„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Сад си ми дао идеју.
Сећам се расправе о Велсовој књиги, где се помиње Русколањ.
Закључак је да је реч о некој етно - територијалној организацију, и да је ово лањ од поље, значи указује на неки простор.
Херодот помиње Трибалску долину.
Касни се каже да Дарданци живе у земљи Трибала.
То би значило да имамо земљу Срба (Трибала), Срболањ, (Триболањ). Отуда касније Серблои (Трибалои).
Нешто што иде у прилог ове тезе.
πεδιον το Τριβαλλικον
As differing from the previous periods, there is certain number of
literary sources on the geographic position of individual regions
of the Triballian land during the last development period of this
peoples, on the basis of which, however, it is not possible to
determine boundaries of the whole country of this peoples. The
oldest written source on one part of the Triballian territory comes
from Herodotus (485-425 BC), the “father of history” who, most
probably, conveys data of the logograph (logograph = historian
and geographer) Hekatey. Hekatey from Milet was tireless traveler
collecting data on Europe and Asia for the sake of king Darius and
his aggressive policy, during the last quarter of the 6th and at the
beginning of the 5th centuries BC, which he published in his work
Gês periodos (Geography). He gave, inter alia, description of many
regions in the Danube watershed, including also Pomoravlje. It is
certain that Herodotus took over, from this citizen of Milet, data
for his own History – Historiai (Narratives) on rivers the Angro
(Južna or Zapadna Morava together with Ibar) and the Brongo
(Velika Morava) and Triballian valley. “The river Angro flows
north from the Illyrian country and flows into the Triballian valley
(πεδιον το Τριβαλλικον) and into the river Brongo, and the Brongo
flows into the Istar. Thus the Istar accepts both big rivers.” There
is a certain dilemma concerning Hekatey’s and Herodotus’s river
Angro – whether it is Južna Morava or more probably Zapadna
Morava together with the Ibar. It is certain that the Brongo is Velika
Morava and the Triballian valley – πεδιον το Τριβαλλικον – the
Velika Morava valley. Since the Velika Morava valley does not
cover huge territory, certain experts wonder why should the ancient
writers mention in their work this rather small region and overlook
considerably larger regions in this part of the world. If, however,
one takes into consideration continuity of life in this valley during
all the development periods of the Triballi, its strategic significance
during the transitional zone from the northern into the central
Balkans, defense systems, fortifications, number of settlements and
necropolises, including settlements and necropolises from the end
of the 6th and the beginning of the 5th centuries BC, material proofs
of contacts of the population of this region with the oldest Greek
colonies on the western part of the Black Sea Region, consequently,
it is no wonder that the famous Greek historians knew about this
region. Stojić 1997, 119, 123, 126-128. 119-133: The development
of the Triballi within the territory ranging from the Ibar valley and
Ovčarsko-Kablarska Gorge in the west up to the Isker in the east
and from the confluence of the Tisza in the north up to the Grdelica
Gorge in the south during the period of the 6th- 4th centuries BC is
characterized by their connections with the Greek and Macedonian
world. The first contacts with this world was achieved by the
southwest parts of the community at the end of the 6th and at the
beginning of the 5th centuries BC, as represented by the findings
from Pećka Banja, Novi Pazar, Atenica and Kruševica. During the
first decades of the 5th century, contacts of this region with the Greek
world ceased, but very soon, the central regions of the population –
Južna Morava, Velika Morava and Lower Tisza basins established
contacts with Macedonia, Thessaloniki hinterland, as confirmed by
analogies for many elements (appearance, size, kinds of material,
decorative motifs) found on the luxurious artefacts of Mramorac
type. During the Greek-Persian or Peloponnese wars, the connections
were interrupted of this world with the region in the center of which
was the Morava valley. During the last decades of the 5th century
BC, simultaneously with the break up of contacts made along the
Morava-Vardar valley, the most eastern region (between the Timok
and the Isker rivers) of the mentioned population takes over primacy
in connections with the Greek world.

Па исто тако сам се и ја осећао кад сам ишао код родбине у Швицу. И шта сад?

Imam i ja rodbinu u Švajcarskoj, Nemačkoj, Americi itd. Ali baš zato sam napisao kod rodbine u Srbiju/Bosnu i Hercegovinu, koje su ovde od vajkada i iz kojih zemalja i moji preci potiču. Izgleda ti nisi dobro razumeo: kada je Jiriček pisao da se Sloveni osečaju kao kod svoje kuče, ne znači to samo da su se osečali tako samo u svojoj kuči, nego i u okolini, zbog sebi srodnog naroda(moja primedba). Reci mi kako si se ti mogao vani (u Švajcarskoj), osečati kao kod svoje kuče? Jedino ako si išao u neki srpski klub :) malo se šalim, nemoj mi zamjeriti.

Koji se to narod može u nekoj tuđoj zemlji osečati kao kod svoje kuče, i tu slobodno živeti. Jedino sebi srodan narod, nema drugog odgovora.

Pa to sam i ja rekao; moguče je da su neka slovenska plemena bežala pred Hunima, Avarima kod sebi srodnih plemena na Balkanu i tu ostala i osećala se kao kod svoje kuče. A Avari i Huni se vračaju posle razaranja. Reci mi, da li su Sloveni išli u vojne pohode i razarali gradove?

Ja sam one dve rečenice, koje sam citirao, pročitao od A do Š, znaći celu knjigu. I baš zato sam napisao, to što sam napisao, da ponovim: " Za nekoliko dana postavi ču i neke činjenice od g. Tibora Živkovića - Južni Sloveni pod vizantijsku vlašču; samo da pročitam do kraja".

Ако си заиста прочитао Јиречекову "Историју Срба" од А до Ш плус, ако си већ испрегледао поменуту књигу Тибора Живковића Требало би и сам да знаш одговор на питање јесу ли Словени ишли у војне походе и разарали градове.

...
Тачније Немачка академија наука.

Па шта хоћеш, и њу је основао један Србин!!!

Али нисам мислио на то. Мислио сам на ваш начин закључивања, где мислите да вам је довољна једна једина чињеница да из ње извучете ваљан индуктивни закључак... Али, тако не иде...

Ипак је морало бити померања становништва због борби. Трибу је јеврејски термин за племе а оно је време хришћанства кад је било много јеврејских термина у употреби, зато је могуће да су то била српска племена које су Бугари побугарили, или тако нешто.
Oво може бити занимљиво.
"We know that the Lycians had powerful sea and land forces by the second millennium BC and had already established an independent state. The earliest historical references to the Lycians date back to the Late Bronze Age (ca 1500-1200 BC) in numerous Egyptian, Hittite and Ugaritic texts. It is known from these that the Lycians (called ‘Lukka’ in these sources) were involved in acts of piracy against Cyprus around 1400 BC, that they fought against Egypt in the ranks of the Hittites during the battle of Kadesh in 1295 BC and that they participated with the Libyans. What is interesting is that in early records, the Lycians are referred to as 'Lukka', 'Lukki' or 'Ruw-ku', while the Lycians themselves never used these terms, instead calling themselves Trmmli (Termilae in Greek) and their country Trmmisa."
"!"From distant Lycia and the whirling Xanthos came the Lycians led by Sarpedon and heroic Glaucus""
"According to Herodotus,[8] Europa had (at least) two sons, Sarpedon and Minos. When they contended for the kingship of Crete, their native land, Minos drove Sarpedon and his people, the Termilae, into exile. They landed in Milyas, bearing the ancient name of the country known later as Lycia, which was tenented by the Solymi. Subsequently Lycus, the son of Pandion II of Athens, driven into exile by his brother, King Aegeus, settled among the Termilae. They named it Lycia after him. Herodotus ends his tale with the observation that the Lycians were matrilineal"
Постоји теза да су Палестинци, Пелези избегли са Крита.
http://www.lycianturkey.com/who_were_the_lycians.htm
"The River Xanthos
Xanthos (Kınık) River in 2007
Strabo reports the original name of the river as Sibros or Sirbis. During the Persian invasion the river is called Sirbe which means "yellow" like the Greek word "xanthos", which also means yellow. The river usually has a yellow hue because of the soil in the alluvial base of the valley. Today the site of Xanthos overlooks the modern Turkish village of Kınık. Once over 500 m long, the Roman Kemer Bridge crossed the upper reaches of the river near the present-day village of Kemer."
http://forum.krstarica.com/showthread.php/551731-Стећци?p=24983238&viewfull=1#post24983238
Herodot kaže da su Likijci prvi stavili pera na šlem
162282.jpg

Ovakav šlem je pronađen u Ražani kod Užica.
ilirski_sljem_glasinac.jpg

Sokolsko društvo
velika za sajt.jpg

Poslednja izmena:
Nemačku akademiju nauka osnovao jedan Srbin?
Šta si hteo da kažeš?

Тачније, Пруску академију је основао Србин, а та им је главна. Она друга, Леополдина, је мало дете (да не употребим други народски израз) за Пруску академију!

To није, али ово јесте (вероватно си мисли 3 хиљадео година, како си човек у годинама предпостављам да си озбиљан и да се не спрдаш по форумима).
http://forum.krstarica.com/showthread.php/443559-Tribali?p=24995660&viewfull=1#post24995660
Мој прадеда је био члан соколскога друштва и нешто се не сећам да ми је причао да то има неке везе с неким Сарпедоном.
И Индијанци фурају пера на главама, јесу ли и они Срби ?

Poslednja izmena:
Мој прадеда је био члан соколскога друштва и нешто се не сећам да ми је причао да то има неке везе с неким Сарпедоном.
И Индијанци фурају пера на главама, јесу ли и они Срби ?
Nisu.
Nigde nije zabeleženo da ih zovu Srbima.

Poslednja izmena:
А ти би могао да ми одговориш ко је Србин који је основао Пруску академију наука.

Готфрид Лајбниц (Gottfried Wilhelm von Leibniz), чије је оригинално презиме Leubenicz - Љубенић - Любенич, презиме његовог прадеде Христофа из Ролица (Rochlitz) на Мулди, где му је курђел Амброзије био и градоначелник.

Готфрид Лајбниц (Gottfried Wilhelm von Leibniz), чије је оригинално презиме Leubenicz - Љубенић - Любенич, презиме његовог прадеде Христофа из Ролица (Rochlitz) на Мулди, где му је курђел Амброзије био и градоначелник.
Хвала, ово нисам знао.

Солмих мозак да се сетим где смо га помињали на факсу. Вероватно око матрица.
Биће да је ово http://www.scribd.com/doc/24692770/Njutn-Lajbnicova-formula

Срећом, није само то, Лајбниц је урадио још много тога:
- творац је математичке анализе - диференцијалног и интегралног рачуна (упоредо са Њутном, независно од њега)
- творац је комбинаторике
- поставио основе математичке логике (независно од њега, 2 века касније је потпуно исте идеје реализовао Џорџ Бул отац математичке/симболичке логике)
- поставио основе бинарног бројевног система и бинарне аритметике (а тиме и савремених рачунарских наука)
- његов формални рачун Calculus ratiocinator, претеча Тјуринговог универзалног рачунара, подједнако је утицао и на софтвер и на хардвер данашњих рачунара
- дао је огроман допринос развоју симболичког математичког језика
- конструисао једну од првих рачунских машина
- заједно са Денисом Папеном изумео парну машину
- у физици увео појам «живе силе» (претечу савременог појма кинетичке енергије) и формулисао закон очувања енергије
- много пре Ајнштајна, а супротно Њутну, указивао на то да су простор, време и кретање релативни, а не апсолутни
- претеча је немачке класичне филозофије
- био је специјални саветник Петра Великог
- као заљубљеник у кинески језик и културу, утицао је на Петра Великог да потпише уговор са Кином, што је реализовао Сава Владиславић Рагузински
- био је велики заговорник помирења хришћанских цркава, и утицао на Петра Великог да то покрене, на чему је такође радио Сава Владиславић Рагузински
- такође, био је заговорник помирења религије и природних наука, идеализма и материјализма (на бази објективног идеализма), као и априоризма с емпиризмом
- у историји је формулисао проблем порекла народа, и указао на његову везу са лингвистичким проблемима (указивао је да етногенеза јесте процес формирања језика)
- бавио се питањем порекла Руса и Словена, први је поставио хипотезу о Сарматском пореклу Словена
- побио је у то доба широко прихваћену тезу о настанку свих језика из хебрејског
- бавио се питањем порекла словенских језика и указивао на значај Санскрита, указао на историјску блискост бројних језика (на пример, германских и словенских језика, финског и мађарског)
- основао Берлинску (Пруску) академију наука, и био њен први председник, наговорио Петра Великог да оснује Петроградску академију наука
- основао «Acta Eruditorum», први немачки научни часопис и један од првих у Европи

Срећом, није само то, Лајбниц је урадио још много тога:
- много пре Ајнштајна, а супротно Њутну, указивао на то да су простор, време и кретање релативни, а не апсолутни
Овим питањем бавио се и Руђер Бошковић, на нешто другачијим поставкам од Анштајана (односно Милеве Марић).
Тесла је Руђеров следбеник, са Анштајном се сукобљавао по питању постојања етра.
Стивен Хокинг беѕуспешно покушава да обједини кватну механику и гравитацију (ни квантна механика није на линији размишљања Бошковића и Тесле). Ко зана, можда дође до тога да поново уведе етар.
(Све ти ја преиспитујем:D
Na području današnje Albanije vidim da ima planina Smrduša (Smrdus mons).
Карта је прилично деформисана. ово је у нивоу Шар планине.
Каопаоник је Сардомус или. као да су повезани Копаоник и Шар планина.
Тако да није Скордус једини облик топонима. Ово је битно због етнонима Скодиска, који се повезује са овом планином.
Можда и најважније.
У Војводини имамо Албоценсе. Бели !?!

Poslednja izmena:
Šta znaći sajkatava?

Kada si napisao da se Lajbniz bavio pitanjem porekla Slovena/Rusa i pitanjem slovenskih jezika; da li imaš kakvu literaturu na internetu?

Сајкатава је предак од кога нас дели 15 генерација. У српском језику постоје називи за претке у 16 генерација (http://sr.wikipedia.org/sr/Српски_сроднички_односи). Ово "сродство" о коме сам ја говорио нису класични родбински односи син-отац, већ научни односи докторант-ментор.

На жалост, тренутно немам Лајбницове текстове тог типа, све што имам односи се на математику, логику и филозофију.

Kyrios ovo za pretke je jako interesantno. Hvala ti na informaciji. To me u krajnjem slucaju ne cudi jer su srbi narod u evropi koji ima najvise obicaja vezanih za postovanje kulta predaka, i jedini medju slovenima koji to imaju.

Povodom toga evo ovde samo ukratko da napisem dokle me je dovelo istrazivanje vucijeg naroda i veze srba i iraca:

Srbi su postojali i pre slovena i verovatno nisu pricali ni slovenski ni proto slovenski ni balto slovenski. Po onome sto ja nalazim istrazujuci paralele irskog i srpskog, sve je vise verovatno da su pricali nesto sto je bila mesavina proto indo evropskog (slovenskog, najslicniji makedonskom i juzno srpskom) i staro evropskog (najslicniji irskom) i da se taj neki jezik u tragovima zadrzao u danasnjem srpskom, makedonskom i irskom kao i u tragovima u ostalim evropskim jezicima. U drugom i ranom prvom milenijumu pne taj jezik mozes da na balkanu identifikujes kao ilirski. Ovaj jezik je jako puno uticao na grcki i latinski kao i na germanske i keltske jezike jer su se ljudi sa balkana, koji je u to vreme bio centar metalurgije, rasirili kao vojna oligarhija po evropi i sredozemlju.

Imam gomilu materijala i polako sve stavljam na temu o vucijem narodu evrope.

Ja sam poceo da sve ovo istrazujem sa srpsko slovenske pozicije. Sto vise saznajem sve mi se vise cini da srbi imaju vise veze sa keltima i germanima (nordijcima) nego sa istocnim slovenima. Ovo bi onda objasnilo Milojevicevu srbicu u daniji...

Srbi su slovenizovani. Kolicina reci iz srpskog sa korenom u Irskom i starih toponima i hidronima sa korenom u irskom, i "slovenskih" bozanstava sa korenom u irskom, je neverovatan. Takodje postoji jako puno i obrnutih slucajeva gde je koren irskih imena, toponiman, hidronima, bozanstava u slovenskim jezicima. Jedino objasnjenje je da je nekada neki narod ziveo na balkanu koji je pricao jezikom koji je bio mesavina danasnjeg irskog i srpskog. To je bio ratnicki, metalurski narod, koji je vladao prostorom od balkana do baltika (planinski masiv koji kao zid stoji izmedju stepa i ostatka evrope). Ovaj narod je kada je dosao u kontakt sa stepskim narodima zavladao tim narodima. Kasnije su iz mesanja ova dva naroda nastali sloveni. Verovatno je jezicki bilo preklapanja. R1a je pre nego sto je otisao na put u indiju ziveo na blakanu, i verovatno nisu svi otisli.

Razlog zasto ovo postavljam ovde je sto ovo cini celu diskusiju oko toga ko je u pravu, autohtonisti ili becko berlinci, besmislenom.

Kontinuitet postoji u smislu sa imamo deo tog starog naroda u "srbima" koji su dosli sa severo istoka u 6. veku. Ali takodje imamo deo tog naroda medju rimljanima koji su bili na balkanu u tom istom 6. veku. Kolicina Irskih i "sloveniskih" korenova reci u latinskom je cudo, a zna se da su ljudi koji su osnovali rim dosli sa balkana. Dakle ako hocete da pricate o srbima morate da pricate i o rimu i o germanima i o keltima jer svi oni imaju isti koren koji vodi pravo u vincu...

Znam da ce sad da me pljuju i jedni i drugi.....:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back