„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tu piše samo akademik keltistike, nema govora o VANU.
Vidiš, zbog takvih nepreciznosti i nastaju takve zabune...

"Malo se koji stručnjak u nas sistematski bavio proučavanjem keltskih tragova u našoj zemlji. Ja to činim tridesetak godina i došla sam do iznenađujućih otkrića koja su mi donela članstvo Srpskog naučnog društva u Beogradu, kao i članstvo u Keltskoj, tačnije Velšanskoj Akademiji nauka i umjetnosti (Yr Academy Gymraeg, Great Britain)".

"Malo se koji stručnjak u nas sistematski bavio proučavanjem keltskih tragova u našoj zemlji. Ja to činim tridesetak godina i došla sam do iznenađujućih otkrića koja su mi donela članstvo Srpskog naučnog društva u Beogradu, kao i članstvo u Keltskoj, tačnije Velšanskoj Akademiji nauka i umjetnosti (Yr Academy Gymraeg, Great Britain)".

Još jedna članica Akademije

una-610.jpg

Dr Una Senić

AKADEMIJA

Name: AKADEMIJA
Address (street and number): Rajićeva 10
Telephone(s): +381 11 2627 846

Disco Club in BEOGRAD
Post number: 11000
City: BEOGRAD (Serbia)
GPS coordinates:
Call number for Serbia is +381 if you see numbers which starts with 0 (like 011/555-555), you have to dial +381 11 555 555

Web address:
Short description: You can check more Disco Clubs in BEOGRAD here>>

Attention!! This is automatic search of address - sometimes it does not show correct location. Please contact the company first to check the information.

Dear Visitor, if you are the owner of the company detailed above (Disco Club - details), please check your informations. If they are incorrect, please contact us to correct them. Thank you for cooperation.

Ne znam zašto citiraš Jankovića. Ustanovili smo jasno da to jednostavno nije tačno; čovjek u tom slučaju očito posjeduje pogrešnu informaciju - možda je nasjeo, kao i ti. ;)

Ne znam zašto citiraš Jankovića. Ustanovili smo jasno da to jednostavno nije tačno; čovjek u tom slučaju očito posjeduje pogrešnu informaciju - možda je nasjeo, kao i ti. ;)

Pa ne citiram njega, nego ga. Kuić:

Dobro, onda ako mogu da donesem zajedničke zaključke:

- ga. Kuić bila je član Velšanske akademije, koja je bila udruženje književnika Velsa i bila je jedan od naših najboljih poznavalaca keltskog jezika (naravno poznavala je i nekoliko evropskih jezika)
- g. Stojanović bio je jedan od naših najboljih poznavalaca sanskrta (naravno poznavao je i starogrčki, latinski i nekoliko evropskih jezika)
- g. Pjanović; pošto je doktorirala iz starogrčke teme morala je da se upozna bar sa osnovom iz starogrčkoj jezika (takođe je poznavala nekoliko evropski jezika)

Jel uredu ili bi nešto menjao?

Poslednja izmena:

Još jedna članica Akademije

una-610.jpg

Dr Una Senić

AKADEMIJA

Name: AKADEMIJA
Address (street and number): Rajićeva 10
Telephone(s): +381 11 2627 846

Disco Club in BEOGRAD
Post number: 11000
City: BEOGRAD (Serbia)
GPS coordinates:
Call number for Serbia is +381 if you see numbers which starts with 0 (like 011/555-555), you have to dial +381 11 555 555

Web address:
Short description: You can check more Disco Clubs in BEOGRAD here>>

Attention!! This is automatic search of address - sometimes it does not show correct location. Please contact the company first to check the information.

Dear Visitor, if you are the owner of the company detailed above (Disco Club - details), please check your informations. If they are incorrect, please contact us to correct them. Thank you for cooperation.

Šta je to, Ranka Kuić u mladim godinama? :)

Poslednja izmena:
Pa ne citiram njega, nego ga. Kuić:

Pardon, otičao sam na Драчевицу i pročitao Jankovićev potpis, pa pogrešno povezao da je on autor teksta...
U svakom slučaju, to znači da obmana dolazi sa njene strane. To onda pride potvrđuje ono što sam već navodio, a to je da pokušava sebi dići cijenu predstavljajući se kao 'akademik', kao što je učinila u onoj emisiji kod Raše. :mrgreen:

Dobro, onda ako mogu da donesem zajedničke zaključke:

- ga. Kuić bila je član Velšanske akademije, koja je bila udruženje književnika Velsa i bila je jedan od naših najboljih poznavalaca keltskog jezika (naravno poznavala je i nekoliko evropskih jezika)
- g. Stojanović bio je jedan od naših najboljih poznavalaca sanskrta (naravno poznavao je i starogrčki, latinski i nekoliko evropskih jezika)
- g. Pjanović; pošto je doktorirala iz starogrčke teme morala je da se upozna bar sa osnovom iz starogrčkoj jezika (takođe je poznavala nekoliko evropski jezika)

Jel uredu ili bi nešto menjao?

Sada valjda. :) S time što mislim da se ne može reći jedan od naših najboljih poznavalaca keltskog jezika - već možda i jedini.

I to opet znači da nije na mjestu ono što si bio napisao (prvenstveno po primjeru Pjanovićke, koja ima jedan doktorat na Sorboni, i apsolutno ništa više ni prije ni poslije toga) . Olga Luković Pjanović svakako nije jedan od najboljih srpskih poznavalaca jezika (kako starih il' stranih), niti je to ikada bila.

Poslednja izmena:
"Croatian nationality is likewise a combination of Latin, Pannon, Illir, Slav, German, Turk and Fin factors."

"Nature and development of events, supported by open linguistic proofs, leads to the assessment that the Croats of the Central Europe, or the 'White Croatia', were from the Oghur group of Turks, and were brothers of Danubian, Volga and Caucasus Bulgarians. They came to the heartland of Slavs in the mid 6th century, so were not yet, or at all slavicized in the time Heracleios, the first half of the next century.

"Then a group of them, led by seven brothers, whose names we know and are all Turkish, left the country to move Dalmatia, as allies of Byzantine, which was likewise in an endless conflict with Avars."

"The same can be thought for Serbs also, but with less Turkish influence. About half a century later from the Croat migration, Kuber Khan, brother of the Bulgarian state-founder Asparukh Khan, came with his people to refuge to the khan of Avars, the premier enemy. Being afraid of the new Oghur uprise, which had experienced in Avar capital in 631, about the time of Croat migration, the khan of Avars separated Kuber from his own people and make governor of a region near Byzantine frontier, likely today's Srem. There he eventually became head of a mutiny, a common action of Oghur remnants, Slavs (Sorbic Slavs coming from Eastern Germany as Avar allies) and Byzantine captives. He and his followers fled to Southern Macedonia, then turned back and settled on the heart of today's Serbia. Kuber was likely the first Serbian king, there are a few more Turkish names known as Serbian governors and kings. Around this political formation, Serbian nation making process developed."

"The Croatian case is basically a copy of the Bulgarian one."

karatay1-1.jpg

karatay2-1.jpg

karatay3-1.jpg
Summary, Osman Karatay, Hırvat ulusunun oluşumu: erken Ortaçağ'da Türk-Hırvat ilişkileri (Postanak hrvatskog naroda: tursko-hrvatske veze u ranom srednjem vijeku), Ankara, 2000, 185-188.

Ne mogu vise, eksplodiracu od smijeha. Prvi srpski kralj Kuber. :cepanje: Ovaj je zajeb'o sve balkanske soviniste i autohtoniste.

Poslednja izmena:
Mislim da nije doktorirala. Samo sam rekao da je član Akademije.

Nisi napomenuo koje akademije jer akademija ima puno a manje- više njihovi članovi su, u većini, shipovali rac - odnosno, resavska škola odreda. Nego, interesuje me šta skrhana urvina misli o bespuću hrvatske povjesne zbilje obzirom da im se istorija sastoji od: možda, vjerojatno, moglo ni se reći, postoji vjerovatnoća, ako su... (itd)

Zagorska Srbija

O postojanju Zagorske Srbije svedoče antički istoričari kao što su Herodot i Tacit, ali i rimske vojskovođe i vladari poput Julija Cezara. Prestonica Zagorske Srbije, koja je nastala pre otprilike 2.500 godine, nalazila se u Kučevu, odnosno današnjem Kalinoviku i ova država je u takvom obliku postojala sve do srpskog kralja Budimira, koji ju je u periodu od 671. do 711. godine nove ere podelio na banate i župe. Tada su nastale Raška, Zeta, Bosna, Usora, Soli, Zahumlje i ostale poznate srpske zemlje - kaže Aškraba Zagorski ( Izfoče)
On tvrdi da su ove "istorijske činjenice" o postojanju drevne srpske države namerno gurnute pod tepih nakon Berlinskog kongresa 1878. godine
http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/53665/Aškrabina+Srbija+od+Soluna+do+Alpa!.html

Zagorci su Sumeri

Mr. sc. Krešimir Galin otvorio je nove puteve povijesti..Današnji Zagorci (sumeroidni antropotip) i Dalmatinci (kaspijski narod neindoeuropskog jezika kao i Huriti) su prvi Indoeuropljani koji su naselili Europu i stvorili temelje europskim kulturama! Prva EU je bila prahrvatska.Zvijezdu i mjesec, doduše, i danas koriste islamski narodi, ali s drugim značenjem. U hrvatskoj pretpovijesti to su bili simboli vedskih (iranskih) božanstava Mitre i Varune. Prahrvatski pandan tih vedskih božanstava su Suria i Anahita s područja jugoistočnog Irana, u kraljevstvu Harahvaiti. Hrvatska tradicijska kultura sačuvala je i glazbala posvećena tim božanstvima koja se i danas sviraju popodne i večer uoči Jurjeva, kao i na samo Jurjevo. To su frule, odnosno svirala bez rupica poznata kao pišta ili slavić, a koja se sviraju za boga Mitru, odnosno boga Sunca.Prahrvati su prihvatili slavenski jezik jer su dugo živjeli iza Karpata, na području Ukrajine, gdje su se miješali sa Slavenima, odnosno sa slavenskim ženama. Prahrvati nisu u osvajanja vodili žene, već su ih uzimali tamo gdje su došli. Otud prihvaćanje slavenskog jezika. Zato i govorimo o materinjem, a ne očevom jeziku
Komunistička elita u Beogradu brižno čuva dokaze o porijeklu Hrvata
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvats...e-o-porijeklu-hrvata-hrvati-nisu-slaveni.html

Poslednja izmena:
Zagorska Srbija

O postojanju Zagorske Srbije svedoče antički istoričari kao što su Herodot i Tacit, ali i rimske vojskovođe i vladari poput Julija Cezara. Prestonica Zagorske Srbije, koja je nastala pre otprilike 2.500 godine, nalazila se u Kučevu, odnosno današnjem Kalinoviku i ova država je u takvom obliku postojala sve do srpskog kralja Budimira, koji ju je u periodu od 671. do 711. godine nove ere podelio na banate i župe. Tada su nastale Raška, Zeta, Bosna, Usora, Soli, Zahumlje i ostale poznate srpske zemlje - kaže Aškraba Zagorski ( Izfoče)
On tvrdi da su ove "istorijske činjenice" o postojanju drevne srpske države namerno gurnute pod tepih nakon Berlinskog kongresa 1878. godine
http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/53665/Aškrabina+Srbija+od+Soluna+do+Alpa!.html

Zagorci su Sumeri

Mr. sc. Krešimir Galin otvorio je nove puteve povijesti..Današnji Zagorci (sumeroidni antropotip) i Dalmatinci (kaspijski narod neindoeuropskog jezika kao i Huriti) su prvi Indoeuropljani koji su naselili Europu i stvorili temelje europskim kulturama! Prva EU je bila prahrvatska.Zvijezdu i mjesec, doduše, i danas koriste islamski narodi, ali s drugim značenjem. U hrvatskoj pretpovijesti to su bili simboli vedskih (iranskih) božanstava Mitre i Varune. Prahrvatski pandan tih vedskih božanstava su Suria i Anahita s područja jugoistočnog Irana, u kraljevstvu Harahvaiti. Hrvatska tradicijska kultura sačuvala je i glazbala posvećena tim božanstvima koja se i danas sviraju popodne i večer uoči Jurjeva, kao i na samo Jurjevo. To su frule, odnosno svirala bez rupica poznata kao pišta ili slavić, a koja se sviraju za boga Mitru, odnosno boga Sunca.Prahrvati su prihvatili slavenski jezik jer su dugo živjeli iza Karpata, na području Ukrajine, gdje su se miješali sa Slavenima, odnosno sa slavenskim ženama. Prahrvati nisu u osvajanja vodili žene, već su ih uzimali tamo gdje su došli. Otud prihvaćanje slavenskog jezika. Zato i govorimo o materinjem, a ne očevom jeziku
Komunistička elita u Beogradu brižno čuva dokaze o porijeklu Hrvata
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvats...e-o-porijeklu-hrvata-hrvati-nisu-slaveni.html

Што сe брзо множе ови шарлатани, да ли то има везе са овим кишовитим временом?

Poslednja izmena:
Што са брзо множе ови шарлатани, да ли то има везе са овим кишовитим временом?

Znaš šta je najbolje od ovog Aškrabe; pita ga gdje su vam izvori jedan čovjek, jer u knjizi nije ništa navodio, a ovaj odgovara da javno neće reći kako neko ne bi došao i sve te izvore uništio. :D

Evo jedno romantično pitanjce za moje kolege koje vole da zalepe etketu na čoveka. Molim vas da meni kao laiku (glupoj plavuši) smireno i razložno odgovorite, jer mi uopšte nije jasno, odakle u Istri i na jadranskom ostrvlju Sloveni čakavci ako znamo da Hrvatska, kada je bila država, nije obuhvatala ni obalu (? možda na dva mesta od par kilometara), a kamoli ostrvlje; Istru tek da i ne pominjem? Kako je došlo do jedne tako potpune jezičke slovenizacije jadranske obale i ostrvlja? Prvo su manjinski Hrvati poslovenili romanofone Vlahe, a onda su ovi poslovenjeni Vlasi poslovenili romanofonu Istru i ostrvlje? Ali samo romanofone Vlahe koji su se tamo zatekli, jer čudo jedno da je na neki način sve vreme uz njih opstajao romanofoni živalj sa svojim jezikom i kulturom. Verovatno su romanofoni Vlasi bili skloniji slovenizaciji od obalnogradskih i ostrvskih Dalmatotalijana zbog njihove povezanosti s koza nostrom i koji su po uspostavi Jugoslavije počeli u školi da uče standardni srpskohrvatski jezik? Osim Dalmatotalijana slovenizaciji su se vekovima opirali istarski Ćići. Ne znam zašto?

odakle u Istri i na jadranskom ostrvlju Sloveni čakavci ako znamo da Hrvatska, kada je bila država, nije obuhvatala ni obalu ..Prvo su manjinski Hrvati poslovenili romanofone Vlahe, a onda su ovi poslovenjeni Vlasi poslovenili romanofonu Istru i ostrvlje?

Сад ти опрости што не могу да будем озбиљна, али, по овом др мр Крешимиру Галину о сумерском пореклу Загораца :
Prahrvati su prihvatili slavenski jezik jer su dugo živjeli iza Karpata, na području Ukrajine, gdje su se miješali sa Slavenima, odnosno sa slavenskim ženama. Prahrvati nisu u osvajanja vodili žene, već su ih uzimali tamo gdje su došli. Otud prihvaćanje slavenskog jezika. Zato i govorimo o materinjem, a ne očevom jeziku

следило би да су Хрвати, дошавши из Сумера, пречицом преко Карпата и Хуније до Истре, без сумерских, словенских и хунских жена (као што то знамо из примера Авара, Волгара и сличних), узели језик тих узетих жена и тако је сумерски прахрватски језик (узет од Сумеранки), преко словенског мезохрватског језика (узет од закарпатских Словенки), постао хрватски- кад је узет језик Чака- жена у једном узаном појасу, за разлику од узетог језика Кајак-жена у другој области.
Будући хрватски језик очекује се у пределима Абориџина, на чије су територије, током 20 столећа, мигрирали Хрвати и очекује се да узму Абориџинке, а са њима усвоје и абориџински језик као матерњи.

То уопште није неинспиративна хипотеза, тај Галинов трактат о узетим матерњим језицима. Очекујем наставак: Хрвати- народ без оца, али са тисушту мајки и осам тисушта матерњих језика. Лично већ обликујем у глави хипотезу о имену првобитног прахрватског племена УЗИ и племенског узинског гесла "Уз'и све и сваком и прави се да ниси уз'о", које ће се у касније развијеној осебујној хрватској хералдрији исписивати на свим узетим матерњим језицима.

Poslednja izmena:
Сад ти опрости што не могу да будем озбиљна

Mislim da si prva koja se na ovoj temi izvinila. Zaista nema potrebe, jer, ovo je neka vrsta dnevne bolnice gde među očigledne slučajeve dolaze nedijagnostifikovani da svima pokažu kako nisu kao ovi prvi. Dakle, samo veselo!

A, što se tiče Hrvata u Iranu i Srba u Egiptu, veruj mi da me to ne interesuje ni u najavi. :) Ali eto, ako su Krešini Zagorci bili Sumerani koji su se slovenizirali u Ukrajini, zašto preskoči Krešo Slovence koji govore genetski jedan jezik sa Zagorcima?

Pa kaže čovek - ima kod Herodota :)

Vukeljicu, čuo sam svojim ušima; rek'o 'neću nikome reći da ne bi izvori bili uništeni'.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Samo da obavijestim sve da sam tokom prelistavanja rezimea Lukovićkine odbrane doktorske teze doznao da po svemu sudeći nije bilo izlagano o njenim idejama o traganju za porijeklom dike u našem jeziku. Taj cijeli segment, kao i priča o prof. Šantrenu koji se s njom ne slaže oko toga ali joj uvažava naučnost čitavog djela, izgleda da je izmišljen mnogo docnije.

Relevantno za ovu temu:
http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/signs.html

1. The discoverer pitches the claim directly to the media.

2. The discoverer says that a powerful establishment is trying to suppress his or her work.

3. The scientific effect involved is always at the very limit of detection.

4. Evidence for a discovery is anecdotal.

5. The discoverer says a belief is credible because it has endured for centuries.

6. The discoverer has worked in isolation.

7. The discoverer must propose new laws of nature to explain an observation.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back