Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.977
Kapiram, referenciras se na pasus velike knjige, tek sad vidim koji je to horor
Pogledajte prilog 619803
Zemlja Tračana, istočno od Dalmacije, blizu Sarmatije, počinje na reci Dnjestar i prostire se do Dunava. Trakija izmedju Dnjestra i Dunava - KATASTOFA
Tamo se nalaze 5 malih oblasti i druge koje se zovu Mycia (valjda Mizija) i Dardania koja se takođe zove Tetrapolis. Mizija i Dardanija se nalaze između Dunava i Dnjestra, a Dardanija se zove Tetrapolis - STRAVA i UŽAS
Sloveni prelaze preko Dona i pokoravaju druge regione Trakije i Makedonije. Neznam da li može gore
Nasuprot njemu postoji citat male knjige koji glasi:
Pogledajte prilog 619798
Zemlja Tračana je istočno od Dunava. Sadrži sedam malih regiona i jedan veliki u kome živi 25 plemena Slovena, na čije su mesto došli Goti. Ona ima planine, reke, ostrva i jezera. Njen glavni grad je veličanstveni Konstantinopolj. Komentar je suvišan.
Da, to su problemi kada stranci iz udaljenih zemaja pišu. Oni imaju često vrlo, vrlo loše predstave o geografskim prostranstvima, pa nekada i o najosnovnijim činjenicama. To se prepoznaje, gotovo sindromski, što se više i više udaljavamo od nekog izvora i odlazimo u dalje teritorije, kada u nekim slučajevima možemo čak utvrđivati granicu u kojoj neke stvarne vesti prelaze u potpunu maštu, popunjenu fantazijskim podacma.
Nije iznenađujuće da jermenski geograf ne poseduje baš najbolje informacije o geografskim prostranstvim Evrope.
Robert H. Hewsen čak ne daje originalni tekst na jermenskom ni za jednu knjigu. Ja sam ti pokazao original koji 1/1 odgovara tekstu male knjige, osim što umest ostrva stoji močvarna ostrva
Huni su potisnuli Ostrogote preko Dunava u Trakiju oko 370. godine. Imamo svedočenje Jordanesa da je Hermanarik koji je umro 376. godine vladao Venetima, Antima i Slovenima. Sve se savršeno uklapa.
Braniš neodbranjivo što se tiče ovog izvora. Pokaži akademsku solidarnost i priznaj, nemaš izbora.
Pa ja sam spomenuo dva različita tumačenja. Nisam iskreno ubeđen u potpunosti da je Ananija imao neke čvršće informacije o dubljoj prošlosti, odnosno da ima tu nečeg više sem da je čuo da su tamo negde protutnjali u neka davna vremena neki Goti. Njegovi izvori očigledno ne sadrže bog zna šta, pa se i sam malčice koprca sa tekstom, kao što si i sam primetio.
Ne branim ovde ništa specifično, nego ukazujem na različite mogućnosti. Ne vidim dovoljno razloga za decidnost u smeru apsolutističkog priklanjanja tumačenju koje si ti dao. Hajde da kažemo da je moguće da se u nekom Ananijinom izvoru, odakle je ispisivao tekst, nalaze reči o tome kako su se Goti doselili u Dakiju u kojoj je već bilo Slovena (odnosno da se tako može rečenica protumačiti).
Što se tiče podebljanog, čini mi se da si tu nešto možda malčice pogrešio. Ako dobro razumem, ti pokušavaš da aludiraš na to da je Ermanarikova vlast dosezala i Trakiju (odnosno i stanovništvo u njoj)? Koliko je meni poznato, njegovo kraljevstvo se nalazilo na istočnijim prostranstvima Skitije. Ne znam šta tačno povezuje Trakiju sa Ermanarikom?
Poslednja izmena: