„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovde su ljudi mogli da vide kad je sajt " Vandalije" radio a kad ne . A što se tiče teksta kojeg sam postavio jasno je da ništa nije izvađeno iz konteksta a i sam link sam postavio pa je svako to mogao da vidi, Evo ponavljam ga http://vandalija.co.rs/ssv_predgovor.html
Ne bi me čudilo da " Vandalija" ponovo volšebno nestane :mrgreen:
Evo pročitao sam što si okačio i ponavljam da je van konteksta jer se u uvodu Deretić pominje kao "novoromantičar" i kad ga Radić difamira kao ličnost, dakle, ad hominem umesto da kaže gde Deretić greši (a greši puno i često i to potkrepi nesumnjivim činjenicama. Tekst je kontra srpske istoriografije danas kao neistorične, nesavremene, pozivitističke itd. i da se to stanje mora promeniti. Dovoljno je gledati history kanal i viasat history pa uporediti sa našim vajnim istoričarima koji guslaju decenijama jedno te isto, videti kako su, čast izuzecima, nesavremeni. E, to je to.

Ovo ti je dobro, valjda se smeju tvojim ustanobraniteljstvom lika i dela BB škole. Milanović je strukturalni antropolog a završio je studije na Filozofskom fakultetu, koliko ja znam i, nije ni malo misteriozan jer svaki mesec ima neko predavanje na SKC.

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu?

Vandali su pleme Lužičana i sve što konstruišeš oko toga je već rečeno u mojim ranijim postovima. Ali, ti još uvek nisi osudio niti jedan od brojnih falsifikata BB škole ovde iznešenih i dokumentovanih što te moralno obdelava na nebaš lep način.

Dakle, Lužičani su bili germansko pleme?

Srba pre devet hiljada godina nije ni bilo.

Погледај, када идеш уназад од предка до предка, доћи ћиеш до неког црног Африканца. То не значи да те кроз предке раније није били.

Овде је питање да ли смо настали од скора као мешавина народа, или тачније култура.

Срејовић је детаљно реконструисао живот у Лепенском виру, њихове свакодневне обичаје, религијске обичаје и у њима се препознају зачеци неких даначњих обичаја код Срба, нарочито у источној Србији. Најачи одраз је оставио култ мртвих. Да ли се ради о биолошком или културном наслеђу, то је посебно питање. Невезано за врсту наслеђа, није важно како се народ звао пре него што је добио данашње име, важно је да постоје континуитет и они који баштине то наслеђе.

Poslednja izmena od moderatora:
Дукљанине, да ли ти мислиш да ја нисам човек од речи ? Ако сам ти рекао да нећу толерисати Деретићеве клипове по свим темама, као и било који други начин спамовања/троловање, онда ће то тако и бити.

:hvala:

Poslednja izmena:
Погледај, када идеш уназад од предка до предка, доћи ћиеш до неког црног Африканца. То не значи да те кроз предке раније није били.

Овде је питање да ли смо настали од скора као мешавина народа, или тачније култура.

Срејовић је детаљно реконструисао живот у Лепенском виру, њихове свакодневне обичаје, религијске обичаје и у њима се препознају зачеци неких даначњих обичаја код Срба, нарочито у источној Србији. Најачи одраз је оставио култ мртвих. Да ли се ради о биолошком или културном наслеђу, то је посебно питање. Невезано за врсту наслеђа, није важно како се народ звао пре него што је добио данашње име, важно је да постоје континуитет и они који баштине то наслеђе.

Kad ides unazad po tom tvom redoslijedu, neces doci do nekog crnog Afrikanca nego do Darvina, a od Darvina neces moci da dodjes do grupe lihvara koji drze konce u ruci kojima upravljaju Darvinom.

Srejovic je tako naucen i tako se morao ponasati, inace hljeba ne bi imao. To je isto kad ja kao pravoslavac medju Srbima kazem da je hriscanski krst simbol smrti, a ne zivota: usadjeni dogmati skidaju glave ljudske, ukidaju narode i civilizacije.

Jesu li to neka nova saznanja? Dosadašnje arheološko istraživanje potvrđuje veliku seobu Slovena...

Невероватно?????

Велики број чланака које сам прочитао на ту тему последњих 10 год. од стране археолога имају констатацију да није дошло до значајније промене културе у седмом веку на основу њихових налаза. Па како нису историчари неки од њих кажу "можда су своји дошли међу своје".

Славене губиш репутацију, ово би морао да знаш. Ипак си ти школобранитељ онога што си учио у школи, дај мало прошири видике.

Ево, синоћ јавили да су две независне лабораторије детектовале честицу неутрино која се кретала брже од светлости. Не много, прешла је 12м већи пут од светлости за једну секунду. То потпуно руши савремену физику која је изграђена на Ајнштајновој теорији релативности, и нико се не узбуђује.

А ти запео да браниш оно што је данас неодбрањиво. И зашто? Да би ти важило постојеће знање које си стекао, па и по цену да је превазиђено. Е зато су историчари иништили историју као науку или је бар претворили у догматску науку као што су религијске науке. Ја ту не могу ништа, ко жели да живи у мраку конзервативизма нека му буде.

Kad ides unazad po tom tvom redoslijedu, neces doci do nekog crnog Afrikanca nego do Darvina, a od Darvina neces moci da dodjes do grupe lihvara koji drze konce u ruci kojima upravljaju Darvinom.

Srejovic je tako naucen i tako se morao ponasati, inace hljeba ne bi imao. To je isto kad ja kao pravoslavac medju Srbima kazem da je hriscanski krst simbol smrti, a ne zivota: usadjeni dogmati skidaju glave ljudske, ukidaju narode i civilizacije.

Не разумем??? Шта је писац хтео да каже????

Нисам спомињао мајмуне, па одкуда ту Дарвин????

Не знам Који ти је...Срејовић није био у милости свог професора па је послат на локалитете Ђердапа где је по закону морало да се истражи има ли археолошких налаза пре него што језеро све то потопи. Нека Божија правда је учинила да му се посрећило. Он није морао да пише по диктату, јер оно што је написао у великој мери се коси са дотадашњим схватањима развоја културе на Балкану, дакле није постајао неко ко би му то диктирао. Шта је касније радио и писао не занима ме - од њега довољно је и ово.

Ако си тако паметан онда би требало да знаш корен обичаја, у западној цивилизацији, да се млада преноси преко прага када улази у кућу свога мужа. Е и то је Срејовић објаснио тумачећи култ мртвих код старих Лепенаца. Да не пишем о задушницама и т. д.

Не разумем??? Шта је писац хтео да каже????

Нисам спомињао мајмуне, па одкуда ту Дарвин????

Не знам Који ти је...Срејовић није био у милости свог професора па је послат на локалитете Ђердапа где је по закону морало да се истражи има ли археолошких налаза пре него што језеро све то потопи. Нека Божија правда је учинила да му се посрећило. Он није морао да пише по диктату, јер оно што је написао у великој мери се коси са дотадашњим схватањима развоја културе на Балкану, дакле није постајао неко ко би му то диктирао. Шта је касније радио и писао не занима ме - од њега довољно је и ово.

Ако си тако паметан онда би требало да знаш корен обичаја, у западној цивилизацији, да се млада преноси преко прага када улази у кућу свога мужа. Е и то је Срејовић објаснио тумачећи култ мртвих код старих Лепенаца. Да не пишем о задушницама и т. д.

Ja nikad nisam bio na svadbi kod starih Lepenaca i ne znam da li su i oni mladu unosili preko praga, ali znam da hronologija 7. milenija prije Hrista vodi ka majmunu i ja nisam tako pametan.

Poslednja izmena:
misliš veliku najezdu Avara do Dunava i Save?

..i Slovena južno od toga..

Невероватно?????

Велики број чланака које сам прочитао на ту тему последњих 10 год. од стране археолога имају констатацију да није дошло до значајније промене културе у седмом веку на основу њихових налаза. Па како нису историчари неки од њих кажу "можда су своји дошли међу своје".

Славене губиш репутацију, ово би морао да знаш. Ипак си ти школобранитељ онога што си учио у школи, дај мало прошири видике.

Ево, синоћ јавили да су две независне лабораторије детектовале честицу неутрино која се кретала брже од светлости. Не много, прешла је 12м већи пут од светлости за једну секунду. То потпуно руши савремену физику која је изграђена на Ајнштајновој теорији релативности, и нико се не узбуђује.

А ти запео да браниш оно што је данас неодбрањиво. И зашто? Да би ти важило постојеће знање које си стекао, па и по цену да је превазиђено. Е зато су историчари иништили историју као науку или је бар претворили у догматску науку као што су религијске науке. Ја ту не могу ништа, ко жели да живи у мраку конзервативизма нека му буде.

Otvoren sam za nova saznanja. Nemoj me kuditi ako sam jednostavno neupućen, zato što nešto nisam pročitao.

S obzirom da si u protekloj deceniji pročitao veliki broj članaka, zasigurno se sjećaš barem jednog. Uputi me koji su to arheolozi u pitanju, o kojim člancima je riječ i možda promijenim svoje mišljenje.

Za sada neprecizno 'brojni članci' može svašta značiti...

Da. Intencija BB škole je bila asimilacija Lužičana i njihovo odvajanje od srpskog stabla pa su njihovo Serbja prekrstili u Sorben, inače su im i istoriju potpuno umanjili i uzeli ono što im treba. Stara priča...

Meni još uvijek nije jasno; jesu li Lužani germansko ili slovensko pleme? :confused:

I ne reče za Milanovića, on je diplomirao u Sarajevu?

Невероватно?????

Ja se izvinjavam znam da sam novi i da je pitanje upuceno Slavenu ali kao arheolog u pokusaju moram da te upita koji su to autori i na koje radove konkretno mislis? I naravno na koji prostor mislis?
Ajde da ti navedem autore koji su istrazivali ranosovenska naselja i nekropole za pocetak pa ti potrazi na http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?ukaz=getid&scri=cyr njhove radove

Sekelj Ivancan
Irma Cremosnik
Gunjaca Stjepan
Maja Petrinec
Sivec Irena
Zivka Vzarova
Raso rasev
Ako pogledas radove ovih autora videces da su se bavili naseljima i nekropolama u periodu 7 8 i 9 veka i videcas da su jasno pokazali diskontinuitet za nalazima iz doba Justinijanove obnove a o nalaizma iz perioda seobe naroda i periodu pre atilinog prodora nemaju ama bas nista zajednicko.
1)
Kraj 6 pocetka 7 vekaDakle promena izgleda stanista za pocetak, stanista koja su nadjena na teritoriju kraja 6 i 7 veka uz Dunav na teritoriji Srbije i Bugarske:Apatin lok Ciganska kicma, Vinca lok. Reka Bolecica, Slatina lok. Dunav, Mihajlovac, lok. Kula, Tekija, Lok. Hajducka cesma to je za Srbiju. Bugarska: Popino, lok. Djurdjeva Lojza, Malinkovo Brdo . Grcka: Olimpija, Argos. Sto se sahranjivanja tice videceas da se je jako karatkeristicno jer je u pitanju ritual spaljivanja pokojnika na jednom mestu a sahranjivanje na drugo u ili bez urni kamenim kasetama ili cak kao sto neki pretpostavljaju drvenim vedrima od kojih su nadjeni metalni obruci. Dakle ovan nacin sahranjivanja koji nije praktikovan ispod Dunavske linije pre pocetka 7 veka sadrzi i materijal kao grobni prilog cija je jedina slicnost sa Prag Korcag kulturom, Penjkovskom na Istoku koji neki Smatraju i Antskom mad je verovatnije da se radi o nekoj mesavini Ipoteski Kindesti Curel mada je ona izrazito biritalna. Lokaliteti koji potvrdjuju nov materijal i koji idu u korak sa pisanim izvorima tog doba(Pseudo Cezarije, Prisk, Prokopije, Agatija, Malala,Menandar, Evagrije,Simokata, Pseudo MAvrikije, Uskrsnja hronika, Pisida, Sinkel, Anonimna beseda, Mirakule) su Olimpija, Gavran na Dunavu. Kod nas(srbija, bosna, hrvatska slavonija) nema mnogo objavljenih radova ali ono sa sto je sa sigurnoscu 7 vek je nalaz kod Opova, Bjeljine-Dvorovi, Novi Slankmen, Hodbina kod Mostara, Mahovljani kod Banjaluke svi ovi nalazi pokojnika bi odgovarali jugositocnim delovima Prag Korcag kulture i Penjkovske. Dok bi nalazi kod Velikog ostrova mogli d ase nadovezu za nalze zapadnog Prag korcag koji poznaje sahranjivanje pod tumulima i slicno je onome sto ce djordje jankovic da nazove gromilama ali se slican fenomen javlja i kod nekih nalaza u danasnjoj Ukrajini i vezuje se za Psevorsku kulturu. Po toj liniji je nalaz kod Musica datovan u 4 i 5 vek ali je nalaz toliko skrt da da je nemoguce datovati ili mu dati i pribliznu etnicku atribuciju sto je sa nalazima iz perioda seobe skoro nemoguce primeri za to su Cernjahovska kultura koja poznaje 3 vrste stanista sahranjivanja na istom groblju itd. Sto se tice skeletnih ostataka nadjeni su na nekoliko lokaliteta ali uvek blizu vizantijskih utvrdjenja dakel moguce je da se hristijanizacija odigrala u manjoj meri u sedistima gde je jos uvek opstajala vizantijka vlast moguce je da se ona u unutrasnjosti glavnim komunikacijama odrzala sve do smrti Justinijana II o tome svedoce nalzai novca pomenutog vladara kod Stalaca trenutno taj region istrazuje Dusan Raskovic on je inace najblize ekspertu za period Justinijanove obnove do Mavrikijeve kampanje 602 ali moguce je da je carstvo bilo cak i zilavije nego sto se pretpostavlja(iskreno mislim da se Avari ne povlace na Dunav zbog SLovena posle 626, zna se da je vlast na Donjem Dunavu opstala do 680 zasto se ne bi odrzala i na prostoru od Kljuca do Beograda i Morave znam da toj teoriji ne ide u prilog prisustvo brojnih slovenskih plemena u MAkedoniji ali zar bi se se Sloveni odrzali bez carske pomoci protiv Avara, ali za to nema konkretnih dokaza a sledeci viz pisac koji govori o ovom prostoru je teofan s pocetka 9 veka dakle raskoraj je ocit).

Sa dolaskom bgara javlja s eopsta zbrka, postoje lokaliteti koje je ispitiva Rasev koji govore o cak 4 tipa sahranjivanja. Lokaliteti su Donji Lukovit i Galice. Vidljiva je i staleska, materijalna, arhitekturalna, ritualna razlika slovena i bugara bar prvih 100 godina sa hristijanizacijom granica potpuno nestaje i to je jako dobro uoceno. 8 i i prva 1/2 9 vek su jako slabo prouceni periodi ili se nesto nije dobro datovalo a pisanih podataka o ovom prostoru ima jako malo. U svakom slucaju nisu bitni za ovu temu. Hteo bih samo jos da nabrojim makedonska(teritorija anticke makedonije) slovenska plemena Dragoviti, Saguditi, Velegezi, Varuniti, Verziti i dr. kako kaze mirakula svetog Demtrija. A tu su kasnije jos i Strumljani i Rihnini. Postoji i dalje debata da li su ova plemena doista sva slovenska ali jedno je jasno da ranije nisu tu. Grcki arheolozi su tek nedavno poceli da prepoznaju varvarsko slovenski materijal ( Grci su dugo negirali da je znacajn broj slovena preseao na teritoriju Grcke i Peloponeza) koji je skoro nemoguce ne prmetiti zbog tradicije pravljenja rucno gnjetanjih posuda i rucnog vitla koje nije koriscno u doba antike. Kod slovena unutrasnjosti balkana se jasno da su nosici ili Prag Korcag ili Psevorske kulture kako zbog nacina stanovanja tako i po sitnom nalazima, stanovanju ili sahranjivanju. SVaki ama bas svaki sitni nalaz ukazuje da su dosljaci, i kao sto sam rekao nema nalaza koji bi sa sigurnoscu ijedno naselje datovali pre pocetka 7 veka sem Musica koje je enmoguce okarakterisati kao slovensko. Dakel mozemo pricati o Banatau Slavoniji i DOnjem DUnavu i u ogranicenom smislu naseljima pri Dunavskim utvrdjenjima i "slovenskoj" kuci u Gamzigradu ali joj je datovanje verovatno prva pol 7 veka. Ono sto je karakteristicno sa ova naselja jeste da se u njihovim ranim fazama javlja rimska crvena keramika i pokoji predmet i cak novac(donji Dunav) dok se kasnije sve to gubi i javlja se samo rucno gnjetana keramika i rucno vitlo. Ja zaista sumnjam da bi stanovnostvo Balkana koje poznaje nozno vitlo i zmajac vec godina unazad(sebe degradiralo na gnejtanu keramiku. To nisu uradili ni ostaci romanizovanog stanovnistva ni u Vizigotskom kraljevstvu, Franackoj, a ni u Britaniji u Italiji jos manje(mada ruku na srce Germani su znali za tu tehniku ali su terndovi ipak ostali na liniji antika-rani srednji vek) Kada je u pitanju bilo kakva slicnost materijala zapadno Balkanskog i Panonije prostora od kraja 5 i pocetka 6 veka(Goti, Gepidi,Heruli,Langobardi,Huni) jedino sto je iole slicno je antska penjkovska fibula

imgres

i ostrogotske

imgres

http://www.google.com/imgres?q=slav...46&tbnw=99&start=0&ndsp=32&ved=1t:429,r:0,s:0
antska

http://www.google.com/imgres?q=ostr...nw=139&start=148&ndsp=32&ved=1t:429,r:2,s:148

ostrogotska

ali one su razdvojene skoro jedan celi vek, mada moguce je da su imale uzora u ranijim cernjahovskim fibulama ili rimskom provincijskim nakitom. Naravno uprkos fizickoj slicnosti nemaju skoro nista zajednocko. petlja ili palceva kod ostrogota ima 3 ili 5 dok ih kod Slovena ima 7. Ostrogoti ili rade iskucavanjem ili dvodelnim kalupima i umecu drago kamenje cilibar ili taklo i ukrasavaju geometrijskim sarama dod je kod slovena izrada iskljucivo jednodelnim kalupom i motivi su potpuno drugaciji zomorfni, antropomorfni, floralni itd.
Dalje da bi video da su arheoloski tragovi Slovena na Balkanu Povezani sa slovenima iz srednje i istocne Evrope. Moras da procitas autore koji su pisali o Penjkovskoj i Prag KOrcag i Ipotesti Kindesti Curel Kulturi a to su:
I.P.Rusanova,D.Baran, B.A.Timostuk, I.Zeman, D.Bjalekova, J.Herman. Sedov, Tretjeakov, Prohodnjuk(a to su samo pioniri nisam ni ja stigao do modernih)
ali da bi dosao naravno ni ovde se ne zavrsava to su samo kulture koje su nastale raspadom starih kopleksa pod prtiskom navale naroda njihovi kulturni prethodnici na svim nivoima su bile Zarubinjecka, Psevorska, Poanesti Lukasevska, Lipickado II i III veka nove ere a od IV to su Kijevska, Cernjahovska, Karpatski Kurgani(od kojih poticku sahrane pod humkama kod nekih krajeva Prag Korcag) i Velbarska. Sve ove kulture pripadaju sirem kompleksu latena i kasnog latena metalurgija i tehnike koej korite doseljenici su znatno drugacije da ne kazem primitivnije od prostora koje inicijalno naseljavaju. O tome govore i ispitivanja u Rusiji i Ukrajini naime rec je o agrikulturalnoj tehnici Slash-and-burn sto je po nekima i iniciralo seobu mada to zuci slabo verovatno u svakom slucaju orudja za poljoprivredu su ne samo bila daleko slabijeg kvaliteta i obrade nego su bila i kostana u nekim slucajevima. Daleko od toga da su Sloveni bili goli divljaci i da su ratovali samo kopljima i pesacima jer ih inace Vizantija ne bi primala u sluzbu i postavljala za oficire.

.Tako su mene ucili u svakom slucaju ajde sada bih molo da mi predstavite dokaze da doseljenja nije bilo arheoloskim metodom ako je moguce koji da napomenem i nema bas mnogo veze a teorija je mnogo bliza socijanoj antropologiji nego medernim istorijskim tendencijama. Ali kod nas to nije ni u zacetku pa se i dalje drzimo istorijkso kulturnog obrasca dakle, koji su arheoloski radovi prihvaticu i grcke naravno samo nemoj da citiras Djordja Jankovica posle 1994 od sad misli da je Justinijan Srbin ili Stanka Trifunovica i njegove Limigante Pikene, ropske Sramate itd to je sve diskreditovano a ni on se vise toga ne drzi kao nekad.

Prijatelju, ovakvih broseva iz rimskog perioda ima od Rusije pa preko Evrope do Britanije.

Ovu svrstavaju u "slavic fibula", a ima pet roscica (palceva):

http://www.wulflund.com/jewelry/sil...la-great-moravian-empire-40-g-silver-925.html

Za ovu kazu da je od Vizigota i ima samo tri roscica:

http://www.numisantica.com/index.ph...-glass-garnets&action=article&aid=822&lang=EN

Ova je od Ostrogota sa sedam roscica:

http://www.edgarlowen.com/a45am.shtml

Evo jos jedna od Ostrogota sa sedam roscica i nije kovana, nego izljevena u kalup:

http://www.free-photos.biz/photographs/luxury/jewellery/226701_gnm_-_westgotische_fibel.php

Kome je cilibar bio pri ruci, taj je broseve ukrasavao cilibarom, a kome nije bio pri ruci, taj ga nije ni koristio. Tu je i vjestina umjetnika "zlatara".

Tanki su ti oni tvoji argumenti...

Poslednja izmena:
http://www.google.com/imgres?q=slav...46&tbnw=99&start=0&ndsp=32&ved=1t:429,r:0,s:0
antska

http://www.google.com/imgres?q=ostr...nw=139&start=148&ndsp=32&ved=1t:429,r:2,s:148

ostrogotska

ali one su razdvojene skoro jedan celi vek, mada moguce je da su imale uzora u ranijim cernjahovskim fibulama ili rimskom provincijskim nakitom. Naravno uprkos fizickoj slicnosti nemaju skoro nista zajednocko. petlja ili palceva kod ostrogota ima 3 ili 5 dok ih kod Slovena ima 7. Ostrogoti ili rade iskucavanjem ili dvodelnim kalupima i umecu drago kamenje cilibar ili taklo i ukrasavaju geometrijskim sarama dod je kod slovena izrada iskljucivo jednodelnim kalupom i motivi su potpuno drugaciji zomorfni, antropomorfni, floralni itd.
Dalje da bi video da su arheoloski tragovi Slovena na Balkanu Povezani sa slovenima iz srednje i istocne Evrope. Moras da procitas autore koji su pisali o Penjkovskoj i Prag KOrcag i Ipotesti Kindesti Curel Kulturi a to su:
I.P.Rusanova,D.Baran, B.A.Timostuk, I.Zeman, D.Bjalekova, J.Herman. Sedov, Tretjeakov, Prohodnjuk(a to su samo pioniri nisam ni ja stigao do modernih)
ali da bi dosao naravno ni ovde se ne zavrsava to su samo kulture koje su nastale raspadom starih kopleksa pod prtiskom navale naroda njihovi kulturni prethodnici na svim nivoima su bile Zarubinjecka, Psevorska, Poanesti Lukasevska, Lipickado II i III veka nove ere a od IV to su Kijevska, Cernjahovska, Karpatski Kurgani(od kojih poticku sahrane pod humkama kod nekih krajeva Prag Korcag) i Velbarska. Sve ove kulture pripadaju sirem kompleksu latena i kasnog latena metalurgija i tehnike koej korite doseljenici su znatno drugacije da ne kazem primitivnije od prostora koje inicijalno naseljavaju. O tome govore i ispitivanja u Rusiji i Ukrajini naime rec je o agrikulturalnoj tehnici Slash-and-burn sto je po nekima i iniciralo seobu mada to zuci slabo verovatno u svakom slucaju orudja za poljoprivredu su ne samo bila daleko slabijeg kvaliteta i obrade nego su bila i kostana u nekim slucajevima. Daleko od toga da su Sloveni bili goli divljaci i da su ratovali samo kopljima i pesacima jer ih inace Vizantija ne bi primala u sluzbu i postavljala za oficire.

.Tako su mene ucili u svakom slucaju ajde sada bih molo da mi predstavite dokaze da doseljenja nije bilo arheoloskim metodom ako je moguce koji da napomenem i nema bas mnogo veze a teorija je mnogo bliza socijanoj antropologiji nego medernim istorijskim tendencijama. Ali kod nas to nije ni u zacetku pa se i dalje drzimo istorijkso kulturnog obrasca dakle, koji su arheoloski radovi prihvaticu i grcke naravno samo nemoj da citiras Djordja Jankovica posle 1994 od sad misli da je Justinijan Srbin ili Stanka Trifunovica i njegove Limigante Pikene, ropske Sramate itd to je sve diskreditovano a ni on se vise toga ne drzi kao nekad.

Sad kad si mu pomenuo Jankovića ili Trifunovića pozvaće se na njih. No đabe si ti ovo napisao , đabe svi materijalni dokazi, pisani dokumenti ,jezičke činjenice , sve je to džabe , naši auhtotonisti i dalje će da pevaju svoju pesmu o večnom bitisanju Srba na Balkanu i velikoj zaveri kojom se to prikriva.

Poslednja izmena:
Prijatelju, ovakvih broseva iz rimskog perioda ima od Rusije pa preko Evrope do Britanije.

Ovu svrstavaju u "slavic fibula", a ima pet roscica (palceva):

http://www.wulflund.com/jewelry/sil...la-great-moravian-empire-40-g-silver-925.html

Za ovu kazu da je od Vizigota i ima samo tri roscica:

http://www.numisantica.com/index.ph...-glass-garnets&action=article&aid=822&lang=EN

Ova je od Ostrogota sa sedam roscica:

http://www.edgarlowen.com/a45am.shtml

Evo jos jedna od Ostrogota sa sedam roscica i nije kovana, nego izljevena u kalup:

http://www.google.ca/imgres?q=ostro...nw=108&start=204&ndsp=11&ved=1t:429,r:2,s:204

Kome je cilibar bio pri ruci, taj je broseve ukrasavao cilibarom, a kome nije bio pri ruci, taj ga nije ni koristio. Tu je i vjestina umjetnika "zlatara".

Pa za nestrucno oko oni su svi isti kao i keramika ali neko ko je iskusan u tome a moram priznati da Dj.Jankovic jeste on moze da kalsifikuje po DODIRU( i na tome mu hvala ) steta samo sto je lose datuje. A ovde se konkretno radi o Antropomorfnoj fibuli madjenoj u Ukrajini blizu Krima. Glavan karakteristika im je antropomofna stopa ili zoomorfna. Sredisnji deo im je ponekak kombicast a sa stane neka ima zomorfne pticije glave(ili zmijske) ukrasena je S ornamentom ili floralnim. Ranije se mislio da ove fibule pripadaju gotima ali s obzirom da je njohovo rasprostranjenej Donjim Dunavom oko kreja 6 veka a Goti napustaju ove prostore pocekom Krajem 4 pocetko 5 veka. O ovim fibulama su pisali A.A. Spicinj, J. Verner on je dokazao da se radi o delu zenske nosnje a pored ostalih tu tezu je zastupao i Ribakov eto on je jedan koji je Skite izjednacavao sa slovenima pa ti mozda bude zanimljiv za citanje ja sam citao samo Vernera. A drugi nalaz je gotski nalaz iz Italije jer nisam nasoa sliku naseg nalaza tj imam u pdf formatu al me mrzi da postavljam. Ali nadjeni su slicni komadi u Zemnu, Sisku, S.Mitrovici, Travnik, Mihaljevici,Pula, Han Potoci. Postoje i nalazi koji s epripisuju gepidima koji lice na ove Ostrogotske ali se uzgleda pogresno pripisuju jer nestaju iz uprodebe sa povlacenjem Gota. U svakom slucaju datovanje je drugacije, materijal izrade sloveske su uglavno od loseg srebra dok si gotske pozlacene ili posrebrene radjene tehnikom rovasenja ili iskucavanjem. Nisam upoznat sa tipologijom lucnih fibula u doba seobe naroda van Podrucija Balkana i Italije. i donekle Rusije i Srednje Evrope. A Antska tj psevorska kultura se prostirala

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Origins_500A.png

Ima ih u Ukrajini u Rusiji bas i ne znam. I na Dunavu kod nas je Nadjeno nesto slicno kod Djerdapa i u Vrbasu i Kamenovu kod Petrovca na Mlavi. Javlja se kod avara ali je po rasprostiranju i nacinu izrade zasigurno import a ne domaca radinost.

Pa ne kazem da nema gotskih koje imaju 7 palceva ili antskih sa 5 klasifikacija je uradjena po zastupljenosti dakle livnje je zastupljeno kod Gota ali za razliku od slovena oni nekad i iskucavaju tj tranije cesce kanije manje kad prelaze u Italiju. U svakom slucaju ovo nije PONTSKA tj antska fibula koju si ti pokazao. Nisam strucnjak ali mogu ti reci da je sistem za zakopcavanje drugaciji. Dalje ovu analogiju sam naveo kao jedinu moguc slicnost materijala pre 7 veka i posle njega na granici sa Dunavom. A cak i ta slicnost je vremenski udaljena vek i po ako ne i vise. A to kako neko ukrasava itekako ima veze jer se zanat prenosi tako se kod Slovena 7 8 i 9 veka jasno vidi tendencija da kopiraju vizantijski nakit livenjem koji je inace radjen filigranom i granulacijom npr. Dakle ja sam ukazao na slicnost materijala i pokazao autorima koji su o tome pisali zasto se ne radi o istom materijalu evo jos jednog Dusam Mrkobrad-Arheoloski nalazi seobe naroda u Jugoslaviji 1980.

Poslednja izmena:
Pa za nestrucno oko oni su svi isti kao i keramika ali neko ko je iskusan u tome a moram priznati da Dj.Jankovic jeste on moze da kalsifikuje po DODIRU( i na tome mu hvala ) steta samo sto je lose datuje. A ovde se konkretno radi o Antropomorfnoj fibuli madjenoj u Ukrajini blizu Krima. Glavan karakteristika im je antropomofna stopa ili zoomorfna. Sredisnji deo im je ponekak kombicast a sa stane neka ima zomorfne pticije glave(ili zmijske) ukrasena je S ornamentom ili floralnim. Ranije se mislio da ove fibule pripadaju gotima ali s obzirom da je njohovo rasprostranjenej Donjim Dunavom oko kreja 6 veka a Goti napustaju ove prostore pocekom Krajem 4 pocetko 5 veka. O ovim fibulama su pisali A.A. Spicinj, J. Verner on je dokazao da se radi o delu zenske nosnje a pored ostalih tu tezu je zastupao i Ribakov eto on je jedan koji je Skite izjednacavao sa slovenima pa ti mozda bude zanimljiv za citanje ja sam citao samo Vernera. A drugi nalaz je gotski nalaz iz Italije jer nisam nasoa sliku naseg nalaza tj imam u pdf formatu al me mrzi da postavljam. Ali nadjeni su slicni komadi u Zemnu, Sisku, S.Mitrovici, Travnik, Mihaljevici,Pula, Han Potoci. Postoje i nalazi koji s epripisuju gepidima koji lice na ove Ostrogotske ali se uzgleda pogresno pripisuju jer nestaju iz uprodebe sa povlacenjem Gota. U svakom slucaju datovanje je drugacije, materijal izrade sloveske su uglavno od loseg srebra dok si gotske pozlacene ili posrebrene radjene tehnikom rovasenja ili iskucavanjem. Nisam upoznat sa tipologijom lucnih fibula u doba seobe naroda van Podrucija Balkana i Italije. i donekle Rusije i Srednje Evrope. A Antska tj psevorska kultura se prostirala

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Origins_500A.png

Ima ih u Ukrajini u Rusiji bas i ne znam. I na Dunavu kod nas je Nadjeno nesto slicno kod Djerdapa i u Vrbasu i Kamenovu kod Petrovca na Mlavi. Javlja se kod avara ali je po rasprostiranju i nacinu izrade zasigurno import a ne domaca radinost.

Nestrucno oko, je li? Pa vidi se sta je kovano zlato, a sta izljeveno od bronze, a roscice i dijete moze izbrojati.Evo ti od Ostrogota bros sa tri roscica izljeven u kalup.

http://www.ebay.com/itm/Authentic-ANCIENT-OSTROGOTHIC-BRONZE-FIBULA-S12-/290440223114

Uvijek se pravilo za razlicite slojeve od kovabog zlata, dragod kamenja i cilibara, a fukara je nosila jeftine stvarcice.

Evo sarmatski bros iz Rusije (Ukrajina) za pet roscica pozlacena i ukrasena je dragim kamenjem:

http://www.hermitagemuseum.org/html_En/03/hm3_2_9g.html

Do pojave Interneta svasta je mogo da se ppise po knjigama. sad se sve da lako provjeriti.

Poslednja izmena:
Pa sad mozda ce nekome da koristi ja sam od Tebe i Slavena(i ostalih) dosta nacuio da budem iskren. Ako vec ne mogu da preobratim i vratim u okrolje BB-Vatikan-Cia crkve branitelje srBstva onda mogu bar nekome da dam smernice za dalje citanje i ukazem na arheoloska istrazivanja koja se vode na Balkanu i okruzenju.

Izvini, zaista mi nije namjera bila da te uvrijedim, nego samo sam pokusao da opovrgnem te tvrdnje nekih autora o tim brosevima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back