„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
za Sokolska
" fenotip autohtonog stanovnistva vremenom nadjacao fenotip doseljenih Srba u procesu uzajmnog mesanja" . Ja samo logično razmišljam; pa naravno da je fenotip autohtonog stanovništva nadjačao kada je tek mali broj (navodno) doseljenih Srba došao ovde. Ja ne znam kako da se ovo drugačije objasni; jedino ako je fenotip (navodno) doseljenih Srba toliko snažan da nadjača mnogo veči broj autohtonog stanovništva, ako je to uopšte moguče u teoriji. Nisam genetičar pa ne znam.
A to što tvrdiš da je jezik i plemenska/narodna svest i organizacaija Srba nadjačala jezik i narodnu svest i organizaciju domorodaca, to je več druga tema za koji nemaš dokaza.

I onda je opet večinsko stanovništvo na ovom prostoru autohtono. Da li se slažeš sa tim sokolska?

Poslednja izmena od moderatora:
Ja samo logično razmišljam; pa naravno da je fenotip autohtonog stanovništva nadjačao kada je tek mali broj (navodno) doseljenih Srba došao ovde. Ja ne znam kako da se ovo drugačije objasni; jedino ako je fenotip (navodno) doseljenih Srba toliko snažan da nadjača mnogo veči broj autohtonog stanovništva, ako je to uopšte moguče u teoriji. Nisam genetičar pa ne znam.
Fenotip moze da nadjaca ili zbog toga sto je broj autohtonog stnavnistva bil veci ili zato sto je bio genetski dominantniji, postoje dominantni i recesivni geni koji odreduju ispoljavanje odredjenog fenotipa, npr geni koji odredjuju crnu boju koze su dominantni u odnosu na one koji odredjuju belu, zato je npr rezultat mesanja belca i crnkinje ili obrnuto u velikoj vecini slucajeva crnac, u nekoj hipotetickoj situaciji da imamo populaciju u kojoj se isti broj crnih i belih ljudi mesaju posle nekoliko generacija bismo dobili populaciju u kojoj bi vecinom dominirale fenotipski osobine crnaca, crna boja koze, crne oci, crna kovrdzava kosa, crte lica, usne itd. Da neko ko ne zna tacno etnogenezu te populacije uzme da posmatra i antropoloski proucava tu populaciju verovanto bi ocenio tu populaciju kao crnce, eventualno uz male primese bele populacije.
A to što tvrdiš da je jezik i plemenska/narodna svest i organizacaija Srba nadjačala jezik i narodnu svest i organizaciju domorodaca, to je več druga tema za koji nemaš dokaza.
Tako je, to je predmet druge teme, ali sto se tice dokazivanja tu stvar lezi na strani koja osporava ono sto je utvrdjeno, a to nisam ja.
I onda je opet večinsko stanovništvo na ovom prostoru autohtono. Da li se slažeš sa tim sokolska?
To ne mogu znati, fenotip je mozda autohton, populacija je definitvno mesana, koji element tu preovladava je visa matematika. Kao sto sam vec pomenuo logikom da su Srbi autohtoni zato sto imaju antroploske karakteristke populacije koja je na Balkanu zivela pre seobe Srba mozemo''dokazati '' i da su i Madjari autohtoni posto se njihove danasnje antropoloske osobine ne razlikuju od antroploskih osobina nekih populacija panonske nizije pre doseljavanja madjara, ili kao sto se antropoloske karakteristke danasnjih Engleza ne razlikuju od osobina keltske populacije pre Anglo-Saksonske seobe.

Poslednja izmena:
Ja nisam istoričar, lingvista, arheolog ili antropolog, več medicinar ali mi je istorija hobi. I kada sam pomenuo gospodina Živanovića, hteo sam samo, da pokažem kako jedan vrhunski stručnjak prikazuje autohtonost Srba na Balkanu. Ne znam možda on nije u pravu; ako mi neko pokaže ili uputi na neke drugačije dokaze onda ču možda i ja da prihvatim to. Imali li koji antropolog u svetu koji se bavi proučavanjem ljudi na području balkana kroz istoriju? Imali li još koji Srbin koji je profesor londonskog Univerziteta, član Kraljevskog antropološkog instituta i Kraljevskog medicinskog instituta u Londonu ili član evropskog Instituta za izučavanje istorije drevnih Slovena (European Institute of Early Slavonic Studies) u Londonu
Da ovaj profesor anatomije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Branko Šljivić kaže isto za Ilire; a on se ubraja u pionire srpske antropologije i bio je dopisni član SANU.

Nisam ni ja, perem leseve u mrtvacnici. To mi je full-time job. U slobodno vrijeme pisem poeziju. Nego, govori li Sljivic u zakljucku svog rada da su Srbi autohtoni na Balkanu? Njemacki mi nije jaca strana. Na kraju, velika je semanticka razlika izmedju ovih tvrdnji: "vecina danasnjeg stanovnistva na Balkanu je autohtona", "Srbi na Balkanu su autohtoni" i "Vecina stanovnistva na Balkanu je starosjedilackog porijekla, ali procenat doseljenika (Srba) u 7. vijeku nije bio velik" i sl.

Poslednja izmena:
Ovu mogućnost niko ne spori.

Спори је генетика. Дакле, говорите о могућности да је фенотип староседелачког становништва надвладао фенотип досељеног становништва. Међутим, што се тиче Y-DNA генетике, преовладавају гени досељеног становништва, хаплогрупе I2a1-Din и разне подгране R1a, и све оне су несумњиво настале у Закарпатју пре око 2500 година. Висока фреквенција I2a1-Din би се можда могла објаснити и евентуалном каснијом демографском експлозијом у оквиру те хаплогрупе, али то је под великим знаком питања, јер су носиоци те хаплогрупе истовремено и они који су у прошлом веку, па и раније, највише страдали у ономе што се дешавало на овим просторима. Међутим, чак и да се висока фреквенција I2a1-Din објасни демографском експлозијом, како објаснити релативно ниске фреквенције других хаплогрупа, за које се претпоставља да су староседелачке?
Оно што је дефинитивно староседелачко су R1b-M269 и R1b-L23, који чине скоро 2/3 укупног фонда хаплогрупе R1b на Балкану. Међутим, то и није тако много, јер фреквенција целокупног R1b у словенском делу Балкана (без Словеније) износи 7-8%. Староседелачке су добрим делом и хаплогрупе E1b1b, J2b и G, али како су те хаплогрупе, са нешто нижом фреквенцијом, врло равномерно распоређене у целој централној и источној Европи, намеће се закључак да су један део E1b1b, J2b и G фонда донели досељеници.
Од осталих значајније заступљених хаплогрупа ту је I1, која дефинитивно није староседелачка, и J2a, које има само код Бугара и вероватно представља наслеђе оригиналних Бугара, па дакле, ни она није староседелачка.
Све у свему, у Словенском делу Балкана доминирају Y-DNA хаплогрупе које су донели досељеници у односу на оне за које се претпоставља да су староседелачке.

O mogućnosti ovog trećeg sam napomenuo u jednom od prošlih postova, a to pokazuju i novija genetska istraživanja (mlađe mutacije I haplogrupe čiji se nastanak vezan za severnu evropu). Međutim postoji mogućnost prevladavanja starosedelačkog fenotipa u odnosu na fenotip pridošlih što je kolega lepo objasnio.
Ono što je najbitnije to je da se ne može na osnovu jednog elementa (detalja) donositi dalekosežni zaključci a to Živanović upravo radi.

На то сам ја указивао већ много пута. Људи користе исхитрену генерализацију (Hasty Generalization), врше генерализацију без да су обезбедили адекватну основу за то, скакање на закључак, закључују без адекватне аргументације, и чине многе друге познате грешке у закључивању. Баш сам недавно пребирао по књигама и интернету текстове о типичним грешкама у закључивању, и у листама таквих грешака пронашао многе које се овде веома често могу срести.

Poslednja izmena:
Hajde ako živiš u Arilju, jeste da je mjesto dosta udaljeno od značajnijih bibliotečkih centara, ali Užice i nije toliko daleko. Živanovićeve radove, u oba toma (2006. izdali Pešić i sinovi u Beogradu; Atelje Sava; radovi u njoj na engleskom su iz te njegove The International Slavonic Academy of Science, Education, Culture and Art, Branch of Great Britain and Ireland u Londonu). U istoj biblioteci možeš pronaći i Živanovićevu knjigu o Jasenovcu [ С. Живановић, Јасеновац, Српска књига, Рума 2008. ]

Zaista mi je nejasna ta 'nedostupnost'.

Stani, je l' ti stvarno mislis da njega zanimaju te knjige i da ide da istrazuje i cita po bibliotekama ili pretrazuje po antikvarnicama dok ne nadje neki redak naslov? :eek: On ima svoju ideju kako to treba da izgleda i ne yebe on nista mimo toga, kao i svi ostali iz te sorte. Sto bi citao sve te knjizurine kad mogu ili samo da potvrde ono sto on vec zna ili da gubi vreme na njih ako ne idu u prilog njegovim fikcijama. Uostalom, ima blogove i forume, ti ga smaras da ide po regionalnim bibliotekama.

Спори је генетика. Дакле, говорите о могућности да је фенотип староседелачког становништва надвладао фенотип досељеног становништва. Међутим, што се тиче Y-DNA генетике, преовладавају гени досељеног становништва, хаплогрупе I2a1-Din и разне подгране R1a, и све оне су несумњиво настале у Закарпатју пре око 2500 година. Висока фреквенција I2a1-Din би се можда могла објаснити и евентуалном каснијом демографском експлозијом у оквиру те хаплогрупе, али то је под великим знаком питања, јер су носиоци те хаплогрупе истовремено и они који су у прошлом веку, па и раније, највише страдали у ономе што се дешавало на овим просторима. Међутим, чак и да се висока фреквенција I2a1-Din објасни демографском експлозијом, како објаснити релативно ниске фреквенције других хаплогрупа, за које се претпоставља да су староседелачке?
Оно што је дефинитивно староседелачко су R1b-M269 и R1b-L23, који чине скоро 2/3 укупног фонда хаплогрупе R1b на Балкану. Међутим, то и није тако много, јер фреквенција целокупног R1b у словенском делу Балкана (без Словеније) износи 7-8%. Староседелачке су добрим делом и хаплогрупе E1b1b, J2b и G, али како су те хаплогрупе, са нешто нижом фреквенцијом, врло равномерно распоређене у целој централној и источној Европи, намеће се закључак да су један део E1b1b, J2b и G фонда донели досељеници.
Од осталих значајније заступљених хаплогрупа ту је I1, која дефинитивно није староседелачка, и J2a, које има само код Бугара и вероватно представља наслеђе оригиналних Бугара, па дакле, ни она није староседелачка.
Све у свему, у Словенском делу Балкана доминирају Y-DNA хаплогрупе које су донели досељеници у односу на оне за које се претпоставља да су староседелачке.

Oво је исхитренa генерализација (Hasty Generalization), врши се генерализација без да се обезбедили адекватна основа за то, скакање на закључак, закључује без адекватне аргументације, и чине многе друге познате грешке у закључивању.

Oво је исхитренa генерализација (Hasty Generalization), врши се генерализација без да се обезбедили адекватна основа за то, скакање на закључак, закључује без адекватне аргументације, и чине многе друге познате грешке у закључивању.

Обрати се Нортведу, Кљосову и Рожанском, зашто се обраћаш мени. Скоро све од онога што сам изнео су њихови закључци, из радова публикованих у референтним часописима. Ако имаш нешто боље од тог њиховог ти кажи. На пример, ако сумњаш да је извор I2a1-Din у Закарпатју, реци онда где је, и на основу чега закључујеш. Људи су своје закључке о месту рађања те хаплогрупе донели на основу њене варијансе, што је у генетичкој генеалогији опште прихваћен метод. Ако ти и ту имаш бољи метод, онда нас упути у то, мене би то јако интересовало.
Са друге стране, ако се не слажеш са мојим мишљењем да чините грешке у закључивању, дај ми одговоре на она 3 питања која сам поставио у ранијем посту.

.

Ne znam . Imam nekoliko primedbi u tvom izlaganju . Prvo je odnos mlađih i starijih mutacija I+ haplogrupe . Recimo koliki je udeo I2 (starosedelačkog) u odnosu na mlađe mutacije npr. I2a1b1a koje je nastala na severu . Detaljna istraživnja na celom prostoru Balkana koliko znam ne postoje. Drugo u vezi E1b1b se slažem, verovatno je ona dominantno starosedelačka ali kakav je tačan taj odnos za sada ne možemo znati. Zatim J2 ima je dosta kod Grka , Albanaca, Bugara u južnoj Italiji i verovatno je većinski starosedelačka. Jedno pet puta sam menjao mišljenje u pogledu odnosa starosedelaca i pridošlica pa bih naradije ostao uzdržan sve dok se ne urade neka detaljnija istraživanja .

Stani, je l' ti stvarno mislis da njega zanimaju te knjige i da ide da istrazuje i cita po bibliotekama ili pretrazuje po antikvarnicama dok ne nadje neki redak naslov? :eek: On ima svoju ideju kako to treba da izgleda i ne yebe on nista mimo toga, kao i svi ostali iz te sorte. Sto bi citao sve te knjizurine kad mogu ili samo da potvrde ono sto on vec zna ili da gubi vreme na njih ako ne idu u prilog njegovim fikcijama. Uostalom, ima blogove i forume, ti ga smaras da ide po regionalnim bibliotekama.

А да ли тебе ту нешто чуди? Па то је типична особина кренкова. Једино што је атипично је то што су кренкови најчешће индивидуалци и форсирају своје сопствене идеје, док су се ови удружили у кренк асоцијацију са општом идејом коју свако од њих форсира на свој начин. Али, ни то не треба да чуди. Њихова општа идеја је директна последица колективне параноје коју су комунисти ширили пола века, па не чуди ни постојање колективног кренка.

Обрати се Нортведу, Кљосову и Рожанском, зашто се обраћаш мени. Скоро све од онога што сам изнео су њихови закључци, из радова публикованих у референтним часописима. Ако имаш нешто боље од тог њиховог ти кажи. На пример, ако сумњаш да је извор I2a1-Din у Закарпатју, реци онда где је, и на основу чега закључујеш. Људи су своје закључке о месту рађања те хаплогрупе донели на основу њене варијансе, што је у генетичкој генеалогији опште прихваћен метод. Ако ти и ту имаш бољи метод, онда нас упути у то, мене би то јако интересовало.
Са друге стране, ако се не слажеш са мојим мишљењем да чините грешке у закључивању, дај ми одговоре на она 3 питања која сам поставио у ранијем посту.

Шта имам теби да одговарам.
Са једне стране кажеш да учиш од мајстора, а одбијаш да прочиташ великане наше науке и највеће експерта за лингвистику и антропологију Балкана. ак шта више, дајеш сби право и да их исмеваш.
И увек прочиташ нешто и мислиш да све знаш, а само износиш бесмислице као и ово тимачење генетичке генералогије. При ово се позиваш на неке ауторитете, и стављаш иму у уста тврдње које нису изнели, нарочито нису изнели у научним радовима, вадите из контекста е-маил дописивања (као када Рожлински закључује да на Балкану, у римском периоду није било услова за велико страдање популације:).
Р1б стариседелачка на Балкану?!? И то анадолски кластер.
Раздобље од 1000 година трпаш на једну гомилиу. Тема су догађаји у 7веку, у ширем временском контексту било је померања у оба смера,
И2а грана се јако давно одвојила, то што је издоминирао огранак који можда није настао на Балкану (можда и јесте) говори нешто дрого. И то што смо сви потомци неколицине мушкараца који су живели у гвозденом добу говори само да се овде много гинуло и много освајало.
Колико пута смо ти указали на то да је за антропологију становништва, а и језик, па и културу много важнији mtDNA, него Y DNA, а ови резултати дају сасвим другачију слику.
И шта са тобом расправљат?
Најбољи пример су ваше ракције на моју полушаљиву упадицу да не знам где је Србољуб Живановић изнео закљуке да су Срби аутохтони на Балкану,
А да ли тебе ту нешто чуди? Па то је типична особина кренкова. Једино што је атипично је то што су кренкови најчешће индивидуалци и форсирају своје сопствене идеје, док су се ови удружили у кренк асоцијацију са општом идејом коју свако од њих форсира на свој начин. Али, ни то не треба да чуди. Њихова општа идеја је директна последица колективне параноје коју су комунисти ширили пола века, па не чуди ни постојање колективног кренка.

Знате ли уопште Живановићеве ставове?
Немате ви благе везе шта пишете, важно вам је само да пљујете по људима.

Poslednja izmena:

Pa rekao je Ahil da mu je nedostupno; ja sam otprilike pretpostavio da je nešto u pitanju slično tome što navodiš, ali nužno je uvijek zauzeti dobru volju i misliti na ono najbolje, pogotovo kada je u pitanju komunikacija sa ljudima.
Nedostupno bi bilo da je maloljetan, a znamo da nije jer je i sam to rekao (kao i da ima i ženu) ovdje otvoreno na forumu. Finansijski problemi ne pretpostavljam da bi bili prepreka; arhivistika i heritologija nikada nisu bile izričito lukrativne...godišnje članarine u javnim bibliotekama su krajnje minimalne, a u fakultetskim i posebnim ne mora nikakve članarine, cijenim, ni platiti. Stoga, ne bih rekao ni da nedostupnost dolazi ni iz finansijskih razloga. Mjesto gdje živi možda jeste problem, ali lijepo sam naveo primjer - Užice ima jednu možda ne pretjerano veliku narodnu biblioteku, ali vrlo korisnu, gdje se nalaze čak i ova Živanovićeva djela koja pobrojah.

Stoga, k'o što aludiraš, zaista bih upitao Ahila - da li se iza nedostupnosti krije nezainteresovanost i ljenost možda? :think:

Nemoj tako. Ahil je radan i požrtvovan , taj je pročešljao svaki kutak interneta ne bi li našao dokaze za svoje tvrdnje. Istina još ih nije našao iako je on sebe ubedio da jeste , može se reći da se njegova misija svodi na neprekidan niz pobeda nad stvarnošću što nije mala stvar.

Poslednja izmena:
Ne znam . Imam nekoliko primedbi u tvom izlaganju . Prvo je odnos mlađih i starijih mutacija I+ haplogrupe . Recimo koliki je udeo I2 (starosedelačkog) u odnosu na mlađe mutacije npr. I2a1b1a koje je nastala na severu . Detaljna istraživnja na celom prostoru Balkana koliko znam ne postoje. Drugo u vezi E1b1b se slažem, verovatno je ona dominantno starosedelačka ali kakav je tačan taj odnos za sada ne možemo znati. Zatim J2 ima je dosta kod Grka , Albanaca, Bugara u južnoj Italiji i verovatno je većinski starosedelačka. Jedno pet puta sam menjao mišljenje u pogledu odnosa starosedelaca i pridošlica pa bih naradije ostao uzdržan sve dok se ne urade neka detaljnija istraživanja .
malo sam se zainteresovao za genetiku citajuci postove sa poslednjih par strana , o tome sam se dosad informisao na vikipediji ali vidim da to nije dovoljno pa me interesuje koja su najnovija istrazivanja na tom polju u srbiji? nasao sam jedan clanak iz 2009.godine, tu se kaze da je haplogrupa I2a najcesca kod Srba i da se veruje da je autohtona na Balkanu? Ovde vidim da se pominje haplogrupa I2a1-Din kao najdominantnija, poreklom iz Zakrpatja? Gde mogu da nadjem ta istrazivanja?

Шта имам теби да одговарам.
Са једне стране кажеш да учиш од мајстора, а одбијаш да прочиташ великане наше науке и највеће експерта за лингвистику и антропологију Балкана. ак шта више, дајеш сби право и да их исмеваш.
И увек прочиташ нешто и мислиш да све знаш, а само износиш бесмислице као и ово тимачење генетичке генералогије. При ово се позиваш на неке ауторитете, и стављаш иму у уста тврдње које нису изнели, нарочито нису изнели у научним радовима, вадите из контекста е-маил дописивања (као када Рожлински закључује да на Балкану, у римском периоду није било услова за велико страдање популације:).
Р1б стариседелачка на Балкану?!? И то анадолски кластер.
Раздобље од 1000 година трпаш на једну гомилиу. Тема су догађаји у 7веку, у ширем временском контексту било је померања у оба смера,
И2а грана се јако давно одвојила, то што је издоминирао огранак који можда није настао на Балкану (можда и јесте) говори нешто дрого. И то што смо сви потомци неколицине мушкараца који су живели у гвозденом добу говори само да се овде много гинуло и много освајало.
Колико пута смо ти указали на то да је за антропологију становништва, а и језик, па и културу много важнији mtDNA, него Y DNA, а ови резултати дају сасвим другачију слику.
И шта са тобом расправљат?
Најбољи пример су ваше ракције на моју полушаљиву упадицу да не знам где је Србољуб Живановић изнео закљуке да су Срби аутохтони на Балкану,

Знате ли уопште Живановићеве ставове?
Немате ви благе везе шта пишете, важно вам је само да пљујете по људима.

Кажи ти мени који од радова аутора које сам поменуо си прочитао, да би могао да кажеш да им "стављам у уста тврдње које нису изнели".

malo sam se zainteresovao za genetiku citajuci postove sa poslednjih par strana , o tome sam se dosad informisao na vikipediji ali vidim da to nije dovoljno pa me interesuje koja su najnovija istrazivanja na tom polju u srbiji? nasao sam jedan clanak iz 2009.godine, tu se kaze da je haplogrupa I2a najcesca kod Srba i da se veruje da je autohtona na Balkanu? Ovde vidim da se pominje haplogrupa I2a1-Din kao najdominantnija, poreklom iz Zakrpatja? Gde mogu da nadjem ta istrazivanja?

Ja prvi ne znam za ta istraživanja to bi trebao da pitaš one koji zagovaraju tu tezu (osetio sam se prozvanim pošto si citirao moj post).

Izokola pa u suštinu ;)

Poslednja izmena:
Кажи ти мени који од радова аутора које сам поменуо си прочитао, да би могао да кажеш да им "стављам у уста тврдње које нису изнели".
Ваљда је логично да ти поставиш радове на која се позиваш (а да не буде интернет преписка).

Ваљда је логично да ти поставиш радове на која се позиваш (а да не буде интернет преписка).

Навешћу радове, али прво да видим да ли си ти уопште читао (или чуо за) неки рад аутора које сам помињао, да видим на основу чега тврдиш да нису изнели тврдње на које сам се позивао.

Навешћу радове, али прво да видим да ли си ти уопште читао (или чуо за) неки рад аутора које сам помињао, да видим на основу чега тврдиш да нису изнели тврдње на које сам се позивао.

Kyriose ostavi sad Ahila našem prijatelju @sokolskoj je potrebna pomoć pa njemu odgovori. Sa Ahilom možeš i posle da se zamajavaš.

Za Tandoori Masala
koja kaže da postoje razlike između: "vecina danasnjeg stanovnistva na Balkanu je autohtona", "Srbi na Balkanu su autohtoni" i "Vecina stanovnistva na Balkanu je starosjedilackog porijekla." Ako možeš da mi pojasniš razliku, izvoli.

Za Krinka5 i Sokolska
ako sam vas pravo shvatio, obojica kažete, da je večina stanovništva na Balkanu autohtona, što podrazumeva i Srbe (pa i pokatoličene i islamizirane međuostalom). Koji je onda vaš stav; da je manji nepismeni deo Slovena koji je došao na Balkan, nametnuo večim starosedelačkim delom stanovništva svoje pismo i kulturu?

Za Kyrios
Koliko ja znam gospodin Kljosov, koji je predsednik naučne konsultativne uprave Međunarodnog genealoškog biroa, profesor biologije Harvardskog univerziteta, bio nekada profesor Moskovskog državnog univerziteta, koji je primio brojna priznanja i takođe je osnivač Ruske akademije DNK-genealogije kaže sledeče: "
Другим речима, потомци су своје хаплотипове као штафету преносили сопственим потомцима по поколењима, разилазећи се из једног истог историјског места,прапостојбине Прасловена, прапостојбине „Индоевропљана“,прапостојбинеАријеваца – за коју се испоставило да је Балкан. И то не просто Балкан, већ Србија, Косово, Босна, Македонија. То је ареал најстаријих хаплотипова рода R1a1. И доба када је живео прапредак, на које указују најстарији, највишемутирани хаплотипови – то је пре 12.000 година. Тачније, пре 12.200 година, али то је већ претерано. У археологији и лингвистици не знају за такве прецизности утоликој давнини. ДНК-генеалогија сасвим одређено указује да су током готово 6.000 година наши прасловенски балкански преци живели у тим крајевима, никуда се нарочито не крећући. Ако су се и кретали – трагови тих активиста у хаплотиповима наших савременика засад нису пронађени. Могуће да нису ни остали. Али пре око 6.000 година је започела Велика сеоба народа– изгледа, у вези са преласком на нове облике привређивања и потребом за освајањем нових територија. Прво померање је било на северне Карпате, на територију источне Буковине. Тамо где је пронађена загонетна Трипољска култура, која је по мишљењу археолога исто тако загонетно и нестала. А она није нестала. Потомци Трипољаца исто тамо и живе.
И ето,пронашли смо прапостојбину Прасловена, исти су и Аријевци. То је Балкан. Динарски Алпи."

Može li ko da mi odgovori na pitanje: postoji li još koji antropolog u svetu koji proučava antropološke karakteristike balkanskih naroda a pogotovo Srba kroz istoriju?

Немам времена да тражим линкове, навешћу по сећању.
Кљосов. У својим радовима, мењао је прорачуне и сценарија. У задњем је поставио хипотезу да је Р1а, практично учествовала у формирању Винчанске културеа (у шта лично сумљам), па затим у једном периоду нстала са Балкана, да би се затим поново вратила. Међутим тај повратак је почео знатно пре VII века.
Рожански Већ сам навео бисер, где своји тезу за северно пореко И2а (што не искључујем у потпуности) поткрепио "чињницом" да није било великог страдања балканског становништва у пртиодо римских освајања и касније (ниједан од наведених научника није историчар)
Кен Пошто је више путау зашао у ћорсокак изјавио је да је И2а "тврд орах". Доста се потезало са његовим драфичким приказом кретања И2а хг, за коју је на крају сам рекао да је шематски приказ. У раној фази је поставио тез да се И2а ширио са сеобом словена, у шта нисам сигуран.
Изгледа да је нешто већа варијанса у Закарпатју и на западу, али нок није могао да ми да неке прецизније податке. Пуно је фактора који учествују на ово. Потпуно се занемарују велике сеобе Срба, после пада средњевековне Србије, када је велики број Срба завршио у Словачкој, Мађарској, Молдавији, а и у Украјини. Велика страдања (сетимо се само I св рата). Популација је попуњена из брдско-планинских предела, највише Херцеговине и ЦГ... Анализе су вршене на основу данашњих популација у појединим подручјима.

Ne znam šta više hoćeš od mene. Dokazao sam da..

..ne govoriš istinu, kao što sam iznad i predstavio.

Kapija Kartage nije bila otvorena, a to ni ne piše.

books

Na komentare da 'ne znam engleski' se neću osvrnuti - riječi (i slike) govore nešto sasvim suprotno...

Ti doista ne znaš šta tu piše!! Nigde ne piše da su ih dočekali kao oslobodioce, reči koje si podvukao "inhabitants of that city" znače- stanovnici toga grada, a u nastavku piše:.".i Velizar je ušao u grad sutradan odbivši da uđe u kraljevsku palatu zbog toga jer ona beše pripremljena za kralja Gilimera", (bio je sujeveran i zato to nije uradio). Mislim da si nas sve zasmejao vlastitim neznanjem; ponoviću, Velizar je na Afriku krenuo sa 15000 vojnika a Gilimer je imao armiju od 80000 sa 80 generala. Da nije bilo dogovora bi li Upravda poslao Velizara sa samo, ponavljam, 10000 konjanika i 5000 pešaka?!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back