Bastiani
Poznat
- Poruka
- 7.481
Ljudi, šta su vas spopali ovi hrvači, nemojte se udaljavati od teme a ona je BB škola protiv autohtonističke, dakle izvorne srpske istoriografije koju je sa svog puta skrenuo vulgarni pozitivista Ruvarac i njegovi sledbenici, od početka XX veka pa do, hajdemo reći, titoističkih istoričara. Ja ću u svojim postovima prvo prikazati sve brljotine BB škole a onda ću prikazati autohtonističke teze, ali teze ozbiljnih istoričara a ne deretićeve pisarije jer one spadaju u titoistička podmetanja obzirom da je lik bio udbaš i rankovićevac i uopšte nije relevantan kao ni valjevsko- niška udruga. Ovo neka se shvati kao moj uvod u temu a stvar počinjem elaborirati od sledećeg posta jer sam trenutno umoran...
Ruvarac je bio "Vulgarni pozitivista" u vreme kada je vulgarni pozitivizam bio dominantan naučni metod u celokupnoj nauci i u celom svetu, a velikim delom je to i danas. Ruvarčev rad je dobrim delom reagovanje na istoriografski rad Pante Srećkovića koji je (srpsku)istoriju pisao na komičan način. Znači ako hoćeš da kritikuješ Ruvarčev vulgarni pozitivizam, onda moraš da znaš da je to reakcija na romantičarsku istoriografiju Srećkovića i drugih, čija istoriografija je više ličila na scenario za komad nekog putujućeg pozorišta nego na stvarnu istoriju.
Može šta god ko hoće da misli o Ilarionu Ruvarcu, ali on jeste metodološki otac savremene kritičke istoriogradije, a pod kritičkom istoriografijom se podrazumeva istorija onakva za kakvu postoje neki dokazi, a ne onakva kakvu bi voleli da bude.