Ovo boldovano je za mene glavno pitanje. Zapravo glavno pitanje je kada su se Srbi (današnji balkanski) diferencirali kao narod . Na ovo pitanje današnja nauka nema odgovora . Postoje hipoteze ali trenutno ću to da preskočim.
Nisam imao nameru da uplićem genetičku geneologiju u ovu raspravu ali kad već insistiraš napisaću par stvari , zapravo trudiću se da te uputim na prave postove iz te teme.
Haplogrupa I2a2 jeste dominantna kod današnjih južnoslovenskih naroda i ta grupa jeste starosedelačka, znači balkanska ali ako si čitao Genetičku Geneologiju verovatno znaš da je nekada u praistoriji I haplogrupa (koja prethodi I2a2) potisnuta od strane keltskih plemena sa Balkana na sever (Baltik) http://forum.krstarica.com/showthre...ЕНЕАЛОГИЈА?p=18236826&viewfull=1#post18236826 . Posle toga dolazi do spajanja, tačniji izraz - prožimanja I2a2 sa R1a i stvaranja Slovena ( savremenih Slovena) .
Nije baš tako . Što se tiče R1a i R1a1 ove haplogrupe verovatno jesu indoevropske ali I2a2 izvorno nije , zapravo I haplogrupa (od koje je nastala I2a2) nije. Radi se o tome da se I2a2 indoevroepizirala prilikom mešanja sa drugim haplogrupama (R1a) . O ovome je pisao investigator@ ali da me bog ubije iako sam sam prelistavao Genetičku genealogiju ne mogu da nađem taj post .
Истраживања хпл група је још увек у фази прикупљања података, и прерано је за брзе закључке. Извориште И и Р групе је подкавказје. Р је преко Кавказа населио евроазију, а носиоци И групе су се преко Балкана упутили у Европу. На свако помињање Келта, ја сам суњичав. Свуда их гурају када не могу да објасне неке нове чињенице - одмах су ту Келти. Један ратнички народ (ако се ради о једном народу) који је скоро стално био у покрету тешко да је могао да уради ово што си ти написао. Осим тога када се појављују Келти?, много касније него твоје наводно исељавање носилаца хпл И групе (и подгрупа). Предпоставља се да се И раздвојио на И1 (скандинавски) и И2 можда чак и пре 20000 год.
Историчари сматрају да су Келти скордици дали име Нишу и Дунаву. То је заблуда и Ниш и Дунав се могу наћи у Санскритском језику. Дакле оставимо Келте на миру.
Келти се први пут појављују око 6 века у централној европи. У време када су населили највећу територију (мисли се као седелачко становноштво) око 3 века пре н. е. нису населили Балкан. Било је само повремених војних упада. Дакле они нису истерали никакво становништво са Балкана, већ су пресекли континулну заступљеност И хпл (и подгрупа) раздвајајући скандинавски од Балканског. То се лако може установити.
Неко стално покушава да садашње становништво Балкана прикаже као скорашње дођоше. Нажалост чињенице говоре супротно.
Poslednja izmena: