Klaudije II Gotski
Primećen član
- Poruka
- 704
Славене, Славене, дуго си активан на овој теми па си заборавио шта си писао пре више од 2 год.
Тада сам споменуо неког хроничара, савременика упадима Словена. Он је навео 4 словенска племена Анте, Склавине и још два, за мене, чудних имена.
За Склавине је написао да су били силно племе које је опустошило многе градове, па чак и нека острва и да су се у свом походу изгубили негде у Анадолији.
На тај извор ниси имао примедбе.
Сада цитираш извор са намером да докажеш да су Словени били силни, освајали и насељавали се на Балкану.
Тај извор није из времена досељавања, јер заједничко име Словени још није постало опште, или га ниси добро цитирао.
Да је извор из тог времена, он би јасно правио разлику између Склавина и осталих племена.
И на крају, Склавини су нестали са Балкана.
Исидор Севиљски је један од најпознатијих и најплоднијих средњовековних учењака и добро је познато да је живео и стварао крајем 6. и почетком 7. века (умро је 636). Он је савременик цара Ираклија и његова Хроника јесте у овом случају савремен извор (ето један хроничар и за тебе).
Претпостављам да ти је у памети остао опис о пресељењу дела балканских Словена из Тракије у Малу Азију крајем 7. века, у време Констанса Другог и његовог унука Јустинијана Другог. Ради се о вестима из два познија аутора са почетка 9. века којем сам такође споменуо а то су Теофан Исповедник и патријарх Нићифор Први. Обојица се певасходно, као преживели иконофили, интересују за историју иконоборства, а вести о спољној политици су им прилично кратке, али и драгоцене с обзиром да су нам то главни наративни изори за "мрачно доба" Византијског царства у 7. и 8. веку.
Уосталом, није тешко наћи некадашње поруке, нека Славен лепо објасни шта је рек'о, а и ти види...да не причамо напамет...