Da Обренe, to je istina.
Ne vidim šta je tu pretjerano neobično; Vizant jeste lokalitet Konstantinopolja, a odluka da se to ime odredi je uvedena striktno radi distinkcije, jer u nauci mi moramo biti precizni i baratati strogo definisanom terminologijom.
U nauci je utvrđen i pojam Franačko carstvo, iako ono nikada nije postojalo, već slično slučaju Vizantije, samo Rimsko carstvo...
Ja sam lično mnogo bliži Gibonu i forsiranju izvornijih naziva, pogotovo zato što bar na našem jeziku možemo lijepo reći Romejsko carstvo i napraviti vrlo jasnu distinkciju, i to zasnovano na istorijskim izvorima, ali ne vidim da je sada nešto ogromna tragedija što je praktično cijela nauka preuzela jednu kovanicu iz XVI i XVII stoljeća...
Поздрављам твој став да се зове Ромејско царство, али не и правдање увођења имена византија. Ту је јасна намера да се Ромеја прикаже не као продужетак римског царства већ као нешто сасвим ново што са Римом (западном цивилизацијом) нема везе.
Проблем дистинкције не постоји јер је врло јасна разлика Римско царство наспрам Ромејско царство.
Poslednja izmena: