„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Баки, почели смо и да се вређамо... Ево ја теби нећу узвратити..

Извини молим те, али дођеш овде и дрвиш како те неки историчари лажу да си постао од мајмуна? Шта очекујеш, лекцију, проповед? Да те водам за ручицу и кажем "Е видиш Обрене, историја се бави проучавањем људског рода од настанка писма, док се периодом пре тога бави археологија, а генезом људског рода палеоантропологија, генетика, биологија, а периодом пре настанка људи астрологија, геологија, климатологија", а приде си још увређен јер ти је неко рекао да си постао од мајмуна?

На страну то што одбацујеш читаве науке због твог утиска да те лажу.

Нисам ли навео и аргументовао лажи САШ школе тј. Деретића? Не сећем се је ли ова или Сарматски Срби тема била у питању. Ниси ништа одговорио на то, иако си претходно изнео мишљење да Деретић не лаже.
Ево, реци, које су то лажи "званичних наука", или глобалистичких, како рече - и конкретно историје у случају Срба. Позорница је твоја.

Изгледа да се нисмо разумели...

Није мени намера да на пдф. историја расправљамо о биологији. Далеко од тога. Хтео сам само показати да је официјелана или званична наука, у овом случају и историја, лаж од самог почетка.А добар пример за сами почетак, послужила ми је теорија еволуције. Друго, под термином ББ школа, ја подразумевам (можда грешим) целокупну званичну и официјелну науку, заједно са историјом. Нарочито друштвене науке. Мажда термин ББ школа није прикладан, јер се он некако по аутоматизму везује за историју, међутим то што је присутно у историји, а последица је деловања ББ школе, присутно је и у другим, нарочито друштвеним наукама, и део је исте политике илити тенденција. Замагљивање и сакривање истине, замена теза, заобилажење суштине, прављење разних, а притом лажних конструкција, итд.
Мислим да је ББ школа, по питању историје само део или сегмент нечега што можемо назвати и глобалистичка школа или наука, и која у тим тежњама глобалиста има своју улогу, свој задатак, илити део посла који треба да одради...

..samo se ti skoncentriši na istoriju; mi se ne bavimo evolucijom.

Пошто је тема ББ против САШ, ја сам поставио питање зашто одбацивати САШ због лажи, а прихватати ББ која је исто лажна и исконструисана.

Koje laži mi to ovdje na forumu ne prihvaćamo? Dovoljno je samo ukazati na njih, i povjerovaćemo.

Ovdje mi jedino vidimo laži umobolnih predvodnika i kvazi-predvodnika 'VV škole', a laži su laži pojedinaca - a ne grupa (šumu čine stabla).

Многи овде на форуму нападају САШ, наводно због лажи, а при том се и не осврћу на лажи ББ школе. Некад бих рекао да чак и подржавају лажи исте.

Koji to članovi foruma?

zofr;
То логичко повезивање си ти извео, незнам зашто?
Пошто се пише о давним временима треба прво разјаснити шта српско име значи и ко су били Срби, да ли народ или не.

Ovo je kljucno pitanje svih pitanja u vezi autohtonisticke skole.
Tesko da cemo ikada znati do kraja tacnu etimologiju reci SRB ali je evidentno da se ista srece na sirem prostoru Evroazije. Srece se i tamo gde zive narodi koji sa nama nemaju ni malo blisku genetsku vezu. Ja sam na temi o genetici spominjao i recimo primer da kod Cecena postoji prezime Serbiev i da imaju uzrecice "Pa kakvi ste vi to Srbi?" i "Los si ti Srbin!". A kakva je genetska veza izmedju danasnjih Srba i Cecena? Nikakva!

О томе се не расправља уопште, а има основа за то. Већина на теми мисли да је пре пар миленијума постојао српски народ, или мисли да они које су тада звали Србима да су то данашњи Срби, Балкански или Лужички све једно.

Da je postojao narod koji se zvao Srbi pre nekih 3-4000 godina, mala je verovatnoca. Medjutim, ovo tesko mozemo da ispitamo do kraja. Teoretski je sve moguce.

Вероватно знаш да на Балкану доминира хпл И2а2 која је по процени стара 4500 год,

I2a2 kao takva jeste stara toliko ali ogranak iste kojem pripada skoro polovina Srba je star oko 2650 godina. Od "balkanskih" I2a2 su znatno stariji oni I2a2 koji zive na britanskim ostrvima.

а да сама И група је такође постојала на Балкану са процењеном старости од 20000 год.

Ajde da uzmemo da je ovo tacno iako je hg I starija. Na Balkanu su zasigurno ziveli nosioci hg I2 i to pre 10-12000 godina

Дакле, како су сви народи мешавина народа, уз доминацију једног, тако и данашње балканско становништво је доминантно староседелачко.

Nije mi bas jasno sta za tebe znaci "starosedelacko"? Vrlo diskutabilan termin. Medju juznim slovenima imas nekoliko nosilaca hg R1a starih 12000 godina. Da li njih mozemo da smatramo starosedeocima ili pod istim podrazumevamo recimo nosioce hg E1b-v13 ciji je najstariji predak star oko 4900 godina?

Ову скорашњу научну чињеницу не треба заобилазити и терати спрдњу са онима који, и незнајући за њу, говоре о аутохтоности словенских народа на Балкану.

Mozemo na to gledati i ovako... Uzmimo da su na teritoriji kulture Vinca i Lepenski Vir ziveli davni predci danasnjih Slovena. Pod pritiskom novopridosle populacije iz Male Azije pomeraju se na sever. Sa sobom nose kulturu prema Aziji i stizu do Indije, Vrlo-vrlo je moguce da je ta kultura u promenjenom obliku ponovo dosla na Balkan sa seobama Slovena. Ovo ne govori o autohtonosti ili o kontinuitetu Slovena na Balkanu vec o tome da oni imaju svoje korene na ovom prostoru.

Да, носиоци И2а2, Р1а, Р1б јесу индоевропљани.

Ja bi to radije gledao ovako....
I2a2 nisu indoevropljani vec ekskluzivno Evropljani. R1a su primarni Indoevropljani koji su iz Evrope svoju kulturu prosirili do Indije dok su R1b sekundarni indoevropljani koji su adaptirali delove kulture donesene od strane R1a i istu potom donose sa sobom u Evropu.
Te dve kulture (R1a i R1b) su se preplitale na podrucju juzno od Kaspija, zapadnog Irana i juznog Kavkaza. To je opet skitsko-sarmatsko podrucje i eto odakle mnogo slicnosti izmedju kultura i jezika razlicitih naroda u Evropi.

Hrastovnik je cesto privodio kao primer razne ilustracije koje bi trebalo da pokazu da je recimo kultura u Skita ili u Kelta slicna motivima koji se nalaze kod Srba. Resenje odakle ta povezanost je jednostavna- sve je poteklo jos od Vince, pa je tako i sama rec SRB prisutna od CE do IND. To nam ne govori o tome da su ti narodi "srpskog porekla" vec govori o tome da je u pitanju fluktuacija jedne kulture na sirem prostoru i medju grupama razlicitog etnickog porekla.

Ево, реци, које су то лажи "званичних наука", или глобалистичких, како рече - и конкретно историје у случају Срба. Позорница је твоја.

Извињавам се због неспретно одабраног примера... у вези мајмуна...

Ево покушаћу с неким другим примером.
Нпр. Порфирогенит и досељавање Срба. Уопште долазак Словена на Балканско полуострво.
Нећу помињати ко каже, знате већ, али човек тврди и то поткрепљује доказима, да је то технички неизводиво.
Долазак неколико стотина хиљада људи, или и више, колико је потребно да се насели Балканско полуострво, са удаљености од хиљаду или две километара, ни данас, са модерним средствима саобраћаја и модерним саобраћајницама, није лако изводиво,а камоли тад.
Нећу сад о детаљима, да не би почели да расправљамо о сеоби, али ево нека ово послужи као пример за лажи уместо оног о мајмунима...

Нпр. Порфирогенит и досељавање Срба. Уопште долазак Словена на Балканско полуострво.
Нећу помињати ко каже, знате већ, али човек тврди и то поткрепљује доказима, да је то технички неизводиво.
Долазак неколико стотина хиљада људи, или и више, колико је потребно да се насели Балканско полуострво, са удаљености од хиљаду или две километара, ни данас, са модерним средствима саобраћаја и модерним саобраћајницама, није лако изводиво,а камоли тад.
Нећу сад о детаљима, да не би почели да расправљамо о сеоби, али ево нека ово послужи као пример за лажи уместо оног о мајмунима...

Kako onda bese moguce da Kelti dodju cak do Spanije i Irske a posli su iz Irana? Kako onda da oni od kojih su kasnije nastali Sloveni odu cak do Indije? Ej, covece... Sloveni su se spustili samo nekih 600-700km (max) a ovi drugi su presli na hiljade.

Значи није било ни сеобе Срба 1690? Јер ни тад услови нису много бољи (чак бих рекао и лошији него за претпостављену сеобу у средњем веку - јер нису постојале наоружане формације да чувају народ у покрету), а опет. око 30.000 породица се преселило са КиМ и севера Македоније до колена Дунава - на раздаљину од преко 1.000 километара.

Уопште сеоба Словена? Има туце извора из периода од 5-7 века који говоре о насељавањима Словена на Балкан.

Koji Gotlib, ipak je to ime koje je jako cesto u Nemackoj da ne uzmem slucajno pogresnog.
Sorry, moja greška, pravilno je Gotlob. Od modernih važan je i H.Volfram i njegova History of the Gots (1988)
Interesatan je i S.D.Gordon i knjiga The Age of Attila, 1960 jer govori o Srbima kao Scirima ili Scyrima. Oni, Sciri (Srbi) bili su važan deo Odokareve vojske koja je srušila Rim. Odokarev otac bio je iz plemena Turinga a majka mu je bila Srpkinja iz Scira.
Još i H.Kunsttman i njegova knjiga Uber de Herkunft der Polen von Balkan, 1984. gde se pominju Poljaci-Srbi.
Važna je i knjiga Die Welt der Skythen,1980 Renate Rollet gde ona izjednačava Skite i Srbe iz Crne Gore.
Kao što se iz ovih par primera vidi, literatura za SAŠ je nepregledna, ovde kod ovdašnjih BBjaca nepoznata i moj zadnji apel njima, pogotovu Slavenu je da se konačno razbude!

Свакако да је било сеоба... Само да би нека сеоба била могућа, потребно је да постоје одређени услови под којима је она изводива. Ова сеоба о којој говори Порфирогенит, изведена онако како он каже је немогућа. Постоји много ствари због којих је немогућа, нпр. огроман број људи (становништва) морао је прећи огромну удаљеност за врло кратко време. За неколико месеци, кад је путовање у току године због климатских услова једино могуће.

Što se tiče Slovena, Sloveni upadaju na Balkan od kraja V stoljeća, što će reći skoro četvrt milenijuma već do vjerovatnog dolaska Srba na Balkan. To se nije dogodilo preko noći, to je bio dugotrajni više-generacijski proces!

Nekoliko stotina hiljada ljudi ili više? Stvar postaje mnogo realnija ako srpskom plemenu pripišemo mnogo manje brojke. ;) I tako sve postaje tehnički izvodivo.

Poslednja izmena:
Свакако да је било сеоба... Само да би нека сеоба била могућа, потребно је да постоје одређени услови под којима је она изводива. Ова сеоба о којој говори Порфирогенит, изведена онако како он каже је немогућа. Постоји много ствари због којих је немогућа, нпр. огроман број људи (становништва) морао је прећи огромну удаљеност за врло кратко време. За неколико месеци, кад је путовање у току године због климатских услова једино могуће.

A zašto je nemoguća?

Po tvom shvatanju nemoguće je da su Alani i Vandali došli u Afriku, te stoga, oni moraju biti autohtoni, odnosno potomci Kartaginjana (tj. Feničana). :D

Ovo što radi, Hrastovnik, jeste nanošenje najveće moguće štete istraživanju srpske paganske religije i kulture.On i njemu slični.
Činjenica je da ne postoji dovoljno podataka o napred navedenim pojmovima, i činjenica je da je neophodno još mnogo ozbiljnog istraživanja da bi se do tih podataka došlo. Problem koji on i njemu slični prave jeste da se svaki pokušaj ozbiljnog istraživanja odmah identifikuje sa tlapnjama o Kinezima i Etrurcima koji su zapravo Srbi i samim tim izaziva podsmeh i u startu obezvređuje ozbiljan napor. Niko se više ne sprda sa Srbijom od njih.

Slobodno ti uzivaj u brlogu svog neznanja, ja se u to ne mijesam, ma kakav da je brlog je ipak privatno vlasnistvo.

On sto je cinjenica je da vam ja govorim istinu koja se protivi zvanicnoj istorijskoj "istini" koju su vama pedagoslkim inekcijama ubrizgali u umove i tako ste zarobljeni virusom lazi, te istina ne moze da dopre kroz vase usi. Vi svjesni niste u kolikoj lazi zivite.

Lazna vam je istorija iz prije hiljada godina ("doseljenje" Slovena"), lazna je ona prije nekoliko stotina godina ("zasluge" Nemanjica za srbstvo), lazna vam je istorija srbskih ustanaka (nabijanju Srba na kolac od strane Karadjordja i negovih vojvoda), lazna istorija od vremena Kraljevine Srbije (mason je bio cika Pera i mason je bio Ante Pavelic), lazna od stvaranja Kraljevine Jugoslavije (stvorili je masoni), lazna prica o heroju (masonu) Drazi i heroju (masonu) Tito. Lazna vam je danasnja stvarnost i laz ce vas oglabati do kostiju vasih fizickih i umnih tjelesa.

Obicna rulja uci se neistini, radu i pkornosti, inicirana braca imaju pravo na istinu i rukovodjenje svijetom.To vam je tako u svijetu od kad postoji svijet.

26934952.jpg

Mali test vaseg znanja-neznanja. Vidite li u dnu kamena oko u trouglu? Gdje je to i cije je to? Odgovorite kratko i jasno. Izvolite!

PS Cekam Slavena777, madjionicara koji ima moc i znanje da sebi u jucerasnjoj noci naklika preko 70 reputacija. :rotf:

Poslednja izmena:
Kao što se iz ovih par primera vidi, literatura za SAŠ je nepregledna, ovde kod ovdašnjih BBjaca nepoznata i moj zadnji apel njima, pogotovu Slavenu je da se konačno razbude!

Interesantno...zašto onda spominješ pripadnike BB škole među 'literaturu za SAŠ'? Mislim na:

Od modernih važan je i H.Volfram i njegova History of the Gots (1988).

..čije je monumentalno djelo nesumnjivo 'B-B školarsko'.

Sorry, moja greška, pravilno je Gotlob.

Ko je to?

Uzgred, niko nije pripadnik 'SAŠ-a' ko ne tvrdi da su Srbi autohtoni na Balkanu, a to ne radi niko od tih autora; kolio sam čuo preko tebe, ni Milanović ne tvrdi da su Srbi autohtoni narod.

Što se tiče Slovena, Sloveni upadaju na Balkan od kraja V stoljeća, što će reći skoro četvrt milenijuma već do vjerovatnog dolaska Srba na Balkan. To se nije dogodilo preko noći, to je bio dugotrajni više-generacijski proces!

Nekoliko stotina hiljada ljudi ili više? Stvar postaje mnogo realnija ako srpskom plemenu pripišemo mnogo manje brojke. ;) I tako sve postaje tehnički izvodivo.

DAI (onaj dio o Srbima) je stvarno veoma sumnjiv i pun nelogičnosti...

Значи није било ни сеобе Срба 1690? Јер ни тад услови нису много бољи (чак бих рекао и лошији него за претпостављену сеобу у средњем веку - јер нису постојале наоружане формације да чувају народ у покрету), а опет. око 30.000 породица се преселило са КиМ и севера Македоније до колена Дунава - на раздаљину од преко 1.000 километара.

Уопште сеоба Словена? Има туце извора из периода од 5-7 века који говоре о насељавањима Словена на Балкан.

Bajo, po toj logici, Vizigoti su po porijeklu Iberci, Vandali isto što i Punjani, Franci potomci Gala, Langobardi isto što i Ilatici, a Anglo-Saksonci etnički Brita. :D

Sve stoji i sve se slažem... ali da pola jednog naroda dođe na poziv vizantijskog cara i prvo se nasele na malu teritoriju oko Soluna... pa se onda popišmane i krenu da se vrate pa ih strateg Beograda (koji po zvaničnoj istaoriji tad nije vizantijski) obrlati i ponovo se predomisle i onda se nasele u Dalmaciju na prilično veliku terutoriju... onda imamo 150 godina mraka i srpske državice i srpsku vlast na relativno velikoj teritoriji...

Meni je ovo nelogično i smiješno...

Ti nisi u poziciji da išta tražiš od druge da tebi odgovore, dok drugi čekaju na tvoj odgovor povodom tvojih revolucionarnih teza o skotskom jeziki, tvojim travkama i datim obećanjima.

Skoti su Skiti, Skiti su Srbi!

Da znas odgovor na moje pitanje o svevidecem oku u trouglu (koje veze nema sa egiptom), ti bi odgovorio.

Najveca si neznalica na Istoriji, jer sta god neko kaze, navodeci usput nekog pisca, ti trazis knjigu tog pisca, sto je stopostotni dokaz da ti nikad za to cuo nisi, a kamo li procito. Nacitan civjek svoje struke zna svoju literaturu, neuka osoba (kao ti) pojma ni o cemu nema, nego trazi autore, trazi knjige, trazi strane i pasuse.

Poslednja izmena:
Sve stoji i sve se slažem... ali da pola jednog naroda dođe na poziv vizantijskog cara i prvo se nasele na malu teritoriju oko Soluna... pa se onda popišmane i krenu da se vrate pa ih strateg Beograda (koji po zvaničnoj istaoriji tad nije vizantijski) obrlati i ponovo se predomisle i onda se nasele u Dalmaciju na prilično veliku terutoriju...

To je očigledno neka pripovijest, nije se bukvalno tako nešto dogodilo; međutim, da ogroman dio naroda se naglo preseli iz jednog kraja u drugi - šta tu zvuči smiješno?

onda imamo 150 godina mraka i srpske državice i srpsku vlast na relativno velikoj teritoriji...

Problem leži u tom mraku...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back