bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
vredi alal, kako ne - koje cvece si uzela? da, direktno u zemlju sejes, u zardinjeru ako imas terasu.
ne treba da se nabija zemlja, a nacin setve zavisi od vrste - cveca koje hoces da posejes. nesto se samo pospe po povrsini zemlje a nesto treba da se pokrije tankim slojem zemlje.

e hvala mojra, zasadicu ih u saksije na terasi. deluje mi kao ne mnogo zahtevno bilje: uzela sam bosiljak, ageratum plavi carski niski i neven dupli. kako da ih sejem i sta znaci da razmak izmedju biljaka treba da je 25-30 cm, jel to treba kad izniknu da se presade na taj razmak?

i za aloju moram da te pitam, upravo presadjujem u vecu saksiju, sve spremno, pesak, zemlja, kamncici za na dno, ali: od proslog leta ima 3 izdanka vec dovoljno poraslih i preraslih, a na netu sam nasla da te mladice treba da se odvoje od majke... a meni se cini da je ovako kad je gusto lepse. sta da radim? i ovo nije ona aloja sirokog lista, nego tankog, dugackog, ako treba stavicu sliku.

i glasam da se tema promeni u : "bastvanstvo: pitajte mojru:)"

parka, za terasu, bastu ili unutra? koliko je to malo svetla u stvari - nema sunca nikako, ima samo ujutru / uvece i kakva je pozicija?
alal, bosiljak je tezak za sejanje, nemoj da se razocaras ako ti ne nikne. ja kupujem rasad. ako bas hoces da sejes, mozda je bolje da sacekas jos nedelju do deset dana on se seje ili u rano prolece unutra ili kasno napolju.
ageratum je lak, samo pospes po zemlji, malo zemlje naspes preko (zemlju naspes prstima kao kada solis) zalijes i ne brines.
neven - posejes normalno (gurnes seme u zemlju tako da bude pokriveno sa oko 3/5 mm, ne pravis razmak) pa kad krene, pocupas sve sto je suvisno. kada vidis da su porasli na po 1 - 2 cm napravis razmak.
za aloju bolje ubaci slicicu :)

mozes sigurno paprat - ima vise vrsta kojima bi se dopalo takvo mesto, scindapsus (to je ono sto babe zovu lozica, ali da je stavis odmah pored vrata da ipak hvata koliko toliko svetla), begonia rex ili one male begonije non stop, tradescantia - ali ne sp. nego fluminensis recimo - ona ce izgubiti sarenilo listova ali ce preziveti manjak svetlosti.
sada slicice za marinu: 1. phal zedan posadjen u mahovinu - korenje sivo zeleno

razlika u boji korenja je ogromna kod phala kojeg treba zaliti i phala koji ima dovoljno hrane i vode. cim ga zalijes korenje dobija tamno zelenu boju (mlade obarene boranije :) ) koju zadrzava od 7 - 15 i vise dana u zavisnosti od temperature i substrata. ovde imas jedan koji je posadjen u mahovinu (treba ga zaliti) i drugi koji je u supstratu od borove kore (koji sam tek zalila) .

Prilozi

• PICT0024_redimensionner.JPG
    PICT0024_redimensionner.JPG
    55,2 KB · Pregleda: 13
  • PICT0030_redimensionner.JPG
    PICT0030_redimensionner.JPG
    51,7 KB · Pregleda: 10
razlika u boji korenja je ogromna kod phala kojeg treba zaliti i phala koji ima dovoljno hrane i vode. cim ga zalijes korenje dobija tamno zelenu boju (mlade obarene boranije :) ) koju zadrzava od 7 - 15 i vise dana u zavisnosti od temperature i substrata. ovde imas jedan koji je posadjen u mahovinu (treba ga zaliti) i drugi koji je u supstratu od borove kore (koji sam tek zalila) .

Ženo, ti si čudo! :-)

evo mojra moje aloe :) ova sa blicem samo da se vidi koliko joj treba obrisati prasinu, salim se, realna boja je negde izmedju ove dve fotke...

IMG_4303-1.jpg
a-1.jpg

znaci dobija vecu saksiju, mozda malo i preveliku, ali sta je tu je, i pitanje jer trebaju da se odvoje mladice koje su od proslog leta, mozda i duze... inace dugo je kunjala dok joj nisam sredila zemlju i zalivanje, pa je onda malo mirovala i posle izvenog vremena krenule su da izbijaju mladice ko lude (i da raste).

Da li neko zna kada se i kako seje noćna frajla i ima li razlike izmedju noćurka i noćne frajle. Ja sam htela ono cveće (baš se razumem!) koje noću jako miriše. Rekli su mi da je to frajla i da je višegodišnja, te da se može samo iz semena uzgajati. Kada sam na sajmu cveća tražila seme, ponudili su mi, i ja kupila, neku jednogodišnju, ali su mi rekli da cvet izuzetno kratko traje. Ja pamtim neke mirise koji su trajali celo leto. O čemu se radi?

alal, prelepa je :) . mozes da odvojis mladice ako hoces, ali i ne moras, ja sam ih vidjala da rastu na gomili i jako lepo izgledaju gusto posadjene kada procvetaju. ja bih odvojila jednu cisto da imam ako se nesto desi velikoj. nece joj biti prevelika saksija, ne brini - ovde na jugu ih ljudi gaje u bastama.

margareta ima velike razlike izmedju nocurka (mirabilis jalapa) i nocne frajle (matthiola bicornis). nocurak je jednogodisnja biljka koja raste kao grm, dostize visinu od 70 cm, cvetovi su kao trubice u roze, beloj, crvenoj, zutoj boji, a mogu da budu i satirani. seme je krupno, lako se rasejava i samo nice sledece godine. cvetovi se otvaraju uvece ali miris ja ne osecam - mozda je suvise blag za mene.
nocna frajla je sitna, krhka biljcica izuzetno jakog mirisa - mirise uvece i nocu. boja cvetova je plavkasto - ljubicasta, ali je niska i nezna - raste do 30cm. ja je sejem vise puta u toku sezone, pa je imam dugo, ali sigurno ne traje celo leto. mozda se kod tebe u basti rasejavala ako su joj uslovi odgovarali pa se zato secas da je dugo trajala. ja je sejem kada prodju mrazevi.

alal, prelepa je :) . mozes da odvojis mladice ako hoces, ali i ne moras, ja sam ih vidjala da rastu na gomili i jako lepo izgledaju gusto posadjene kada procvetaju. ja bih odvojila jednu cisto da imam ako se nesto desi velikoj. nece joj biti prevelika saksija, ne brini - ovde na jugu ih ljudi gaje u bastama.

hvala mojra:) odvojicu jednu barem, sto kazes za svaki slucaj... jedva cekam da je stavim na terasu, na sunce, ali jos je promenjivo i hladnjikavo, tek u maju mozda...

Hvala Mojra. Ja sam kupila seme nocne frajle. Jel kasno da se sada poseje? Secam se njenog mirisa iz crkvene porte. Od tada obozavam i bele narcise. Divno je koliko znas o cvecu. Ja imam sada samo jednu terasu i prosle godine sam imala muskatle, begonije i petunije. Da, i mindjushicu, koja me takodje podseca na detinjstvo. Nikako da nadjem neko zuto cvece koje bi uspevalo na mojoj istocnoj strani. Da li ti nesto pada na pamet? Jos jednom hvala.

molim :)
nije kasno, mozes da sejes cim prodje mraz. ja je mnogo volim, iako je neugledna biljcica, miris joj je prelep.
do kog vremena imas sunce na toj strani? impatiens je za tu poziciju odlican ali ne znam da li moze kod nas da se nadje u zutoj boji - do boje lososa moze. zovu ga lepi jova, balzamina.
u senku uglavnom idu pastelne boje, ide roze, belo, plavo... zuto trazi sunce (osim begonija)
za prolece mozes lako da napravis mix crocusa, jagorcevina, viola - u zutim tonovima, sa zumbulima, mini irisima, narcisima. za leto bas ne znam, razmislicu pa ako se setim neceg dopisacu :)

Probala sam sa lepim jovim nekoliko puta i stalno je nešto obolevao. I komšije su mi rekle da im ne uspeva. Sunca imam do podneva. Često duva istočni vetar, koji je i begonijama smetao, pa sam morala da ih sklonim u zavetrinu.
Da, prošle godine sam imala i prekrasan narandžasti iris. Prodali su mi ga kao krin, ali nema veze. Izgleda da je priživeo zimu. Volim cveće koje mnogo cveta. Radim posao koji me prilično umno iscrpljuje, dolazim kasno kući i mnogo mi znači kada zabodem prste u zemlju ili kada pijem kaficu posmatrajući taj šareniš.

ja sam na terasi posadila lepog jovu i dovojacko srce i petonije(misli da se tako zove sve nabrojano,ako nesto nisam pomesala) jer sve zeleno i cvetno i odlicno za terasu(tako mi kazu oni koji se razumeju: ))...ovo mi je prvi put da imam bilo kakve veze sa cvecem pa se iskreno nadam da ce uspeti....dobila sam i neki cvet tj biljku zove se guzmania mini,tako pise na njoj,ima neobican ljubicast cvet i zelene listove,ali ne znam da li da je presadjujem?

tara, nemoj sada da je presadjujes, guzmaniji treba jako malo hrane za zivot.
djuro, to je ukrasna japanska tresnja, predivno drvce.
kod, taj krin je u stvari ljiljan - lilium candidum. bilo ga je u garden centru prosle godine. sa candidumom je problem sto mora da se sadi / presadi u leto ili pocetkom septembra, jer mu je vegetativni period jako dug. spava samo u julu/avgustu a sa prvim kisama u septembru izbacuje rozetu lisca i drzi ih citave zime. znaci, da bi stigao da se ukoreni i napravi lisce mora rano da se sadi preko leta i jako plitko. on se uglavnom daje, sto ne pitas bake u okolini da li imaju neku lukovicu viska?

Back