„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zdravo, izvnite ali moj srpski nije bas tako dobro.

ja vec dugo citam ovaj tread. da budem iskren, ja sam uvek misleo da smo mi srbi u 6 veku dosli na balkan, ali ova tesa je cista teorija kao o indogermanskoj ariskoj naciji koja se doselila iz asije u evropu. ja sam se zadnjih meseca puno bavio sa starim kulturama, pogotovo vincanskom, koja se kulturski rasilila do kine. jeli ste znali da starokinesko pismo koristilio vincaske simbole? pogledajte ovu mapu.

Radi se o Genskoj Haplogrupi ia2a
Haplogroup_I_%28Y-DNA%29.PNG

Ova Haplogrupa ima hotspot u hercegovini, oko 60%. I2 je najstarija evrospka Haplogrupa koja iz ledenog doba, pre 100000 godina ili duze se stovirila na balkanu.

583px-Haplogroups_europe.png

MapoflateNeolithicandearlyBronzeAgecultu-1.jpg

Sta to znaci? To znaci? To znaci da smo mi srbi koji u vecini imaju tu gensku haplogrupu autotohan narod, koji se nije doseleo, nego rasireo u celoj evropi i u aziji. to se vidi pogotovo na ovoj genetski mapi

Haplogroup_I_%28Y-DNA%29.PNG

Koje dokaze jos imam? To je Vincansko Pismo koje se rasilelo po celoj evropi i aziji. iz vincaske kulture su se stovrili asyrci, etruscani i drugih kulture, svi su koristili to pismo i ova genetska mapa je samo jos jedan dokaz i to nije slucaj ta se taj gen i2 nadje u ovim prostorima de su pre ove kulture postajali.
sta mi korektno sada imamo? Imamo taj gen i pismo koje su dosli iz balkana, kao i drugih kulturnih uticaja kao mitologija ili umetnost.
u
pismo dokaz:
stari asirsko pismo:
http://bibelarchaeologie.de/AT-Anhang-Dateien/image013.gif

Kuca davida staro (neznam kako se pise na srpskom) engl. phoenicians: danasnji isreal.

Etruskansko Pismo:
Etruscan.png

Staro Kinesko Pismo:
chinesische-schrift-1.jpg

Staro Germansko Pismo:
Runen_angelsaechsisch.jpg

Goti:
280px-Runen_angelsaechsisch-1.jpg

Kelti:
gg56015,1250865873,runen.gif

vikinci:
http://mylittlenorway.com/wp-content/uploads/2009/06/long-branch-runes.jpg

Jeli to slucaj? Svugde de je taj gen i2 se rasirelo vincasko pismo. i odakle je taj gen i to pismo? iz balkana. i koji ljudi ima najvise % ovok gena? jusni sloveni pogotovo srbi, hrvati i bosnaci. jeli ste sigurni da smo se mi doselili na taj prostor?

Srbi jesu autohan narod na ovom prostoru, zato sto imaju u vecini gen i2a2. i2 je nastariji gen u evropi.
sta su slovenci? slovenci genetski ne postoju, jedino kulturski i ta kultura je dosla iz BALKANA i ona se resirila u celoj evropi. kada bi sada tvoju logiku preuzmeo to bi znacilo da su se srbi odselili iz balkana i onda vratili. kakva glupost.

Mystery of the Slav civilization - Tripoli, the Phaistos Disc and Etruscan. A film about the work of the famous Russian scientist Gennady Grinevitch Stanislavovich. His research and decryption Trypillians, Etruscans and "Phaistos Disc" unique archaeological discovery since the Minoan civilization.
In his notes Grinevich work - Slavic writing is much older than previously thought until recently. Like other modern scholars, he argues that the Slavs had their own written language long before Cyril and Methodius.
Cyril and Methodius were based on the Slavic alphabet and deleting it, in their opinion, "extra", produced its own version of the alphabet.

Not only that, the Etruscan alphabet is obvious, not hidden kinship with all Slavic languages. It should be confirmed by other researchers, the Etruscans are Slavic tribes. We know that Rome was designed and built by the Etruscans it controls. It turns out that the Romans, being a teacher of European nations, were followers of the Etruscans, ie Slavic civilization ...

I kako su se samo zvalo ovo etruscanso slovensko pleme?

Rasena

Poslednja izmena od moderatora:
Mikenska kultura je po tebi slovenska ?
Ово је био одговор у стилу какво питање, такав одговор.
Мислим да је питање мало комплексније.
Словенска култура је микс староевропске и степске културе.
Међутим очигледно је да постоје утицаји између ватинске и микенске културе, при чему су културни елементи старији у Подунављу.

Poslednja izmena:
Микенска.

Кажеш да је Ватинска култура наследила Винчанску. Знаш ли за неки извор где се то тврди, или је то твој лични закључак? Ако је Ватинска култура наследила Винчанску, шта је се онда дешавало у оних 3000 година, колика је временска разлика између ове две културе?

Кажеш да је Ватинска култура наследила Винчанску. Знаш ли за неки извор где се то тврди, или је то твој лични закључак? Ако је Ватинска култура наследила Винчанску, шта је се онда дешавало у оних 3000 година, колика је временска разлика између ове две културе?
Treba nekada umeti i čitati: "Kopali smo kanal da isušimo jezero koje je napravila kiša na nalazištu i otkrili da je 2.000 godina pre nove ere ovde bilo naselje koje se prostiralo hektarima - kaže prof dr Korać. - Ovo otkriće će naterati istoričare da prepravljaju knjige, jer je reč o gradu bronzanog ili bakarnog doba, koji je izgubljena karika između Lepenskog vira, Vinče i kasnijih civilizacija."
Имаш све објашњено код Срејовића.
Ево једног коомнтера теби омиљеног Божидара Митровића.
"Јављам се са закашњењем али је ово сугестија пре свега младом научнику којег треба подржати да осветли нашу далеку прошлост али да и њему пут ка докторској дисертацији буде осветљен, тако да се надам да ће му ову сугестију неко од читалаца Политике пренети.
У изванредној књизи "Археолошка теорија", која је преведена на српски амерички научник Метју Џонсон критикује управо радове који свако археолошко налазиште проглашавају за одвојену културу или да би добили донације или да би аутор заштитио дисертацију. Налазиште које је Драган Јовановић уз помоћ својих ментора на факултету већ у тези прогласио за одвојену културу само је део цивилизације коју научници зову Винча, односно Винчанска цивилизација као доминантна фаза у развоју која не умањује значај ни Ватина ни Лепенског Вира.
Дакле у томе да је на данашњем степену развоја науке, посебно археологије недопустиво дробљење јединственог развоја културе у погледу простора а такође ни у погледу времена/фаза у развоју културе, само упућујем на књигу Метју Џонсона. "

Poslednja izmena:
Мислим да је питање мало комплексније.
Словенска култура је микс староевропске и степске културе.
Ово је био одговор у стилу какво питање, такав одговор.
Међутим очигледно је да постоје утицаји између Ватинске и Микенске културе, при чему је Ватинска старија.

Pa ako je slovenska kultura miks staroevropske i stepske zašto pokušavaš da današnje Srbe poistovećuješ sa praistorijskim kulturama na Balkanu kad je takvo poistovećivanje besmisleno i jednako opravdano kao i za sve današnje balkanske narode.

Poslednja izmena:
Pa ako je slovenska kultura miks staroevropske i stepske zašto pokušavaš da današnje Srbe poistovećuješ sa praistorijskim kulturama na Balkanu kad je takvo poistovećivanje besmisleno i jednako opravdano kao i za sve današnje balkanske narode.

И Срби су микс староевропске и степске културе, али за разлику од осталих Словена, са доминантним стероевропским елементима.

A jel ti pročita šta ja napisah za okruženje koje ih je prihvatalo.
Inače, mislim da je krajnje bezobrazno i nehumano jedan egzodus relativizirati poređenjem sa (izmišljenom) seobom od pre nekoliko vekova. Razmisli o tome kako vređaš žrtve ustaških pogroma pre nego nastaviš.

Krajnje je naivno reći da su "teoretski nemoguće" migracije velikog broja ljudi, pa kad ti mi damo primjere iz svih perioda istorije, ti skrećeš temu i spamuješ... to nije samo naivno, nego i bezobrazno...

Imaš mnoge primjere seobe naroda (plemena) zbog ugroženosti od drugih... Huni su i pokrenuli veliku seobu naroda, Hetiti su se preselili (i nestali) zbog nekog "naroda sa mora"... Jevreji su se preselili iz Evrope zbog ugroženosti od Germana i ostalih... u periodu o kojem mi govorimo mnogo su češće migracije uslovljene željom za pljačkom i bogaćenjem i traženjem boljih uslova za život... tako su npr. germanska plemena (među kojima je vjerovatno bilo i Slovena, o ovom treba da razgovaramo) protutnjala čitavom Evropom i došla i do sjeverne Afrike...

Seoba Slovena od 5.-7. vijeka nije izmišljena i imamo mnogo dokaza i istorijskih izvora...

Poslednja izmena:
Имаш све објашњено код Срејовића.
Ево једног коомнтера теби омиљеног Божидара Митровића.
"Јављам се са закашњењем али је ово сугестија пре свега младом научнику којег треба подржати да осветли нашу далеку прошлост али да и њему пут ка докторској дисертацији буде осветљен, тако да се надам да ће му ову сугестију неко од читалаца Политике пренети.
У изванредној књизи "Археолошка теорија", која је преведена на српски амерички научник Метју Џонсон критикује управо радове који свако археолошко налазиште проглашавају за одвојену културу или да би добили донације или да би аутор заштитио дисертацију. Налазиште које је Драган Јовановић уз помоћ својих ментора на факултету већ у тези прогласио за одвојену културу само је део цивилизације коју научници зову Винча, односно Винчанска цивилизација као доминантна фаза у развоју која не умањује значај ни Ватина ни Лепенског Вира.
Дакле у томе да је на данашњем степену развоја науке, посебно археологије недопустиво дробљење јединственог развоја културе у погледу простора а такође ни у погледу времена/фаза у развоју културе, само упућујем на књигу Метју Џонсона. "

Е, ако је БОЖИДАР МИТРОВИЋ то рекао, онда нема шта, скидам капу! А шта каже његов другар Деретић? :hahaha:

Poslednja izmena:
Е, ако је БОЖИДАР МИТРОВИЋ то рекао, онда нема шта, скидам капу! А шта каже његов другар Деретић? :hahaha:
Није Божидар него Метју Џексон.
Krajnje je naivno reći da su "teotetski nemoguće" migracije velikog broja ljudi, pa kad ti mi damo primjere iz svih perioda istorije, ti skrećeš temu i spamuješ... to nije samo naivno, nego i bezobrazno...

Imaš mnoge primjere seobe naroda (plemena) zbog ugroženosti od drugih... Huni su i pokrenuli veliku seobu naroda, Hetiti su se preselili (i nestali) zbog nekog "naroda sa mora"... Jevreji su se preselili iz Evrope zbog ugroženosti od Germana i ostalih... u periodu o kojem mi govorimo mnogo su češće migracije uslovljene željom za pljačkom i bogaćenjem i traženjem boljih uslova za život... tako su npr. germanska plemena (među kojima je vjerovatno bilo i Slovena, o ovom treba da razgovaramo) protutnjala čitavom Evropom i došla i do sjeverne Afrike...

Seoba Slovena od 5.-7. vijeka nije izmišljena i imamo mnogo dokaza i istorijskih izvora...

Било је неких сеоба, али Срби, нити територија Србије немају никакве везе са тим Словенима што се помињу у Византијским изворима. То је прича о Р1а М458 Словенима, који су се доселили на доњи дунав и одатле вршили упаде, пре свега у Тракију. Потом је део њих населио леву обалу Марице и у околини Солуна. И данас имамо њихове потомке у централној Бугарској.
Били је и Словена, чије присуство археолози потврђују у градовима које је обновио Јустинијан, али материјални остатци говоре да је реч о осточним, а не јужним Словенима. Даље доселили су се и Хрвати у Далмацију, такође источни Словени.
Питање Белих Срба је још увек отворено.

Poslednja izmena:
И Срби су микс староевропске и степске културе, али за разлику од осталих Словена, са доминантним стероевропским елементима.

Ako pod staroevropskim kulturama podrazumevamo različite kulture pre dolaska (ili nastanka ) Indoevropljana, onda svi izveštaji od pre X veka koji govore o Srbima kazuju da su Srbi izrazito Indoevropski narod , spaljuju mrtvace, njihov jezik je dominantno indoevropski, stara religija indoevropska.

Gde samo nađu te bizarne likove.

Poslednja izmena:
Ako pod staroevropskim kulturama podrazumevamo različite kulture pre dolaska (ili nastanka ) Indoevropljana, onda svi izveštaji od pre X veka koji govore o Srbima kazuju da su Srbi izrazito Indoevropski narod , spaljuju mrtvace, njihov jezik je dominantno indoevropski, stara religija indoevropska.
Gde samo nađu te bizarne likove.

Спаљивање мртвих потиче из Ватинске културе. Прве случајеве спаљивања имамо у Лепенском Виру.
Скити и Сармати не спаљују покојнике.

Poslednja izmena:
Спаљивање мртвих потиче из Ватинске културе. Прве случајеве спаљивања имамо у Лепенском Виру.

Vatinska kultura je indoevropska , dolazi posle Vučedolske koja je takođe Indoevropska . Spaljivanje sa konjima u Lepenskom Viru ? Znači srpska religija se zasnivala na verovanju u ribolike bogove. Pa je tako Svarog u obliku soma, Dajbog u obliku deverike , Belobog liči na babušku itd.

Poslednja izmena:
Mnogi Sloveni koji su upadali na Balkan u početku su zaista ratovali sa Romejima... ali kasnije se nastanjuju i ne ratuju... Srbi dolaze na poziv romejskog cara... ne ratuju ni sa kim, a vjerovatno u dolinama Lima, Drine, Bosne itd. zatiču i mnoge Slovene koji su u prethodnim decenijama stigli...

Zatekli tamo Slovene koji su verovatno tamo stigli nekoliko decenija pre njih :) Da nije možda nekoliko vekova, ili možda milenijuma?

Poslednja izmena:
И нису у питању била само два века. Са мањим интензитетом то се дешавало и пар векова пре тога, и пар векова после.

Ja sam rekao, da su u najboljem slučaju to bila 4 veka. I još nešto: šta je to moralo da toliko vuče Slovene/Srbe da napuste svoju domovinu (koju nije zadesila nikakva veča katastrofa), i da se sele u kontinuitetu ta "4 veka"? Znaći, da svi hoće da krenu prema jugu, i da se tamo bore protiv "Ilira", da bi došli do svoje zemlje.

Vatinska kultura dolazi posle Vučedolske koja je Indoevropska. Spaljivanje sa konjima u Lepenskom Viru ?
Нема археолошке потврде да су Срби спаљивали покојнике са коњима.
Вучедол не карактерише спаљивање покојника.
"Сахрањивање је било биритуално. Код скелетног - згечени став, сахрањивани испод подова кућа, под тумулима, у ковчезима од камених плоча. Код спаљивања - пепео је у урни (локалитети Војка, Батајница)."
Код Војке и Батајице имамо локалне утицаје, питање је колико је ово вучедолска култура, а колико костолачка група. Зао је ово последње откриће толико значајно.
Вичанску куктуру карактерише одсуство некропола.Исто важи и за предхришћанске Србе. Претпоставка је да је пепео просипан у реку, или јаме.

Poslednja izmena:
Није Божидар него Метју Џексон.

Метју Џонсон говори уопштено, а Божидар Митровић то тумачи онако како му се свиђа (што, иначе, најчешће радиш и ти). Моје питање упућено теби (а на које ми још увек ниси дао задовољавајући одговор) је управо било у правцу повезивања различитих култура, на шта позива и Џонсон.

Било је неких сеоба, али Срби, нити територија Србије немају никакве везе са тим Словенима што се помињу у Византијским изворима. То је прича о Р1а М458 Словенима, који су се доселили на доњи дунав и одатле вршили упаде, пре свега у Тракију. Потом је део њих населио леву обалу Марице и у околини Солуна. И данас имамо њихове потомке у централној Бугарској.
Били је и Словена, чије присуство археолози потврђују у градовима које је обновио Јустинијан, али материјални остатци говоре да је реч о осточним, а не јужним Словенима. Даље доселили су се и Хрвати у Далмацију, такође источни Словени.
Питање Белих Срба је још увек отворено.

Јужни Словени су постали "јужни" тек када су се доселили на Балкан. Пре тога не можеш да говориш о Јужним Словенима. А пар векова пре тога, сви су били Источни Словени. И не знам зашто избегаваш устаљену терминологију и не користиш називе Склавини (Словени) и Анти. Не одговара ти, не слаже се са твојом "теоријом"?

И где, леба ти, нађе баш онај R1а-М458, када на Балкану ипак преовладава R1a-Z280?

Poslednja izmena:
Међутим, овде се радило о освајању, а не о колонизацији/насељавању ако изузмемо рецимо Тракију.

Aha. Znaći, ovde se radilo o osvajanju, tako isto naprimer se radilo o osvajanju Austrougarske na "Srbiju". Ali kada je reč o 6/7 veku to je kolonizacija i naseljavanje.

Дакле, Османско царство је лош пример. Боље потражи неки пример у раном средњем веку.

Koji? Preseljavanje Slovena/Srba na Balkan?

Метју Џонсон говори уопштено, а Божидар Митровић то тумачи онако како му се свиђа (што, иначе, најчешће радиш и ти). Моје питање упућено теби (а на које ми још увек ниси дао задовољавајући одговор) је управо било у правцу повезивања различитих култура, на шта позива и Џонсон.
Јужни Словени су постали "јужни" тек када су се доселили на Балкан. Пре тога не можеш да говориш о Јужним Словенима. А пар векова пре тога, сви су били Источни Словени. И не знам зашто избегаваш устаљену терминологију и не користиш називе Склавини (Словени) и Анти. Не одговара ти, не слаже се са твојом "теоријом"?

Не, у том делу сам те упутио на Срејовића.
Ја кад одем у Москву не постајем источни Словен.
Јужни Словени говоре јужнословенским језицима (српски пре свега), припадају јужнословенском културном наслеђу.
Слоени који су дошли у Јустинијанове градове, нису постали јужни словени са доласком са југ. Рецимо керамка им је источнословенска. Сахрањивање предхтишћанских Хрвата је слично као код Гота и Авара..

Ja sam rekao, da su u najboljem slučaju to bila 4 veka. I još nešto: šta je to moralo da toliko vuče Slovene/Srbe da napuste svoju domovinu (koju nije zadesila nikakva veča katastrofa), i da se sele u kontinuitetu ta "4 veka"? Znaći, da svi hoće da krenu prema jugu, i da se tamo bore protiv "Ilira", da bi došli do svoje zemlje.

Према ономе што пишу Седов, Алексеев или Ђорђе Јанковић, први Словени дошли су на Балкан у 4. веку и касније. За то има трагова, за неки ранији долазак не постоје докази. Први Словени су дошли са Хунима, а касније су масовно кренули на запад и југ потиснути Аварима. О томе је овде било много речи, треба да нађеш и прочиташ. Прочитај и шта су Авари радили Дулебима, нама најближем старословенском племену, па ће ти бити јасно зашто су морали да напусте своју домовину. Против "Илира" су се борили јер им је то била обавеза према Аварској конфедерацији, мада су то користили да раде и за свој грош. Не знам зашто си ти ставио Илире под наводнике, ја сам ставио наводнике јер у то време Илири нису више постојали, већ су били Романизовани, боље је те Илире под наводницима звати Власима.

Према ономе што пишу Седов, Алексеев или Ђорђе Јанковић, први Словени дошли су на Балкан у 4. веку и касније. За то има трагова, за неки ранији долазак не постоје докази. Први Словени су дошли са Хунима, а касније су масовно кренули на запад и југ потиснути Аварима. О томе је овде било много речи, треба да нађеш и прочиташ. Прочитај и шта су Авари радили Дулебима, нама најближем старословенском племену, па ће ти бити јасно зашто су морали да напусте своју домовину. Против "Илира" су се борили јер им је то била обавеза према Аварској конфедерацији, мада су то користили да раде и за свој грош. Не знам зашто си ти ставио Илире под наводнике, ја сам ставио наводнике јер у то време Илири нису више постојали, већ су били Романизовани, боље је те Илире под наводницима звати Власима.

Опет погрешно тумачиш. Јанковић потврђује присуство Срба у 4. веку у Лици, Крбави... (и он разликје Србе од осталих Словена), што не значи да их није били пре на другим локацијама.
Објашњава он то у оној емисији коу нећеш да погледаш.
ПС
Да ли је у реда да, ако ти мене зовеш паметњаковићем, ја тебе зовем тупсоном?

Poslednja izmena:
Malo je čudno da neko ko se zalaže za tezu o selidbi Indo-Iranaca sa Balkana u Iran i Indiju odjednom počne da tvrdi da su selidbe Slovena nemoguće . Isto je tako čudno da isti ti vrlo lako nalaze razumevanje za teze o selidbi brodovima čitavoj jednog naroda (Albanaca) , prvo sa Kavkaza u današnju južnu Italiju a zatim na Balkan. A ako je čega istorija prebogata to su bile seobe. Treba se setiti samo Huna , Avara, Ostrogota , Vizigota , Langobarda, Franaka , Sasa, Vandala , Mađara, Bugara, Turka itd.itd.

Jesu selidbe Slovena moguče, ali ne u toliko velikom broju i u toliko kratkom vremenu. A selidba Arijevaca trajala je milenijumima. A kada pogledaš primer Albanaca/Ščipetara. Od njihovog dolaska pa do danas, preteklo je 10 vekova. I danas jih ima u najboljem slučaju 5 milijuna, ako brojim i sve one Srbe koji su poarbanašeni. A imali su i punu podršku Turaka 4 veka, pa ona komunista i sad Nato-a, pa su mogli da se šire, pogotovu od 16/17 veka. Do tada oni su bili u vrlo manjem broju nego danas.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back