- Poruka
- 13.394
kako bi ja voleo prouciti ovu temu al nemam vremena
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Među mahinacijama, kojima se služila Austro-Ugarska monarhija u politici, omiljeno sredstvo njeno bilo je stvaranje zbrke u narodnosnim pojmovima, stvaranje novih narodnih imena. Da ne idemo dalje, spomenuću samo klasično delo austrijske politike, stvaranje rutenskog naroda.
Naučenjaci su nesvesno uvlačeni u službu tih političkih ciljeva austrijskih. Hrvatski naučenjaci su, svakojako nesvesno, jer su to inače po izbor čestiti i rodoljubivi sinovi svoga naroda, poslužili mnogo austrijskoj politici, kad su uveli u običaj, da u svojim delima Srbe prikazuju tvorevinom propagande i da, pišući o prošlim stolećima, u celoj Hrvatskoj i Slavoniji ne nalaze ni jednog jedinog Srbina, nego mesto Srba nalaze samo Vlahe. Srbijanci, koji nisu pobliže poznati sa istorijografskim delima hrvatskim, jedva će verovati ovo što ću im sada reći. Hrvati imaju na hiljade knjiga i studija o prošlosti Hrvatske i Slavonije i u svim tim istorijskim delima govori se o prošlosti Hrvata i Vlaha. Ta dva naroda stanuju u tim zemljama, a Srbi, prema tim knjigama hrvatskim, ne postoje i nisu nikad ni postojali u Hrvatskoj i Slavoniji.
http://www.antikvarne-knjige.com/magazin/o-srpskom-i-hrvatskom-imenu-aleksa-ivic
Pa kakve to ima veze sa ovom temom?
...
Slavene, sve češće mislim da su tvoji nautralnost i esnafizam tendenciozni, dakle više emocionalni nego logički i objektivni. Jednom rečju - reaktivna formacija.
![]()
![]()
Čitaj više puta.
"Naučenjaci su nesvesno uvlačeni u službu tih političkih ciljeva austrijskih."
"Među mahinacijama, kojima se služila Austro-Ugarska monarhija u politici, omiljeno sredstvo njeno bilo je stvaranje zbrke u narodnosnim pojmovima, stvaranje novih narodnih imena. Hrvati imaju na hiljade knjiga i studija o prošlosti Hrvatske i Slavonije i u svim tim istorijskim delima govori se o prošlosti Hrvata i Vlaha. Ta dva naroda stanuju u tim zemljama, a Srbi, prema tim knjigama hrvatskim, ne postoje i nisu nikad ni postojali u Hrvatskoj i Slavoniji."
Slavene, sve češće mislim da su tvoji nautralnost i esnafizam tendenciozni, dakle više emocionalni nego logički i objektivni. Jednom rečju - reaktivna formacija.
Pa evo procitah jos par puta i dalje ne vidim u kakvoj je vezi postavljeni citat sa necim o cemu se ovdje diskutovalo (bar na posljednjim stranama, da je ne prelistavama sada cijelu)..?
Mozda kao primjer 'becko-berlinske' istoriografije (A. Ivic)?
A Gergely Dankovszky misli da i reči grčkog podrijetla imaju svoje podrijetlo u jeziku osvojenih varvara.
![]()
http://books.google.rs/books?id=8oE...Q6AEwBQ#v=onepage&q=Gergely Dankovsky&f=false
https://archive.org/stream/diegriechenalss01dankgoog#page/n64/mode/2up
![]()
R. Katicic, Epirska plemena i njihov jezik, Ziva antika, XXI, Skopje, 1971, str. 376-377.
Elizabeth A. Meyer, The Inscriptions of Dodona and a New History of Molossia, Stuttgart, 2013.
Ma da, sve Srbin do Srbina na junackom i iskonski slovenskom Epiru.
Potpuno je nehvalisav i mnogo samokritičan taj antički helenski narod koji je sebi odredio ime Molos (od savremenog Malah) u značenju Mekani.
Kako opravdavaš svoje razloge što si mađarskog slavistu (Dankovszky Gergely Alajos 1784-1857) potezom pera ubacio u srpske autohtoniste?
Није лоше да уз мађарског слависту устане из гроба и сам Хомер, нека лично објасни што није гуслао на новогрчкомSta treba da kazem? Ako moze nekako da ustane iz groba i ode na bilo koju katedru klasicne filologije danas i iznese sve te gluposti.
Cekaj, prvo moras da rascistis sa slovenskim izrazom Sutton
Баш си пролупао, не сећаш се да си ме први провалио да нисам Српкињаnece biti dovoljno da zadovolji bolesnu autohtonisticku nezajazljivost kad ti je sve srpsko i slovensko od danasnje Britanije do Japana.
no toliko problem u tvom neznanju koliko na psiholoskoj bazi u toj neobjasnjivo iskompleksiranoj tikvi.
Slaven777:„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari
[/h]
Duhovitije bi bilo:
Radivoj protiv Radivoja
Koliko je presudno zamlaćivati se objašnjavanjem glasovnih promena u grčkim zapisima još je Vitezović obhjasnio na slikovit način:
![]()
Paul Ritter: Serbia illustrata - libri octo
Oni su drljali kako su znali, a mi se ubismo poštujući pravila...
Ajde![]()
Ne znam šta to neki ljudi toliko imaju protiv Radića. Pa on je, kako dobar pisac, tako i uopšteno dobar istoriograf.
Ово је вређане интелекта и здравога разума; страшно и срамотно је што се "учиш" на друштвеним страницама.Kelti na prostoru Venetie (b/veneška Slovenija):
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=716357278434528&set=gm.763239747070950&type=1&theater
Mislim da si se ti "prepoznao" u Radiću jer imaš nešto protiv drugog Radivoja - Pešića. Ja nemam ništa protiv ijednog od njih, samo sam ih uzeo kao imenitelje suprotstavljenih istoriografija.![]()