„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da se ne radi o slatkoj maloj bebi, ukazao nam je fenomen Gorana Šarića, a ukazao nam je i Pravi Vlah nedavno. Ne samo da nije reč o nečem gotovo nebitnom, nego evo, ulazimo u metastazu.

Istini za volju, citirala je moj tekst sa Vlaške zagonetke koji sam pisao još na Istoriji Balkana, pre 11 godina, Vlah od Vlak=Sloven. Na to mi je ukazala diskutantkinja Tol koja je svojim komentarom na mom blogu u januaru 2011. linkovala na tekstsa Fajsbika objavljen u maju 2010.

Prema tome, kada neko ima jaku ideju, onda se ona daleko čuje i brzo širi. Dakle, ne ulazimo. To je odavno živo i ima svoj život.

https://forum.krstarica.com/entry.php/21016-Vlaška-odgonetka-01#comments

Nikoga ne sprečavam da komentariše na mom blogu pa izvolte.

- - - - - - - - - -

Evo, npr. da je Tamdoori čitao sa razumevanjem:

"Kad bismo tražili čistokrvne Srbe na Balkanu, verovatno da bi smo ih našli za pod jednu šljivu. Takvim poimanjem etničkog ispostavlja se da naslednici srpskih kraljevskih pa i plemićkih dinastija uopšte nisu etnički Srbi. "

ne bi se neki dan onako grubo ogrešio o mene. Ali ne treba očekivati od svih da razumeju, samo je teško smagati one koji misle da su to u stanju.

Ali ne treba očekivati od svih da razumeju, samo je teško smagati one koji misle da su to u stanju.

Nije potrebno samo pronaći adekvatne, kompatibilne ljude, već i smoći hrabrosti da se otvoreno kaže šta se misli. Samo dugogodišnje praćenje pojedinih opaski koje napraviš ukazuje da nema skoro nikakve razlike između tvojih stavova i onih popularnih srpskih autohtonističkih publicista, sa Indoevropljanima u Podunavlju i etničkom kontinuitetu Srba iz poslednjeg ledenog doba do današnjeg dana, odakle su se Srbi raširili u vreme prvih razvijenih arheoloških kultura na ostatak slovenskog etničkog prostora, a svi drugi žitelji došljaci koji su uzimali od Srba (i Grci se doseljavaju kod Srba i Italici i Germani i Albanci...svi...i to uzimaju pozajmljenice iz srpskog jezika; zato i toliko žestoko napadaš mene i druge ukoliko se otvori pitanje neslovenskog porekla srpskog etnonima, jer to urušava tvoju sliku konstrukta permanentne srpskosti da ga tako nazovem, jer u anahronim pogledima da je doslovno sve tačno što si napisao bilo bi beznačajno jer se mora dokazati da je i samo Srpstvo onomastički došlo iz Lepenskog Vira). Zato sam ti i postavio pitanje u vezi staroevropskih simbola, jer očigledno ispada da nisu samo Srbi bili prvi Indoevropljani, već i kulture koje izgleda, pogrešno, smatramo staroevropskim.

To je, otprilike, sažetak, ali ti nisi spreman tako otvoreno reći te stvari i elaborisati ih, zato što ti godi da nekako kvazi-balansiraš između nauke i pseudonauke, predstavljajući se kao neku novu alternativu tj. kao treći put (iako si nemerljivo bliži ovim potonjima, ka kojima iskazuješ i direktne simpatije, a prema ovima prvima gotovo jednoglasnu osudu, čast izuzecima) nekako u maniru i samog Šarića koji je usvojio takav pristup i počeo sa njim furati prilikom svojih nastupa (mada je on još manje neutralan u tom pristupu od tebe, jer je na predavanju Mašinskom fakultetu iskazao potpuno otvoreno poštovanje prema Jovanu I. Deretiću, no dobro). Ali suština tog pristupa i naizgled izvesne distanciranosti, uz ponekad i vrlo pažljiv odabir reči, jeste u maskiranju sa ciljem podvale kukavičjeg jajeta, odnosno o pokušaju rehabilitacije Milojevića, Deretića, Jarčevića i drugih. Zbog toga praktično nikada ni ne želiš da daješ obrazloženja, već kao što i sam priznaješ svesno ostaješ nedorečen, jer bi da si spreman direktno reći šta misliš tako došlo do raskrinkavanja te prikrivene paradigme, koja je uobličena u ideološke okvire.

P. S. Sada, ono što još uvek nisam najbolje rastumačio u vezi tebe jeste koliko su ovo zaista uverenja, a koliko svesna želja da se guraju ove priče, bez obzira da li su istinite ili ne. Na osnovu jednog pristupa potpune relativizacije, koji se vrti oko toga da je sve moguće, samo treba iskoristiti, uz divljenje koje iskazuješ prema pojedincima koji otvoreno falsifikuju ili barem iskrivljuju podatke, bilo da govorimo o Zmagi ili o kroatistici (ti ne pišeš negativno o pojavi iredentima u kroatistici i različitih nenaučnih podvala, već sa pozivima da bi tako srbistika trebalo da se razvija) ili o nečem sasvim trećem, utisak koji se stiče jeste da možda smaraš da je doslovno sve konstrukt u službi politike. Ti kada kritikuješ sagovornike i neistomišljenike, uvek je tu jedino i isključivo politika: kod Kora i mene nekakav jugoslavizam, kod razmih istoričara nemački imperijalizam u pozadini, odnosno Rimokatolička crkva. Nikada i nigde nema ničeg drugog; dakle ne govorimo o uticaju politike, već je ona po tvom mišljenju glavni činilac, kao da je to jedino što postoji. No, ne znam; ovo je samo utisak koji sam stekao (ali pouzdano znam da nisam jedini) i ako je on uopšte tačan (a ja se iskreno nadam da jeste, jer je to mnogo bolje od autentične megalomanije) ne mogu ni da počnem pomišljati šta smatraš da bi bio dobar rezultat toga, a posebno da ta priča uđe u nastavna sredstva i program (povratak Kosova Srbiji, stvaranje patriotskog osećaja kod građana Republike Srbije koji bi tako bili odgovorniji i savesniji prema svojoj zemlji i svom narodu, stvaranje neke veličanstvene Velike Srbije od Triglava do Vladivostoka..?).

Poslednja izmena:
Istini za volju, citirala je moj tekst sa Vlaške zagonetke koji sam pisao još na Istoriji Balkana, pre 11 godina, Vlah od Vlak=Sloven. Na to mi je ukazala diskutantkinja Tol koja je svojim komentarom na mom blogu u januaru 2011. linkovala na tekstsa Fajsbika objavljen u maju 2010.

Prema tome, kada neko ima jaku ideju, onda se ona daleko čuje i brzo širi. Dakle, ne ulazimo. To je odavno živo i ima svoj život.
Ма не, та несрећница ми је цитарала твоју фантазију да словенске речи у румунском вокабулару указују на словенско језгро Румуна са површним слојем латинског. :hahaha:

Poslednja izmena od moderatora:
Ма не, та несрећница ми је цитарала твоју фантазију да словенске речи у румунском вокабулару указују на словенско језгро Румуна са површним слојем латинског. :hahaha:

А ти не знаш румунски.

A ljubire ga majka! Dragostea... :tongue2:

Латински ... culus me dolet

румунски ... curul mă doare

српски ... боли ме дупе

Šta je to dešava sa dupetima nekih forumaša? Slaven je nedavno pisao da ga boli dupe, ti sad pišeš da te boli dupe, o Tandorijevim problemima sa dupetom da i ne pričam. Što nikog ne boli k***c kao što i treba prave muškarce. na kraju ću morati da pobegnem sa ovog pdf zbog narastajuće gej-frendli terminologije. Dok i mene nije zabolelo dupe:sad2:

Šta je to dešava sa dupetima nekih forumaša? Slaven je nedavno pisao da ga boli dupe, ti sad pišeš da te boli dupe, o Tandorijevim problemima sa dupetom da i ne pričam. Što nikog ne boli k***c kao što i treba prave muškarce. na kraju ću morati da pobegnem sa ovog pdf zbog narastajuće gej-frendli terminologije. Dok i mene nije zabolelo dupe:sad2:

Dragi moj Božo, boli i to neopisivo koliko. Mada ne samo dupe; i oči su odavno počele boleti (a uz to neretko i glava, mada je to psihološka reakcija na neke stvari, tako da bolje da ne dodajem i tu muku spisku).

I ne samo da je utrnulo, nego su mi neki forumaši dali i hemoroide.

Poslednja izmena:

Брате Божо, ја не бих рекао да је спомен дупета геј-френдли. Али, ајд добро:

латински ... pulla me dolet
румунски ... pula mă doare
српски ... боли ме к*рац.

српски ... боли ме дупе

латински ... pulla me dolet
румунски ... pula mă doare
српски ... боли ме к*рац.

На страну сад интелектуалне дубине тренутне дискусије, хтедох да упитам Правог Влаха што сад не важи, по његовом, да -ул твори деминутив, па например да неко од ових "курул" постане френдли "курулул", или је већ на латински додато код романизованих - ул, у "курул" , оном чувеном разменом л/р.
На влашком је деминутив (мислим "дупенце" ) једноставно куРИЦ.

Naravno, logičnije je da su Sloveni bili na Kritu i Pelopenezu pre Jelina.
A nisi se nikada zapitao šta je to polis u suštini i zašto je baš grad-država, a ne više od toga?

Da li je poenta koja se ovde pokušala iskazati da su polisi nastali tako što su ih osnovali Grci kada su došli u srpski etnički prostor pre više od četiri hiljade godina i iz razloga što su okruženi bili morem Slovena sa svih strana?

српски ... боли ме дупе

Vidiš ti kako je interesantna kombinacija rumunskog i latinskog....
Malo čovek premota u glavi u bukvalno naje8e.

romanian.jpg

На страну сад интелектуалне дубине тренутне дискусије, хтедох да упитам Правог Влаха што сад не важи, по његовом, да -ул твори деминутив, па например да неко од ових "курул" постане френдли "курулул", или је већ на латински додато код романизованих - ул, у "курул" , оном чувеном разменом л/р.
На влашком је деминутив (мислим "дупенце" ) једноставно куРИЦ.

Уопште нисам рекао оно што ти кажеш да сам рекао. Објаснио сам шта је --ul. И посебно сам објаснио шта је --ula. То су сасвим различите функције.

Vidiš ti kako je interesantna kombinacija rumunskog i latinskog....
Malo čovek premota u glavi u bukvalno naje8e.

Pogledajte prilog 486401

Превод је чиста глупост, а последица је твог побркања румуснког и латинског у истој фрази. Ако те занима како се на латинском, односно румунском каже ј*би ме, одговор је

латински ... futue me
румунски ... fută mă

Poslednja izmena od moderatora:
Daću ti odgovore na oba ova pitanja, u maksimalnom opsegu od po pet rečenica, bez korišćenja ikakvih citata (sem ukoliko podpitanjem to bude zatraženo, da se potvrdi neki deo posta) onda kada ti odgovoriš na moja pitanja u vezi grčkih polisa i tvog razmišljanja o praistorijskom srpskom ili slovenskom etničkom prostoru i ekspanziji u svetlu ledenih doba (ne zaboravi na vinčansko pismo). Dogovoreno? Obećavam da ću biti vrlo koncizan, a rečenice sadržati isključivo jasno napisane podatke.

1. Zašto se grad-država zove "grad-država", a ne "država"? Zato što obuhvata grad i širu okolinu, a i između dva polisa ima mnogo prostora za vlahe tj. slovenske stočare.

2. Kako je ledeno doba jenjavalo Sloveni su se sa juga prirodnim putem širili ka severu. Bez velikih migracije, postepeno, sa rastom stanovništva. To je moglo da počne recimo pre 8000 godina, ali i pre 9000 godina i pre 7000 godina i pre 6000 godina - nisam bio tamo. To je hipoteza, mogućnost. Za vinčanska slova ili znakove nikad nisam ni mislio ni rekao da predstavljaju glasovno pismo, jer nema dokaza, nema materijala da bismo pokušali da dešifrujemo, ali da nešto znače, sigurno znače. Ja nikad nisam smatrao da su antički Srbi "etnički Srbi", već šira kategorija koja ima kontinutet sa velikim delom današnjih Slovena. Pojam modernog srpstva postepeno se sužavao i sužava se dok ovo pišem.

1. Zašto se grad-država zove "grad-država", a ne "država"? Zato što obuhvata grad i širu okolinu, a i između dva polisa ima mnogo prostora za vlahe tj. slovenske stočare.

2. Kako je ledeno doba jenjavalo Sloveni su se sa juga prirodnim putem širili ka severu. Bez velikih migracije, postepeno, sa rastom stanovništva. To je moglo da počne recimo pre 8000 godina, ali i pre 9000 godina i pre 7000 godina i pre 6000 godina - nisam bio tamo. To je hipoteza, mogućnost. Za vinčanska slova ili znakove nikad nisam ni mislio ni rekao da predstavljaju glasovno pismo, jer nema dokaza, nema materijala da bismo pokušali da dešifrujemo, ali da nešto znače, sigurno znače. Ja nikad nisam smatrao da su antički Srbi "etnički Srbi", već šira kategorija koja ima kontinutet sa velikim delom današnjih Slovena. Pojam modernog srpstva postepeno se sužavao i sužava se dok ovo pišem.

A zašto ne bi između grčkih polisa bilo možda recimo ugrofinskog ili turkmenskog stanovništva? Porazmislimo malčice; ovo je iz finskog jezika, recimo:

content

Ova reč vrlo verovatno ima etimološke veze sa onim što su Grci zapisivali kao Pelazgi (pelasti, pelastaa). Reč je o spasenima, oni koji su se uspeli spasiti i preživeti ledeno doba, te koji u tragovima kao recimo indijanski rezarvati u Americi opstaju u vreme seobe Indoevropljana tj. Grka.

Turkijska hipoteza bi imala mnogo više smisla.

https://photos.state.gov/libraries/turkmenistan/868986/pdf/EnglishTurkmenEnglishDictionary.pdf

pel n. boundary of a field.
n. patch (i.e. melon patch),
field.

pelek n. fate, destiny.
peleň n. tiger.
peläket n. cruel fate, unhappy fate.

Može imati veze pel (granica), ali pelaket znači grdna sudba; to je verovatno u smislu tragične sudbine kroz koje su Pelazgi prošli zbog novih doseljenika.

To zvuči dosta logično jer bi objasnilo uspehe Osmanskog carstva. Kada dolaze njihovi rođaci, Turci Osmalnije (ili možda bolje rečeno vraćaju se na Balkan) dolazi do neverovatno uspešnog teritorijalnog širenja; Turci su zauzeli čitav region za praktično stotinjak godina. Ako pretpostavimo da je na Balkanskom poluostrvu u to vreme postojalo vrlo značajno etničko prisustvo turkmenskih plemena, koje bi bilo samo pod vlašću koje su ilirski, rimski, grčki, slovenski, bugarski i dr. došljaci nametnuli i kao elita držali, istorija uspeha Turaka na Mediteranu počinje da ima puno više smisla nego što je zvanična verzija.

Ukoliko bismo mogli o Etrurcima ozbiljine govoriti kao o turanskom narodu:

..moramo biti svesni i da Helanik iz Mitilene piše u Foronidi (jedan od najstarijih logografa i utemeljivača istoriografije) da su Etrurci etnički istovetan narod sa Pelazgima.

Phrastor was the son of Pelasgus, their king, and Menippe, the daughter of Peneus; his
son was Amyntor, Amyntor’s son was Teutamides, and the later son was Nanas. In his
reign the Pelasgians were driven out of their country by the Greeks, and after leaving
their ships on the river Spines in the Ionian Gulf, they took Croton, an inland city; and
proceeding from there, they colonized the country now called Tyrrhenia.

Kada su se Grci doselili kod Turaka, došlo je do izgona jednog dela njihovog naroda u Severnu Italiju i tako su nastali Tureni (Turska Italija). Međutim verovatno nisu bili istrebljeni i nešto je opstalo, a pojava Slovena u VII stoleću zaustavila je proces njihove romanizacije i latinizacije, zbog čega je moguće da su opstali sve do vremena Osmanovog roda.

Važno je napomenuti da su ovo rezultati komparativnog lingvističkog pristupa (vezano Etruske-Turene, to je potvrdio prof. Đovanangelo Kamporeale svojim istraživanjima), ali da (kao što se može videti u YouTube snimku iznad) i rezultata genetskog istraživanja.

Poslednja izmena:
A zašto ne bi između grčkih polisa bilo možda recimo ugrofinskog ili turkmenskog stanovništva? Porazmislimo malčice; ovo je iz finskog jezika, recimo:

content

Ova reč vrlo verovatno ima etimološke veze sa onim što su Grci zapisivali kao Pelazgi (pelasti, pelastaa). Reč je o spasenima, oni koji su se uspeli spasiti i preživeti ledeno doba, te koji u tragovima kao recimo indijanski rezarvati u Americi opstaju u vreme seobe Indoevropljana tj. Grka.

Turkijska hipoteza bi imala mnogo više smisla.

https://photos.state.gov/libraries/turkmenistan/868986/pdf/EnglishTurkmenEnglishDictionary.pdf

Može imati veze pel (granica), ali pelaket znači grdna sudba; to je verovatno u smislu tragične sudbine kroz koje su Pelazgi prošli zbog novih doseljenika.

To zvuči dosta logično jer bi objasnilo uspehe Osmanskog carstva. Kada dolaze njihovi rođaci, Turci Osmalnije (ili možda bolje rečeno vraćaju se na Balkan) dolazi do neverovatno uspešnog teritorijalnog širenja; Turci su zauzeli čitav region za praktično stotinjak godina. Ako pretpostavimo da je na Balkanskom poluostrvu u to vreme postojalo vrlo značajno etničko prisustvo turkmenskih plemena, koje bi bilo samo pod vlašću koje su ilirski, rimski, grčki, slovenski, bugarski i dr. došljaci nametnuli i kao elita držali, istorija uspeha Turaka na Mediteranu počinje da ima puno više smisla nego što je zvanična verzija.

Ukoliko bismo mogli o Etrurcima ozbiljine govoriti kao o turanskom narodu:

..moramo biti svesni i da Helanik iz Mitilene piše u Foronidi (jedan od najstarijih logografa i utemeljivača istoriografije) da su Etrurci etnički istovetan narod sa Pelazgima.

Kada su se Grci doselili kod Turaka, došlo je do izgona jednog dela njihovog naroda u Severnu Italiju i tako su nastali Tureni (Turska Italija). Međutim verovatno nisu bili istrebljeni i nešto je opstalo, a pojava Slovena u VII stoleću zaustavila je proces njihove romanizacije i latinizacije, zbog čega je moguće da su opstali sve do vremena Osmanovog roda.

Važno je napomenuti da su ovo rezultati komparativnog lingvističkog pristupa (vezano Etruske-Turene, to je potvrdio prof. Đovanangelo Kamporeale svojim istraživanjima), ali da (kao što se može videti u YouTube snimku iznad) i rezultata genetskog istraživanja.

Pa dobro, svako ima pravo na mišljenje, s kojim niko drugi ne mora da se slaže, pravo da ne kaže sve što misli, kao i pravo da ne zna.

Превод је чиста глупост, а последица је твог побркања румуснког и латинског у истој фрази. Ако те занима како се на латинском, односно румунском каже ј*би ме, одговор је

латински ... futue me
румунски ... fută mă

Nije pitanje da li ću ja da pobrkam, već neki "Rumun" koji pokušava da govori "rumusnki" pre par stotina godina, a u glavi mu se još uvek mešaju pojmovi.

Призначеш чак и ти да Мркаљева теорија има далеко више логике него та од Етрурцима као 'туранском' народу, слагао се ти с њом или не - ево, ја се не слажем ни с једном ни с другом.

I ne baš. Genetika pruža potporu ovim razmišljanjima, a rezultati su potisnuti zahvaljujući jednoj potpunoj turkofobnoj i islamofobnoj dominaciji judeohrišćanske zajednice, koja forsira jednu verziju prošlosti iz ideoloških razloga. A poruka je jasna - sabiti islam u pustinjske zabiti Arabije, a Turkijce što dalje u Aziju, sa ciljem rasparčavanja i rekolonizacije modernog 21. stoleća.

Ne zasniva se samo na rezultatima genetskog istraživanja, već govorimo i o renominiranim naučnicima koji su uspeli probiti se iz zida jednoumlja i prikazati koliki je ogroman bio značaj turkijskih naroda u antičkoj Evropi (nema nikakvog razloga da se etrurski smatra indogermanskim jezikom).

maxresdefault.jpg

To je priznao čak i genijalni Đovanangelo Kamporeale.

Poslednja izmena:
I ne baš. Genetika pruža potporu ovim razmišljanjima, a rezultati su potisnuti zahvaljujući jednoj potpunoj turkofobnoj i islamofobnoj dominaciji judeohrišćanske zajednice, koja forsira jednu verziju prošlosti iz ideoloških razloga. A poruka je jasna - sabiti islam u pustinjske zabiti Arabije, a Turkijce što dalje u Aziju, sa ciljem rasparčavanja i rekolonizacije modernog 21. stoleća.
Јелте, молим вас? А какве тачно везе ислам, који нам јесте дошао из пустињских забити Арабије (мада сам не бих употребио тај термин), има са Етрурцима? И за туркијске народе, баш као и Мађаре, добро се зна одакле су дошли - а то свакако није Италија.

И о каквом ти 'туранским' народима и језицима говориш? Теорија о постојању неких туранских језика је одавно одбачена, баш као и теорија о алтајским језицима. Обе почивају на тако климавим ногама да их је немогуће бранити, и мало ко то данас чини.

Ne zasniva se samo na rezultatima genetskog istraživanja, već govorimo i o renominiranim naučnicima koji su uspeli probiti se iz zida jednoumlja i prikazati koliki je ogroman bio značaj turkijskih naroda u antičkoj Evropi (nema nikakvog razloga da se etrurski smatra indogermanskim jezikom).
А ко то још етрурски сматра индоевропским језиком? О етрурском не знамо довољно да бисмо га сматрали припадником било које породице језика, и већина га сматра изолатом.

Чуј ти њега: индогермански. Види се са ког извора си се напио.

Од сада ћу те звати Деретоглу.

To je priznao čak i genijalni Đovanangelo Kamporeale.
Није на њему да било шта 'признаје', већ да тумачи и доказује. Историчари попут њега неретко стекну утисак да они познају предмет свог истраживања боље него што га заиста познају. Почну да се идентификују с њим, не могу да поднесу да неке ствари просто не знамо - можда их никада нећемо ни знати - и свакакве глупости почну да им падају на памет. А кад мало посениле, те глупости почну и да им излазе из уста.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back