Kyrios
Ističe se
- Poruka
- 2.552
Da još jednom ponovim. Naravno, da su živeli i na severu i zapadu, i da su imali svoju kulturu. Ali ja ovde pričam u periodu pre 7,000 godina, kada je počela revolucija u preradi metala. Šta to znaći? Znaći razvoj u svim panogama, kao što je naprimer vojno oružje, ratarsko oruđe, nakit, trgovina i tako dalje. Samim tim je i logično, da je taj narod sigurno zbog toga dominirao okolini; i naravno to nisu bili Srbi, nego preci Srba. A činjenica je, da je trenutno najstarija pronađena topionica metala na svetu u Srbiji.
I sada te ja pitam: zašto je revolucija prerade metala počela baš ovde u podunavlju?
Periodu pre ove revolucije, sigurno je predhodio i neki "razvijen" narod, pošto se ne može to napraviti preko noči.
Onda je tu i razvoj pisma, koji ja verujem da je počeo isto tako na Balkanu; ustvari tvrde to neki naučnici. A pismo se razvilo baš zbog tog prerade metala i trgovine koja je sledila. Znam da se ne slažeš sa mnom u vezi razvoja pisma, ali revolucija u preradi metala je činjenica koja je prihvačena u svetu. Interesuje me kada će ovo biti na National Geografic![]()
Јесте, постојала је култура која је научила да топи бакар и прави предмете од бакра, и имала нешто што личи на писмо, и имала још штошта, а онда је такорећи преко ноћи нестала! Навео сам шта о томе кажу еминентни научници. Али, након тога се на неком другом месту појавило нешто још напредније, па на трећем још више и од тога, итд. У неко друго време, на неком другом месту, у некој другој култури научили су да топе бронзу и праве предмете од ње, у неко треће време, на неком трећем месту, у некој трећој култури научили су да топе и кову гвожђе, итд. Ништа чудно, то је природан ток ствари. Не треба од тога правити фаму, не треба изабрати једну од тих култура и рећи: "Ова култура је била најнапреднија! Њих бирам за своје претке!" А своје порекло тешко да можеш да докажеш и пар стотина година уназад. И са том културом од пре 7000 година вероватно имаш толико везе колико и већина данашњих Европљана. Тако су и Хитлеровци за своје претке изабрали Аријевце, Шиптари Илире...
Имали смо расправу око тога "јужно од Дунава vs. северно од Дунава". Отприлике у исто време када се развијала Винчанска култура, северније од тога, у данашњој Украјини, се развијала Трипољска култура, технолошки подједнако напредна као и Винчанска, са највећим градовима на свету у то доба, са преко 15000 становника, која је такође имала нешто што личи на писмо. А онда је и она нестала на сличан начин као Винчанска. Грубо речено, Срби генетски можда имају много више везе са Трипољском него са Винчанском културом.
Из овога што пишеш о производњи војног оружја од бакра, о доминирању околином, види се да ниси много читао о Старој Европи. Они цитати из мог претходног поста су управо из чланка у коме аутор, позивајући се пре свега на Марију Гимбутас и Џејмса Мелорија, тврди да је становништво Старе Европе било у суштини пацифистичко, да нису производили оружје за убијање људи, нису утврђивали своја насеља, нису водили ратове, нити имали неку јаку жељу за доминацију над другима... А онда су дошли "Курганци" као ратници на коњима, са специјалним оружјем за убијање људи, и направили су хаос у Старој Европи...