ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 35.796
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Slovenske migracije ka zapad i jug, od 5. do 7. vijeka:
![]()
Jesi sad bio banovan?https://forum.krstarica.com/threads...-bili-srbi-i-pravoslavci.941449/post-44010614
Slaven je jednostavno lažov, ekstremno antisrpski nastrojen.
Samo zato što sam ga uhvatio u laži Slaven me je banovao na dva dana
Ne brini Slavenčiću, naučio sam lekciju, biću dobar i neću više da otkrivam tvoje podlosti, da me ne bi trajno banovao![]()
Mislim da obijica imaju isto srednje slovo?Jovan Deretic pseudoistoricar (1939 – 2021) nije bio istoricar. A Jovan Deretic istoricar knjizevnosti (1934 – 2002) bio je istoricar.
https://www.rastko.rs/knjizevnost/jderetic_knjiz/
Kao dobar primer rečenog navešću dvotomni opus Radivoja Radića, gde čovek o Deretliji razgovara sam sa sobom.Sama činjenica da o pok. Jovanu I. Deretiću uopšte razgovaramo kao istoričaru, govori više nego poražavajuću istinu o prosečnoj pameti učesnika gde se taj razgovor vodi.
Da, pošto je masno slagao oko prevoda patrijarha Genadija, ja sam ga na to stalno podsećao i on je umesto da prizna šta je uradio i pokaje se, izabrao da me banujeJesi sad bio banovan?
Mislim da obijica imaju isto srednje slovo?
Aha. To je ono, kad ćale podvikne, "Jovane, daj pivu" - stižu dvije pive.Mislim da su rodjena braca.
Aha. To je ono, kad ćale podvikne, "Jovane, daj pivu" - stižu dvije pive.![]()
Nešto ozbiljno, kad već Brundoje dade šlagvort. Jesi ti ikad razmišljao da si ti na ovom forumu zauzeo nišu u koju bi barem pokatkad svratio neki realni strukovnjak intelektualac tipa Klaudija gotskog ili Rokvića ili Boguna-RadoslavaB?Čuj; verovatno, a ti autor.
Pa piše Otac laži što pretpostavljam da je aluzija na diskusiju o Herodotu...
I, šta si tačno pokušao da kažeš?
Ti ti kažem - zato su mi simpatični oni koji se trude da istaknu ono srednje slovo I. kako bi naglasili da misle na onog za kojeg samo oni znaju da misle.Rodjeni su u istom selu:
Jovan I. Deretić je rođen 1934. u Orahovcu kod Trebinja.
Jovan I. Deretić je rođen 1939. godine u Orovcu kod Trebinja.
Neki izvori tvrde za ovaj drugi da je rodjen 1938.![]()
Ti ti kažem - zato su mi simpatični oni koji se trude da istaknu ono srednje slovo I. kako bi naglasili da misle na onog za kojeg samo oni znaju da misle.![]()
Vise mi lici na ono iz filmova. Tajni agent ukrade nekome identitet pa pocne da pise u njegovo ime.![]()
Čitao sam samo odlomke i nažalost nemam baš mnogo simpatija prema tome šta je Radić uradio, ali opet se ograđujem, samo na osnovu onih delova koje sam čitao. Razvalio je Deretića preko svake mere i po meni omašio poentu. Deretić nije prevarant, on je jednostavno toliko daleko od poimanja same struke da čini svojevrstan fenomen, kao Šešelj što je za Jelenu Karleušu rekao da je prirodan fenomen ljudskog bića, jer živi, radi i govori a da nema mozak. Radić je "raskrinkao" Deretića u pubikaciji koja je namenjena stručnoj javnosti, a Deretićeva publika nije stručna javnost, već inteligentni patriotski nastrojeni laici koji nemaju vremena da se bave izučavanjem istorije i koji očekuju da najsloženije naučne dileme mogu da se na jednostavan i razumljiv način izlože u sat vremena priče.Kao dobar primer rečenog navešću dvotomni opus Radivoja Radića, gde čovek o Deretliji razgovara sam sa sobom.
Sad si mi dirno u Karleušu i nikad više, ješčuo! Napravi ti onakvu karijeru sa onakvim glasom i onakvom njuškom, pa se javi. Za Jelenu se može koješta reći, ali reći da nema mozak - to je promašen ceo fudbal. Na kraju krajeva, baba po majci joj je bila bečka Jevrejka i austrijska kontesa.Čitao sam samo odlomke i nažalost nemam baš mnogo simpatija prema tome šta je Radić uradio, ali opet se ograđujem, samo na osnovu onih delova koje sam čitao. Razvalio je Deretića preko svake mere i po meni omašio poentu. Deretić nije prevarant, on je jednostavno toliko daleko od poimanja same struke da čini svojevrstan fenomen, kao Šešelj što je za Jelenu Karleušu rekao da je prirodan fenomen ljudskog bića, jer živi, radi i govori a da nema mozak. Radić je "raskrinkao" Deretića u pubikaciji koja je namenjena stručnoj javnosti, a Deretićeva publika nije stručna javnost, već inteligentni patriotski nastrojeni laici koji nemaju vremena da se bave izučavanjem istorije i koji očekuju da najsloženije naučne dileme mogu da se na jednostavan i razumljiv način izlože u sat vremena priče.
Ja sam ovde dosta strogo pisao o Deretiću, pa i onaj gore citat, ali uprkos tome ja sam 100% ubeđen u iskrenost i dobre namere tog čoveka, ali isto tako definitivno tvrdim da mu je morala faliti neka daska jer njegov profil nije isti kao profil njegovog čitaoca, nije Deretić svakog dana radio 8-10 sati u nekoj grani privrede, gubio 2 sata na prevoz, pa u večernjim satima, kad stigne, gledao istorijske debate. Ne, on se decenijama bavio istorijom po čitav dan i nekako je uspeo da za to vreme ne pročita i ne shvati ništa valjano, njegove interpretacije "zvanične istorije" su toliko besmislene da bi imalo smisla da ih izriče neko ko se tom materijom nikad nije ozbiljno bavio, ali nikako on. Uz to je očigledno imao i problem oko shvatanja akademskih zvanja, jer je dopuštao da ga predstavljaju kao doktora, profesora i akademika, a on suštinski nije ništa od toga. Istina, imao je uplaćenu članarinu nevladine organizacije po imenu "Akademija" i člansku kartu na kojoj je pisalo "Akademik te i te akademije", ali to je doktor kao što su doktori i Nele Karajlić ili Dr Iggy.
Tim više mi je teško da o tome govorim jer je čovek umro, degutantno je na neki način. Ali je tužna poenta da je napravio više štete nego koristi po pitanju javnog znanja i opšte kulture. Ali je isto tako istina da sve što je istinito govorio nije on otkrio, niti ta omražena "zvanična nauka" to negira. I sam termin "zvanična istorija" je u čitavom diskursu dobio jako negativan karakter, kao da je u pitanju neka dogma i neko sektaško znanje koje propisuju neki ljudi sa titulama, a ne da se radi o znanju koje je dokumentovano i dokazivo.
Inače, da, krajnje bizaran podatak da dva čoveka sa istim imenom i prezimenom, iz istog sela i sličnih godina na ovakav način upadnu u kontekst istorije. Zato se često doda i ono "I." u "Jovan I. Deretić" (tako se i sam potpisivao), kako bi se razlikovao od dr Jovana Deretića koji je bio istoričar književnosti i redovan profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Ali slucajnost je bas zanimljiva:
Jovan Deretic br.1 završava svoju karijeru 1986. godine.
Onda Jovan Deretic br.2 pocne 1995. godine.
UDBA čini čuda.![]()
počinješ da živiš za osvetu...![]()
Ne treba tu ništa da bude čudno. Kada imaš poznatu ličnost u porodici, a ovi Jovani su bili rod, često se dešava da slava povuče sve - bez obzira na to da li imaju isto talenta, itd...Pogledaj porodicu Petrović, primera radi (Miroljub, Ilija, Dragoljub,..). To se tiče dostupnosti kapitala, održavanju veza (kao deo elite), ali i pre svega činjenicom da ambicija raste proporcionalno sa tim, nekada i iz čistih kompleksa, a nekada jerbo osoba nevoljno bude uvučena u to.
Profesor Deretić, inače, nije završio svoju karijeru '86. Pisao je neka interesantna dela i posle, kao npr. posebno Put srpke književnosti iz 1990-ih koji uvek toplo preporučujem svima. A što se tiče ovog nešto neslavnijeg rođaka mu, on je prvu onu istoriju Srba napisao još 1975. godine.
Da li je ta "istorija Srba" 1975. bila autohtonisticka?
Pogrešna tema?
Ovi bečko-berlinci nigde uopšte nigde ne kritikuju autohtoniste, koliko vidim?
Pogrešna tema?
Ovi bečko-berlinci nigde uopšte nigde ne kritikuju autohtoniste, koliko vidim?
Какви бре аутохтонисти то су бре другови Сармати Срби пре Срба.Koliko vidim na tom videu spominju Svevlada, Selimira i ostale likove iz Ljetopisa Popa Dukljanina, omiljenog spisa Autohtonista.