Lesandar
Buduća legenda
- Poruka
- 27.930
Лесандре, зар ти ниси желео да се позабавимо питањем Словена у опсади Рима 537? И ево, само за тебе, пошто си цитирао Прокопија први, цитат у преводу на српскохрватски који разјашњава да се радило о словенским и антским ратницима у византијској служби који су пореклом били из крајева северно од доњег Дунава.
Мислим да, ако нас већ интересује Тотила и Словени у 6. веку у опсади Рима, дакле догађаји из времена Јустинијана I, да не ширимо тему причама из времена Јустинијана II који је владао више од једног века после свог познатијег имењака.
Што се улоге коњице тиче, зар у предхеленистичко време Хелени нису користили пешадију као главни род копнене војске, док је коњица била у другом плану? Исто се може рећи и за римске легионаре републиканског периода и доба принципата који су били, што ти кажеш "главни" у односу на коњицу. Ко што рекох не бих да ширим тему, али када разрешимо питања непосредно везана за постављену тему можемо се вратити и на византијску војску 6. века и сл. Термин помоћни одреди сам делимично употребио јер се радило о одредима који су стигли као попуна већ постојећој византијској војсци у Италији која је ту ратовала већ од 535. године. Ако си у прилици прочитај два одломка из Прокопија која се односе на конкретне војне задатке ових Словена и Анта који су поменути.
Све што сам питао Видена, можеш ваљда и ти да одговориш без непотребног отварања нових питања која немају везе са Тотилом и Словенима у опсади Рима у 6. веку.
Лесандре, у ком веку је живео историјски Тотила ако му је Јустинијанов војсковођа Велизар био противник, а Дерван отац? Како може Дерван из 7. века да буде отац Тотили који је умро 552. године после битке са византијским војсковођом Нарзесом? Шта је овде извор првог реда? Прокопије из Цезареје (6. век), Дукљанин (12-13. век?) или Милош С. Милојевић (19. век)?
Даћу један мали пример шта се овде ради да би се "доказало" српско-словенско порекло Тотиле. Хајде да оставимо по страни историјске изворе из 4. и 5. века о царици Јелени, Константиновој мајци, и да њену биографију, рецимо порекло реконструишемо из неког позног средњовековног извора нпр. из Историје британских краљева Џефрија из Монмаута из 12. века. У том извору римски цар Констанције опседа Колчестер који брани келтски краљ Кол и рат се завршава удајом Колове ћерке Јелене за Констанција.
Лесандре, да ли би ти за особу која је живела у 4. веку дао предност њеном савременику и Константиновом познанику Евсевију Цезарејском (илити Јевсевију Кесаријском ако више волиш) или Џефрију из Монмаута из 12. века? Питање је јако важно јер нас упућује на однос извора Прокопије-Дукљанин-М.С. Милојевић.
Izvini, nisam stigao dva dana da ti objasnim. Kao prvo nisam tu da ti odgovaram nego sam uputio pitanje. Predstavljaš se Wikipedistom , vidim da ti to nešto znači, pa hajde da ti razjasnim šta sam hteo. Očigledno da treba. Dakle ono je bio eufemistički pokušaj da pitam da li si ti ili neko od tvog društva kojima Hroboatos još uvek kroji kapu uneo u Wikismradiju podatak da je Konstantin II (316-340) umesto Konstansa II bradatog poznatijeg kao Iraklije ili njegovog sina Konstantina III novog Iraklija doselio Srbe iz Makedonije u Bitiniju. Jer od 340. godine Srbi su mogli da naprave čudo po Jevropi, a to nam nije u cilju, jel? Nemojte da vam se to dešava, dobićete po guzi od Hrobija.Na stranu podatak o Justinijanovoj selidbi 688. on je već deplasiran jel tako? Deplasiran je u stvari svaki podatak koji ukazuje na selidbu Srba iz Makedonije jer ih je car, na njihovu molbu već prebacio u Dalmaciju?
Kako su Vizantinci bili uspešni, skupiše 30.000 srpskih vojnika od nepostojećeg naroda koji je tu čarolijom prenesen , Lazar je isto toliko uspeo da ih skupi za kosovski boj.
Poslednja izmena: