„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bili su mi Lužički Srbi na pameti ali namerno sa im ih izostavio pošto delimo ime da tako kažem.

Ali osim njih nema Slovena koji imaju starije ime od nas?

Од Словена су остали Срби , Хрвати и Пољани са оригиналним именима остају Руси под упитом да ли су Рашани , Роксалини или бели Сармати , или су Руси били Швеђани. Ја лично мислим да реч Рус исто што и Рас да нема везе са Швеђанима већ са оригиналним племеном Московљана или Рашана.

Poslednja izmena:
Hrvati se ne spominju kod Ajnharda, a za Poljsku je Bohuš zapisao da su je osnovali Srbi kao treće svoje kraljevstvo.
Po tome su Poljaci nastali naknadno, posle Srba.

Za Rusiju se slažem. Sami Rusi svoju zemlju nazivaju ''Rasija''.

Хрвати се спомињу опет код Нестора Којевског а Пољани одавно у Украјни и источној Европи.
Дакле сад мислим на словенака имена која су се појавила у раној историји и задржала име до данас са 2-3 века разлике не улазим у порекло јер мислим да су сви јако сродни.

Хрвати се спомињу опет код Нестора Којевског а Пољани одавно у Украјни и источној Европи.
Дакле сад мислим на словенака имена која су се појавила у раној историји и задржала име до данас са 2-3 века разлике не улазим у порекло јер мислим да су сви јако сродни.

Opet to je sve posle Ajnharda.

- - - - - - - - - -

Pa? Slovenski su narod.

I šta ako se nešto slično bilo dogodilo i drevnim Srbima? z;)

Sam pojam ''Srbin'' je slovenskog porekla, dok je ''Bugarin'' turkijskog.

Онај рус како се зваше Мозицки или како већ је нашао Срб пастир што на иранском значи харв јер се симунтално пре словена појављују Срби и Харвати значење исто ,ж
Жупанић је овде додао ваљда Пшесе које је типовао као могуће претке Чеха.

Према Русу Харвати су сарматизовани Серби јер реч значи пастири.Ако би постојали Словени сточари који су метастазирали налик Србима из 7-8 века па и раније могу бити Словени са мало вероватноће већи је проблем наћи Словене пре Јорданеса на Дону било где.Када се древност Словена помери можда би могли Србе посматрати као Словени. Нико Жупанич их је видео као Алродијце Пеласге за чију археолошку демистификацију је сам заслужан за народ палео Балкана.

Ако сад понављам порекло Пелазга није из Месопотамије већ Винче и тд онда можемо размишљати о енеолитском ширењу беле расе ка Азији па и Кавказу он их је видео као староседеоце јер за њега са Серб и тд има оправдање само у алродијским језицима никаквим индоевропским понајмање германским.
Он је сматрао да су докавкаски Срби на Дону загосподарили Словенима и можда их ујединили око једног имена то се слично десило у Германији где су подчинили себи и многа германска племена.
Па је обелодањено да онај историски крах римске војске дубоко у шумама Германије био судар са Сеубима који су поразили римску војску и овај догађај се узима као кључан да римска војска ипак није успела да интегрише западну и северну Европу у свој државни апарат.

Жупанић је спомињао могуће базе на Карпатима о којима је писао Реља Новаковић те се по њему вероватно ословењени део долази на Балкан.
По њему је река Елба делила славизиране Сеубе од германизоиваних Сеуба..

Ти Кавкаски народи су јако жилови и опиру се асимилацији спремни су на сеобе разне да би избегли асимилацију готово сви од познатих су мењали позиције чак и Алани.
Видимо да су готово сви народи одолели хунској инвазији.

Према Херодоту Сармати су настали мешањем царских Скита са Амазонкама које су живеле у суседству Срба.
Сад Шарић је споменуо нешто да сад већ Сармате сматрају Словенима а Ските пола пола , колико је то тачно не знам?!

Ако узимаш Ајнарда као 0 тачку треба имати у виду да је знао за северне Словене и за Далмацију није знао ништа о источним Словенима.
Сасвим је могуће да су кавкаски Срби већ на Дону наденули име свим Словенима па се то полако покварило у Словен или Славан ,

Све је јасно јак уза

Језичко , културно и генетско језгро , из ког су проистицали многи народи , било је увек наше , језички смо најпостојанији и дан данас , а , културно такође и сви Келти ,Серди у Средцу ,па чак и Сарди на Сардинији , Трачани Етруски руски и Руси али опет РАСија и Илири Дардани тј Брђани , БАРДО је БРДО , долазе из истог словенског језгра које је и дан данас најбројније .Превише Срба свуда и стално .

Нико не спори да су балтски језици најближи ПИЕ језику , а самим тим и наши , срце и Летонци кажу , послушајте њихово бројање до десет , то су речи које се не мењају , грчко ена диа три еден два три , Њемци солидно цваи , Енглези већ очајно уан туу од Француског дуу , ..колико је тај троугао језичког прожимања латино франачко англо млад , то се код нас десило у два смера , прво латински од српског латински који се враћа у Риму и кроји румунски и албански , а и на српски је утицао
На влашком истина да ВЕРО ВЕРИТА , значи управо виерна? верна . АУДИО И ВИДЕО , па цео свет је видео . лат ведере значи код њих је видети као и код нас а у словена је знати

На пољском , у коме се сачувало највише назала , али и неких двогласа дз нпр дзипну Мита Јагодо , због чега се тврди да је он најближи старословенском , каже се њеђвеђ за медведа ,он зна где је мед , на пољском мед је мјуд ,али се не каже мјуђвеђ него њеђ мед ведђ . исто као што они кажу палац палци за све прсте , али и они и Руси кажу пиерст-ен , пиершћењ , а већ Словаци и Чеси кажу прст и имају речи које
без самогласника , а Руси и Пољаци не

ПОЉАЦИ СУ ЦРНОГОРЦИ ОНИ ИМАЈУ МЕКО Ш и ШЋ , као Шћекић , Ћеклићи пољско вшћекŁY тј љути , Љутићи
Марко Миљанов је писао ''тен'' уместо ''тај'' .

Етноним Латин је наш , Србин , Русин , РУСИНИ је ништа друго до назива србског за Русе , као и Хелен , и Герман , лацман , Арбан , тј Хрбан , влашки губе Х....а Грци Г из нашег Гора , и кажу Орио , Ориен , ороним ...

На италианском БАСТА то је ДОСТА ,тј СТ , стаје достаје стајати стендинг стоп сталан сто столица .

ДЕСНО ЈЕ ДЕСТРО . Код свих Словена ,сем нас и Словенаца ,гле, случајно најближих с Власима , десно се каже Право , имам право , као и ког Енглеза Раит десно раит право .

Пре као реч као пређашњи , прошао , проћи , прећи , пре као префикс , ЈЕ свуда , привиус претаим ... а јасно се види да код нас има највише облика у најширу употреби

Матори је метјур , зрео

Западњачка промена град у гард , брег у берг , мрак у морк ,дарк...пољског буг у год

Дакле БалтоСлавски је ПИЕ , као и прелаз на авестан и санскрт .

Летонци кажу за Бога Диевс , Див по нашем , тј Деус , Дио латини , Зеус Грци

Али Словени кажу Бог због прелаза и прожимања с ИраноАвестаном и Санскртом .

СРБИ су и Серби и Сарбати и Хрбати , Скити ,Спори (расути , на пољском споро значи пуно поприлично бројно доста , Славени , Слави , Суеви - Суовиање , Склави , Скиави , Шкије , , Серди , Сарди , Сорби и Сораби и Зери , и Скири и Труски и Пруски .

Румуни кажу САРБА латини некад САРДА , САРМА САРМИЦА И ГЕТУЗА , ВЛАШКИЕХ УЗА ОГРОМНА КАЛУЗА

Poslednja izmena:
Šafarik i Franjo Rački tvrde da su se nekada svi Sloveni nazivali Srbima i da je ''Srb'' značilo rođak.

Po rečniku Vikipedije ''Serb'' na proto slovenskom znači saveznik.

https://en.wiktionary.org/wiki/Serb

Rački samo prenosi, a Šafarikova razmišljanja su bila (jedna od, imao je on i izvođenja iz Sarmata) srb=sin, do koga je došao analogijama iz persijskog i sanskritskog, krećući od poljske reči pasierb. I tako bi srb trebalo da označava rod, narod.

Ali nema tu sigurnosti. Zato sam i naglasio da ne znamo; niko ne može čvrsto izaći i reći da je srpsko ime iz slovenskog jezika. Ako antički sarmatski Serboi imaju veze za srpskim narodom, nešto mislim da se treba ozbiljnije otvoriti u smeru razmišljanja o naknadnoj slovenizaciji srpskog plemena (ili plemenskog saveza). I sam je Šafarik imao drugačija premišljanja u različita vremena.

Poslednja izmena:
Aj ne širi propagandu. Vodi onu Mađaricu kući pa se malo smiri.

Da ne ispadne da sam samo detinjasto odbacio — ostajem pri tome što sam napisao. Nema nacionalističkog korpusa u Srbiji; loš đak Boža je možda nacionalista kao pojedinac, u to neću da ulazim jer je stvar njegove privatnosti, ali ne postoje nikakve indicije da postoji išta sličnog onome što je napisao. Da postoji, drugačije bi bilo društvo, političke stranke, organizacije, institucije, stanje pismenosti, rezultati izbora, medijska svest, pa i opšta kultura na kraju krajeva, itd...ali — nije. :kafa: Zašto si se ti lično osetio prozvanim ili pomislio da je otvaranje očiju propaganda, pitanje je za tebe. Sve sam opširnije rekao na Sotirovoj temi o istorijskoj kinematografiji.

Nisi nezanimljiv/dosadan, ali u ovom drugom delu si blizu poente. Kažem blizu, jer je ne za forumaše, već za Srbe, to vrlo dosadno i nezanimljivo. Ljude ne interesuje 20. vek; obeležili ga bedno-nikako, osim ako ne računamo blamažu predsednika države u francuskoj prestonici kao obeležavanje.

Završno predavanje Gorana Šarića na Mašinskom fakultetu je slikovito opisalo stvari. Više od hiljadu ljudi bije uz redove, znoje se, vozili se sa daleki instanci da čuju o vinčanskim Srbima. U isto vreme na spratu nije bilo pedeset ljudi na Svečanoj akademiji o uspehu Srpske vojske 1914-1918. Na svečanoj akademiji bio je izaslanik patrijarha SPC, hor Sveti Đorđe je pevao srpsku himnu, a Đorđije Koprivica guslao o Radomiru Putniku i krfskom putešestviju uz vrlo zanimljiva predavanja npr. prof. Igora Bačkalova o srpskoj rečnoj flotili u vreme Prvog svetskog rata.

https://vesti.mas.bg.ac.rs/?p=10412

Šta ti to govori? To govori da je naš narod pukao potpuno.

Dakle, neće biti velikog interesa dok se ne snimi film o Serbu Makeridovu kako po Baktriji tuče po Kinezima. Još negde tu ubaciti seks s divokozama, a može i ljubavni trougao između jedne pažljivo obrijane koze, rašanskog neandertalca i neke Japanke. E onda otvori temu i videćeš ima da ti dostigne to 100. str. a taj film će oboriti sve rekorde gledanosti kao najpopularniji srpski film (do tada; posle možda nastavci 2. i 3. deo smešteni na Sirijusu ako se Džejms Kameron zainteresuje možda prevaziđu i to).

Ovo što postavljaš je dosadno Srbinu, Sotire, ne zbog tebe, već zato što ga ne zanima.

P. S. I samo da napomenem, čovek koji deklarativno kaže za sebe da je Srbin a nije pročitao jedan srpski klasik i koji ne zna a nabroji ni četiri srednjovekovna srpska monarha, te misli da su Srbi došli sa Sirbijusa ili iz neke tamo kloake i popišao se svuda po (ne)znanom svetu, a sutra pada na najjeftiniju propagandu, nije deo nikakvog nacionalističkog korpusa. Taj nije ni nacionalista, a ja bih se usudio nazvati ga i čovekom koji se lažno predstavlja kao Srbin. Možda ću prevršiti granicu ako ovo napišem, ali otkucaću: taj je deo majmunističkog korpusa. Korpusa koji je možda kod nas i najbrojnija i najznačajnija zajednica u Srbiji.

To se samo tebi ne uklapa u tvoju precenjenu tezu o iranskom poreklu Srba i zato pljuješ po svima koji imaju drugačiju ideju o srpskom (slovenskom) poreklu. Dokazi i za jednu i za drugu tezu su jednako ubedljivi, tako da nema osnova praviti značajnu razliku pa tako za "irance" reći da su autohtonisti, a za "vinčance" da su mitomani. To je, naprosto, tvoja propaganda u pokušaju.

izvoli nađi na netu knjigu đahinšah darakšanija indoevropske seobe u 3 i 2 milenijumu pr naše ere ili na netu intervju milanovića sa darakhašanijem, bio je prof u štutgartu a doktorirao na harvardu - to nađi i čitaj ako znaš nemački a pošto neznaš fataj se milanovića; to sa vinčancima, pešićem i deretićem je smejurija i ništa drugo

Rački samo prenosi, a Šafarikova razmišljanja su bila (jedna od, imao je on i izvođenja iz Sarmata) srb=sin, do koga je došao analogijama iz persijskog i sanskritskog, krećući od poljske reči pasierb. I tako bi srb trebalo da označava rod, narod.

Ali nema tu sigurnosti. Zato sam i naglasio da ne znamo; niko ne može čvrsto izaći i reći da je srpsko ime iz slovenskog jezika. Ako antički sarmatski Serboi imaju veze za srpskim narodom, nešto mislim da se treba ozbiljnije otvoriti u smeru razmišljanja o naknadnoj slovenizaciji srpskog plemena (ili plemenskog saveza). I sam je Šafarik imao drugačija premišljanja u različita vremena.

A Spori i Zeruiani kod Prokopija i Bavarskog geografa? Po nekim ekspertima ovi nazivi se odnose na Srbe.

I drugo ako mi ne nosimo izvorno slovensko ime kako ga onda delimo sa Lužičkim Srbima koji su genetski veoma bliski sa ostalim zapadnim Slovenima?

A Spori i Zeruiani kod Prokopija i Bavarskog geografa? Po nekim ekspertima ovi nazivi se odnose na Srbe.

I drugo ako mi ne nosimo izvorno slovensko ime kako ga onda delimo sa Lužičkim Srbima koji su genetski veoma bliski sa ostalim zapadnim Slovenima?

Kod anonimnog Bavarca postoje Srbi potpuno zasebno od tih, zapisana kao Surbi. Kada se prati linija nabrajanja, taj navod doslovno odgovara Polapskim Srbima (između, odnosno u kraju, Stodorana i Glomača). Kada dolazimo do tog drugog etnonima, koji uzgred budi rečeno u originalnom rukopisu glasi Zeriuani, zašli smo daleko na istok, u pogranične krajeve Poljske, Belorusije i Ukrajine. Ovo što su sigurno Srbi su br. 8, a ti su (najverovatnije) broj 35:

Tribes_geograf.jpg

Moram priznati nisam u potpunosti načisto kako da zaključno podvučemo stvari, ali nekako sam razmišljanja u smeru da je trend u nauci, koji postaje skoro pa dominantan da se tu radi o Severjanima, najverovatnije blizu nečeg. Što se tiče tog retka informacija koje pisac postavlja uz njih, ja nešto razmišljam u ovo vreme da bi najverovatniji odgovor bio da se možda oni nalaze blizu Urheimat-a Starih Slovena, jer im je postojbina geografski bukvalno u kraju onoga što se po dominantnim razmišljanjima u teorijama o poreklu Slovena smatra njihovom drevnom prapostojbinom. Ta je priča imala nešto malo više smisla dok se teoretisalo da je Bela Srbija bila locirana negde u Zakarpatju, te da se tu radilo o istočnim Srbima, koji bi trebalo da su doživeli sličnu sudbinu kao i severni Hrvati, odnosno da ih je za razliku od rođaka na dalekom zapadu istorija progutala. Kako ne postoje izgledi da je ta srpska zajednica potvđrena, bilo pisanim izvorima bilo nekakvim materijalnim ostacima, te je mesto porekla Srba pre njihovog doseljavanja na Balkansko poluostrvo daleko izvesnije negde na severozapadu, najviše razmošljam u skorije vreme u smeru isključivanja mogućnosti da je tu reč o Srbima.

Što se tiče Sporoi, bog otac sam zna šta je to bilo...možda je tačno da se jednostavno radilo o grčkoj igri rečima. Vrlo sam skeptičan prema pokušajima da se iza tog imena čitaju nekakvi Srbi. Iskreno govoreći, više mi deluje to kao pokušaj potvrđivanja neke unapred zacrtane teze, odnosno da je srpsko ime nekada u drevnoj prošlosti bilo opšte slovensko, pa su onda stari naučnici koji su u to verovali tragali na sve načina za nekim eventualnim potvrdama toga u izvorima. Lično, deluje mi da je veća verovatnoća da taj etnonim ima nekakve etimološke veze sa starim Spalima. A možda se radi i o nečem drugom. Npr. o, kao što pomenuh, etimološkoj igri reči.

spore.jpg

A u vezi genetike, ja se ne razumem u nju preterano, tako da ne bih o tome govorio, a posebno ne dok još uvek praktično čekamo rezultate da se nagomilaju, ali kao što si možda i sam primetio ja sam lično pobornik minimalističke interpretacije po pitanju celog doseljavanja Srba na Balkan (koja manje-više pretenduje da postane i opšte prihvaćeno gledište u nauci), tako da za mene ne bi bilo apsolutno nikakvo iznenađenje ukoliko danas na slovenskom jugu ne bi bio živ doslovno niti jedan jedini (patrilinearno gledano) predak bilo kojeg srpskog muškarca koji je dospeo na ove područje pre skoro jedan i po milenijum.

P. S. Samo mislim da treba napomenuti ovde...Lužički Srbi nisu izvorno Srbi. To su u suštini dva naroda, zbog čega imamo gornjo- i donjo-lužičkosrpski, odnosno dva različita jezička standarda. To su potomci (lingvistički gledano) plemena Lužičana i Milčana. Ova plemena postojala su pored Srba, ali su preuzeli srpsko ime stvaranjem srpskog plemenskog savea, da se tako izrazimo Severne Srbije. Stvaranjem plemenskog saveza, svi plemenici postali su Srbi u širem smislu; proces koji je verovatno bio sličan u vreme formiranja južne srpske države. Izvorni severni Srbi, odnosno pleme Srba, te najverovatnije oni koji su najbliže veze imali sa Srbima koji su došli ovamo, nestali su sa istorijske pozornice. Tako da, bilo bi isto ukoliko bi, recimo, došlo do ujedinjavanja svih Južnih Slovena pod srpsim nacionalnim imenom, ali da od svih opstanu do 22. veka samo Bugari (odnosno bugarski Srbi). I onda da merimo Y-DNK tražeći sličnosti u haplogrupama između Bugarskih i Lužičkih Srba. z;)

Poslednja izmena:
Polako, blizimo se ka konacnoj slici. :think:

HARVARDSKI PROFESOR ZA "BLIC" REŠAVA MISTERIJU Da li je ovo glavni razlog zašto su se SRBI DOSELILI NA BALKAN

hyXk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTW1JN01EQV8vMmYyNTQwNjFjNjkzYzVlMjVhODVjY2JhNWNiMDk3YWUuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Jedan događaj u Evropi doveo je do početka jednog od najtežih perioda u ljudskoj istoriji, ali je, potencijalno, donekle uticao i na to kakvo stanovništvo danas živi na Balkanu, odnosno na doseljavanje naših predaka na ovdašnje prostore.

Naime, brojni naučnici, među kojima i ugledni Majkl Mekormik, profesor srednjevekovne istorije na Univerzitetu Harvard, slažu se da je 536. godina predstavljala početak prilično mračnog perioda sa neuobičajeno hladnim vremenom, a ono je moglo i da doprinese seobi Slovena na jug i njihovom naseljavanju na Balkan. Ugledni Mekormik tu tezu potvrdio je i za "Blic" uputivši nas na svoje opsežno istraživanje na temu kako su konkretna godina, ali i ostali faktori, uticali na velike migracije.

Misteriozna magla je Evropu i delove Azije tokom 18 meseci praktično držala u tami.

Čitave godine je Sunce imalo bled sjaj, poput Meseca, naveo je vizantijski istoričar Prokopije o toj neslavnoj 536. godini.

yGgk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkdZN01EQV8vNjUxOTI4MTEzZjAzMjUxM2MzMTNlMzAwOWNjYmRkNzYuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

Temperature u leto iste godine pale su za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusa, čime je započela najhladnija decenija u poslednjih 2.300 godina. Sneg je padao tog leta u Kini; usevi širom Evrope i Azije su propadali, a ljudi su gladovali.

Sada su naučnici ultrapreciznom analizom leda švajcarskih glečera pronašli krivca. Tim koji su predvodili istoričar Mekormik i glaciolog Pol Majevski sa Univerziteta u Mejnu rekli su da je kataklizmička vulkanska erupcija na Islandu raširila oblake pepela širom severne zemljine hemisfere 536. Još dve velike erupcije su usledile 540. i 547. godine. Erupcije su izazvale klimatske promene, koje naučnici nazivaju i "Kasnim antičkim malim ledenim dobom", usled kojih je došlo do nestašice hrane, gladi, stagnacije ekonomije, širenja bolesti i - migracija...

A kada već govorimo o migracijama, upravo se navedeni period poklapa i sa drugom fazom seobe Slovena među kojima su bili i Srbi i Hrvati.

3emk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmpZN01EQV8vNWYzYWRlNjMxY2Q1NTk1NWNlMjk0YjIxMWIzYTYwMGMuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

"Sugerisano je da su klimatske promene u toku prve polovine nove ere imale ulogu u društvenim reorganizovanjima u Evropi i Aziji. Naročito, one iz šestog veka se poklapaju sa usponom i padom civilizacija, pandemijama, ljudskim migracijama i političkim previranjima... Kako se širila većim delom severne hemisfere, mi predlažemo da se ovaj hladni period uzme u obzir kao dodatni faktor sredine koji je doprineo nastanku Justinijanove kuge, transformaciji Istočnog rimskog carstva, selidbama iz azijskih stepa i sa Arapskog poluostrva, širenjem naroda koji govore slovenske jezike i političkim previranjima u Kini", navedeno je u studiji grupe naučnika objavljene u žurnalu "Nature Geoscience".

Kako su naveli period "Kasnog antičkog malog ledenog doba se poklapa sa periodom kada su se narodi koji govore protoslovenskim dijalektima raširili iz još uvek nepoznate postojbine širom većeg dela kontinentalne Evrope".

- Arheološki dokazi slovenske populacije u šestom i sedmom veku sugerišu da oni vode poreklo iz šireg karpatskog regiona, ali motivacija za njihovu ekspanziju ostaje nejasna. Stepski narodi poput Avara koji su se kretali ka zapadu, kao i mogućnosti za trgovanje ili razvoj neiskorišćneih graničnih regiona koje je napustila rimska administracija, predlagani su kao pokretačka sila za seobe naroda koji govore slovenskim jezicima - opisuje Mekormik za "Blic" delove svoje studije.

Treba iščitati Mekormika dosta, očigledno. :think:

Ovde može da se skine kompletna rasprava: Cooling and societal change during the Late Antique Little Ice Age from 536 to around 660 AD

Pogledajte prilog 520965

FirsthandUnknownGoitered-small.gif

Sotire, evo opet je Carstvo Žu-Žu u priči. :D

Ovo je zajednički švajcarsko-češko-rusko-švedsko-britansko-američko-nemačko-grčki projekat. Na odličnom smo putu; nadam se da će još mnogo više ovakvih radova biti, jer jedino dosledna primena multidisciplinarnosti nas može pogurati u pravom smeru.

Naiđoh na još jedan vrlo interesantni rad od skora; arheolog Brendon Li Drejk sa Nju Meksiko univerziteta koji se bavi paleoklimatologijom: Changes in North Atlantic Oscillation drove Population Migrations and the Collapse of the Western Roman Empire.

Rad analizira značajne promene vremenskih okolnosti koje se nazivaju sintagmom North Atlantic oscillation (NAO). Evo sažetka:

B. Lee Drake:
Shifts in the North Atlantic Oscillation (NAO) from 1–2 to 0–1 in four episodes increased droughts on the Roman Empire’s periphery and created push factors for migrations. These climatic events are associated with the movements of the Cimbri and Teutones from 113–101 B.C., the Marcomanni and Quadi from 164 to 180 A.D., the Goths in 376 A.D., and the broad population movements of the Migration Period from 500 to 600 A.D. Weakening of the NAO in the instrumental record of the NAO have been associated with a shift to drought in the areas of origin for the Cimbri, Quadi, Visigoths, Ostrogoths, Huns, and Slavs. While other climate indices indicate deteriorating climate after 200 A.D. and cooler conditions after 500 A.D., the NAO may indicate a specific cause for the punctuated history of migrations in Late Antiquity. Periodic weakening of the NAO caused drought in the regions of origin for tribes in antiquity, and may have created a powerful push factor for human migration. While climate change is frequently considered as a threat to sustainability, its role as a conflict amplifier in history may be one of its largest impacts on populations.

Dakle, četiri perioda ekstremne suše povezani su sa značajnim navalama „varvara” na Rimsko carstvo.
1. Prodori Kimbra i Tevtonaca krajem II veka stare ere
2. Markomana i Kvada u drugoj polovini II veka nove ere
3. Avantura Gota u drugoj polovini III veka
4. Generalni migracioni talasi VI veka
Kada ovome dodamo propadajuće klimatske uslove od kraja II stoleća, a posebno pad temperature od kraja V, koje i sam autor napominje, kao i ovu celu priču o velikoj erupciji na Islandu, mislim da se polako ali sigurno slagalica sve više i više uklapa. z:) Uvek sam znao da će prirodne nauke, odnosno oslanjanje na njihove metode, doneti najveće revolucije i najčvršće argumente istoriji.

41598_2017_1289_Fig2_HTML.jpg

Evo i vrlo zanimljive karte studije sa rezultatima Palmerovog indeksa osetljivosti na sušu:

41598_2017_1289_Fig3_HTML.jpg

Verovatno treba delomice obratiti pažnju i na Arabijsko poluostrvo. z;) Zone za koje se smatra da su drevne prapostojbine Germana i Slovena bivaju pogođene ovim promenama u atmosferskom pritisku (suša).

4503.finish.jpg

Poslednja izmena:
Да ли је Јорданес или ко изјавио да су Словени и Анти припадалли једном великом народу који су се звали Спори?

Имам још једно питање за стручњаке пре одласка у библиотеку на часовима у основној моја наставница историје Емилија Булатовић ја сам волео више да слушам и да правим слике него ли да учим токо старог века је стално помињала неку државу Сорабију током старог века.Није сае радило о северној Србији.
Много година касније тражио сам од мајке да ми покупи уџбенике из основне школе да бих то нашао и наравно да ничега таквог није било у консултацијом са наставником испало је да сам пермутовао нешто.

Био сам сигуран да није тако па сам отишао до једног старог историчара Цинцара Томе Филиповића који ми је рекао да нигде у Титовим уџбеницима то ннећеш наћи , учило се пре другог светског рата препоручио ми је његовох презимењака Филиповића који је писао књигу о томе каже да се та држава протезала између Кавказа и Урала па не знам докле.

Знате ли ви нешто о томе?

Да ли је Јорданес или ко изјавио да су Словени и Анти припадалли једном великом народу који су се звали Спори?

Имам још једно питање за стручњаке пре одласка у библиотеку на часовима у основној моја наставница историје Емилија Булатовић ја сам волео више да слушам и да правим слике него ли да учим токо старог века је стално помињала неку државу Сорабију током старог века.Није сае радило о северној Србији.
Много година касније тражио сам од мајке да ми покупи уџбенике из основне школе да бих то нашао и наравно да ничега таквог није било у консултацијом са наставником испало је да сам пермутовао нешто.

Био сам сигуран да није тако па сам отишао до једног старог историчара Цинцара Томе Филиповића који ми је рекао да нигде у Титовим уџбеницима то ннећеш наћи , учило се пре другог светског рата препоручио ми је његовох презимењака Филиповића који је писао књигу о томе каже да се та држава протезала између Кавказа и Урала па не знам докле.

Jordanes i Prokopije

slavene ako te ne mrzi postavi intervju sa vladimirom lalićem na helmcastu zove se srpsko-srpski rečnik tračana i dačana ima dosta materijala za diskusiju

Ne znam zašto ne bi ti postavio. :D

Jordanes i Prokopije

To je izjavio samo Prokopije. Jordan samo pominje Spale, za koje neki smatraju da je reč o istoj zajednici koju pominje i Prokopije kao zajednički termin za Ante i Slovene.

Pojma nemam o čemu je reč...da nije taj Filipović možda onaj brkati autohtonista, Slobodan Filipović?

Паде ми на памет афоризам Гепиди су добили име Спори што би на староскандинавском значило Гепиди јер су се споро кретали и последњи дошли из Скандинавије.
Реч је вероватно о сувој пешадији можда су и ови били изворно словенски Спори јер су се споро кретали и били пешадија.z:mrgreen:

Ne znam zašto ne bi ti postavio. :D

To je izjavio samo Prokopije. Jordan samo pominje Spale, za koje neki smatraju da je reč o istoj zajednici koju pominje i Prokopije kao zajednički termin za Ante i Slovene.?

Када би било још вести од различито језичких говорника. Интересантно ми је да су Сеубе звали Зубри или Сеубијане Зумбријане.

Pojma nemam o čemu je reč...da nije taj Filipović možda onaj brkati autohtonista, Slobodan Filipović?

Не старија гарда има сада око 80 година сигурно. А то што ми је препоручио је исто неки архаизам неки метузалем вероватно старији још од њега.

Но са осетском има добрих фора и неких који су само присутни у скандинавским.
9 падежа има.

На аланском се Србија каже Серби али нисам могао да нађем превод Србин да ли имају додак за човек .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back