A Spori i Zeruiani kod Prokopija i Bavarskog geografa? Po nekim ekspertima ovi nazivi se odnose na Srbe.
I drugo ako mi ne nosimo izvorno slovensko ime kako ga onda delimo sa Lužičkim Srbima koji su genetski veoma bliski sa ostalim zapadnim Slovenima?
Kod anonimnog Bavarca postoje Srbi potpuno zasebno od tih, zapisana kao
Surbi. Kada se prati linija nabrajanja, taj navod doslovno odgovara Polapskim Srbima (između, odnosno u kraju, Stodorana i Glomača). Kada dolazimo do tog drugog etnonima, koji uzgred budi rečeno u originalnom rukopisu glasi
Zeriuani, zašli smo daleko na istok, u pogranične krajeve Poljske, Belorusije i Ukrajine. Ovo što su sigurno Srbi su br. 8, a ti su (najverovatnije) broj 35:
Moram priznati nisam u potpunosti načisto kako da zaključno podvučemo stvari, ali nekako sam razmišljanja u smeru da je trend u nauci, koji postaje skoro pa dominantan da se tu radi o
Severjanima, najverovatnije blizu nečeg. Što se tiče tog retka informacija koje pisac postavlja uz njih, ja nešto razmišljam u ovo vreme da bi najverovatniji odgovor bio da se možda oni nalaze blizu
Urheimat-a Starih Slovena, jer im je postojbina geografski bukvalno u kraju onoga što se po dominantnim razmišljanjima u teorijama o poreklu Slovena smatra njihovom drevnom prapostojbinom. Ta je priča imala nešto malo više smisla dok se teoretisalo da je
Bela Srbija bila locirana negde u Zakarpatju, te da se tu radilo o
istočnim Srbima, koji bi trebalo da su doživeli sličnu sudbinu kao i severni Hrvati, odnosno da ih je za razliku od rođaka na dalekom zapadu istorija progutala. Kako ne postoje izgledi da je ta srpska zajednica potvđrena, bilo pisanim izvorima bilo nekakvim materijalnim ostacima, te je mesto porekla Srba pre njihovog doseljavanja na Balkansko poluostrvo daleko izvesnije negde na severozapadu, najviše razmošljam u skorije vreme u smeru isključivanja mogućnosti da je tu reč o Srbima.
Što se tiče
Sporoi, bog otac sam zna šta je to bilo...možda je tačno da se jednostavno radilo o grčkoj igri rečima. Vrlo sam skeptičan prema pokušajima da se iza tog imena čitaju nekakvi
Srbi. Iskreno govoreći, više mi deluje to kao pokušaj potvrđivanja neke unapred zacrtane teze, odnosno da je srpsko ime nekada u drevnoj prošlosti bilo opšte slovensko, pa su onda stari naučnici koji su u to verovali tragali na sve načina za nekim eventualnim potvrdama toga u izvorima. Lično, deluje mi da je veća verovatnoća da taj etnonim ima nekakve etimološke veze sa starim
Spalima. A možda se radi i o nečem drugom. Npr. o, kao što pomenuh, etimološkoj igri reči.
A u vezi genetike, ja se ne razumem u nju preterano, tako da ne bih o tome govorio, a posebno ne dok još uvek praktično čekamo rezultate da se nagomilaju, ali kao što si možda i sam primetio ja sam lično pobornik minimalističke interpretacije po pitanju celog doseljavanja Srba na Balkan (koja manje-više pretenduje da postane i opšte prihvaćeno gledište u nauci), tako da za mene ne bi bilo apsolutno nikakvo iznenađenje ukoliko danas na slovenskom jugu ne bi bio živ doslovno niti jedan jedini (patrilinearno gledano) predak bilo kojeg srpskog muškarca koji je dospeo na ove područje pre skoro jedan i po milenijum.
P. S. Samo mislim da treba napomenuti ovde...Lužički Srbi nisu
izvorno Srbi. To su u suštini dva naroda, zbog čega imamo gornjo- i donjo-lužičkosrpski, odnosno dva različita jezička standarda. To su potomci (lingvistički gledano) plemena Lužičana i Milčana. Ova plemena postojala su
pored Srba, ali su preuzeli srpsko ime stvaranjem srpskog plemenskog savea, da se tako izrazimo
Severne Srbije. Stvaranjem plemenskog saveza, svi plemenici postali su
Srbi u širem smislu; proces koji je verovatno bio sličan u vreme formiranja
južne srpske države.
Izvorni severni Srbi, odnosno
pleme Srba, te najverovatnije oni koji su najbliže veze imali sa Srbima koji su došli ovamo, nestali su sa istorijske pozornice. Tako da, bilo bi isto ukoliko bi, recimo, došlo do ujedinjavanja svih Južnih Slovena pod srpsim nacionalnim imenom, ali da od svih opstanu do 22. veka samo Bugari (odnosno bugarski Srbi). I onda da merimo Y-DNK tražeći sličnosti u haplogrupama između Bugarskih i Lužičkih Srba.