identiteta. To je sasvim sigurno jedan od najzanimljivijih elemenata koji dovode do stvaranja nacije.

Ne nabraja tu među tim stavkama, zato što imam osećaj da je ne smatra ključnom. Pogledaj sam; ja sam letimično prošao za sada tražeći religi preko CTRL+F z:mrgreen: Dojam koji stičem je da je Šuvar smatrao religiju dosta odvojenim pitanjem koje samo u pojedinim slučajevima dovesti do tolikog značaja. Npr. na str. 164 navodi religiju kao specifični kriterijum nacionalne diferencijacije. Na momentima kojih se dotiče, izgleda kao da na više mesta podvlači da je islamski fundamentalizam poslužio kao osnov za to nacionalno razdvajanje. U smislu, nije religija kao takva poslužila nacionalnoj diferencijacij, jer imamo mutlikonfesionalnu Indiju, već ekstremni islamizam koji je doveo do izdvajanja i nastanka Pakistana.

Ima nekih tu interesantnih opaski, ali vrlo vidno umanjuje značaj religije u etnogenezi, što je u skladu sa (delimično marksističkim) duhom kojim su te knjige, izašle 1988. godine, bile još uvek prožete.

Ovo kako Mrkalj to vidi, to je plemenski pogled na poreklo nacije. Postoji jedna grupa oko koje se "svija" manje ili više organizovano stanovništvo ili pojedinci na određenom teritoriju, prihvataju njihove mitove o zajedničkom poreklu, prihvataju isti jedinstveni pravni sistem (znam da ćeš reći da pravo ne postoji bez države ali to ovaj put nije bitno; mislimo na skup pravila koja se održavaju u određenoj grupi i koje prati određena sankcija za neizvršavanje) i od drugih bivaju opaženi kao jedna grupa. To je i neko moje viđenje s tim što nije potrebno da neko pripada prevladujućim genetskim linijama da bi pripadao toj naciji. Geni su tu samo aksesoar koji prati određen nacionalni identitet gde određene linije mogu postati karakteristične za određeni etnikum ukoliko ne postoji veliki "odliv" ili "priliv" u korpus te nacije
Upravo tako. Ali mislim da možemo najbolje i naučno najpreciznije definisati ovako:

505931_miroljub-petrovic-ljubi-zastavu_ls.jpg
Petrović ljubi Albansku zastavu, Foto: Printscreen/youtube

novi snimak nadrilekara
ALBANCI SU BOŽIJI NAROD, JA SAM ALBANAC: Miroljub Petrović LJUBI ALBANSKU ZASTAVU i poziva Srbe da se POARBANAŠE!
Novi snimak Miroljuba Petrovića je šokirao javnost

Objavljeno: 02.02.2019. 19:35h

Miroljub Petrović ne prestaje da šokira javnost. Nakon što se nedavno našao u središtu skandala nakon smrti Slavča Petrova, koji je bolovao od raka a "lečio" se kod Petrovića, sada je udario na nacionalna osećanja Srba i na sebi svojstven način prokomentarisao odnose Srba i Albanaca.
U obraćanju Dritanu Abazoviću, predsedniku Građanskog pokreta URA u Crnoj Gori, koji je Đurađa Kastriota Skenderbega nazvao "pomiriteljem na ovim prostorima", Petrović je izneo svoje viđenje odnosa dva zavađena naroda.
lg.php

505933_miroljub-petrovic-ljubi-zastavu-2_ff.jpg
Srbi i Albanci su braća, kaže Petrović foto: Printscreen/youtube "Đurađ Kastriot je bio veliki čovek. Oni koji znaju istoriju znaju da je bio i Albanac i Srbin, isto kao što sam i ja i Albanac i Srbin. Ja se javno hvalim time što sam Albanac, ali ne negiram ni svoje srpsko poreklo", rekao je Petrović u novom videu, u kome se iza njega u krupnom planu vidi zastava Albanije.
"Albani su Ilirsko pleme, a Iliri su dobili ime po čuvenom Iliriju, sinu jednog od 12. sinova Izrailjevih. Samo ime Ilirije, po kome su Iliri dobili ime, znači Božiji Lavovi. Dakle, na prostorima Balkana žive potomci izabranog božijeg naroda", objašnjava Petrović.

- - - - - - - - - -

Slavene, ovaj ipak nije autohtonista. Samo je zveknut. :lol:

505931_miroljub-petrovic-ljubi-zastavu_ls.jpg
Petrović ljubi Albansku zastavu, Foto: Printscreen/youtube

novi snimak nadrilekara
ALBANCI SU BOŽIJI NAROD, JA SAM ALBANAC: Miroljub Petrović LJUBI ALBANSKU ZASTAVU i poziva Srbe da se POARBANAŠE!
Novi snimak Miroljuba Petrovića je šokirao javnost

Objavljeno: 02.02.2019. 19:35h

Miroljub Petrović ne prestaje da šokira javnost. Nakon što se nedavno našao u središtu skandala nakon smrti Slavča Petrova, koji je bolovao od raka a "lečio" se kod Petrovića, sada je udario na nacionalna osećanja Srba i na sebi svojstven način prokomentarisao odnose Srba i Albanaca.
U obraćanju Dritanu Abazoviću, predsedniku Građanskog pokreta URA u Crnoj Gori, koji je Đurađa Kastriota Skenderbega nazvao "pomiriteljem na ovim prostorima", Petrović je izneo svoje viđenje odnosa dva zavađena naroda.
lg.php

505933_miroljub-petrovic-ljubi-zastavu-2_ff.jpg
Srbi i Albanci su braća, kaže Petrović foto: Printscreen/youtube "Đurađ Kastriot je bio veliki čovek. Oni koji znaju istoriju znaju da je bio i Albanac i Srbin, isto kao što sam i ja i Albanac i Srbin. Ja se javno hvalim time što sam Albanac, ali ne negiram ni svoje srpsko poreklo", rekao je Petrović u novom videu, u kome se iza njega u krupnom planu vidi zastava Albanije.
"Albani su Ilirsko pleme, a Iliri su dobili ime po čuvenom Iliriju, sinu jednog od 12. sinova Izrailjevih. Samo ime Ilirije, po kome su Iliri dobili ime, znači Božiji Lavovi. Dakle, na prostorima Balkana žive potomci izabranog božijeg naroda", objašnjava Petrović.

- - - - - - - - - -

Slavene, ovaj ipak nije autohtonista. Samo je zveknut. :lol:

Ja to govorim odavno, samo što ima ljudi koji stalno nasedaju na njega.

Ali između te dve stvari koje si napomenuo ima dosta preklapanja.

Ja to govorim odavno, samo što ima ljudi koji stalno nasedaju na njega.

Ali između te dve stvari koje si napomenuo ima dosta preklapanja.

Da nema preklapanja ne bih tako ni rekao. Istorija je istorija zavera, samo što se uz teoretičare zavera uvek prikače i paranoici pa je zvaničnjacima zgodno da ih sve đuture proglase - nadrilekarima ili ravnozemljašima.

Poslednja izmena:
Koliko nebuloza ima u Miroljubovim govorancijama ispada da je sam najviše demonizovan umesto što to govori drugima.

Najveća nebuloza mu je možda ta da Srbe i Jevreje smatra istim narodom, a pošto su po njemu Jevreji izabran narod onda ih po defaultu prate i Srbi.

Druga nebuloza je njegova kontradiktornost. Miroljub nosi Afričku E1b haplogrupu i nju veže za božiji narod iako DNK testovi pokazuju da E1b je kod Jevreja vrlo slaba i da Jevreji imaju dosta heterogen DNK sastav, naprimer Benjamin Netanjahu je R1a, ova haplogrupa je tipična za Slovenske narode, i Iranske. Što znači da Netanjahu nema ništa sa izvornim Jevrejima koji su J2 već je Netanjahu najverovatnije Aškenezi jevrej iz Evrope.

Mirpljub kaže i to da su Grci pagani i nemoralisti, što se opet kosi sa njegovom logikom o "božijoj E1b haplogrupi" jer Grci koje Miroljub unižava imaju vrlo visok procenat upravo Miroljubove E1b, tako da gospodin Miroljib bi kao birao iz korpe šta valja šta ne valja.

Onda i ta priča o Ilirima. Pa sami Iliri su supstrat 3 glavne haplpgrupe: E1b1b, J2b i R1b što znači da Iliri nikako ne mogu biti Semiti jer glavna Ilirska hg E1b je Hamitska a ne Semitska.

Novu nebulozu koju sam zadnju čuo od Miroljuba je da on Ruse smatra malim Srbima a ne Srbe malim Rusima.

naprimer Benjamin Netanjahu je R1a, ova haplogrupa je tipična za Slovenske narode, i Iranske. Što znači da Netanjahu nema ništa sa izvornim Jevrejima koji su J2 već je Netanjahu najverovatnije Aškenezi jevrej iz Evrope.
Uuopšte ne mora da znači da genetski nema ništa sa izvornim Jevrejima.

Mirpljub kaže i to da su Grci pagani i nemoralisti, što se opet kosi sa njegovom logikom o "božijoj E1b haplogrupi" jer Grci koje Miroljub unižava imaju vrlo visok procenat upravo Miroljubove E1b, tako da gospodin Miroljib bi kao birao iz korpe šta valja šta ne valja.
Da, Miroljub i sam kaže da deli ljude prema njihovim delima, a ne prema tome šta su po krvi. Kada se priča o tome treba uzeti u obzir i Miroljubovu interpretaciju pojma naroda.

Onda i ta priča o Ilirima. Pa sami Iliri su supstrat 3 glavne haplpgrupe: E1b1b, J2b i R1b što znači da Iliri nikako ne mogu biti Semiti jer glavna Ilirska hg E1b je Hamitska a ne Semitska.
Ne znamo koje su ilirske haplogrupe.

Uuopšte ne mora da znači da genetski nema ništa sa izvornim Jevrejima.

Da, Miroljub i sam kaže da deli ljude prema njihovim delima, a ne prema tome šta su po krvi. Kada se priča o tome treba uzeti u obzir i Miroljubovu interpretaciju pojma naroda.

Ne znamo koje su ilirske haplogrupe.

upravo ovo zadnje, htjeo sam da potegnem....koliko znam, nije bilo ozbiljnijeg istrazivanja Ilirskog DNK, a bilo bi bas interesantno znati nesto vise...ali ozbiljan rad bi znacio uzimanje uzoraka sa razlicitih nekropola i iz razlicitih perioda...uzimajuci u obzir prostor na kom su Iliri obitavali, kao i na hiljadu petsto godina njihovog prisustva do zagonetnog nestanka sa scene, to ne bi bio nimalo lak posao....

upravo ovo zadnje, htjeo sam da potegnem....koliko znam, nije bilo ozbiljnijeg istrazivanja Ilirskog DNK, a bilo bi bas interesantno znati nesto vise...ali ozbiljan rad bi znacio uzimanje uzoraka sa razlicitih nekropola i iz razlicitih perioda...uzimajuci u obzir prostor na kom su Iliri obitavali, kao i na hiljadu petsto godina njihovog prisustva do zagonetnog nestanka sa scene, to ne bi bio nimalo lak posao....

Kako dođe do hiljadu petsto godina?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back