goxy
Zaslužan član
- Poruka
- 105.785
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nisam upoznat sa delima Oskara Vajlda jer sam sticajem okolnosti kao mali imao prilike da citam samo Hansa Kristijana Andersena pa nisam kompetentan da pricam o tome. Sa ostalim bajkama sam upoznat samo kroz crtane filmove koje sam gledao samo zbog toga sto su crtani filmovi, bez veceg upustanja u razmisljanje o istim.
Evo za neke ''plavokose''...
Poruka bajke je:
plavuse kad/tad budu razotkrivene, makar bile maskirane?
![]()
Ajd da vas vidim kako cete analizirati ovu bajku
Junakinja istočnjačke bajke bila je toliko lepa i toliko malena – ne veća od leptira, da su je roditelji čuvali u zlatnoj kutiji, plašeći se kako će je neko ukrasti. Ali radoznaloj princezi dosadilo je samovanje u kutiji, pa se jedne noći iskrala, prošetala dvorcem i zaustavila na balkonu zagledavši se u nebo i zvezde. U tom trenutku opazio ju je Car vetrova i odmah se zaljubio u nju. Prvo je hteo da je jednostavno ponese sa sobom, ali se – očaran njenom neobičnom lepotom – predomislio, prišao joj sasvim blizu i šapnuo na uho da je najlepše stvorenje koje je ikad video. Princeza nije znala ko joj šapuće jer je Car vetrova bio u svom nevidljivom obliku. Pitala je: Ko si ti? Pokaži se. Car vetrova je bio div i nije želeo svojom veličinom uplašiti krhko biće. Odgovorio je: Ja sam Car vetrova. Mogu da milujem obraze, ili da čupam stabla, zavisno od toga kakve sam volje. Bojiš li me se?
Ne bojim se promenljivosti a na različitosti sam navikla, odgovorila je princeza, očarana njegovim glasom.
Ogroman sam, kazao je Car vetrova, mogao bih te oduvati ako samo malo pojačam šapat.
Ne bojim se, opet odgovori princeza. Da si hteo da me oduvaš, to bi i učinio.
Car vetrova se zamislio. Zaista nikada nije sreo takvu princezu. Hoćeš li se udati za mene? pitao je.
Hoću.
Iako sam džin promenljive ćudi? Iako smo iz različitih svetova?
Nosićeš me stalno sa sobom i tako ću uvek biti u tvom zagrljaju. A ćud … Sve je podložno promenama, pa i ćud. Ako sam ove večeri uspela da je ublažim, to znači da mogu i ovako malena da ukrotim Cara vetrova. Bićemo dva sveta u jednom. Šta više jedna princeza može poželeti od toga?
Nakon toga Car vetrova uzeo je princezu u naručje i odneo u svoje carstvo, odakle su često putovali, na način kako je slikovito prikazivala ilustracija u knjizi: siva, oblačasta mrlja pluta po nebu i za sobom ostavlja trag nalik repu komete, a na njoj stoji nasmejana Biser-princeza, sa dugačkom kosom koja se vijori, punom lišća i latica
Aaaa dobro znaš ingliš!Prvo sam pomislila da se udala za oca matorog incestuidnog perverznjaka, a onda sam shvatila da je ipak u pitanju neki drugi kralj. Uhhh,odahnula![]()
Aaaa dobro znaš ingliš!
Da volim to žensko lukavstvo opisano u pričama...Ne može se reći da je mudrost ali snalažljivost...
Ajd da vas vidim kako cete analizirati ovu bajku
Junakinja istočnjačke bajke bila je toliko lepa i toliko malena – ne veća od leptira, da su je roditelji čuvali u zlatnoj kutiji, plašeći se kako će je neko ukrasti. Ali radoznaloj princezi dosadilo je samovanje u kutiji, pa se jedne noći iskrala, prošetala dvorcem i zaustavila na balkonu zagledavši se u nebo i zvezde. U tom trenutku opazio ju je Car vetrova i odmah se zaljubio u nju. Prvo je hteo da je jednostavno ponese sa sobom, ali se – očaran njenom neobičnom lepotom – predomislio, prišao joj sasvim blizu i šapnuo na uho da je najlepše stvorenje koje je ikad video. Princeza nije znala ko joj šapuće jer je Car vetrova bio u svom nevidljivom obliku. Pitala je: Ko si ti? Pokaži se. Car vetrova je bio div i nije želeo svojom veličinom uplašiti krhko biće. Odgovorio je: Ja sam Car vetrova. Mogu da milujem obraze, ili da čupam stabla, zavisno od toga kakve sam volje. Bojiš li me se?
Ne bojim se promenljivosti a na različitosti sam navikla, odgovorila je princeza, očarana njegovim glasom.
Ogroman sam, kazao je Car vetrova, mogao bih te oduvati ako samo malo pojačam šapat.
Ne bojim se, opet odgovori princeza. Da si hteo da me oduvaš, to bi i učinio.
Car vetrova se zamislio. Zaista nikada nije sreo takvu princezu. Hoćeš li se udati za mene? pitao je.
Hoću.
Iako sam džin promenljive ćudi? Iako smo iz različitih svetova?
Nosićeš me stalno sa sobom i tako ću uvek biti u tvom zagrljaju. A ćud … Sve je podložno promenama, pa i ćud. Ako sam ove večeri uspela da je ublažim, to znači da mogu i ovako malena da ukrotim Cara vetrova. Bićemo dva sveta u jednom. Šta više jedna princeza može poželeti od toga?
Nakon toga Car vetrova uzeo je princezu u naručje i odneo u svoje carstvo, odakle su često putovali, na način kako je slikovito prikazivala ilustracija u knjizi: siva, oblačasta mrlja pluta po nebu i za sobom ostavlja trag nalik repu komete, a na njoj stoji nasmejana Biser-princeza, sa dugačkom kosom koja se vijori, punom lišća i latica
Mene podseca na Lepoticu i Zver. Nije toliko vazno telesno koliko ono duhovno u neko bicu. Zaboravio sam kako se zove devojka iz price ali ona je uspela da ubedi Zver da zaboravi na svoju ruznocu i telesne nedostatke kako bi njegova Svetla strana isprivala na povrsinu. Tako je i junakinja ove price uspela da ukroti Cara Vetrova.
Aaa plavuše uopšte nisu naivne...Čak mislim da je to mimikrija ko što se jedan pauk pretvara da je cvet...!Mnogo sam više naišao na guske među brinetama nego među plavušama...Poruka bajke je:
plavuse kad/tad budu razotkrivene, makar bile maskirane?
![]()
Aaa plavuše uopšte nisu naivne...Čak mislim da je to mimikrija ko što se jedan pauk pretvara da je cvet...!Mnogo sam više naišao na guske među brinetama nego među plavušama...
Vrlo cudna je ideja da se sa svakom knjigom bajki doda i prakticni prirucnik tumacenja, zar ne? A upravo se to ovde radi. Osim toga zaprepastena sam povrsnoscu objasnjavanja ili "analiziranja"; koje ako bude podeljeno sa mnogima ima poguban uticaj.Moj profesor knjizevnosti je svaku drugu nedelju naglasavao: "Deco, povrsnost nije strasna ali su posledice njene upotrebe pogubne"
A odlicna je tema.I zao mi je ovako lepe teme.Kao da je neko odlucio od najlepse svile da iskroji kuhinjske krpe samo zbog toga sto ne zna vrednost svile.
Ne znati jos uvek ne znaci da ne mozete razmisljati.
Mnoge bajke su nastale i kreirane su u vremenima kada su medjuljudski odnosi bili potpuno drugog kvaliteta.U vremenima kada obrazovanje, pismenost i znanje nisu bili svima dostupni.U vremenima kada nisu postojali psihoanaliticari, dadilje, biroi za vaspitavanja i zastitu dece.Vremena kada je sa ranim padom mraka u zimu jedina zabava bila : prica.I ne samo price kao price i bajke nego prica izmedju ljudi.Osnovna komunikacaja medju clanovima porodica koja je bila potpuno drugacija od danasnje.Doba kada se "unutrasnjost,unutrasnji svet i dozivljaj tog sveta"nije krio od drugih.
U tom smislu treba uciti decu da preispituju svoja osecanja.I samo zbog dece, opisacu vam ovde dve /tri bajke.jer sve dalje sto se ide u njihova tumacenja, oduzimate deci pravo na razmisljanje o njima.
Vezano za ovo što je Gloriana pisala o vremenu nastanka bajki, o normama koje su važile za to vreme, a koje su slabo primenjive na današnje uslove zanimljivo mi je to što smo spremni da sadašnje video igrice, crtane filmove , igračke za decu okarakterišemo kao surove i brutalne, pune agresije i ubijanja, a bajke su po meni horor nad hororima.
Crvenkapa u kojoj vuk jede baku pa mu zatim raspore stomak i bace ga u bunar, veštica koja odseca prst Ivici da vidi da li je dovoljno debeo da ga pojede i sl. stvari su priče koje da su nastale u današnje vreme bile bi okarakterisane kao morbidne i neprimerene deci, čak možda i kažnjive za autora.
Potreba da se deci priča samo o pčelicama i cveću je možda ispravna, ne znam, ali i uz ovakve bajke su stasavale generacije normalnih i za život spremnih ljudi.