bastovanstvo - ideje i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
verovatno u zalivanju, obicno previse zalivanja = zuto lisce :)
drugi faktor koji moze da im smeta je kombinacija temperature i svetlosti (visoka temperatura u prirodi je pracena jakom svetloscu sunca, znaci kad dodje do neravnoteze, biljka to pokazuje kroz listove)
jel' ti svetla kancelarija?

Nadam se da sam temu postavila u dobrom podforumu. :-)

Naime, dobila sam kao rodjendanski poklon gerbere u saksiji. Da li neko ima iskustva sa uzgajanjem istih? Treba mi savet o tome koliko cesto treba da se zalivaju, kolika im saksija treba itd.

Hvala unapred!

i tako odlucih da na balkonu napravim oazu
a totalni pocetnik,ne znam ni imena cveca
znam da gajim paradajz,krompir,kupus,ali cvece nikako
juce sam ovo posadila(ima jos nekih semenki koje treba da niknu)
dakle pocela sam aromaticnom bastom.jedva cekam da ih ove biljke koristim u kuhinji
mojra draga kako se kaze ciboulette?

persun,ruzmarin,menta
a niknuce ciboulette

Evo me, Mojra, s pitanjem.Obećala si odgovore, sad kad ti se navrznem , nema da me se otkačiš- samo tako...
Elem, u kancelariji imam veliki fikus, dracenu i šefleru.Sve "velike" biljke, primećuješ, sa malim nemam strpljenja, šta li već. E, sad, primećujem da mi šeflera nije nekako "živahna", žuti joj i opada lišće.Isto se dečava i da fikusom. Zalivam li ja to prečesto ili...(povremeno im sipam one tečne minerale za sobne zelene biljke,dospem zemlju i to je to...) :oops:
Gde grešim??!
Kancelarija je, inače, jako topla...

Možda previše zalivaš, toplota im baš nešto i ne smeta, ali ne vole promaju nikako, a ni česte promene mesta. A đubrivo - manje je bolje nego više. Lišće se mora tuširati, prskati ili brisati, već prema mogućnostima u kancelariji.Nije dobar feng šui držati biljke koje ne napreduju dobro.

hani, ruzmarinu treba mnogo vise mesta - jeste da ne raste brzo ali ce porasti i postati zbun ako ga stavis u neku vecu saksiju. menta i luk vlasac isto svake godine nicu u prolece.
luk vlasac se koristi za beli preliv za salate (mirodjija i vlasac seckani sitno, pavlaka, so, biber, sirce, preko zelene salate ili krastavca). menta se isitni pa se stavi u vodu za kockice leda - moze i u paradajz preliv za hladni tabule leti uz limun i bosiljak.
ja sam ovih dana u basti, od kamelije i eukaliptisa, do lala i andromeda - sve je u cvetu :)

dobila sam saksiju sa aloe verom pa bi mi dobro dosao bilo kakav savjet o gajenju iste.
i da li je neko isprobao da maze lice sa sokom ove bviljke?
meni su ovu biljku iz tog razloga i poklonili ali me malo strah da probam bez nekih provjerenih inf:confused:
recept je sledeci. navece i ujutru se preko ciste koze lice predje sa ptesjecenim listom aloe i oatavi da se osusi a poslije po potrebi lice namaze kremom

verovatno u zalivanju, obicno previse zalivanja = zuto lisce :)
drugi faktor koji moze da im smeta je kombinacija temperature i svetlosti (visoka temperatura u prirodi je pracena jakom svetloscu sunca, znaci kad dodje do neravnoteze, biljka to pokazuje kroz listove)
jel' ti svetla kancelarija?

Kako si ti Mojra bila u pravu!!! 'Oladila sam malo sa zalivanjem i stvarno lišće "pozelenelo" Hvala, ženo, od sad kad imam problem - znam koga da gnajvim!!!

P.S. Dobila sam orhideju (u saksiji), bela, sa 7 cvetova. Šta da joj radim da mi i dalje cveta, kako da je zalivam, kad treba presađivanje??! Ajde, opravi me!
podmitljiva doktorka

super sto se lisce sredilo :)
lep poklon a koja je orhideja - phalenopsis ili neki cymbidium? obe su lake za odrzavanje, a za ponovno cvetanje je malcice teze ako ti je prva orhideja
prvo baci pogled da vidimo u sta je posadjena - u borovu koru ili mahovinu. treba ti specijalno djubrivo za orhideje - ono je mnogo razredjenije od onog standardnog za cvetnice. trebace joj dosta svetlosti, ali ne tako da je zraci sunca kroz prozor direktno peku i temperatura od nekih 20/24°C ako je phal, nesto niza ako je cymbi.
ako nema kartice na kojoj pise koja je vrsta, baci fotku da je identifikujemo.
zalivanje zavisi od vrste, temperature i supstrata u koji je posadjena, objasnicu ti kad mi kazes koja je :)

ja pronasla bosiljak i neke cvecke (seme) da li vredi sada da sadim za terasu ili sam zakasnila, vidim da napoledjini pise da se sadi od aprila "setva na ovorenom". e sad znaci bacim seme u saksiju i odmah moze na terasu?

i kako se seje:oops: ja sam samo travu sejala i jos mi nije nikla ( prekopas, isitnis zemlju, posejes, izgrabuljas, predjes valjkom) jer i ovo tako? pise neki razmak izmedju biljaka 25-30 cm, pa mi nije jasno, kao da sejem:( pomoc? help?

vredi alal, kako ne - koje cvece si uzela? da, direktno u zemlju sejes, u zardinjeru ako imas terasu.
ne treba da se nabija zemlja, a nacin setve zavisi od vrste - cveca koje hoces da posejes. nesto se samo pospe po povrsini zemlje a nesto treba da se pokrije tankim slojem zemlje.

marina, plasticna saksija je super - da li vidis korenje kroz nju? phal treba zaliti kada korenje poprimi sivo - zelenkastu boju (zato treba da ga vidis kroz saksiju)
kada je korenje dovoljno vlazno, boja je kao kad obarene boranije - jako zelena, fotkacu pa cu ubaciti da vidis kako to izgleda. dok god je tako, ne zalivas i ne djubris.
cvetovi mogu dugo da traju, pod uslovom da se djubri redovno od marta do kraja oktobra, posle se pauzira da se biljka odmori.
zalivanje i djubrenje: nikada se ne sipa djubrivo direktno na zedno korenje. korenje se prvo skvasi (najbolje je saksiju potopiti sa donje strane). sipas u neku vecu posudu mlaku vodu, spustis saksiju, ostavis 5 min pa se onda u tu vodu dospe djubrivo i ostavi se biljka jos 5 minuta. onda je ocedis i mirna si nekih 10 / 15 dana. nikako, nikako nemoj da zalivas sa gornje strane jer ako dospe voda u rozetu (onaj deo gde se sastavlja lisce) i tu ostane, sredisnji deo pocinje da truli i biljka umire.
slicice slede :)

Back