„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Одавде не могу да скинем ?

Nick, pogledaj šta sam Akaju odgovorio.

Samo ukucaj ************** umesto tih čudnih znaka...ne znam zašto se to dešava.

Aaaa sad vidim...Krstarica je zabranila mediafire da se koristi? Nisam uopšte u toku, ovo mora da je nešto novo.

Čoveče, više od 90 posto literature koje smo kačili je preko nje. Ne znam kada se ovo dogodilo... :think:

Da li stvarno postoji pojam Bečko-berlinska škola ili se samo radi o propagandi teoretičara zavere?

Čime se objašnjava; na čemu se temelji i šta tačno obuhvata?

Bečko-berlinska škola bi bili ljudi koji su ušuškani u svojim institucijama i zbog svoje inertnosti i monolitnosti ne mogu da naprave proboj u otkrivanju istorije.
Romantičari i autohtonisti pokušavaju populizmom i držanjem za autohtonost kao pijani plota da dokažu najveću starost svog naroda, kao da su svi ostali narodi iznikli iz zemlje juče.

Obe grupe su prevaziđene modernom tehnologijom koja je omogućila dešifrovanje genoma.

Bečko-berlinska škola bi bili ljudi koji su ušuškani u svojim institucijama i zbog svoje inertnosti i monolitnosti ne mogu da naprave proboj u otkrivanju istorije.
Romantičari i autohtonisti pokušavaju populizmom i držanjem za autohtonost kao pijani plota da dokažu najveću starost svog naroda, kao da su svi ostali narodi iznikli iz zemlje juče.

Obe grupe su prevaziđene modernom tehnologijom koja je omogućila dešifrovanje genoma.

Je li to tvoja definicija, ili smatraš da na to misli većina ljudi koja rabi taj termin? I zašto Beč i Berlin ukoliko su oni po metodološkom razvoju daleko ispred nas?

Je li to tvoja definicija, ili smatraš da na to misli većina ljudi koja rabi taj termin? I zašto Beč i Berlin ukoliko su oni po metodološkom razvoju daleko ispred nas?

To autohtonisti i romantičari kažu, ja sam samo rekao sažeto.Verovatno se tako kaže zbog toga što su Beč i Berlin u nekim momentima u istoriji bili neprijateljska strana koja je pisala istoriju, a zna se kako neprijatelj piše istoriju.

Lično sam veliki entuzijasta kada je istorija u pitanju, svakodnevno čitam i istražujem, ali shvatam da toliko malo znam da ne mogu da se svrstavam u nekakve tabore i škole. Svakako se ne slažem da su Srbi kao narod najstariji i da od njih potiču svi ostali. E sad, neki Srbi jesu potomci prvih ljudi u Evropi, ali jesu i neki Hrvati, Slovaci, Česi, Bugari, Norvežani,...to je druga priča i daleko je starija od termina Srbin i Sloven.

To autohtonisti i romantičari kažu, ja sam samo rekao sažeto.Verovatno se tako kaže zbog toga što su Beč i Berlin u nekim momentima u istoriji bili neprijateljska strana koja je pisala istoriju, a zna se kako neprijatelj piše istoriju.

Iako su možda zvanično saveznici za sadašnje srpske vlasti, po nekima su i danas neprijatelj. :D No, u svakom slučaju da li to znači da se naziv može prozvati anahronizmom? Upravo ga tako izbegava i prema njemu je vrlo kritičan jedan od umerenijih autohtonista, Milutin Jaćimović. Štaviše, po njemu upotreba tog tremina je svojevrsni izlaz slabosti tj. davanje oružja sopstvenom neprijatelju; složio bih se sa tom percepcijom da je takav pristup za autohtoniste — autodestruktivan. :think:

Iako su možda zvanično saveznici za sadašnje srpske vlasti, po nekima su i danas neprijatelj. :D No, u svakom slučaju da li to znači da se naziv može prozvati anahronizmom? Upravo ga tako izbegava i prema njemu je vrlo kritičan jedan od umerenijih autohtonista, Milutin Jaćimović. Štaviše, po njemu upotreba tog tremina je svojevrsni izlaz slabosti tj. davanje oružja sopstvenom neprijatelju; složio bih se sa tom percepcijom da je takav pristup za autohtoniste — autodestruktivan. :think:

Danas je teško odrediti ko je prijatelj, a ko je neprijatelj, i ko je čiji, a ko nije. Lično sam za mir i uvažavanje svih.

zCTXKrQp_400x400.jpg

Kada se sabere sva pamet svih autohtonističkih publicista koji žive i dišu, to ne može da prismrdi ni pet procenata Šešelju.

Aferim.

Mada je ovo za Vlahe Timočke krajine lupio; verovatno ne zna da se rado o doseljenicima iz vremena prve polovine XvIII stoleća (odnosno o njihovim potomcima).

Вероватно. Али је не говорим о тим Власима. Говорим о романизованом становништву целог Балкана на којем је наишла шака Словена у шестом веку. Наравно пут овим Словенима је био припремљен дугим низом катастрофа које је романизовано становништво Балкана доживело претходних векова.

Zašto ste tako ubeđeni da su starosedeoci tamni? Zar Tračani nisu bili plavooki i crvenokosi?

Јесу, исто као и Илири. Али пре Римљана. За време римског царства је дошло до прилива становништва из медитаранског басена, нарочито из Анадолије и Леванта. Ови тамни досељеници су се измешали са светлим Илирима и Трачанима. Светли гени су рецесивни, а тамни су јачи. Ако је један родитељ светлокос а други тамнокос, онда 70% вероватноћа да ће њихов потомак имати тамну косу.
Кад су Словени дошли на Балкан нису затекли плавокосе и риђокосе људе каквих је било доста на Балкану пре Римљана. Затекли су већином тамне људе Медитеранског изгледа.
Степен расног мешања у Римском царству је био скоро као у Латинској Америци задњих пар векова.

Јесу, исто као и Илири. Али пре Римљана. За време римског царства је дошло до прилива становништва из медитаранског басена, нарочито из Анадолије и Леванта. Ови тамни досељеници су се измешали са светлим Илирима и Трачанима. Светли гени су рецесивни, а тамни су јачи. Ако је један родитељ светлокос а други тамнокос, онда 70% вероватноћа да ће њихов потомак имати тамну косу.
Кад су Словени дошли на Балкан нису затекли плавокосе и риђокосе људе каквих је било доста на Балкану пре Римљана. Затекли су већином тамне људе Медитеранског изгледа.
Степен расног мешања у Римском царству је био скоро као у Латинској Америци задњих пар векова.

MELTING POT tadasnjih Rotchilda, Sorosa i 13 najbogatijih obitelji....neki njini preci su tada to izmislili, danas se kroz migriranja jaca samo utvrdjuje gradivo.

Bizant je selio narode, Srbe u Anatoliju. Osmanlije danak u krvi sa Balkana......robovi Afrikanci po Brazilu, Americi. Oduvek su ta namesavanja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back