„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dragi JOVANENADE, najiskrenije ti se zahvaljujem što si se priključio temi, zato što nam je na ovakvoj temi bilo više nego dovoljno istoričara, ali nedostajalo arheologa.

Što se tiče Hrastovnika, zaista ne vrijedi da sa njim diskutuješ.

Hrastovnik vjeruje da je pred-kolumbijsko stanovništvo Amerike (cjelokupno, od Aljaske do Ognjene zemlje) srpskog porijekla, te da su se preko Beringovog moreuze preselili prije 10-15.000 godina i stvorili sve domorodačke indijanske civilizacije.

Nema na cemu, ja sam samo arheolog u pokusaju sada se bavim drugim stavrima nazalost. Ali kao neko ko je slusao sve izborne predmete kod djordja jankovica a ponekad i ostao budan :) kao i Mihaila Milinkovica nadam se da mogu da pruzim uvid u neka terenska istazivanja koja se vezuju za period od 5 do 9 veka. No mislim da bi ova tema dobila na tezini kada bi smo raspravljali o pravim autohtonistima kao sto su Florin Kurta i njegovi sledbenici. Njegova zapazanja se donekle poklapaju sa srBskim autohtonistia sem u vezi identiteta koji ***** negira celom slovenskom svetu.

Ma kakvih 10-15.000 godina? Fino sam ti rekao: 1500-1700 godina prije hriscansjke ere:

beringiabn.jpg

Pravac kojim su iz Sibira Skiti presli i nastanili se u Americi (1500-1700 god. st ere)

Dakle sva moguca datovanja Flosam i Clovis inudustrije su pogresna? Radiokarbon? Dendrohronologija? Fizicko hemijske analize? Sve to napravio Necastivi da nas zavara? Period koji si ti dao je bio deo neogena serije pliocena njegove druge faze zadnje faze. Obzirom da je tada delta Misisipija bila daleko severnije nego danas a polenska istrazivanja odaju pricu o fauni kojoj prija toplija klima sve to govori da je bilo zaista tesko preci iz Sibira u Ameriku pesice barem. A

Poslednja izmena:
Nema na cemu, ja sam samo arheolog u pokusaju sada se bavim drugim stavrima nazalost. Ali kao neko ko je slusao sve izborne predmete kod djordja jankovica a ponekad i ostao budan :) kao i Mihaila Milinkovica nadam se da mogu da pruzim uvid u neka terenska istazivanja koja se vezuju za period od 5 do 9 veka. No mislim da bi ova tema dobila na tezini kada bi smo raspravljali o pravim autohtonistima kao sto su Florin Kurta i njegovi sledbenici. Njegova zapazanja se donekle poklapaju sa srBskim autohtonistia sem u vezi identiteta koji ***** negira celom slovenskom svetu.

Ovde je postojala posebna tema o margumskom natpisu http://forum.krstarica.com/showthread.php/479110-Margumski-natpis,
Istina niko nije direktno tvrdio da je to dokaz da Sloveni nisu doselili ali je bilo i takvih spekulacija . Zato ti postavljam pitanje šta znaš o njemu ?

Ovde je postojala posebna tema o margumskom natpisu http://forum.krstarica.com/showthread.php/479110-Margumski-natpis,
Istina niko nije direktno tvrdio da je to dokaz da Sloveni nisu doselili ali je bilo i takvih spekulacija . Zato ti postavljam pitanje šta znaš o njemu ?

Ne znam mnogo bojim se. Pitanje je u kakvom je kontekstu nadjem i da li je nadejn uopste ja iskreno mislim da je u pitanju falsifikat. No to je na lingvistima da provere. Ako su balkanski narodi zaista pisali cirilcom u doba rima kako to da su je zaboravili pa se setili da znaju da pisu posle 500 ISTIM pismom?

Ne znam mnogo bojim se. Pitanje je u kakvom je kontekstu nadjem i da li je nadejn uopste ja iskreno mislim da je u pitanju falsifikat. No to je na lingvistima da provere. Ako su balkanski narodi zaista pisali cirilcom u doba rima kako to da su je zaboravili pa se setili da znaju da pisu posle 500 ISTIM pismom?

Da li znaš da li postoji išta slično nađeno a što bi se moglo datirati recimo pre VI veka ?

Da li znaš da li postoji išta slično nađeno a što bi se moglo datirati recimo pre VI veka ?

Da budem iskren i za Margum sam cuo jos samo jednom niko ozbiljan to ne pominje. Sto se anticke epigrafike tice 95% nadjenog u srbiji je Latinsko i poneki grcki natpis. Ne bi me cudilo da ovakvih "nalaza" kojima se ne zna ni poreklo ni inventarski broj ima na stotine. Svako je do 1990 mogao da ode viminacijuma romulijane ili slicnog nalazista i iscupa neki deo gradjevine sastavi neki starosrBski natpis i da kasnije tvdi da ga je nasao u depou.

http://scindeks-clanci.nb.rs/data/pdf/0352-5678/2002/0352-56780218087J.pdf

Da budem iskren i za Margum sam cuo jos samo jednom niko ozbiljan to ne pominje. Sto se anticke epigrafike tice 95% nadjenog u srbiji je Latinsko i poneki grcki natpis. Ne bi me cudilo da ovakvih "nalaza" kojima se ne zna ni poreklo ni inventarski broj ima na stotine. Svako je do 1990 mogao da ode viminacijuma romulijane ili slicnog nalazista i iscupa neki deo gradjevine sastavi neki starosrBski natpis i da kasnije tvdi da ga je nasao u depou.

http://scindeks-clanci.nb.rs/data/pdf/0352-5678/2002/0352-56780218087J.pdf

Mislio sam da imaš neki dostojanstven stav, a sad, kad sam prevrnuo postove unazad , vidim da si Resavac. Da te pitam, u vezi arheologije:
1. Da li arheologija ima jezik? odnosno da li pouzdano može da se zna kojim je jezikom govorio tvorac određene keramike.
2. Hipotetički: pronađeš novobrdsko zlato (nakit), rađeno na teritoriji Srbije, kolika je verovatnoća da je tvorac Srbin?

Mislio sam da imaš neki dostojanstven stav, a sad, kad sam prevrnuo postove unazad , vidim da si Resavac. Da te pitam, u vezi arheologije:
1. Da li arheologija ima jezik? odnosno da li pouzdano može da se zna kojim je jezikom govorio tvorac određene keramike.
2. Hipotetički: pronađeš novobrdsko zlato (nakit), rađeno na teritoriji Srbije, kolika je verovatnoća da je tvorac Srbin?

Hm ne razumem zasto nedostojanstven?

Pa naravno da en moze arheologija se time i ne bavi. Sto se ovog konkretnog nalaza tice ne znam mu se ni poreklo samo imamo svedocenja nekih amatera koji su toboze nasli cirilicni natpis na rimskoj opeci koja je jel te bila zaboravljena u depou. Gde je sad? Kad je dospela u depo u kojoj sezoni je pronadena ko je vodio teren. Inventarski broj. Svedocenja i pominjanja arheologa iz tog perioda se lako daju proveriti. Dragan Jacnovic koji je pronasao navodnu plocu je inace poznat i kao covek preko koga se odvijala trgovina antickim nalazima. Samo zahvaljujuci debelim vezama kojima je prepustio kolac je izbegao corku.

Hm ne razumem zasto nedostojanstven?

Pa naravno da en moze arheologija se time i ne bavi. Sto se ovog konkretnog nalaza tice ne znam mu se ni poreklo samo imamo svedocenja nekih amatera koji su toboze nasli cirilicni natpis na rimskoj opeci koja je jel te bila zaboravljena u depou. Gde je sad? Kad je dospela u depo u kojoj sezoni je pronadena ko je vodio teren. Inventarski broj. Svedocenja i pominjanja arheologa iz tog perioda se lako daju proveriti. Dragan Jacnovic koji je pronasao navodnu plocu je inace poznat i kao covek preko koga se odvijala trgovina antickim nalazima. Samo zahvaljujuci debelim vezama kojima je prepustio kolac je izbegao corku.

I ti ovdje dosao da meni poturas pred oci "slovenske fibule iz VI-VII vijeka" i koristis priliku da u svoje "istorijske dokaze" postavljas linkove ka ustaskim knjigama koje hvale ustasu Tompsona!

Poslednja izmena od moderatora:
Moze, sto da ne: u vrijeme 7. milenijum prije Hrista ljudi na zemlji nije bilo.

А ха, сада ми је све јасно. Уреду, али о том твом ставу, будући да је врло радикалан, треба отворити нову теме. Баш бих волео да чујем твоје аргументе, јер имаш доста присталица по том питању па је интересантно о томе продискутовати.

А ха, сада ми је све јасно. Уреду, али о том твом ставу, будући да је врло радикалан, треба отворити нову теме. Баш бих волео да чујем твоје аргументе, јер имаш доста присталица по том питању па је интересантно о томе продискутовати.

Moj stav nije radikalan ni jednom hriscaninu bilo koje konfesije. Ako su naselja iz sedmog milenijuma stare ere, onda je to vrijeme prije biblijskog potopa, sto nije nemoguce. U Sibiru postoji pecina na cijim stijenama je nacrtano Sunce ispod kojeg je nacrtan mamut.Mamuti su se zaledili i nestali sa zemlje, a ljudi i danas zive u Sibiru. Kako su ljudi opstali, a mamuti trenutno zaledjeni (neki sa travom u ustima) i zatrpani nanosima zemlje?

I da otvorim novu temu, moderator ce mi je prebaciti na Alternativu i izgubice znacaj.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Moj stav nije radikalan ni jednom hriscaninu bilo koje konfesije. Ako su naselja iz sedmog milenijuma stare ere, onda je to vrijeme prije biblijskog potopa, sto nije nemoguce. U Sibiru postoji pecina na cijim stijenama je nacrtano Sunce ispod kojeg je nacrtan mamut.Mamuti su se zaledili i nestali sa zemlje, a ljudi i danas zive u Sibiru. Kako su ljudi opstali, a mamuti trenutno zaledjeni (neki sa travom u ustima) i zatrpani nanosima zemlje?

I da otvorim novu temu, moderator ce mi je prebaciti na Alternativu i izgubice znacaj.

Potop je bio 5508 god pre nove ere. A po Bibliji, čini mi se, da je svet star 9000 god. Ispravi me ako grešim.

1. Ima. Može da se kaže kojoj grupi jezika je pripadao narečeni tvorac keramike.
2. Zavisi od tipa i oblika nakita. Ako npr. nađeš zlatni vrč izrađen kao glava jelena sa rogovima, pa sa strane lav ili divokoza, lepo ukomponovani, onda je nalaz a- sarmatski ili b- trako/skitski; u pitanju je, inače, obredni vrč.Da si čitao Milanovića ne bi postavljao ovakva amaterska pitanja. Lep pozdrav kak bi rekli Slovenci ex Wendi ex Lauzitzer Sorben-

I ti ovdje dosao da meni poturas pred oci "slovenske fibule iz VI-VII vijeka" i koristis priliku da u svoje "istorijske dokaze" postavljas linkove ka ustaskim knjigama koje hvale ustasu Tompsona!

Ljubazni gospodine/gospodjo/srbska amebo?

Ne znam cime sam vas uvredio te mi ovako grubo i gnusno odgovarate, ali znajte da mi nije nikada bila namera da vas uvredim te se ispicavam jer sam nasto poturio pod jorgan. Zao mi je ako vas je bolelo trudio sam se da budem nezan. "Slovenske" fibule vam ne poturan ja vec Ruski, Ukrajinski, Ceski, Rumunski arheolozi (koje sam iscrpno navodio kao i njihova delea dok ste vi ponudili samo primitivne nestrucne obzervacije) koji su fibule identifikovali kao deo uobicajne nosnje nosica penjkovskog kulturnog kruga(ili antskog) a pored ostalog sa time se slozio i Joahim Verner jedan od najvecih arheologa 20og veka. Sto se tice "ustaskih" knjiga nisam siguran da je ijedan od autora koje sam citirao ili cije sam linkove postavio povezan za rezimom NDH ili sa ustaskom organizacijom. Ako imate dokaze koje potvrdjuju suprotno rado vi ih lepo izlozite. A sto se Tomposona tice ne slusam ga ali ste ocegledno upoznati sa njegovim radom i delom. Ali bolesni umovi i nemaju druga posla ionako. Ovom priliko se izvinjavam sto sam ponekad pomisljao da su neki od forumasa strogi prema vama i da vas vredjaju bez razloga, ali sada sam shvatio zasto jer vase trolovske postove i ne vredi citati. Nadam se da ce te jednoga dana uvideti da ste ozbiljno osteceni i potraziti pomoc. Prijatno prezivanje.

Potop je bio 5508 god pre nove ere. A po Bibliji, čini mi se, da je svet star 9000 god. Ispravi me ako grešim.

Po Septuagint verziji Biblije (Prevod Sedamdesetorice za akelsandrijsku biblioteku) biblijski potop bio je 3256 godina prije nove ere, a po Mazoretskoj Bibliji potop je poceo je 2627 godina prije nove ere. Tako od stvaranja covjeka (neka se drugi ne ljute sto ovdje raspravljamo o biblijskoj hronologiji) do 2011. godine po Septuaginti ima 6893 godine, a po mazoretskoj varijanti ima 6263 godine.

Ne znam sta je izvor tog podatka o 5508 godina, osim ako to nije po starom srbskom kalendaru i bilo bi dobro da se otvori tema o tome, jer ako se pokaze da se arheologija podudara sa srbskim kalendarom, to bi znacilo da biblijska hronologija nije tacna, a iza te netacnosti krenulo bi desetine novih pitanja, jer je srbski kalendar stariji i od kalendara Septuaginta Biblije kojom se zvanicno sluzi Pravoslavna Crkva.

Poslednja izmena:
Post #1583

http://forum.krstarica.com/showthre...linska-vs-srpska-autohtonistička-škola/page64

Link u dnu priloga #1583:

http://www.scribd.com/doc/63666144/Dzino-Becoming-Slav

Zadnji pasus sa 28. strane i prvi pasus sa 29. strane knjige sa linka: velicanje M. Perkovica Tompsona. Cisti ustasluk!

Eto kako bolsten um radi zapanjujuce kako je pored ociju slep verovatno je to onaj nadsutveni vid? Kao prvo ja sam postavio ovog lika kao jednog od istrazivaca koji su zauzeli Kurtin stav o ruralizaciji post romanskog Balakana. Nekoliko puta sam naveo da se NE SLAZEM SA NJIM. Drugo covek nigde ne hvali Tompsona nego je pricao o tome kako je dolazak Hrvata povezan sa njihovom kulturnom tradicijom i kako je dubokourezan u hrvatsko kulturni identitet. I pomenuo je Tompsona kao jednog od vinovnika zbog cega Hrvati koji nemaju pojma o istoriji sebe danas tako vide. nasuprot tome autor negira da "slovenstvo" postoji. Covek je i poemuo da se na njega gleda kao na kontraverznu licnost u Hrvatskoj.

Eto kako bolsten um radi zapanjujuce kako je pored ociju slep verovatno je to onaj nadsutveni vid? Kao prvo ja sam postavio ovog lika kao jednog od istrazivaca koji su zauzeli Kurtin stav o ruralizaciji post romanskog Balakana. Nekoliko puta sam naveo da se NE SLAZEM SA NJIM. Drugo covek nigde ne hvali Tompsona nego je pricao o tome kako je dolazak Hrvata povezan sa njihovom kulturnom tradicijom i kako je dubokourezan u hrvatsko kulturni identitet. I pomenuo je Tompsona kao jednog od vinovnika zbog cega Hrvati koji nemaju pojma o istoriji sebe danas tako vide. nasuprot tome autor negira da "slovenstvo" postoji. Covek je i poemuo da se na njega gleda kao na kontraverznu licnost u Hrvatskoj.

Ako su fibule dokaz naseljavanja Slovena na Balkan, onda su solarni simboli C (ognjila) dokaz da su i Fenicani i Egipcani i svi Kinezi Srbi. :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back