Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.448
Ne, ne, nije taj car bio lažov, jezuiti su lažovi. Egzistencijalno ugroženi Luterovim pokretom krenuli su u priču potenciranja drevnosti katoličkih politikuma.
Dalmacija na prvom mestu. Nije samo Porf prepravljan u tom smislu, Toma takodje itd
To je ono što istraživači ne razumeju do kraja, nije svrha DAI bila migracija Slovena, to Vatikanu nije bio problem, već insistiranje na postojanju moćnog hrvatskog entiteta u Dalmaciji.
Vidi, Kole, ja neću negirati da je meni generalno jako interesantno da diskutujem sa tobom. Tu i tamo padne i po koja teža reč, naravno, malo se i svađamo, ali sve uzev u celini na kraju je vrlo zanimljivo. Dosta si me i inspirisao i mnogo sam naučio stvari kroz tvoja pitanja i polemiku sa tobom (čak mnogo više o nekim temama čak nego slušajući bilo kog ozbiljnog istoričara, ovako, ili u razgovoru sa njim). Zato i repliciram, jer mi jeste izuzetno intrigratno i zbog toga što postavljaš ponekad prava i dobra pitanja (bez obzira na to što budu zasnovana na nekim pogrešnim premisama ili što ti zaključci nisu logični).
Ali, jednostavno ne postoje nikakvi dokazi za su jezuiti bili umešani u publikovanje DAI 1611. godine. Nikakve veze tu nije bilo sa lajdenskim univerzitetom i Van Meursom. Ti možeš imati neku ideju, ali ona je očigledno pogrešna ako ne postoje nikakvi dokazi, a još pride i u isto vreme postoji i celi niz kontraargumenata koji takvoj ideji pravi probleme. Takve probleme da bi, ako bi želeo da tako nešto tvrdiš, morao pronaći neko rešenje kako da ih učiniš premostivim. Jer bez tog koraka, ako su prepreke nepremostive (a ovde u Deretićevoj verziji, koju si ti preuzeo i koju ponavljaš, uz određene originalne modifikacije) znači da samo nisi (tj. niste) u pravu.
Ali, jednostavno ne postoje nikakvi dokazi za su jezuiti bili umešani u publikovanje DAI 1611. godine. Nikakve veze tu nije bilo sa lajdenskim univerzitetom i Van Meursom. Ti možeš imati neku ideju, ali ona je očigledno pogrešna ako ne postoje nikakvi dokazi, a još pride i u isto vreme postoji i celi niz kontraargumenata koji takvoj ideji pravi probleme. Takve probleme da bi, ako bi želeo da tako nešto tvrdiš, morao pronaći neko rešenje kako da ih učiniš premostivim. Jer bez tog koraka, ako su prepreke nepremostive (a ovde u Deretićevoj verziji, koju si ti preuzeo i koju ponavljaš, uz određene originalne modifikacije) znači da samo nisi (tj. niste) u pravu.
Poslednja izmena: