„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Извини за свађалачки тон (признајем било га је).
Знам да не пишеш своје измишљотине.
Мада објашњење за Валтунка никада нисам раније прочитао али ако се ради о твојој личној импровизацији онда поздрављам иницијативу.
Знам за Мусокиос Мужик.
Да ли и остала имена можеш да анаграмираш у старословенски из прасловенског?
Тунгло, Мусокиус, Пербундос, Клук, Валтунг, Акамерос, Идаризос и Даурентијус.
Извини и ти, нисам ни ја одговорио заиста топлим тоном, али драго ми је што смо то средили. =]
О етимологији неких од имена која си навео, укључујући Αρδαγαστος и Waltuc, Waltunc, читао сам у славистичкој литератури. Нешто од тога сам пре пар година и приложио на форуму али прилози су нестали када је imageshack побенавио. Сећам се да је Περβοῦδος протумачено као *Perbǫdǔ (с назалом и полугласом, отприлике per-bon-du) што би у старословенском било *Прѣбѫдъ (отприлике prae-bon-du) а у српскохрватском данас *Пребуд. То име није посведочено у старословенском, али јесте глагол прѣбыти (презент прѣбѫдѫ, прѣбѫдеши) од кога је грађено име, а касније се срећу и називи истога корена, на пример Прѣбоужда у Милутиновој повељи и Пребъдище у Бугарској.

Poslednja izmena:
Evo ti odgovor na tvoje argumente:

https://forum.krstarica.com/showthr...ingvistike?p=33713951&viewfull=1#post33713951

Ovih tvojih 11 tačaka svode se na 3 argumenta koja razrešavam u tri moje teze date pod 1, 2 i 3+4:

1) kognati slovenskih reči u doslovno svim ostalim indoevropskim jezicima koji pokazuju stanje suprotno slovenskome jer postoji mugućnost da Sloveni izgovaraju drugačije od (svih) ostalih, a kao što vidimo i izgovaraju, kao što i svi ostali izgovaraju drugačije od Slovena;

2) slovenski koreni koji čuvaju starije nepremetnuto stanje u jednom glasovnom okruženju a pokazuju novije metatezirano u drugom nema veze sa etimologijom reči nego sa prevojem korena u funkciji gramatičkih promena (brati-berem, kleti-kunem, str(e)ti-sterem, tr(et)i-tarem, zvati-zovem, drati-derem, ždrati-žderem, slati-šaljem, žeti-žanjem; posvedočeni su oblici ždrem koje je dalo žderem i šljem koje je dalo šaljem potvrđuju ispravnost tvrdnje, a ne npr. da je ždrelo nastalo od **žderlo);

3) slovenski govori koji "čuvaju starije nepremetnuto" stanje rezultat su periferne (Litvanija, Pomeranija, južna Makedonija) interakcije sa neslovenskim narodima i njihovim fonološkim navikama;

4) staroslovenske reči posvedočene i sa zatvorenim i otvorenim slogom, od kojih prve pokazuju "starije nepremetnuto stanje" rezultat su periferne interakcije sa helenskim govorom

5) dijalektalni oblici u savremenim govora koji čuvaju starije nepremetnuto stanje rezultat su procesa objašnjenih pod 3 i 4

6) inojezičke reči u slovenskim jezicima koje su potom premetnute odlika je slovenskih fonoloških navika opisanih pod 1

7) slovenske reči u drugim jezicima preuzete u "starijem nepremetnutom" stanju rezultat su procesa potpuno analognog procesu objašnjenom pod 1

8) svi zapisi slovenskih reči u inojezičnim izvorima do druge polovine osmoga stoleća, koji pokazuju starije nepremetnuto stanje rezaltat su činjenice da su u pitanju zapisi neslovenskih pisara, a proces je objašnjen pod 1

9) slovenski toponimi "sačuvani u nepremetnutom" obliku u stranim jezicima rezultat su fonoloških navika stranih jezika je objašnjeno pod 1

10) inojezički toponimi u slovenskim jezicima koji su kasnije prošli kroz likvidnu metatezu mogu se objasniti upravo procesom pod 1 koji govori o sonološkim navikama-svojstvima slovenskih govorilaca-jezika

11) odnosi prevojnih stupnjeva u slovenskim rečima objašnjeni su pod 2.

Činjenica da 3 odgovora odgovaraju na 11 pitanja dodatno ukazuje da je moja teza ispravna.
Никакав изазов.

1) kognati slovenskih reči u doslovno svim ostalim indoevropskim jezicima koji pokazuju stanje suprotno slovenskome jer postoji mugućnost da Sloveni izgovaraju drugačije od (svih) ostalih, a kao što vidimo i izgovaraju, kao što i svi ostali izgovaraju drugačije od Slovena;
То сведочи и имплицира да је изворно стање, сачувано у свим другим индоевропским језицима, промењено код Словена.

2) slovenski koreni koji čuvaju starije nepremetnuto stanje u jednom glasovnom okruženju a pokazuju novije metatezirano u drugom nema veze sa etimologijom reči nego sa prevojem korena u funkciji gramatičkih promena (brati-berem, kleti-kunem, str(e)ti-sterem, tr(et)i-tarem, zvati-zovem, drati-derem, ždrati-žderem, slati-šaljem, žeti-žanjem; posvedočeni su oblici ždrem koje je dalo žderem i šljem koje je dalo šaljem potvrđuju ispravnost tvrdnje, a ne npr. da je ždrelo nastalo od **žderlo);
11) odnosi prevojnih stupnjeva u slovenskim rečima objašnjeni su pod 2.
Старословенски језик савршено побија твоју тврдњу, јер у њему се најјасније види да у односима попут соль-слана, млѣти-мелѭ, клати-колѭ није реч о превоју самогласникâ. Када би ту био превој не бисмо налазили сугласнички скуп на почетку већ самогласник између почетних сугласника, управо као у бьрати - берѫ, зъвати - зовѫ, сълати - сълѭ, дьрати - дерѫ, жѧти - жьмѫ. Показао си само да не разумеш превој самогласникâ и превојне ступњеве.

3) slovenski govori koji "čuvaju starije nepremetnuto" stanje rezultat su periferne (Litvanija, Pomeranija, južna Makedonija) interakcije sa neslovenskim narodima i njihovim fonološkim navikama;
4) staroslovenske reči posvedočene i sa zatvorenim i otvorenim slogom, od kojih prve pokazuju "starije nepremetnuto stanje" rezultat su periferne interakcije sa helenskim govorom
5) dijalektalni oblici u savremenim govora koji čuvaju starije nepremetnuto stanje rezultat su procesa objašnjenih pod 3 i 4
7) slovenske reči u drugim jezicima preuzete u "starijem nepremetnutom" stanju rezultat su procesa potpuno analognog procesu objašnjenom pod 1
8) svi zapisi slovenskih reči u inojezičnim izvorima do druge polovine osmoga stoleća, koji pokazuju starije nepremetnuto stanje rezaltat su činjenice da su u pitanju zapisi neslovenskih pisara, a proces je objašnjen pod 1
9) slovenski toponimi "sačuvani u nepremetnutom" obliku u stranim jezicima rezultat su fonoloških navika stranih jezika je objašnjeno pod 1
Немогуће је да су у преузимању словенских речи исти механизми промене владали у различитим индоевропским и неиндоевропским језицима, на разним крајевима Европе у различито време с једнаким исходима независно. Те речи могу само указивати на то да су те словенске речи преузете у гласовним облицима који су касније промењени у словенским језицима, што даље потврђује ликвидну метатезу и пуногласје.

Такође је немогуће да додир Словена са различитим народима различитих индоевропских и неиндоевроспких језика мења језик Словена с истоветним исходима на различитим крајевима Европе. Неметатезирани облици речи који се чувају у говорима словенске периферије, који су посведочени у старословенским споменицима и преживљавају у неким словенским говорима могу бити само архаизми, очувани потпуно очекивано на периферији.

Сличне облике страних речи у словенским језицима, преузетих пре краја осмога столећа могуће је објаснити само заједничким механизмом промене који је владао у свим говорима прасловенскога језика, а то би био утврђени закон отворена слога који довео до ликвидне метатезе и пуногласја, а ово их опет потврђује.

6) inojezičke reči u slovenskim jezicima koje su potom premetnute odlika je slovenskih fonoloških navika opisanih pod 1
10) inojezički toponimi u slovenskim jezicima koji su kasnije prošli kroz likvidnu metatezu mogu se objasniti upravo procesom pod 1 koji govori o sonološkim navikama-svojstvima slovenskih govorilaca-jezika
Као што рекох, тај заједнички механизам промене, који је владао у свим словенским говорима и изменио гласовни облик речи, је закон отворенога слога, који је довео до ликвидне метатезе и пуногласја између осталога.

Poslednja izmena:
Jedno jednostavno pitanje . Imaš li ti ikakvih dokaza za ono što pišeš, na primer nešto čime se dokazuje da su Srbi postojali 2000. godina pne. ?

Ја не држим доказе у орману, као и ти, али то не значи да не могу учествовати у разговору о теми оваквог типа. Прво, како доказујеш нешто и чиме доказујеш? Боље речено какав је поступак доказивања? Да ли је такав поступак исправан? Историја није хемија или физика па да за њу важе природни закони - то сви знамо. Хајде ти мени одговори на прво питање па ћу ја теби да одговорим на твоје.

Ne znam kako bi ikada ikoj osobi igde moglo pasti na pamet da je nešto završeno.

Proces traganja za znanjem je beskrajni put. On se nikada neće završiti, barem ne do kraja života svih ljudi koji su danas živi.

Što se tiče naziva teme, pročitaj poruku ponovo. Nisam govorio o ovoj, već o Antičkom nasleđu u Srba.[/QUOTE]

Наравно да је тако...а што се тиче теме - управо је назив теме проблематичан. ``АНТИЧКО НАСЛЕЂЕ У СРБА`` - је назив теме који већ у старту сугерише да су Срби нешто наследили из античког доба, не да су Срби били ``антика`` и део исте, већ да су наследили...а о томе се и даље расправља и налазе се нови докази које људи тумаче на различите начине. Управо у овој поруци си навео да је ``...процес трагања за знањем бескрајни пут и да се неће завршити...`` Надам се да смо се разумели.

Винчанска цивилизација нас упућује да је миграторни талас заправо био обрнут. Није се долазило у Европу са Блиског истока, већ су припадници Дунавске цивилизације напуштали ове просторе и одлазили на исток ширећи своју културу и језик.

То би могло објаснити генетску сличност Словена са становницима сверне Индије. То би могло објаснити Иранце плавих очију и косе. Пољаци имају чак 80% исту генетику као и становништво територије на којој се некада говорио санскрт. Језик који има превише додирних тачки са српским да би се културолошке везе одбациле. На основу оног што сам до сада успео да прочитам, склон сам уверењу да сви Словени деле једно, српско порекло.

Проблем са пореклом Илира и даље остаје тај јер немамо довољно информација о племенској организацији, то јест да ли су представљали јединствену културолошку целину а нема ни трагова писаног језика. Понеки топоним, и то је све. Скептичан сам по питању хипотезе о доласку Срба на Балкан у касном 6. веку.

Poslednja izmena:
Za razliku od tebe da i sudeći po tvom prvom gore postu na ovoj temi

Samo je jedna stvar gora od neznanja - pogrešno znanje !!!

Прво, погрешно си разумео пост, који је управо (ето видиш - сасвим случајно) везан за овај твој горе цитат. Ти везујеш знање са информисањем и користиш овај цитат у погрешне сврхе и на погрешан начин. Знање и информисање су две различите ствари. Можда их неко ставља у исти кош (као нпр -ти), а ја кажем да не бринем за будућност ако се ђаци интересују за нешто. По чему они (или било ко) немају знање - ако се информишу из различитих извора? Ко си ти да преиспитујеш ко ће како да схвати ствари? Људи и искуства су различити, а историја је таква наука да оставља могућност сваком живом човеку да тумачи ствари по неком свом искуству. Ко су историчари? Особе који на основу писаних записа, доказа...тумаче догађаје...и то је ОК, али да ли је њихово тумачење исправно? Ја верујем да је вероватноћа 50% : 50%. Хрвати олују сматрају ``антитерористичком - редарственом (!!!!!) акцијом``, а прогнани и огроман део Српског народа - геноцидом. Шиптари и западни политичари бомбардовање 1999. сматрају ослобођењем, а ми (ратним злочином). Тако да, ако ниси схватио да ти појасним, ја не бринем за будућност ако се ђаци информишу из различитих извора. Какав ће став и мишљење имати током обраде тих информација и стицањем знања (обрадом информације стиче се знање, да те подучим) то зависи од њих самих, а на то утичу многи фактори. Тако да (да те цитирам)...за разлику од тебе (мада не волим да правим дистанцу - то је одлика нацизма и фашизма) ја врло добро знам шта кажем и зашто то кажем.

- - - - - - - - - -

Изнео си тврдње о античкој прошлости српскога народа и његовога писма не поткрепивши их доказима, стога те позивам да овде приложиш какав запис на тобожњој србици.

Значи мени се обраћаш?

Запад покушава да нас уништи задњих 1000 година. Западне силе већ 2 века воде отворену анти-српску политику, а из свега стоји Ватикан. Ево шта су нам све радили: Аустријанци су неколико пута Србе позивали на устанке против Турака, а онда су се повлачили и остављали Србе, Турцима који су вршили страшне одмазде. Покатоличавање и унијаћење Срба на територијама којима су владале Аустрија и Млатачка република(Славонија, Војводина, Лика, Кордун, Банија, Далмација и Бока Которска), али и у неким крајевима који су били под турском влашћу(Херцеговина, северна Албанија) www.srpskilist.net/gledista/zumberak Стварање вештачке хрватске нације од покатоличених Срба и окретање истих против православне браће, што је касније довело до Јасеновца, Јадовна, Олује, Бљеска итд. Окупација српске Босне и Херцеговине од стране Аустро-Угарске и десрбизација босанско-херцеговачких муслимана и католика. Напад Аусто-угарске и Немачке на Србију 1914 године, што је довело до погибије 1/3 мушког становништва. Умешаност Британаца у убиство Карађорђа, Михаила Обреновића, Александра Обреновића и краљице Драге, 27.март, Пети октобар, убиство Зорана Ђинђића. Не дозвољавање Србији од стране Аустро-Угарске да преко Скадра изађе на море и стварање албанске државе која никад у историји није постојала, управо да Србија не би изашла на море. Пре тога у 19-ом веку стварање албанске нације од стране Аустро-Угарске и ократање Албанаца против Срба. Тукофилска политика Британије у 18-ом и 19-ом веку, односно давање вештачког дисања "болеснику са Босфора"(да није било тога Турци би много раније отишли са Балкана). Хитлерово комадање Југославије и стварање монструозне анти-српске НДХ у којој је побијено преко милион Срба. Улога католичке цркве у геноциду над Србима у НДХ. Британска издаја југословенске војске у отаџбини и довођење њиховог агента Тита на власт(о штети коју је он нанео српском народу могао бих 2 дана да пишем). Анти-српске позиције западних сила у ратовима деведесетих. Разбијање Југославије и наоружавање Хрвата и БИХ муслимана а касније и Шиптара, а све то је праћено страховитом анти-српском пропагандом на западу. Бомбардовање СРЈ од страбе НАТО пакта, при чему су користили осиромашени уранијум, а резултат је окупација Косова од стране НАТО-а. Умешаност запада у вађење органа Србима од стране шиптарских терориста. Запад стоји иза пуча петог октобра, после чега су доведене западне марионете које и данас у служби свијих газда са запада уништавају Србију и српски народ. Зорана Ђинђића су убили Британци(МI6). Проглашење независности лажне државе Косово 2008 године. Ту су још и притисци и уцене преко EU које трају преко 16 година, анти-српски хашки суд, геј параде, увођење генетски модификоване хране, продаја земље и других ресурса странцима, HARP систем, сепаратизам у Војводини, Рашкој области и на југу централне Србије... Ово је само врх леденог брега шта нам је све запад радио кроз историју, има тога још пуно али не могу све да набрајам, јер би морао да пишем 2-3 дана а ово су невероватне ствари од којих може да се полуди ако човек превише размишља о њима. Ово је анти-српско деловање западних сила у задња 2 века, али не треба заборавити да је тога било и раније у средњем веку. Например поктретање крсташких ратова од стране римских Папа против Срба, преко Угарске државе. Или покатоличавање православних Срба у приморским крајевима. Пошто видимо да запад (извор тога је Ватикан), покушава већ читав миленијум да уништи Србе: политички, војно, економски, биолошки, покатоличаваљем итд., сигуран сам да су нам поред свега овога и фалцификовали историју. То је пуно лакше урадити него све ово што сам написао. Нема ни једног јединог доказа да се десила сеоба Словена осим контраверзног порфирогенитовог списа. Код Порфирогенита има толико нелогичности да човек не мора да буде историчар да би закључио да је то фалцификат. "Порфирогенитово" дело су написали ЈЕЗУИТИ у 17-ом веку. Писано је на лошем грчком језику, очигледно је да је онај ко је писао то дело, само површно натуцао грчки језик, тј. није био Грк. Ево неких небулоза из "порфирогенитовог" дела: "Један од два брата који су владали Србијом, са пола народа пребегне Ираклију. Овај га прими и као место насељавања даде му у солунској теми град Сербију, која од тада носи овај назив." Ако су се Срби могли населити у један мали град, одна нису могли бити бројнији од неколико десетина хиљада душа. па како су они тако малобројни могли да населе цео Балкан и да асимилују цело староседелачко становништво. На Балкану су живели ратнички народи: Илири, Трачани, Дачани, Македонци, Трибали, Далмати... који су имали римско војно устројствои, градове, цивилизацију и висок степен културе. Како то да шачица неписмених варвара који су дошли из украјинских мочвара, а притом нису ни били ратници(дошли су као неки пребези), асимилује толики цивилизован народ? Није забележена ни једна битка између Словена и староседелаца, како су ти староседеоци нестали преко ноћи не остављајући иза севе никаквих трагова као дса никад нису постојали?

Poslednja izmena:
Ликвидна метатеза у прасловенском језику крајем осмога столећа је поткрепљена небројеним доказима и нема сумње да се та промена одвила. Такву систематску промену не налазимо ни у једном другом индоевропском језику. У свим осталим индоевропским језицима налазимо стање супротно словенскоме. Штавише, хетитски језик, најраније посведочен и најархаичнији индоевропски језик, показује стање истоветно свим другим индоевропским језицима осим словенских.

Твоје тврдње о коренитим променама славистичких тврдњи су чисте измишљотине за које ниси дао никаквих доказа.

Мађарски језик нема спроведену ликвидну метатезу, реч је о потпуно другачијим механизмима промене. Реч szilva, коју ни не умеш записати правилно, нема везе с променом словенских tart, talt, tert, telt скупина. Штавише, мађарски није индоевропски језик и несувисло је поистовећивати промене у њему с албанским и литванским језиком.

Нема ниједнога доказа за измишљотину о досељавању Албанаца на Балкан током 11. столећа, штавише докази указују на њихово античком присуство на овим просторима.

Хахахаха...па да...то сам и очекивао

Ево још неких "поргирогенитових" небулоза: Срби су напустили град Сербију и отишли преко Дунава, али су се предомислили и затражили од византијског "СТРАТЕГА КОЈИ ЈЕ УПРАВЉАО БЕОГРАДОМ" да им цар додели неку земљу да се населе. Чињеница је да Византија у то време није држала Београд , нити је ту било некаквог византијског стратега који је управљао градом. Византија тад уопште није имала поседе у Подунављу. "Порфирогенит затим каже: "Ираклије их насели у Србију, Паганију, Захумље, Травунију и Конавле, чије су Романе Авари протерали." Србија се тако звала пре доласка Срба, као да је била предодређена и већ крштена и само чекала да се Срби у њу доселе! "Порфирогенит" каже: " Од Неретве до Цетине је земља Паганија. Од реке Цетине почиње земља хрватска која се према Цетини и Ливну граничи са Србијом. Захумље је земља од Дубровника до Неретве, према северу граничи се са Хрватима, а спреда са Србијом." Прво каже да је Хрватска од Цетине на запад. а затим каже да су Хрвати северно од Захумља, то значи у источној Босни. Ако је ово написао Порфирогенит, онда тај човек није знао о чему пише, нити шта говори. Поставља се питаље да ли је то могуће? Наравно да није зато што је Порфирогенит био учен човек који је имао око себе учене људе. То дело је фалцификат који је само прикачен за порфирогенитово име, а написали су га Језуити у 17-ом веку.

Poslednja izmena:
http://www.blic.rs/vesti/svet/netan...ekoliko-milenijuma-jos-od-doba-rimske/xp46nz8

Ambasador Kirbi> Vaša istorija je fantastična, imali ste 10 rimskih IMPERATORA

Znači, niko se nije dogegavao... sa kruške...

- - - - - - - - - -

izmedju ćoravih ponuda za pare posle kojih naiebemo sa jedne strane i generalno nacionalnog identiteta ali ne onog iza kog se krije želja za rad u državnoj službi a posle razvijanja parola od pet minuta slikanja radi pa trk na fejsbuk,

mi smo izabrali PAREEEeeee pareeee pareeee

Ok, nema problema, pare...

GDE SU?

- - - - - - - - - -

Para nema, a drugi će nas učiti našoj istoriji
Stranci bolje znaju našu istoriju od nas samih
U našim bibliotekama nema odredjenih pisaca iz potrebnog doba
Uništene su

- - - - - - - - - -

VIZANTIJA je takodje teška propaganda
Kako to da se Rumuni i Srbi nikad nisu fajtali, čak ni pre "one kraljice"?

- - - - - - - - - -

Pogledajmo NAŠ grb...
Dvoglavi orao?
Odlično...

Pogledajmo dalje ono CCCC
Mi mu dali neko značenje koje blage nema veze sa stadionsko-navijačkim laprdanjem
Interesantno, ali hvala tehnjiki nepismenima što forsiraju CCCC na svim grafitima
Još samo da nauče šta to konkretno znači

a pozdrav od TRI PRSTA Vuk Drašković nek nabije u dupe
Postade lažni simbol po kom nas kao "prepoznaju"
Dakle TRI PRSTA U DUPE

- - - - - - - - - -

Hercegovski borac za identitet jedino jednu stvar nije pokrenuo za obnovu: SVOJE POSPRDNO PREZIME U ORIGINALNO
Nit će mu se Turci svetiti ako su i oni od onih familija koje su se čitave premeštale zbog Turčina komada 1
niti će im Majka Tereza oduzeti onu njivu koju su ionako prodali nacionalnoj manjini da bi imali keša za Beograd

Dakle, kako se to DRAŠKOVIĆ draškanjem bori za očuvanje identiteta?
Draškanje nije srpsko prezime

Кад неки странци кажу да су Срби древан народ онда ови што пропагирају ватиканско-бечко-берлинску историјску школу ћуте као заливени. Али зато из све снаге пљују по домаћим аутохтонистима. "Пријатељство јеврејског и српског народа сеже хиљадама година у прошлост, до времена римске републике" Рече Бењамин Нетањаху!!!! Око 00:20

Poslednja izmena:
ja ostavih link ka istoj vesti a dodao sam i Kirbija...

- - - - - - - - - -

NETANJAHU: Mi smo prijatelji još od Rimske Republike
VUČIĆ: Ja ovaj ovo ono imam diplomu i ovaj ovo ono PARE

Нико од ових што су им испрани мозгови ватиканско-бечко-берлинском анти-српском пропагандом не сме јавно да каже да премијер Израела лаже, измишља или подилази једној таквој "величини" као што је Александар Вучић. Нетањахуов отац је био историчар, а Јевреји знају своју историју врло добро, а човек каже да смо ми Срби део те историје. Нема никаквог разлога да Нетањаху измишаља да би се улизивао Србима!

Срби који према званичној лажној историји важе за потомке неписмених, дивљих, примитивних варвара који су се наводно довукли из украјинских мочвара, дадоше свету Николу Теслу, Михаила Пупина, Милутина Миланковића, Милеву Марић, Руђера Бошковића, Михаила Петровића-Аласа, Саву Владиславића-Рагузинског и многе друге. А Шиптари који су наводно потомци цивилизованих Илира, у свету су познати по трговини дрогом, вађењу органа Србима, тероризму(има их доста у редовим Исламске Државе). Где је Шиптарима неки великан као што је Никола Тесла или Михаило Пупун који су задужили цео свет?? Нема га, и никад га неће ни бити!

Poslednja izmena:
Професор Ђорђе Јанковић је археолошки доказао присуство Срба на Балкану у IV веку нове ере. Човек је доказао присуство Срба на Балкану само 3 века раније, него што каже званична лажна историја и због тога је избачен са факултета и маргинализован у научним круговима. Питам се шта би било да је доказао постојање Срба на Балкану пре 3000 година на пример, мислим да би га у том случају стрељали! Нека му је лака земља, изгубили смо великог човека.

Постоје археолошки извори. Никада нећу схватити потребу појединих за кројењем којекаквих квазинаучних теорија. Чега се то имамо стидети у нашој 'званичној' историји? Да ли је потребно да се наша прошлост додатно устражи? Свакако. Званична теорија није сасвим уверљива. Сматрам да је теорија о досељењу Словена у 7. веку апсолутно нетачна. Али све и да јесте, то не даје повод за омаловажавање наше историје.

Значи мени се обраћаш?
Изнео си тврдње о античкој прошлости српскога народа на овом простору и његовога писма не поткрепивши их доказима, стога те позивам да овде приложиш какав запис на тобожњој србици.

Poslednja izmena:
Ја не држим доказе у орману, као и ти, али то не значи да не могу учествовати у разговору о теми оваквог типа. Прво, како доказујеш нешто и чиме доказујеш? Боље речено какав је поступак доказивања? Да ли је такав поступак исправан? Историја није хемија или физика па да за њу важе природни закони - то сви знамо. Хајде ти мени одговори на прво питање па ћу ја теби да одговорим на твоје.

Iskandere, istorija ima svoju naučnu metodologiju kao i svaka nauka (društvena ili ne). U njenim okvirima sve se čini. Nije sad ni vreme ni mesto za detaljnu elaboraciju oko toga šta to sačinjava, a da ne ispadam i da odgovram umesto krinke; ukratko rečeno kamen temeljac jesu istorijski izvori i njihova kritika. Ako imaš nešto konkretnije što te zanima, ti slobodno upitaj, a ako bi uopšteno da saznaš nešto o naučnom metodu u istoriografiji, mogu ti preporučiti i poslati nešto da pročitaš, ukoliko si zainteresovan i imaš vremena.

Други извори који говоре о сеоби Словена осим фалцификованог "Пофрирогенита" не постоје !!!

Stojane, to uopšte nije tačno.

Da ne pišemo sad opet o tome iz početka, pretraži malo forum i posebno ovu temu unazad. Istorijskih izvora ima pregršt (što savremenih, što iz poznijeg perioda, što iz prve ruke, to iz druge ruke, grčkih il' latinskih, itd...čak i jedan arapski sam ja jednom prilikom tu bio citirao).

Poslednja izmena:
Stojane, to nije tačno.

Većinsko je mišljenje da nije tačno. Ne postoji dokaz vas svake sumnje da je:

a) Porfirogenitov spis u celosti autentično Porfirogenitov

b) da Porfirogenit nije konstruisao u svom spisu.

- - - - - - - - - -

Istorijskih izvora ima pregršt (što savremenih, što iz poznijeg perioda, što iz prve ruke, to iz druge ruke, grčkih il' latinskih, itd..).

To su svedočenja o dolasku slovenskih grupa na Balkan, ne o odsustvu Slovena na Balkanu.

Pregršt znači za dve šake. ;)

Наравно да је тако...а што се тиче теме - управо је назив теме проблематичан. ``АНТИЧКО НАСЛЕЂЕ У СРБА`` - је назив теме који већ у старту сугерише да су Срби нешто наследили из античког доба, не да су Срби били ``антика`` и део исте, већ да су наследили...а о томе се и даље расправља и налазе се нови докази које људи тумаче на различите начине. Управо у овој поруци си навео да је ``...процес трагања за знањем бескрајни пут и да се неће завршити...`` Надам се да смо се разумели.

Kao prvo, nacije današnje nisu tu od pamtiveka. Nijedna. Moderne nacije i nacionalni identitet kao takvi, ne mogu se gurati u prošlost dublje od kraja XVIII stoleća; pa čak ni tu se ja ne bih izrazio, već mislim da danas, u 21. veku, moramo govoriti i o poznijem periodu, zato što su sve te stare knjige na kojima smo odrasli i koje smo učili pisali autori u svetu gde ženski pol još uvek nije bio prosvećen i nacionalno integrisan. Dakle to ne važi za apsolutno nijedan narod na ovoj planeti; to ne važi ni za jedne Kineze i Grke, koji se spominju pre toliko hiljada godina. Tema je kao takva bila i osmišljena i naslov, u tom smislu, vrlo adekvatan. Zamisli da na temu Antičko nasleđe kod Grka neko se javi i kaže da sugeriše da su Grci nešto nasledili iz antičkog doba (kao što i jesu), a ne da su bili deo te iste antike?!?

Kao drugo, moraš razlikovati nešto što je jedna interpretacija izrazite manjine, koja u glavnim tokovima naučnog diskursa nije prihvaćena, ili se smatra odbačenim. Više sam nego svestan šta kažu predstavnici Srpske autohtonističke škole, međutim preovlađujuća većina stručnjaka, kako domaćih, tako i stranih, ne slaže se sa tim viđenjem. To ne piše u udžbenicima u školama, niti se podučava na fakultetima. Ta viđenja nemaju prihvaćenost ni u jednoj akademskoj instituciji, nekom relevantnom institutu, niti među svim poznatim (ponovo, domaćim i stranim) publikacijama. Moraš razumeti, tako, da ne možeš očekivati da se nečemu pridaje daleko veća pažnja nego što to, objektivno gledano, zaslužuje. Ne možeš očekivati da srpski autohtonisti utiču na svaku temu i da se nešto što je samo jedna tezica preslika na apsolutno sve. Želiš pričati o srpskoj autohtonističkoj školi? U redu. Ovo je tema za to...to se, na kraju krajeva, i čini na prethodnim stotinama stranica koliko do sada već ona ima. Druge teme? Na drugim temama, ona kao da ne postoji, niti može biti uzeta u razmatranje, što bi narušilo red na forumu izuzetno (i unelo vrlo veliku razmeru neproporcionalnosti). Neki red mora postojati, ipak, a to je i svrha tema kao zasebnih forumskih celina. Tema Antičko nasleđe u Srba, odvojena je i nije mesto za diskusiju o stvarima o kojima se raspravlja ovde.

Većinsko je mišljenje da nije tačno. Ne postoji dokaz vas svake sumnje da je:

a) Porfirogenitov spis u celosti autentično Porfirogenitov

b) da Porfirogenit nije konstruisao u svom spisu.

Na ovo sam već nekoliko puta do sada pružio odgovor.

a) što se tiče prve tačke, naravno da postoji. Mi imamo više različitih kopija, koji su nastajali u različitim vremenima i sredinama. Statistička verovatnoća da je sve to grupno tamo neki falsifikat, nalazi se na zanemarljivoj veličini. Van svake razumne sumnje je sporiti autentičnost Porfirogenitovog teksta. Poređenja radi, možemo više tvrditi da su Porfirogenitovi spisi (od kojih je DAI samo jedan, da podvučemo i to) autentičniji od, recimo, Savino Zakonopravila ili Teodosijevo žitije Sv. Save. Jednostavno, ne postoji osnovani razlog.

b) zabrinjava to što si to napisao, jer bi do sada trebalo da vrlo dobro znaš da ima dosta indikacija da je Porfirogenit pravio svakojake konstrukcije. Zašto bi onda uopšte spominjao kao mogućnost da nije??? Ovde opet dolazimo do one obrnute logike, gde se na ovoj temi od sagovornika vrlo često traži da se opovrgne nešto što nije ni izneseno (tj. da se dokaže da nešto nije iako ni jeste).

To su svedočenja o dolasku slovenskih grupa na Balkan, ne o odsustvu Slovena na Balkanu.

Pregršt znači za dve šake. ;)

Vrati se na to što je Stojan napisao:

Други извори који говоре о сеоби Словена осим фалцификованог "Пофрирогенита" не постоје !!!

Reč i jeste o dolasku slovenskih grupa, a ne njihovom odsustvu, konkretno u ovoj rečenici, bila.

b) zabrinjava to što si to napisao, jer bi do sada trebalo da vrlo dobro znaš da ima dosta indikacija da je Porfirogenit pravio svakojake konstrukcije. Zašto bi onda uopšte spominjao kao mogućnost da nije??? Ovde opet dolazimo do one obrnute logike, gde se na ovoj temi od sagovornika vrlo često traži da se opovrgne nešto što nije ni izneseno (tj. da se dokaže da nešto nije iako ni jeste).

Vrati se na to što je Stojan napisao:

Reč i jeste o dolasku slovenskih grupa, a ne njihovom odsustvu, konkretno u ovoj rečenici, bila.

Hvala. :hvala:

Dakle, možemo zaključiti da je moguće prisustvo Slovena na Balkanu tokom starog veka iako nije dokazano.

Zašto nije dokazano?

Zato što se svi dokazi odbacuju jer nisu u saglasnosti sa ranije utvrđenom pričom: "Slovena nema na Balkanu pre 6. (5.) veka". I ne samo što se dokazi odbacuju nego se izvrće ruglu svako ko pokuša da ih predstavi. I ne samo to, poznat je slučaj profesora arheologije Đorđa Jankovića na kojeg je pokrenut lov na veštice, koji je oteran sa fakulteta u prevremenu penziju, sve ukazuje i u prevremenu smrt.

Koji dokazi ne postoje? Ne postoje pisani dokazi na slovenskom jeziku jer slovenskog pisma ili nema ili nije razvijeno.

Koju su to dokazi koji postoje ali se ne prihvataju: to su zapisi slovenskih golsa od strane neslovena i to su antički toponimi čija se etimologija može tumačiti preko slovenskog jezika i antički toponimi čija se etimologija može tumačiti samo preko slovenskog jezika.

Prema tome, mi smo svedoci jednog anticivilizacijskog odvratnjaštva koje pokušava da dželate proglasi žrtvama i ne bira sredstva kojima sprovodi svoje nasiilje. Uključujući i nasilje na ovom forumu, na kojem se gotovo svaka tema o doseljavanju Slovena kao u kontejner, baca u ovu temu koja u naslovu suprotstavlja s jedne strane naučnike i s druge budale, s jedne strane faktografe s druge maštare, s jedne istoriografsku školu, s druge romantičare. Vidimo da je u pitanju etiketiranje.

To je samo jedna u nizu manifestacija licemerstva društva i vremena u kojem živimo.

Poslednja izmena:
Tvoje teze sigurno nisu u stanju biti alternativa tome.
Ne može se jedna,donekle racionalna dogma(usljed nedostatka pouzdanih izvora) zamijeniti Mrkaljevim bulažnjenjima o Srbima čakavcima i općenito nepostojanju ičeg drugog osim Srba-zato jer se tebi tako snilo.

Uostalom,zar postojanje Lužičkih Srba ne ukazuje na migracije Srba sa sjevera na Balkan?

Ne, nego sa juga na sever. I to ne u 6. veku posle Riste.

Kako ti znaš da se baš preci Liburna (čakavaca) nisu selili ka Lužici?

Biraj reči.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back