„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па да уопштено само што мислим да Несторова хроника Келте зове Власима што је уједно и први помен Влаха у историји.
Међутим Ђорђе Јанковић затиче неки верски рат у Панонији између два култа спаљивања или кремирања и сахрањивања па ставља као претпоставку да је то разлог могућих миграција Словена. Међутим он Панонце сматра прецима источних и западних Словена али преци Срба су балкански Илири не из Паноније!
Што га онда чини аутохтонистом а не само присталицу подунавске теорије.

Poslednja izmena:
Захваљујем Славене баш је тешко наћи његову литературу на интернету а тражио сам доста.

Искористићу овде да ископирам један део из википедије о сеоби Острогота и настанка федерата Гота у панонији односно Дакији. Интересантно да затичемо Свебе овде у Далмацији а о њима је доста било речи у оној другој твојој теми Срби Плинија и Птоломеја.

"Валамер је са својом браћом учествовао у бици народа на Каталаунским пољима на страни Хуна.

После распада Хунског царства 455. Валамер је тражио од цара Маркијана да потврди Остроготима станиште у Панонији. У замену за то понудио се да буде римски федерат. Недуго пошто је цар потврдио Остроготима станиште Валамера су напали Хуни под вођством Атилиних синова. Валамер је без помоћи своје браће победио Хуне. Вест о победи наводно је стигла до Теодемера истога дана када му се родио син, Теодерих.

Када је цар Лав I одбио да Остроготима даље плаћа трибут који је одобрио цар Маркијан дошло је до рата 456/7. У том рату Остроготи су опљачкали територију Царства до Драча. После променљивих борби у којима је царском војском командовао будући цар Антемије, цар Лав је био приморан да поведе мировне преговоре. За 300 фунти злата Остроготи су поново постали федерати. Уз то им је признато све што су у међувремену освојили у Панонији. Као гаранцију да ће поштовати мир Валамер је свог братића Теодориха послао као таоца у Константинопољ.

Остроготи су се сад окренули против Садага који су још становали у унутрашњости Паноније. Подухват је пропао када је Атилин син Диндзих угрозио Басијану. Ова Басијана се углавном идентификује са оном Басијаном која се налазила на путу Сирмијум-Таурунум. Међутим, није искључена могућност да је реч о једној другој Басијани, оној на путу Саварија-Арабон на средњем току Рабе, тим пре што се ова налазила на Валамеровој територији, која је већ једном била под ударом Атилиних синова. Диндзих је протеран. Још у Валемарово време Остроготи су заузели унутрашњост Паноније.

Свеби под Хунимундом су упали у Далмацију преко Паноније. Теодимер их је при повратку пресрео код Балатона. Мада је склопио мир и пријатељство, Хунимунд је подстакао Скире да нападну Валамера. Они су изненада упали на Валамерову област. Током битке са Скирима Валамер је збачен са коња и убијен. Упркос томе победа је припала Готима. Пошто Валамер није имао наследника вођство над панонским Остроготима припало је Теодемеру.".

Интересантно да код Гота боде очи како лична имена ако би се читала на крају оно мер као мир добили би словенска лична имена. на пр. "Валемир!

Осим што је археолошки поврђена симбиоза Гота и Словена око 4 века када би се доказала тврђа симбиоза између ова два народа онако како пишу каснији средњовековни извори по узору на ваљда готске романе многе теорије би биле много прихватљивије и јасније као и кад би се признало као што се инсистира на гостском утицаја и норманског на формирање првих словенских држава Новогордска и Кијевска Русија па прво племство Пољске или Великоморавске а онда утицај Сармата односно аланске конфедерације на германске државе лакше би се схватило све.

Интересантно да код Гота боде очи како лична имена ако би се читала на крају оно мер као мир добили би словенска лична имена. на пр. "Валемир!

Neko mi je jednom preporučio rad Aleksandra Lome baš o tom pitanju sufiksa -mer i -mir. Ne sećam se više u kom radu ali znam sigurno da naslov rada nije bio vezan za to, a da budem iskren ne sećam se više ni njegovog zaključka na tu temu...
Što se Gota tiče njih izvori izričito razlikuju od Slovena pa i po jeziku.Sličnost imena ne mora ništa da znači. Slovenska i Germanska plemena su verovatno imala mnogo kontakata i pre 375 godine.

Neko mi je jednom preporučio rad Aleksandra Lome baš o tom pitanju sufiksa -mer i -mir. Ne sećam se više u kom radu ali znam sigurno da naslov rada nije bio vezan za to, a da budem iskren ne sećam se više ni njegovog zaključka na tu temu...
Što se Gota tiče njih izvori izričito razlikuju od Slovena pa i po jeziku.Sličnost imena ne mora ništa da znači. Slovenska i Germanska plemena su verovatno imala mnogo kontakata i pre 375 godine.

Па око 400 година суживота заједничког зато сумњам да су Словени долазили у масама за Готима и насељавали земљу. Са Словенима су сви улазили у симбиозу због производње хране , ратарства док је готска економија била тотално ловачко пљачкашка до ових који су се населили у Дакији.

Slicnost par imena nije problem. I anticki izvori kazu da nije cudno da latini imaju germanska imena, germani keltska, kelti slovenska, tu i tamo, itd. Ali, ovde se radi o rodoslovu imena a ne o pojedinacnim imenima, tu i tamo.

Slicnost par imena nije problem. I anticki izvori kazu da nije cudno da latini imaju germanska imena, germani keltska, kelti slovenska, tu i tamo, itd. Ali, ovde se radi o rodoslovu imena a ne o pojedinacnim imenima, tu i tamo.

Па ово за Латине је донекле разумљиво јер пре пада западног царства Готи су насељени као Федеарати у Дакију и Шпанију где су основалисвоје државе.
Читаве легије као и војсковође су били Германи. Сама римска војска је говорила германски што је изазвало великонезадовољство код римског народа.

За ово друго што спомињеш не знам.

Па ово за Латине је донекле разумљиво јер пре пада западног царства Готи су насељени као Федеарати у Дакију и Шпанију где су основалисвоје државе.
Читаве легије као и војсковође су били Германи. Сама римска војска је говорила германски што је изазвало великонезадовољство код римског народа.

За ово друго што спомињеш не знам.

Mislim da je izvor Apijan ali nisam siguran. Radi se o antici a ne poznoj antici. Za poznu antiku nije cudno da je Rimska vojska puna "varvara," Ali za Cezarovo vrijme i jeste pomalo.

Na ovu temu imena, interesantno je jos da poslje Cezarovih prodora u Keltske zemlje, a posebno kasnije oko vremena Tiberiusa, negdje na prelazu u novije vijek, pocinju se ljavljati nastavci zenskih prezima na ~ina, kao Agripina, kao od Agripa kcerka, ako pogledas zene imperatora u to vrijeme. To je slovenski nastavak je li?

Да колико знам ма да нисам нешто лингвистички поткован. Јако ми је интересантно тоштоси навео где може да се нађе литература?
To je samo nesto sto sam opazio dok sam pregladao listu rimskh konzula i imperatora. To ima na wiki,
Lista Konzula.

Lista Imperatora

Recimo, zena Tiberiusa se preziva Agrippina, a otac joj je Marcus Vipsanius Agrippa. Ta promjena prezimena kod zena je slovenska, izmedju ostalog.

Poslednja izmena:
To je samo nesto sto sam opazio dok sam pregladao listu rimskh konzula i imperatora. To ima na wiki,
Lista Konzula.

Lista Imperatora

Recimo, zena Tiberiusa se preziva Agrippina, a otac joj je Marcus Vipsanius Agrippa. Ta promjena prezimena kod zena je slovenska, izmedju ostalog.

Не знам мислим да су сву јућнословенски језици повезани са латинским ремо падежне промене готово свих словенских језика осим бугарског . Руско мислим 7 и тд. Сад не знам за промене родова у латинском да ли је као у словенским. У неким словенским језицима лична имена и имена градова река ,планина не подлежу падежним променама што је мени ок.

Сећаш се изјаве Војислава Шешеља новијег датума да је наш језик сличнији италијанском него руском.
Староседеоци апенинског полуострва си неки италски Келти који спадају под домен лужичке археолошке културе.
Затим имамо Етрурце који се доводе у везу са Феничанима којима је престоница била у Либану бар по старим хеленским записима. Хелени преузимају власт у Европи од Етрураца који уједно утичу на развој њиховог писма и тд.

Што се старих записа тиче ми лакше читамо латинске него грчке баш у латинским мапама затичемо докавкаске Србе под именом Сербе или Сорбе као на Балкану. Тако да је нама лакше да пратимо латинске изворе него грчке.

На пример латински Трачани (латински: Thraci; ангрч. Θρᾷκες што би на спрском биле Орке:mrgreen:

На жалост захваљујући овим језичким баријерама ми не можемо одгонетнути старе античке писце због велике језичке удаљености што код Латина и није тако.

Могуће да су већ сами Келти говорили неким језиком ближим Латинима отуд имамо такав језик Дачана и данањих Румуна па и Феанцуза који нагињу на латински као шпански где су Римљани заузели само приобаље а Визиготи имали државу 4 века није осталоништа од германског остаоје латински као и у случају Италије под Готима.

Што се нас тиче ако би се могло заиста археолошки доказати да су Словени староседеоци у Паноније и Балкану.
Дакле ако би они били Староевропљани који су се сакрили под најездом неком иза Карпата иза Трачана у интеракцији са Скитима и Сарматима највише Готима. Међутим севернокарпатска култура је остала конзрвативна ништа од скитских украса и оружаја није стигло до њих док код Келта видимо јелене обиље скитског утицаја на грнчарији накиту и тд. код Словена ништа од тога. У 6 и 7 веку западни Словени су имали гвожђе источни Словени нису имали гвижђе.

Према Марији Гимбутас отприлике 2 талас курганизације изједначава источну и западну Европу . Први погађа више источну ток трећи више ка западу.
У време најезде Хуна нестају словени са свог огњишта читава 4 века под њеном предпоставком да су се можда сакрили у шуме.
У време Хуна Ђорђе Јанковић проналази Словене у Панонији ,Банату и Бачкој.

Сасвим сигурно су Словени учествовали у дачанском устанку јер су их од Дачана делили само Карпати где у помоћ Дачанима долазе сармати Роксалини према некима преци Руса баш преко Карпата где су морали скупити са собом Словене.

У једном руском издању руском 2 аутора "како је човек постао див" писали су да су одувек Словени знали за Грке и обрнуто и да је било учених Словена на Византијском двору у време кад су Германи били дивљаци. Имамо грчког патријарха Никиту Словена из 4 века.
Онда се позивају на грчки запис да је неки антички писац гостовао код неких Словена на обали Каспијског језера и да је имао превод библије на словенски давно пре Ђирилаи Методија и како кажу да је то нађено данас би другачије писали о .Словенима.
Кажу да су одувек писали неким писмомцртица и зареза сличним оним што налазе на пр. у Винчи и шире.

Ако би се могло поставити ствари да су неке енклаве староевропљана под таласима "курганизације" и доласком Хелена мигрирали у северне Карпате јер је место где су протословени развили културу је врста природног склоништа склоњено од великих путева изоловано тотално. Личи овако више на збег и на место где су се сакрили на не природно развили на томместу као сад археолози мисле.

Треба напоменути да су археолошка истраживања везана за Словене доста млада и да није било великог интересовања за то јер није било злата , накита , никаквих сјајних блиставих предмета као код Сармата , Скита , Келта , Грка и тд, била је проста грнчарија пољопривредног друштва где би разменом добара улетелопонешто грчко ,сарматског , скитског...

треба и напоменути да су Келти касно откривени тосам читао код Будака да се раније читав простор Келта приписивао Илирима!

Jankovic je ovdje govori o pocetku slovenske kulture u Podunavlju i kako je Nestorova Povijest Minulih Leta ispravna, i kako je Velika Seoba Naroda sto se tice slovena propala teorija.

Jako dobra i jako dobro vođena emisija. Antić je rekao dosta pametnih načelnih opservacija o neophodnosti multidisciplinarnog pristupa ako se želi ići napred sa otkrivanjem činjenica o prošlosti.

- - - - - - - - - -

Od čega je umro Janković?

Не знам мислим да су сву јућнословенски језици повезани са латинским ремо падежне промене готово свих словенских језика осим бугарског . Руско мислим 7 и тд. Сад не знам за промене родова у латинском да ли је као у словенским. У неким словенским језицима лична имена и имена градова река ,планина не подлежу падежним променама што је мени ок.

Сећаш се изјаве Војислава Шешеља новијег датума да је наш језик сличнији италијанском него руском.
Староседеоци апенинског полуострва си неки италски Келти који спадају под домен лужичке археолошке културе.
Затим имамо Етрурце који се доводе у везу са Феничанима којима је престоница била у Либану бар по старим хеленским записима. Хелени преузимају власт у Европи од Етрураца који уједно утичу на развој њиховог писма и тд.

Што се старих записа тиче ми лакше читамо латинске него грчке баш у латинским мапама затичемо докавкаске Србе под именом Сербе или Сорбе као на Балкану. Тако да је нама лакше да пратимо латинске изворе него грчке.

На пример латински Трачани (латински: Thraci; ангрч. Θρᾷκες што би на спрском биле Орке:mrgreen:

На жалост захваљујући овим језичким баријерама ми не можемо одгонетнути старе античке писце због велике језичке удаљености што код Латина и није тако.

Могуће да су већ сами Келти говорили неким језиком ближим Латинима отуд имамо такав језик Дачана и данањих Румуна па и Феанцуза који нагињу на латински као шпански где су Римљани заузели само приобаље а Визиготи имали државу 4 века није осталоништа од германског остаоје латински као и у случају Италије под Готима.

Што се нас тиче ако би се могло заиста археолошки доказати да су Словени староседеоци у Паноније и Балкану.
Дакле ако би они били Староевропљани који су се сакрили под најездом неком иза Карпата иза Трачана у интеракцији са Скитима и Сарматима највише Готима. Међутим севернокарпатска култура је остала конзрвативна ништа од скитских украса и оружаја није стигло до њих док код Келта видимо јелене обиље скитског утицаја на грнчарији накиту и тд. код Словена ништа од тога. У 6 и 7 веку западни Словени су имали гвожђе источни Словени нису имали гвижђе.

Према Марији Гимбутас отприлике 2 талас курганизације изједначава источну и западну Европу . Први погађа више источну ток трећи више ка западу.
У време најезде Хуна нестају словени са свог огњишта читава 4 века под њеном предпоставком да су се можда сакрили у шуме.
У време Хуна Ђорђе Јанковић проналази Словене у Панонији ,Банату и Бачкој.

Сасвим сигурно су Словени учествовали у дачанском устанку јер су их од Дачана делили само Карпати где у помоћ Дачанима долазе сармати Роксалини према некима преци Руса баш преко Карпата где су морали скупити са собом Словене.

У једном руском издању руском 2 аутора "како је човек постао див" писали су да су одувек Словени знали за Грке и обрнуто и да је било учених Словена на Византијском двору у време кад су Германи били дивљаци. Имамо грчког патријарха Никиту Словена из 4 века.
Онда се позивају на грчки запис да је неки антички писац гостовао код неких Словена на обали Каспијског језера и да је имао превод библије на словенски давно пре Ђирилаи Методија и како кажу да је то нађено данас би другачије писали о .Словенима.
Кажу да су одувек писали неким писмомцртица и зареза сличним оним што налазе на пр. у Винчи и шире.

Ако би се могло поставити ствари да су неке енклаве староевропљана под таласима "курганизације" и доласком Хелена мигрирали у северне Карпате јер је место где су протословени развили културу је врста природног склоништа склоњено од великих путева изоловано тотално. Личи овако више на збег и на место где су се сакрили на не природно развили на томместу као сад археолози мисле.

Треба напоменути да су археолошка истраживања везана за Словене доста млада и да није било великог интересовања за то јер није било злата , накита , никаквих сјајних блиставих предмета као код Сармата , Скита , Келта , Грка и тд, била је проста грнчарија пољопривредног друштва где би разменом добара улетелопонешто грчко ,сарматског , скитског...

треба и напоменути да су Келти касно откривени тосам читао код Будака да се раније читав простор Келта приписивао Илирима!

Niče, skini i pročitaj ovu monografiju o drevnim Slovenima od Franka Kmjetoviča; verujem da će ti se svideti: Ancient Slavs

Kninjanin dr Marko Višić o poreklu Slovena u uvodnom delu njegovog prevoda Ovidijevih Metamorfoza

IMG_1.jpg

IMG_2.jpg

IMG_3.jpg

IMG_4.jpg

IMG_5.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back