Pošto se ovde pominje bečki krivotvoritelj Ruvarac, evo jednog njegovog opštepoznatog bisera iz arsenala BB škole kako je Miloš Obilić neistorijska ličnost. Iako je Obilić ubio Murata, iako su taj fakat potvrdili svi turski istoričari (recimo, Nešri), a njegovu slavu preneo jedan Englez (Knolles, Generally History Of Turks, London, 1606), Ruvarčika je ostao pri svom. Posledica je da Obilića sad uveliko prisvajaju Škipetari kao Kobilovića. Da je ovo normalna zemlja Ruvarac bi jednostavno bio ad acta, vo vremja. Ali, i ja sam u školi učio da je Obilić izmišljena ličnost mada je spominju najautoritarniji izvori....
Пази сад... Да ли си учио да је Обилић неисторијска или
измишљена личност? То није исто.
Неисторијским личностима се обично називају личности за које се сматра да јесу постојале, али да за то нема историјских доказа из времена када су живели, већ све што знамо о њима, знамо на основу предања, а предања су, као што знамо, различита.
По том питању, Милош Обилић је у друштву са Краљем Артуром, Исусом Христом и другим неисторијским личностима. Измишљене личности су ти Слуга Милутин, Вила Равијојла, Новак Ковач итд.
Постојао је убица султана Мурата. Али ко је био тај човек и како је Мурат заиста убијен? Херојски у борби, мучки из заседе, или на превару путем лажне предаје? Ко га је убио? Војник, војни заповедник, племић? Србин из Лазареве Србије, или добровољац из неке од суседних српских територија? На основу чега ми можемо утврдити презиме тог човека и како се он презивао? Све што знамо о њему, знамо преко народног предања, а ту једни кажу да је Кобиловић, други Кобилић, а трећи Обилић. Једни кажу да је Кобиловић јер је одрастао на кобиљем млеку, други кажу да је Обилић јер је "обила мајка родила". Да ли је сада јасна разлика историјске личности и неисторијске?
На пример, упореди Краљевића Марка из народног предања са историјским Марком. Марко није носио топуз и опијао се по друмским крчмама. Марко није орао друмове. Марко није живео као сељак, да му у кући живи само остарела мајка, која сама себи спрема храну. Марко није ишао на Косово да са њега протерује Арапе. Марко није лежао у тамници у Цариграду. Марко се није борио са Мусом Кесеџијом, нити су уопште живели у исто време. Кад је толика разлика између предања и историјских чињеница када су у питању битне и историјске личности, како ли тек може бити када је у питању једна личност за коју ниједан писмен човек на свету у време након Косовског боја није знао како се зове?
И само бих те исправио... Албанци за Милоша кажу "Копилићи", јер копил на албанском значи син и презиме невероватно звучи албански када му се промени то једно слово. Кобилићем га називају најстарији
српски извори.
А и са те стране Албанци раде исто што и ови наши лудаци попут Храстовника нпр. Узму неку страну реч која личи на српску ако јој се промени једно слово, па управо промене то слово, а реч прогласе за српску, или ако је име, тог човека за Србина. Што би се рекло - први смо почели. Ако ми имамо право да крадемо туђе историјске личности, што онда не би неко имао право да покуша да украде наше?