Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.988
Otvorena je specifična tema o Ranki Kuić.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pa ovaj isečakŠtoooo? Pitaj
pa ovaj isečak
Knjiga koja je mastilom i koricama licno rasturila pocetnu teoriju zavere o Tajnoj konvenciji i menjanju narativa o srpskoj istoriji nakon 1878. Pa su se dertetlije povukle na razervne polozoje u 1611.
Uvek je zadovoljstvo naleteti na dereticevca koji je ziveo pola milenijuma pre njega.
Ovoga puta rec je o Bernandinu Koriju, italijanskom istoricaru, koji 1503g svedoci da su mnogi tada smatrali da je car Dioklecijan bio Sloven iz Dalmacije
Pogledajte prilog 1642249
I ja evo 2024. godine svedočim da mnogi danas smatraju da su ljudi u srednjem veku univerzalno mislili da je Zemlja ravna ploča. To što mnogi danas smatraju je dakle dokaz o srednjovekovnim stavovima ljudi o obliku Zemlje.
Italijani, Albanci, sta je njih nagnalo na ovakve podle lazi?
Uvek je zadovoljstvo naleteti na dereticevca koji je ziveo pola milenijuma pre njega.
Ovoga puta rec je o Bernandinu Koriju, italijanskom istoricaru, koji 1503g svedoci da su mnogi tada smatrali da je car Dioklecijan bio Sloven iz Dalmacije
Pogledajte prilog 1642249
I ja evo 2024. godine svedočim da mnogi danas smatraju da su ljudi u srednjem veku univerzalno mislili da je Zemlja ravna ploča. To što mnogi danas smatraju je dakle dokaz o srednjovekovnim stavovima ljudi o obliku Zemlje.
Da, da, pise "Rob" sa velikim slovom.
![]()
Bolje ćuti.Tako nešto zapravo uopšte nije neobično, kao i obrnuto, da se Sloven štampa malim slovom. Sve zavisi od izdavača. Ovde smo kačili već primere dosta starih knjiga, uključujući i tebe, gde se slovenski etnonim štampa malim slovom, bez obzira na to da li je tako bilo pripremljeno ili posledica možda neke lektorske korekture pred izdavanje, zato što bi izdavač interpretirao na ovaj ili onaj način.
Ali, to u potpunosti na stranu - šta ti zapravo hoćeš da kažeš? Da između Eutropijeve rečenice da je Dioklecijan sin pisara ili po drugima oslobođenik i ovoga što je Korio napisao ne postoji nikakva korelacija? Da je sve to posledica jedne slučajnosti poprilično astronomskih razmera (još i eksplicite navodi tuda Eutropija kao izvor), pride još i to da su u jeziku autora „Sloven“ i „rob“ potpuno identični sinonimi? Obrazloži svoje viđenje, ako imaš bilo kakve argumente.
Bolje ćuti.
Predstavljaš se kao naučnik, a slebenik si ideologije. Nijednu pojavu ne prihvataš kritički nego ideološki podobno. Istina ti je najmanje vredna, a dobrobit ideologije i tvog mesta u njenom miljeu ponajviše. Što se ne rodi u Brozoslaviji, daleko bi dogurao.Zašto? Zato što je opet ispao ćorak, pa ti to toliko mnogo smeta?![]()
Predstavljaš se kao naučnik, a slebenik si ideologije. Nijednu pojavu ne prihvataš kritički nego ideološki podobno. Istina ti je najmanje vredna, a dobrobit ideologije i tvog mesta u njenom miljeu ponajviše. Što se ne rodi u Brozoslaviji, daleko bi dogurao.
Dakle, kao po običaju, opet o meni u nedostatku ikakvih argumenata?
Je li ti znaš uopšte išta sem ad hominem? Da li imaš nešto da kažeš vezano za Entropijev Brevijar i jesi li u stanju da kritički preispitaš i analiziraš bilo Koletovu tvrdnju, bilo moj odgovor na nju?
Ajde ne sramoti se, alternativna skola kojoj pripadas proglasila je falsifikatima vecinu istorigrafskih izvora.
Falsifikati zaista postoje, ali oni su malobrojni I mi smo ih na ovim stranicama izlistali.
Ahhahahaha. Ma da, to samo ako bismo se sprdali.
Molim te, nemoj da napišeš da ozbiljno to misliš šta si sada odvalio.
Pratio sam sve što si pisao; da je po tebi ispalo bi da gotovo niko uopšte ništa nikada u istoriji čovečanstva nije ni radio, već samo pisao falsifikate. Ako i hoćeš, smao uzmi šta je sve falsifikat po zvaničnoj istoriji i uporedi sa svime što si pisao do sada ti na Krstarici...pa ćeš i sam videti, umesto da pišeš nešto tako totalno nerealno.
P. S. Inače, voleo bih baš da čujem od tebe koji je to popis „većine istoriografskih izvora“ koji je nauka proglasila falsifikatima.Baš sa čujemo, ako stojiš iza svojih reči, a ne lupetaš samo gluposti bez i trunke ikakvog razmišljanja ili poznavanja istorijskih izvora.
Ovde govorimo srpskim jezikom, esperanto ostavi za sastanke sa gazdom
Dereticev sledbenik sa kraja 15.veka, Albanac Marin Barleti, kaze da je izvesni Uros Nemanja Silvije bio savladar rimskih careva Konstantina, Galerija i Maksentija.
Prema informacijama vrlo ucenog Barletija, Maksentije je vladao Rimom, Konstantin Galijom i Spanijom, Galerije Grckom, dok je car Uros Nemanja imao vlast nad Epirom, Mizijom, Dalmacijom, Tesalijom i Albanijom.
Pogledajte prilog 1644205
Vredna pomena je cinjenica da se Barletijevi izvori donekle razlikuju od Nemanjickih, jer kod Barletija car Licinije nema veze sa poreklom Nemanjica i na vlast dolazi neposredno posle odlaska sa trona Urosa Nemanje.
Detaljnijom analizom treba pretresti jedne i druge izvore i videti koji su verodostojniji.