„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Daj, reci mi, molim te, da ti ne veruješ šta ovaj trabunja.

Ne verujem u ono što je pričao u avgustu, da će Vučić da zglajzne u oktobru. :hahaha:

Ima dosta problematičnih stavova; na primer, predlaže rušenje maltene svega srpskog tradicionalnog sugerišući da je samo to dovoljno za procvat srpskog društva. Upada u mnoge kontradikcije, na primer, govori da đavo inspiriše umetnike na kreaciju da bi se rugao Kreatoru, dok istovremeno govori da Bog inspiriše naučnike.

Ali, autohtonista je, što mu je svakako plus.

Ne verujem u ono što je pričao u avgustu, da će Vučić da zglajzne u oktobru. :hahaha:

Šta je konkretno rekao, da će ga neko skinuti spolja ili..? :D

Ima dosta problematičnih stavova; na primer, predlaže rušenje maltene svega srpskog tradicionalnog sugerišući da je samo to dovoljno za procvat srpskog društva. Upada u mnoge kontradikcije, na primer, govori da đavo inspiriše umetnike na kreaciju da bi se rugao Kreatoru, dok istovremeno govori da Bog inspiriše naučnike.

Da li je to zaista kontradiktorno? Ako je poenta nauka = božja i umetnost = đavolska.

Ali, autohtonista je, što mu je svakako plus.

Pa dobro nije to valjda jedina stvar koja je bitna..?

Ima dosta problematičnih stavova; na primer, predlaže rušenje maltene svega srpskog tradicionalnog sugerišući da je samo to dovoljno za procvat srpskog društva.

Ту је теоријски (и нажалост само теоријски) у праву, но је проблем што би такав народ био у једном тренутку преварен да прими неки други идентитет, нпр. Бугарски, Албански или Хрватски, што би га довело у још гору кацу измета. Како то одговара странцима, они такве пројекте спонзоришу и подржавају, али Веља не схвата да они неће стати само на пола процеса.

Постоје ту и други елементи, што ти кажеш, контрадикторни. Какво би то било српско друштво, у ком не постоји ништа традиционално српско? Он сигурно замишља неки нови и бољи српски идентитет изграђен на надпланетарним вредностима.

Poslednja izmena:

Molim te uputi me na minutu gdje Abramovic predlaze rusenje svega srpskog.

Mislim da cilja na to što u celom Srpstvu po Abramoviću Tesla jedino valja, te se zato zalaže za uvođenje teslijanske religije. U suštini on je anti-hrišćanin i anti-SPC, te i protusvetosavac. Kako bi ti rekao, po njemu je Sveti Sava bio jedan od najgorih srpskih terorista i veleizdajnika. Slično misli i za Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i zapravo manje-više sve srpske intelektualce koji su ikada u istoriji živeli ili žive i dan-danas (ili oko 99%, barem), bilo da govorimo o piscima, državnicima, umetnicima, itd...

On je dosta veliki rusofob pa mislim da smatra da je Rastko Nemanjić bio ruska podvala Srbima ili tako nešto.

Abramović je nešto u fazonu sajentologije. Ali ne da bude kao fora obična sekta inspirisana najčišće naučnom fantastikom, već malo više autentičnija tehnokratska verska zajednica (to on zove teslijanstvo). Mada je to samo izrekom jer po mnogo stavova uvelike i zađe u SF domen, iako ne bi želeo da prođe kao Sajentološka crkva. U suštini, Nikola Tesla umesto Isusa Hrista.

Poslednja izmena:
Mislim da cilja na to što u celom Srpstvu po Abramoviću Tesla jedino valja, te se zato zalaže za uvođenje teslijanske religije. U suštini on je anti-hrišćanin i anti-SPC, te i protusvetosavac. Kako bi ti rekao, po njemu je Sveti Sava bio jedan od najgorih srpskih terorista i veleizdajnika. Slično misli i za Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i zapravo manje-više sve srpske intelektualce koji su ikada u istoriji živeli ili žive i dan-danas (ili oko 99%, barem), bilo da govorimo o piscima, državnicima, umetnicima, itd...

On je dosta veliki rusofob pa mislim da smatra da je Rastko Nemanjić bio ruska podvala Srbima ili tako nešto.

Abramović je nešto u fazonu sajentologije. Ali ne da bude kao fora obična sekta inspirisana najčišće naučnom fantastikom, već malo više autentičnija tehnokratska verska zajednica (to on zove teslijanstvo). Mada je to samo izrekom jer po mnogo stavova uvelike i zađe u SF domen, iako ne bi želeo da prođe kao Sajentološka crkva. U suštini, Nikola Tesla umesto Isusa Hrista.

Тесла, Његош и да ли фреска Белог анђела или нешто слично, о томе је говорио у гостовању у емисији АГАПЕ.

Врло мутан тип који бућка разне идеологије и религије сврставајући их под Теслину капу те мислим да га треба узимати са знатном резервом.

Mislim da cilja na to što u celom Srpstvu po Abramoviću Tesla jedino valja, te se zato zalaže za uvođenje teslijanske religije. U suštini on je anti-hrišćanin i anti-SPC, te i protusvetosavac. Kako bi ti rekao, po njemu je Sveti Sava bio jedan od najgorih srpskih terorista i veleizdajnika. Slično misli i za Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i zapravo manje-više sve srpske intelektualce koji su ikada u istoriji živeli ili žive i dan-danas (ili oko 99%, barem), bilo da govorimo o piscima, državnicima, umetnicima, itd....

Ne znam, nisam dovoljno slusao Abramovica, ali vidim da se uglavnom bavi filozofijom, kao i drevnim filozofijama, i Teslinim radom. Dakle nije on istoricar i nije on autohtonista jer se ne bavi tim, ali podrzava autohtoniste kolko vidim u tom snimku gore.

Ako neko moze da postavi snimke gdje Ambramovic to govori, protiv Sv Save, protiv Dositeja, protiv Vuka, protiv maltene svega, volio bih to vidit. Do sad nisam to vidio i ne aludira na to.

Tacno je da u ovom snimku sa Milisavljevicem aludira na borbu dobra i zla, i to neminovno vodi identifikaciji terorista i veleizdajnika, ali on ne koristi taj rijecnik. Znaci on nije militantan, nije za koriscenje bezbjednosnih sluzbi, nego je za slobodu prosvetiteljstva. I to negdje na pocetku i kaze na jedno od pitanja--sloboda.

Ne znam, nisam dovoljno slusao Abramovica, ali vidim da se uglavnom bavi filozofijom, kao i drevnim filozofijama, i Teslinim radom. Dakle nije on istoricar i nije on autohtonista jer se ne bavi tim, ali podrzava autohtoniste kolko vidim u tom snimku gore.

Ako neko moze da postavi snimke gdje Ambramovic to govori, protiv Sv Save, protiv Dositeja, protiv Vuka, protiv maltene svega, volio bih to vidit. Do sad nisam to vidio i ne aludira na to.

Tacno je da u ovom snimku sa Milisavljevicem aludira na borbu dobra i zla, i to neminovno vodi identifikaciji terorista i veleizdajnika, ali on ne koristi taj rijecnik. Znaci on nije militantan, nije za koriscenje bezbjednosnih sluzbi, nego je za slobodu prosvetiteljstva. I to negdje na pocetku i kaze na jedno od pitanja--sloboda.

To je samo maleni deo...on zapravo o samoj filozofiji vrlo malo priča, ali zato puno filozofira. :D Uglavnom priča o tajnim društvima, religijama tj. uvođenju te nove sekte, politici i određenim istorijskim temama. Pogledaj njegova gostovanja na Srpskom kolektivu, recimo.

U jednoj je govorio o tome kako su Putinove obaveštajne službe u saradnji sa Britancima rovarile i tako nastao Miloš Ković, kome su uradili doktorat (ili tako nešto?), kako je Sava bio ruski monah (što je najveći greh) i sve i svašta. Samo, da li je u pitanju ova ili ono sledeće gostovanje (u avgustu) ne znam.

U principu, da nije mnogo smešan bio bi krajnje odvratan. Prezirem ljude koji vide jedini način da uzdignu sebe tako što ponižavaju druge, a posebno kada je prizma uglavnom svi su glupi, a ja među retkima valjam. To rade ljudi kojima je mozak prazan pa blaćenjem ostalih moraju da spuste kriterijume kako bi se popeli negde gore, umesto da to ostvare svojim radom i trudom. Tako se i rađaju lažni intelektualci. Skoro nijedan Srbin ne valja (sem, naravno, Nikole Tesle i još možda par naučnika) a on je eto prorok koji će same Srbe ubediti da u suštini skoro pa ništa što je Srpstvo izrodilo sem jednog naučnika ili ne valja ili je nebitno.

Poslednja izmena:
Тесла, Његош и да ли фреска Белог анђела или нешто слично, о томе је говорио у гостовању у емисији АГАПЕ.

Ne, ne; ne smatra Njegoša domaćim. Njegoš je, po njegovom sudu, ruski čovek (što će reći strani plaćenik i izdajnik?).

Врло мутан тип који бућка разне идеологије и религије сврставајући их под Теслину капу те мислим да га треба узимати са знатном резервом.

Mislim da se tu radi o jakim inspiracijama odavde.

ad.jpg

Uz bitnu razliku da u ovu priču malčice unosi i nacionalnu komponentu; dakle, delomično, etnosajentologizam?

Poslednja izmena:
Kako? Nije on istoricar. On je samo tamo objasnio svoj vidjenje na pitanje od kud autohtonisticka skola.

Pa ni autohtonisi u 95% slučajeva nisu istoričari.

- - - - - - - - - -

Za Slavena i za tebe, trebalo bi dа је све у овом гостовању. Некако се распиштољио.

:
1:04:43
1:09:24
1:13:00 ...
1:17:03
1:23:44

- - - - - - - - - -

Da li je to zaista kontradiktorno? Ako je poenta nauka = božja i umetnost = đavolska.

Ово је, ипак, резон који се може само од човека твог калибра очекивати.

Poslednja izmena:
Ma nije, autohtonisti se bave istorijom, i to specificnim istorijskim problemom, srba prije sedmog vijeka, a Abramovic se ne bavi time, bavi se iskljucivo filozofijom.

Ja i nisam puno filozofije video baš generalno. :lol: Ali puno priča o svačem ostalom, između ostalog i o istoriji.

Pa on je otvorio i privatni univerzitet svoj jedan, u kojem se gura autohtonistička priča (Slobodni univerzitet):

Uostalom, Mrkalj ti je hiperlinkovao.

Becko Berlinska skola u ovom naslovu teme, odnosi se na Filolosku skolu indogermanskog jezika, koji je kasnije nazvan indoevropski. Filologija se bavi izucavanjem znacenja jezickih izvora (pisanih i usmenih), kritickim pristupom tim predanjima, istorijom, i lingvistikom. Dakle pod tom lepezom nas zanima i istorija, i izvori, ali i mitovi i predanja, u cilju saznanja. Tako da se ne samo istoricari bave tim nego i jezicki strucnjaci, i mozda najvise jezicki strucnjaci, ali i ostali koji imaju upliv u jezicke i istorijske nauke, kao pravnici recimo.

Kroz to izucavanje, BB skola je dosla do spoznaje da su sloveni dosljaci u Iliriju u sedmom vijeku. Autohtona skola "filologije" to i samo to porice.

Novoromanticari su nedefinisani. Niko ne zna sta to znaci. Ako uzmemo da su Romanticari bili pokret u 19. vijeku vracanja prirodi, osjecajima, herojima proslosti, specijalno iz srednjeg vijeka, onda je kod nas tipican novoromanticar Miroljub Petrovic, "pod mac bate." On govori o zivotu u prirodi, o Dusanovom carstvu, religioznom zivotu.

Abramovic se bavi prirodom i Teslom, ali on Teslu vidi kao ispred svog vremena, i negira ostale heroje. On se bavi filozofijom, tehnologijom kao religijom buducnosti. On nije ni novoromanticar ni autohtnosta. A autohtonisti nisu novoromanticari jer se na bave vracanjem prirodi i srednjem vijeku, i velicanju srednjevjekovnih heroja, nego se bave filoloskim pitanjem Srba prije sedmog vijeka.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back