„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
slaven. Ti nisi strucan ni za sta osim za laganje i pisanje konstrukcija.
Onda mnostva akademika nije u pravu za Pesica koji tvrde da je bio profesor u Beogradu, a ti si u pravu, jer si trazio na netu podatke o Pesicu i "nisi mogao da nadjes".

Ne mešaj me sa svojim heurističnim metodama. Koji akademik tvrdi da je Pešić bio univerzitetski profesor u Beogradu?

Tvoj komentar govori samo o tebi i tvom zlonamernom laganju.
Ti da mozes verujem celu maticu srpsku i sve sprske naucnike bi proglasio prevarantima.
Inace ako ti ne potvrdis internet guglanjem da postoji naucnik on ne postoji, znaci postoji samo ono sto ti proveris za 10ak minuta na netu, i ono sto postoji na netu, ako ne postoji na netu to uopste ne postoji u stvarnosti.

Brate, ni u jednoj knjizi koju je Pešić ikada objavio, niti koja je o njemu objavljena, ne piše da je bio univerzitetski profesor u Beogradu. Ni u jednoj biografiji; ti si taj koji internet pominje. Da je bio univerzitetski profesor (na kom fakultetu???) ne tvrdi to čak ni Vesna Pešić.

Jesi li ti u životu ikada čuo za lapsus? Žena je pobrkala stvari, očigledno.

Vidim da osporavas Pesica i proglasavao si ga prevarantom i sarlatanom, a univerzitetski je profesor u Rimu, i njegov rad o vincanskom pismu je strucna literatura.

"Radivoje Pešić je rođen u Velesu 1931, a umro u Beogradu 1993.
Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Skoplju, odsek srpskohrvatski jezik i južnoslovenska književnost, drugi jezik ruski, a na Institutu za sanskrt u Delhiju – sanskrt i filozofiju jezika.

Posle studija postaje profesor ruskog jezika na Višoj ekonomskoj školi u Beogradu i glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Kosmos, Beograd.

Od 1978. godine boravi u Italiji kada je bio generalni sekretar Instituta za Balkanologiju u Rimu, profesor Fakulteta za moderne jezike u Trstu (srpskohrvatski), profesor filozofije jezika na Institutu za studije istoka u Trstu, profesor Univerziteta u Milanu (Orijentalne studije), saradnik Instituta za jezike u Beogradu, saradnik Instituta za tantru u Delhiju, naučni rukovodilac The international Scientific group among the implementationof the New Program of Research of the Etruscan Civilisation (Milano-Ahen).

Član je tri međunarodne akademije nauka i umetnosti: Akademije nauka i umetnosti Tiberina iz Rima, Akademije nauka i umetnosti Paestum iz Salerna i Francuske akademije za umetnost i nauku De Lutes iz Pariza.
Bio je nosilac Unicefovog Zlatnog ordena Unije zlatne legije.
Od 1952. godine do smrti objavio je 3.000 jedinica radova (esejistika, prevodi, naučni radovi, kritika…), na različitim jezicima čuvaju se u MANU (Makedonska akademija nauka i umetnosti, Skopje)."

Vidim da osporavas Pesica i proglasavao si ga prevarantom i sarlatanom, a univerzitetski je profesor u Rimu, i njegov rad o vincanskom pismu je strucna literatura.

Dobro, znači konačno smo prihvatili da se Grbić zeznula tj. da nije bio u Beogradu univerzitetski profesor. Idemo dalje.

Kažeš njegov rad o vinčanskom pismu je stručna literatura. Još uvek čekam da mi objasniš zašto je Pešić navodno stručniji od Šana Vina, Marije Gimbutas ili drugih, ali znaš li ti šta konstituiše stručnu lteraturu? Objavljivanje u stručnim časopisima odnosno kod eminentnih akademskih izdavačkih kuća. Da li možeš da mi navedeš jedan jedini Pešićev rad o starobalkanskoj pismenosti koji ispunjava te kriterijume?

Zašto uopšte veruješ tim biografskim podacima ako u njima piše sledeće?

U svakom pogledu proganjan i ponižen u svojoj zemlji, prof. Pešić odlazi u inostranstvo gde ostvaruje izuzetno uspešnu karijeru na italijanskim univerzitetima (Rim, Trst, Milano). U italijanskoj enciklopediji Euroanali prvo se opširno piše o senzacionalnim Pešićevim otkrićima, da bi u narednom izdanju njegove teze bile proglašene otkrićem godine u Evropi.

Zato sto znam da je Pesic proganjan, ne moram da verujem. Komunisti su sve prave srpske naucnike koji nadju nesto u korsit Srba proglasavali velikocetnicima i proganjali, verovatno bi Pesic zavrsio u logoru ili mrtav da je ostao ovde pod titovom vlascu.
Danas vise nema spora o komunistickim zlocinima, ubijanju Srba. Dokumentarni film "Bog da prosti."
Zato sto kako prof. Radmilo Stojanovic genijalno kaze za govornike germanskih jezika "neko ko govori tako (germanske jezike) nikad ne moze da bude ispravan kao covek, nikad ne moze da udje u pravilan kolosek misli."
Ovi tvoji strucnjaci koji govore nemuste vestacki stvorne jezike (pogresne jezike) finski, madjarski, nemacki, semitske jeizke, latinski i grcki , sve vestacki stvorene jezike nisu gotovo nikakvi strucnjaci za jezik.
Sva velika lingvisticka otkrica su uradili govornici slovenskih jezika i sanskrta.
Radivoje Pesic (zbog jezika koje govori) je veci strucnjak od bilo kog stranog strucnjaka.

Zato sto znam da je Pesic proganjan, ne moram da verujem. Komunisti su sve prave srpske naucnike koji nadju nesto u korsit Srba proglasavali velikocetnicima i proganjali, verovatno bi Pesic zavrsio u logoru ili mrtav da je ostao ovde pod titovom vlascu.
Danas vise nema spora o komunistickim zlocinima, ubijanju Srba. Dokumentarni film "Bog da prosti."
Zato sto kako prof. Radmilo Stojanovic genijalno kaze za govornike germanskih jezika "neko ko govori tako (germanske jezike) nikad ne moze da bude ispravan kao covek, nikad ne moze da udje u pravilan kolosek misli."
Ovi tvoji strucnjaci koji govore nemuste vestacki stvorne jezike (pogresne jezike) finski, madjarski, nemacki, semitske jeizke, latinski i grcki , sve vestacki stvorene jezike nisu gotovo nikakvi strucnjaci za jezik.
Sva velika lingvisticka otkrica su uradili govornici slovenskih jezika i sanskrta.
Radivoje Pesic (zbog jezika koje govori) je veci strucnjak od bilo kog stranog strucnjaka.

Lako je tvrditi svašta. Mogu i ja tako plejadu senzacionalnih tvrdnji da iznesem.

Bez dokaza...mućak.

Хоћете ли ви да се смирите коначно, да престанете да вређате једни друге, да називате друге форумаше погрдним именима и да спамујете тему или да ја почнем да вас кажњавам и да затворим тему на крају јер другу солуцију не видим.

slaven. Ne idemo dalje, jer ja nisam dalabu kao drugi forumasi da pisem da se vatam na tvoje konstrukcije.
Grbic nije nista zeznula kad je rekla "univerzitetski profesor u Beogradu i Rimu" posto zena ne mora da zna u detalj Pesicevu biografiju, univerzitetski je profesor u Rimu i profesor je na visoj ekonomskoj skoli u Beogradu.
Tvoji "strucnjaci" koji govore nemuste jezike germanske, finski, semistki, grcki... ne ispunjavaju ni jedan moguci kriterijum, prvi kriterijum za ispunjavanje je da govore slovenske jezike i sanskrt.

Не може. Ако хоће да прича са другим људима на форуму мора да поштује неку културу разговора. Не може да тврди да је све завера, да то ради на свакој теми и да вређа свакога ко износи аргументе против тога.

Колико год да је упитан модел званичног историјског наратива, аутохтонистички модел је упитнији. Очигледно је да још увек немамо интелектуалне, нервне и економске капацитете који би били у стању да направе нешто што би парирало званичној науци, било да је то у домену лингвистике, генетике, археологије, итд. То је уствари највећи проблем аутохтонистичке школе, а не ми овде на форуму.
Ако ми верујеш, не знамни ни о коме се ради.

Реаговао сам принципијелно, некултуру и безобразлук нећеш отклонити тако што ћеш их гурнути под тепих цензуром.

Бољи део форумаша треба да га бојкотује, и да међусобно дискутује, да га избаци из свог круга пристојних и међусобно уважаваних. Треба формирати неформалну групу на овако озбиљној теми, и то треба да учине форумаши који су заинтересовани за озбиљно сучељавање аргумената,а не за егзибиционизам сваке врсте.

slaven. Ne idemo dalje, jer ja nisam dalabu kao drugi forumasi da pisem da se vatam na tvoje konstrukcije.
Grbic nije nista zeznula kad je rekla "univerzitetski profesor u Beogradu i Rimu" posto zena ne mora da zna u detalj Pesicevu biografiju, univerzitetski je profesor u Rimu i profesor je na visoj ekonomskoj skoli u Beogradu.
Tvoji "strucnjaci" koji govore nemuste jezike germanske, finski, semistki, grcki... ne ispunjavaju ni jedan moguci kriterijum, prvi kriterijum za ispunjavanje je da govore slovenske jezike i sanskrt.
Слажем се, али славен никога не вређа (мислим да је изузетак један пост, али се не могу сетити који). Он је само добар познавалац историје, али које? Па оне коју је једино могао научити, а то је ББ школа. Волео бих када би његов ум био слободнији, и да обухвати и оно што је ББ школа намерно занемарила. Тиме не би повредио никога, па ни себе, само би проширио сопствене видике. Изазов је бавити се откривањем скривеног, без страха шта ће се открити.

Dobro, znači iz ove poruke mogu da se izvuku dve stvari:

1) Ti tvrdiš da je Pantelić Nebojša lažov, što znači (u prvom redu svojim reputacijama) ohrabruješ lažova
2) Ti misliš da je zanemarivanje nečega, odnosno nedostatak replike na neku objavu na Forumu Krstarice, sto što i laganje. Ovde bih te uputio na rečnik zato što ti po svemu sudeći uopšte ni ne znaš šta ta reč znači i kako se ona u srpskom jeziku upotrebljava, ali odgovori mi molim te ovo: https://forum.krstarica.com/threads...austrije-i-srbije-u-periodu-1878-1908.894829/ Na ovoj temi na koju si me bukvalno silom dovukao (nisam želeo da se javljam, jer sam, i to očigledno savršeno dobro, predvideo tvoje ponašanje) ti si odlučio da u potpunosti zanemariš sve moje priloge na toj temi i nikako se ne izjasniš. Da li to znači da si ti, u tom tvom (dakle ne srpskom) shvatanju te reči, lažov isto koliko i ja?
Dixi.

Хоћете ли ви да се смирите коначно, да престанете да вређате једни друге, да називате друге форумаше погрдним именима и да спамујете тему или да ја почнем да вас кажњавам и да затворим тему на крају јер другу солуцију не видим.

Obrati malo pažnju ko koga vređa i poziva grdnim imenima, kada kažeš jedni druge. Ovde se samo može videti kako su se @Mrkalj @Pantelić Nebojša i @Scott Isle izredali i zasipaju uvrede na ličnoj osnovi na moj račun. Ja se, sa svoje strane, na njihov nivo nisam nijednom spustio.

Drugo, nisam preterano oduševljen opcijom zatvaranja ove teme, zato što je moguće da je to ono što ni upravo i žele, pa se zato i sabotira. Ako je zaključaš, to će ispasti loše jer će i tebe i cronnin-a optužiti za BB zavereništvo, jer tobože ne dopuštate da se istina govori (zato pretpostavljam da je to i cilj nekolicine poruka na zadnjih par strana...i to to još zbog jednog razloga prilično degutantno, dolazeći i od jednog vašeg kolege).

Poslednja izmena:
Реаговао сам принципијелно, некултуру и безобразлук нећеш отклонити тако што ћеш их гурнути под тепих цензуром.
Пази, не могу ја успут некога да учим понашању и логици, и да га третирам као да има 9 година. Нек се сам доводи у ред.

Бољи део форумаша треба да га бојкотује, и да међусобно дискутује, да га избаци из свог круга пристојних и међусобно уважаваних. Треба формирати неформалну групу на овако озбиљној теми, и то треба да учине форумаши који су заинтересовани за озбиљно сучељавање аргумената,а не за егзибиционизам сваке врсте.

:ok: :ok: :ok:

Veliki je tu problem i moja naivnost. Vidim neke prilično neverovatne tvrdnje, pa se upecam. Ali, u tome što pišeš je, zapravo, suština.

Manjak forumaša opšti je problem. A ova tema, nažalost, često privlači ljude koji dosta ostrašćeno zastupaju jedno ili drugo stanovište. Za celo postojanje ove teme, dakle svih ovih stotina, jedva da sam video neke učesnike diskusije koji su razmišljali samostalno, preispitujući sve tvrdnje, bez obzira na to s koje strane dolaze. Prato sam temu od početka i ne pada mi pamet niko koga bih mogao izdvojiti sem @sumljiv_tip i @cronnin . Tako da, prva stvar koju treba prihvatiti jeste da je strašno teško i da sam verovatno ja bio malčice u iluziji kada sam temu otvorio pre nešto više od osam godina, odnosno da mi je zamisao bila ipak pretenciozna.

Vrhunac neuspeha se može videti u tome što, sa izuzetkom @Sotir zvani djubre i @Mita Komita ne postoji niti jedan jedini diskutant koji je, kao posledica diskusije, promenio neke od svojih stavova. Svi su ostali na svojim stranama; neki eventualno i ojačani. No, daleko od toga da ova tema nema praktičnu korist; kao svojevrsna hrestomatija argumenata i kontraargumenata, sve je ovde 'arhivirano' i dostupno svakome ko koristi pretraživač da se sa pojedinačnim tvrdnjama autohtonističke škole (i odgovorima konvencionalne nauke) bliže upozna. :)

Poslednja izmena:
:ok: :ok: :ok:

Veliki je tu problem i moja naivnost. Vidim neke prilično neverovatne tvrdnje, pa se upecam. Ali, u tome što pišeš je, zapravo, suština.

Manjak forumaša opšti je problem. A ova tema, nažalost, često privlači ljude koji dosta ostrašćeno zastupaju jedno ili drugo stanovište. Za celo postojanje ove teme, dakle svih ovih stotina, jedva da sam video neke učesnike diskusije koji su razmišljali samostalno, preispitujući sve tvrdnje, bez obzira na to s koje strane dolaze. Prato sam temu od početka i ne pada mi pamet niko koga bih mogao izdvojiti sem @sumljiv_tip i @cronnin . Tako da, prva stvar koju treba prihvatiti jeste da je strašno teško i da sam verovatno ja bio malčice u iluziji kada sam temu otvorio pre nešto više od osam godina, odnosno da mi je zamisao bila ipak pretenciozna.
Није узалуд, неколицина форумаша пише инспиративне постове који нас пробуде да ствари погледамо из другог угла. Овај пдф није оделење за историју САНУ, па не треба ни очекивати неки коначни резултат.

Сем вас неколико, који познајете и баратате са детаљима, други нису на том нивоу. Они се пре свега воде логиком и ту траже одговоре. Наука није у нескладу са логиком, а ББ школа има извесних проблема са њом.

Има невероватних тврдњи, и контрадикторних, али шта са оним тврдњама која нису невероватна, зар не заслужују пажњу?

Свестан сам да ББ школа има одговор на све, па она се развија два века што није мало. Има ту много тога што јој се може приговорити, изворе који се не уклапају проглашавају непоузданим, а непоуздане која се уклапају третирају као крунске. Да би се дискутовало о тим спорним доказима, треба улазити у детаље, а ко то може на форуму?

Није узалуд, неколицина форумаша пише инспиративне постове који нас пробуде да ствари погледамо из другог угла. Овај пдф није оделење за историју САНУ, па не треба ни очекивати неки коначни резултат.

Сем вас неколико, који познајете и баратате са детаљима, други нису на том нивоу. Они се пре свега воде логиком и ту траже одговоре. Наука није у нескладу са логиком, а ББ школа има извесних проблема са њом.

Има невероватних тврдњи, и контрадикторних, али шта са оним тврдњама која нису невероватна, зар не заслужују пажњу?

Свестан сам да ББ школа има одговор на све, па она се развија два века што није мало. Има ту много тога што јој се може приговорити, изворе који се не уклапају проглашавају непоузданим, а непоуздане која се уклапају третирају као крунске. Да би се дискутовало о тим спорним доказима, треба улазити у детаље, а ко то може на форуму?

Kada sam napisao neverovatne tvrdnje mislio nam isključivo objave kao što su npr. ove:

Sve sto je Harman rekao ja isto govorim. Bukvalno je Harman rekao da su stari evropljani stari Srbi kreatori civilizacije
Zaokret nastaje sa Ilarionom Ruvarcem i tajnim sporazumom dvora Obrenovića sa Bečom.
Tajni sporazum o istoriografiji sa Bečom nije sporazum o antiautohtonizmu, već o koherentnosti po svim istorijskim pitanjima.

Ne postoji niti jedan oprečan istoriografski stav srpske i bečko-berlinske istoriografske škole dok su Obrenovići na vlasti u Srbiji. Srpska škola se donekle oslobađa austrijskog tutorstva tek sa dolaskom Karađorđevića, što je kratko vreme za bilo kakve intervencije na uspostavljenoj paradigmi (11 goddina) jer već sa uspostavom SHS-Jugoslavije vraća se pod pritiskom Hrvata, a u SFRJ da i ne govorim, pod BB-tutorijat.
Herodot kaze da je Mizija "prije Trojanskog rata" na Balkanu. I Strabo kaze da je na Balkanu, ona u Homeru.

Kada vidim ovakve stvari, često se desi da umesto ignorišem njih odogovorim, jer mi, prosto, reči bodu oči.

Poslednja izmena:
Vrhunski bezobrazluk je zlonamerni naslov ove teme "novoromanticari", kad procitam zvuci kao da neko ima kugu.
Bez obzira sto imamo sve dokaze (genetske, lingvisticke, arheoloske, antropoloske...) na svojoj strani ne prihvata se prava istinita istorija, vec konstantna propaganda slaven i co, i zvanicna lazna istorija nametnuta Srbima i svim slovenima.
Шта фали, романтизам је племенит.

ББ школа је конзервативна, догматска, кочи напредак и сужава видике.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back