„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Много тражиш Игоре. Колико пута сам их већ питао до сада да дефинишу појам "ББ школе", да кажу шта је то, да ли је то нека научна или псеудонаучна школа, или неки тајни политички покрет, ако је научна или псеудонаучна школа да кажу ко је њен утемељивач, ко су главни представници, које су им главне публикације, на који начин та "школа" утиче на друге научнике... Укратко, тражио сам да кажу нешто најосновније о тој фамозној "ББ школи" коју они стално помињу, да се и ми остали мало упознамо са њом... Међутим, нико од њих није хтео да ми каже ни речи о томе... Изгледа да ни они који се стално у негативном смислу позивају на ту "школу" не знају ништа о њој. То ми личи на онај фамозни Меморандум САНУ, који скоро нико није читао, али су га сви уредно критиковали... Тако је и са том "ББ школом", неко је измислио тај назив и дао му негативну конотацију, а онда су ови дилетанти распалили по томе, шта год да је, важно је да им је неко рекао да је то нешто негативно...

Ja bejah definisao na Ahilov zahtjev prije više vremena; do sada jedina definicija na ovoj temi...

Много тражиш Игоре. Колико пута сам их већ питао до сада да дефинишу појам "ББ школе", да кажу шта је то, да ли је то нека научна или псеудонаучна школа, или неки тајни политички покрет, ако је научна или псеудонаучна школа да кажу ко је њен утемељивач, ко су главни представници, које су им главне публикације, на који начин та "школа" утиче на друге научнике... Укратко, тражио сам да кажу нешто најосновније о тој фамозној "ББ школи" коју они стално помињу, да се и ми остали мало упознамо са њом... Међутим, нико од њих није хтео да ми каже ни речи о томе... Изгледа да ни они који се стално у негативном смислу позивају на ту "школу" не знају ништа о њој. То ми личи на онај фамозни Меморандум САНУ, који скоро нико није читао, али су га сви уредно критиковали... Тако је и са том "ББ школом", неко је измислио тај назив и дао му негативну конотацију, а онда су ови дилетанти распалили по томе, шта год да је, важно је да им је неко рекао да је то нешто негативно...
Залажу се и обарају тврдње непостојеће школе, расправљају сами са собом против ничега, што довољно говори о заснованости њихових такозваних хипотеза.

Poslednja izmena:
Ovo je odgovor

BB škola je istorija koju nam je napisao bečki činovnik Konsatatin Jiriček.

Pored BB škole, imamo problem i sa nordizmom...

Какав ти то одговор видиш у том тексту? Човек је поставио питање на које би и он сам требао да да одговор, а он то није урадио. Ако те књиге из којих се учи историја не ваљају, зашто он није написао књигу која ваља? Човек је универзитетски професор историје, требало би да зна да напише књигу.

Најбаналнији начин како нерадници покушавају да се правдају за свој нерад је да тврде да их неко спречава да раде. На сличан баналан начин и незналице покушавају да правдају своје незнање. Попут лоших студената који покушавају да се правдају са оним чувеним: "Професор ме мрзи!"

А кажи ми ти ко се од савремених историчара и археолога позива на Јиричека? Како то Јиричек данас утиче на савремене историчаре и археологе? И коначно, шта је то Јиричек погрешно урадио?

Такође, реци ми како тај твој нордизам утиче на научнике широм света? Рецимо, како утиче на словенске научнике? Објасни нам то.

Poslednja izmena:
Dobar deo savremenih istoričara, arheologa, antropologa, genetičara i lingvista, polako napušta principe BB škole.

Na žalost ima dosta i onih koji su dosledni principima nordizma. Oni rado citiraju Jiričeka i njegove sledbenike.
No to je više psihološki fenomen.

Ниси ми рекао који су то "принципи ББ школе"? И који су то савремени историчари, археолози, антрополози, генетичари и лингвисти који су и даље "верни принципима ББ школе"? А који су то они који су "доследни принципима нордизма"? Ко се данас конкретно позива на Јиричека, и који су то његови следбеници? Ако такви постоје, реци имена бар неких од њих.

И не рече ми шта је то Јиричек погрешно урадио.

Конкретно, реци ми где по тој твојој класификацији спадају аутори које ја волим да читам - Валентин Седов, Сергеј Алексеев, Марк Шчукин, и други?

Poslednja izmena:
Нису Срби.

Какве то везе има? Они су познати и признати научници и моје питање је било какав став имаш према ономе што они пишу, ако си уопште ишта њихово прочитао? Нећеш ваљда и науку да делиш на српску и несрпску?

Šta mislite o pismu sv. Jeronima papi Damasu 376. godine?

Ima nešto ovde što piše g. Deretić: http://serbijana.weebly.com/1057108...0571074-10321077108810861085108010841072.html
Pročitajte i one 3 komentare; i nemojte odmah da me napadate zbog Deretića. Ja želim samo vaše mišljenje i postoji li neki dokumenti u vezi ovoga da mogu pročitati. Hvala

Имамо писмо Јеронима на латинском и Долчијев превод на српски 1400 година касније. Не видим шта ту има да се дискутује?

Као да си узео Вуков Нови завет за доказ да су Матеј, Лука и другари причали на српском.

Šta mislite o pismu sv. Jeronima papi Damasu 376. godine?

Ima nešto ovde što piše g. Deretić: http://serbijana.weebly.com/10571088...010841072.html
Pročitajte i one 3 komentare; i nemojte odmah da me napadate zbog Deretića. Ja želim samo vaše mišljenje i postoji li neki dokumenti u vezi ovoga da mogu pročitati. Hvala
Vukeljicu hvala sto si me ovako lepo nasmejao na ovaj radosni dan.

Svako vuče na svoju stranu.
Samo Srbi vuku na tuđu stranu.

A i ne vidim kakve veze pomenuti, imaju veze sa temom. Njihovo. eventualno. bavljenje Srbima je sekundarnog karaktera.

Ово је типичан пример како мали Перица замишља науку. Е па, Перице, чике које се баве правом науком не вуку ни на страну Срба, нити на било коју другу, "туђу" страну, они вуку једино ка научној истини.

А ти Перице, боље да ништа не пишеш него да пишеш овако нешто, што не само да је, како ти у претходном посту рече, психолошки феномен, већ представља и психијатријски феномен.

Чике које се баве правом науком... вуку једино ка научној истини.
:ok:

„Сваки научни радник полази од метода и резултата које су други стварали. Сви се ми пењемо једни
на раменима других. И људи великих резултата мали су фактори у огромном научном развитку. Научне
хипотезе, које чине важне беочуге у развитку науке, теку као река: једних нестаје, да их друге смене.”

Јован Цвијић

Poslednja izmena:
Ovo je odgovor

To nije tačno; BB škola, predstavljajući nauku, počela je logično i prije ičega što je Jireček napisao.

Dobar deo savremenih istoričara, arheologa, antropologa, genetičara i lingvista, polako napušta principe BB škole.

Na žalost ima dosta i onih koji su dosledni principima nordizma. Oni rado citiraju Jiričeka i njegove sledbenike.
No to je više psihološki fenomen.

Ovo je neistina. Možeš li mi nabrojati te naše istoričare, arheologe, antropologe, genetičare i lingviste koji napuštaju sve više i više naučnu metodologiju? Bilo bi lijepo dati i primjere; do sada se na temi diskutovalo o samo jednom (Đorđu Jankoviću).

I ovo mi je nejasno, prvo si napravio distinkciju između nordizma i BB škole, a po drugoj poruci ispadoše kao sinonimi.

Ja bejah definisao na Ahilov zahtjev prije više vremena; do sada jedina definicija na ovoj temi...

Evo toga:

pod 'BB školom' podrazumijeva se uglavnom sva istorija, etnologija, arheologija i ukratko uglavnom sve naučne disciplime koje danas postoje. I Dragana Antonović je BB arheolog, a Srpsko arheološko društvo BB institucija, kao i velika većina preostalih udruženja i instituta koje postoje na teritoriji Republike Srbije i u ostatku svijeta.

Nešto detaljnije:

temeljna postavka zastupnika srpske autohtonističke škole danas [jeste] da je ogromna većina cijele društveno-humanističke naučne zajednice ukupnoga ljudskoga roda na planeti Zemlji uključena u jednu zavjeru protiv nje, kako bi se ukrila jedna istina koja je poznata samo malenoj grupici pojedinaca, koji su sačinjeni od prvenstveno nestručnjih ljudi, amatera koji se laički bave istorijom (i pomoćnim istorijskim naukama). Pri tome osnov ove prve grupe jeste naučna metodologija, a druga konstituiše pseudonauku, odnosno upotrebu nekritičkoga metoda - principa koji se u nauci smatraju neutemeljenim i/ili zastarelim - ali dobrim dijelom i argumentom konstrukcije raznih teorija zavjera kao odgovor na razna pitanja.

Jedna osnovna, zajednička crta srpskih novoromantičara (sem osporavanja bilo kakve seobe Srba i/ili drugih Slovena na Balkansko poluostrvo), koji konstituišu 'srpsku autohtonističku školu', jeste i izrazito ogromna megalomanija pri kojoj se za Srpstvo prisvaja gro evropskih naroda i antičkih civilizacija - danas doživljavajući najveći ekstrem u liku Jovana I. Deretića, koji smatra da je čak i Island nekada pripadao etničkom srpskom prostoru. Tu naravno ima svakojakih nijansi; neki bi pronašli da Srbima pripadaju samo kontinentalni narodi Evrope, a ne i ostrvski (mada bi naš kolega Hrastovnik trebalo da pripada jednom daleko većem ekstremu od Deretića, jer je on u Srbe svrstao i Maje Indijance) Međutim, ja do sada nisam nikada vidio niti jednoga autora koji je samo tvrdio da nikada nije bilo seobe Srba niti uopšteno Slovena na balkansko poluostrvo - a da u isto vrijeme ne smatraju da su se čitave populacije širom svijeta odrodile se od Srba, čime bi današnji Srbi bili samo jedan minijaturni kontigent nekadašnjega srpskoga naroda ogromnoga, koji je po većini autohtonističkih stavova bio među najvećima na svijetu.

Tako je i ranije dolazilo do zabuna na ovoj temi; neki su smatrali da je suština SAŠ u tome da su Srbi po krvi potomci predslovenskog stanovništva (a nije, već korišćenje metoda alternativnih nauka i konstrukcija teorija zavjera da bi se nekako opovrgla seoba Srba i Slovena, uz naravno megalomansko pripisivanje pola svijeta Srpstvu), što zapravo u značajnoj (ogromnoj?) mjeri nesumnjivo i jesu. To naravno nikada nije bila tema niti ove rasprave, pa niti na relaciji sukoba 'BB'-SAŠ. Tako su se ovdje razni ljudi svrstavali u SAŠ iako to naravno nisu, već samo u određenoj mjeri imaju stavove koji odstupaju od ustaljenih (vrlo često i naučno argumentovane), ili pak samo zalaze malčice u pseudonaučne vode, pri tome naravno nemajući ništa zajedničko sa pripadnicima SAŠ. Kao primjer bih recimo naveo Đorđa Jankovića, koji apsolutno ni po čemu nije 'srpski autohtonista' i koji je samo predlagao da se seoba Srba na Balkansko poluostrvo ne u VII stoljeću, već samo nešto malo ranije, u vrijeme IV stoljeća, a da tradicija u DAI to oslikava.

Ovo je odgovor

Ajd molim te ako ima jednog stranog istoricara koji je voleo Srbe onda je Jiricek.

Najveca komedija u tome dok je Berlin stvarno bio centar istografije a ne Nju Jork mozda najznaceni istoricar i utemeljitelj raznih naucnih principa Leopold von Ranke je takodje bio Srbofil.

To nije tačno; BB škola, predstavljajući nauku, počela je logično i prije ičega što je Jireček napisao.
Ovo je neistina. Možeš li mi nabrojati te naše istoričare, arheologe, antropologe, genetičare i lingviste koji napuštaju sve više i više naučnu metodologiju? Bilo bi lijepo dati i primjere; do sada se na temi diskutovalo o samo jednom (Đorđu Jankoviću).
I ovo mi je nejasno, prvo si napravio distinkciju između nordizma i BB škole, a po drugoj poruci ispadoše kao sinonimi.
Evo toga:
Nešto detaljnije:
Onda bi se za BB školu moglo reći da je autohtonistička.
Čak je i Tibor Živković na poziciji da je procenat novopridošlog stanovništva u 7. veku oko 4%. A ne znam da neko, u naučnom svetu, odbacuje tezu da su Sloveni prisutni u Panoiji, na granicama Rimskog carstva.
Sa druge strane na forumu imao i zarovornike i iranske teze, koja sigurno odstupa od BB škole (mada se delom mogu preklapati), ali pitanje je koliko je autohtonistička.
Ajd molim te ako ima jednog stranog istoricara koji je voleo Srbe onda je Jiricek.

Najveca komedija u tome dok je Berlin stvarno bio centar istografije a ne Nju Jork mozda najznaceni istoricar i utemeljitelj raznih naucnih principa Leopold von Ranke je takodje bio Srbofil.
Aratos takve ljubavi

Sestra Jeca
I njen bratac Neca
Dobili su zeca.
Sestra Jeca
I njen bratac Neca
Baš su luda deca!

Već ne znaju šta će s njime
U velkoj radosti
Vuci tamo, vuci amo,
Pucaju mu kosti.

Zeca vole, ali kako?
Da je zecu naopako
Bratac za rep vući stade
Da mu vode dade
Za uši ga vuče seka
Da mu dade mleka.

Teško zeki, kad je pao
U te četir šake!
Pa se mora ratosiljat
I ljubavi take!

Poslednja izmena:
,
Onda bi se za BB školu moglo reći da je autohtonistička.
Čak je i Tibor Živković na poziciji da je procenat novopridošlog stanovništva u 7. veku oko 4%. A ne znam da neko, u naučnom svetu, odbacuje tezu da su Sloveni prisutni u Panoiji, na granicama Rimskog carstva.
Sa druge strane na forumu imao i zarovornike i iranske teze, koja sigurno odstupa od BB škole (mada se delom mogu preklapati), ali pitanje je koliko je autohtonistička.

Aratos takve ljubavi

Sestra Jeca
I njen bratac Neca
Dobili su zeca.
Sestra Jeca
I njen bratac Neca
Baš su luda deca!

Već ne znaju šta će s njime
U velkoj radosti
Vuci tamo, vuci amo,
Pucaju mu kosti.

Zeca vole, ali kako?
Da je zecu naopako
Bratac za rep vući stade
Da mu vode dade
Za uši ga vuče seka
Da mu dade mleka.

Teško zeki, kad je pao
U te četir šake!
Pa se mora ratosiljat
I ljubavi take!

Браво Перице! Држи се ти твојих рецитација, а науку препусти чикама који то знају да раде.

Poslednja izmena:
,
Браво Перице! Држи се ти твојих рецитација, а науку препусти чикама који то знају да раде.
Хајде ми ти, као озбиљан чика, објасни да ли су Јиричеку били дражи Срби или Бугари.
Пошто је, са својим следбеницима, поклонио бугарском етничком простору, Србију до Ибра и целу Војводину.
Боље објасни онима који су овокву интерпретацију историје платили главом. Од ове интерпретације и у будућности ћемо трпети последице.

Poslednja izmena:
Баш ради тих последица....
Да сам космички цар све Србе би учинио Црногорцима, а све Бугаре Македонцима.
Па би онда Црногорци и Ми спретнули једну државицу, много болју од ових сада и досада.
И нема више рата...нече брат на брата
Извињавам се за овај офтопик

(Беране, април 2013. оригинал текст)
Ми представници 12 српских земаља: Рашке, Зете, Херцеговине, Далмације, Српске Војводине, Моравске, Старе Србије - Македоније, Српске Крајине, Босне, Шумадије, Поморја и Славоније састали смо се у Васојевићима, срцу српске земље Рашке и одлучили да прогласимо и усвојимо

ДЕКЛАРАЦИЈУ О ПОНОВНОМ ОСВАЈАЊУ СРБИЈЕ

Ова одлука обухвата:

- поништење одлука Свехрватског католичког конгреса из 1900. године када су сви Срби римокатолици проглашени за Хрвате;
- поништење свих одлука АВНОЈ-а;
- поништење Крфске декларације;
- поништење одлуке о проглашењу Краљевства СХС и одлука о проглашењу свих Југославија: Краљевине, ДФЈ, ФНРЈ и СФРЈ, а које нису водиле рачуна да се омеђе и сачувају српске границе већ су служиле интересима туђина у распарчавању и уништавању и српских територија и српског народа. Ове одлуке не обухватају одлуке о присаједињењу Српске Војводине (Срем, Банат, Бачка и Барања) Србији од 24. и 25. 11. 1918, Црне Горе од 26. 11. 1918, Босне и Херцеговине од 28. 11. 1918, одлуку САО Крајине (касније Република Српска Крајина) од 1. 4. 1991. да уђе у састав Србије, као и одлуку од 27. 4. 1992. да Србија и Црна Гора чине заједничку државу;
- поништење свих југословенских устава, а посебно конфедералног устава од 24.2.1974. којим је на српском етничком простору проглашено седам самосталних нелегалних држава;
- поништење свих одлука о проглашењу лажних народа, лажних држава и лажних језика на рачун српског народа, његове баштине и српског етничког простора;
- поништење одлуке Велике Британије и Аустро - Угарске да српска и црногорска војска напусте Скадар и српску покрајину Поморје (данас Албанија) 1913. године, те да се ово подручје које је увијек припадало држави Србији уђе у састав никад постојеће државе Албаније;
- поништење свих каснијих одлука доношених од стране српских непријатеља које су га присиљавале да се одриче својих територија и да напушта своја огњишта;
- поништење одлука да се на српском етничком простору проглашавају државе настале као резултат геноцида над аутохтоним српским становништвом. Посебно се осуђују геноцидна држава Хрватска из периода Другог свјетског рата, њен наследник Република Хрватска и геноцидна Велика Албанија, резултат заједничких напора Отоманске Турске, Аустро - Угарске, фашистичких сила у току Другог свјетског рата и социјалистичке Југославије. Формирање Велике Хрватске и Велике Албаније, геноцидних творевина на српском етничком простору су коначно завршиле САД и њени савезници крајем ХХ вијека;
- поништење учења тзв. бечко-берлинске историјске школе која је српском народу наметнула његову лажну историју и присилила га да на таквим лажима одгаја сопствене нараштаје;
- поништење одлука тзв. Призренске лиге, донесених у српском царском граду Призрену од стране шиптарских уљеза;
- стављање ван закона свих идеологија (комунизам, демократија, југословенство, глобализам) које су за циљ имале уништење српске државе и српског народа;
- стављање ван закона постојање хрватске и албанске државе у било каквом облику на отетој српској земљи;
- детаљно преиспитивање размјера геноцида учињеног према припадницима српског народа како од стране његових отпадника тако и од стране непријатељских народа кроз вјекове. Ово се посебно односи на петвјековни геноцид над српским народом од стране традиционалних српских непријатеља: Турака, Аустро-Угара и Шиптара, те уништење и пљачку његових добара;
- све земље чије су војне снаге у току 1995. и 1999. године дивљачки и без објаве рата учествовале у бомбардовању српских земаља Републике Српске Крајине, Републике Српске и Савезне Републике Југославије и отимању српских територија, а чији су резултат милиони српских бескућника и неизлечиве болести које харају српским земљама, проглашавамо за геноцидне у односу на српски народ;
- припадници њемачког народа су на територији данашње Њемачке уништили двије независне српске државе Лужичку (Сјеверну) Србију и Бијелу Србију, готово у потпуности истријебили српско становништво, отели му земљу, и српске топониме замијенили њемачким. Детаљно евидентирати све што је некада припадало српском народу, а недјела њемачког народа према српском народу прогласити за геноцид;
- свака стопа српске земље заливена крвљу њеног становништва власништво је српског народа и српске државе;
- детаљно обрадити све топониме и станишта гдје је икада боравио српски народ, а са тиме и дефинитивно дефинисати српске границе.

У име 200 делегата из 12 српских земаља

Јован И. Деретић с.р.

Дато у Беранама, 16. априла, године српске 7521. и године Господње 2013.

Хајде ми ти, као озбиљан чика, објасни да ли су Јиричеку били дражи Срби или Бугари.
Пошто је, са својим следбеницима, поклонио бугарском етничком простору, Србију до Ибра и целу Војводину.
Боље објасни онима који су овокву интерпретацију историје платили главом. Од ове интерпретације и у будућности ћемо трпети последице.

Ја сам озбиљан чика у ономе чиме се озбиљно бавим (а где си ти такође певао "Таши, таши, танана..."). У историји нисам озбиљан чика, тамо сам само бата који, за разлику од тебе, поштује озбиљне чике у тој области.

А ти си и овде промашио тему. Тема је била порекло Срба, и још шире, порекло Словена, што су иначе две неодвојиве ствари. Другим речима, тема је била историја Словена и Срба у далекој прошлости и раном средњем веку. А пошто си се ту нашао у небраном грожђу, ти по старом лошем обичају бежиш на другу тему, на тему из средњег века која нема никакве везе са овом првом темом.

Не бих да и ја скрећем са теме и улазим у расправу са тобом на некој новој теми, али морам да кажем да је ортодоксна глупост то што ти и неки други сматрате да је некоме потребно Србима одузме неко историјско право над одређеном територијом и да га да неком другом. Када су нас Амери 1999. године тукли баш их је болело за било чије историјско право. Њихово право је било право јачега, као што то право јачега уопште води главну реч и у савременој политици, и у свакој политици од памтивека, и то право јачега је онима који га поседују довољно за све што желе да постигну. Шта ће њима онда да некоме одузму а некоме дају неко "историјско право", ма заболе их...

1. Kako je poklonio bugarskom etničkom prostoru sve te teritorije?!?!

2. Kako trpimo posledice od Jirečeka?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back