Borac za prava zivotinja
Legenda
- Poruka
- 51.037
Danas mi je jedno desetogodišnje dete reklo kako je "Petar Pan" tužna priča.
Ostala sam "paf".
Ostala sam "paf".
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Danas mi je jedno desetogodišnje dete reklo kako je "Petar Pan" tužna priča.
Ostala sam "paf".

i uzivamBorac, pa kako paf
Petar Pan je jedan od najtuznijih junaka.
On nema ni oca ni majku, ni sestru ni brata, on luta u nekom vazdusnom svetu u kom je stalno onaj Huk sa kuk.
Jedina drugarica mu ej zvoncica, a ona je tako sitna da vise lici na nekog inseta koji mozda i ne govori vec to on umislja u svojoj samoci. Petar Pan je prica o sitrocetu.
Jakob, meni nije bas jasno zasto se uzima to da Petar Pan ne zeli da poraste? On jeste dete. a posle ce da poraste.
I jeste jako tuzna prica.

Ali to je bajka.
Nema tog deteta koje ce pobeci od roditelja. Njegovih roditelja ili nema ili su ga ostavili.
Ostavljena deca i deca bez roditelja imaju razne price o tome zasto su sama.

e inspirisana ovom temom vec par dana gledam diznijeve crtacei uzivam
e al primetih jednu caku
u vecini slucajeva glavna junakinja nema majku
ili ima samo oca
ili oca i macehu koja zeli da je se resi
sta to autori imaju protiv majcinske figure![]()
e inspirisana ovom temom vec par dana gledam diznijeve crtacei uzivam
e al primetih jednu caku
ili ima samo oca
sta to autori imaju protiv majcinske figure![]()
Hmm...da li je onda vecina bajki pisana za devojcice?A one ih citaju, tek kad predju 14 i to na kiosku za 5 din....
ccccc....

Konkretno, u "Petru Panu", Vendi je majčinska figura.
Uf, "Petar Pan" je neiscrpna tema za razmišljanje.
U psihijatriji postoji nešto, što se zove "kompleks Petra Pana" i odnosi se na nezrelog, narcisoidnog muškarca, sklonog bezrazložnim izlivima besa, koji smatra da je iznad društvenih zakona i normi.
zanimljivo je da ga ja ni kao dečak nisam doživljavao kaod dete, nego kao nekog starijeg dosta od sebe. pan je u mom, dečjem viđenju, bio pubertetlija kome je sve dozvoljeno.... ( :

Da, apsolutishe.
Danas sam razmišljala o "Pričama iz 1001 noći". Da li je Šeherezada prototip psihoterapeuta?
Metla_na_vestici:e inspirisana ovom temom vec par dana gledam diznijeve crtace i uzivam
e al primetih jednu caku
ili ima samo oca
sta to autori imaju protiv majcinske figure

obicno deca razvedenih roditelja ili deca koju roditelji zapostavljaju vole i razumeju petra pana
Lepotica i zver je bajka o muskarcu iz snova.
Bambi mi je jedna od omiljenih bajki, pun topline, neznosti, ljubavi, prijateljstav izmedju tri razlicite vrste (tvor, lane i zec), prica o njihovom odrastanju i iznenadnom suocavanju sa drugom stranom zivota, koja nije bas ruzicasta.
Ivica i Marica- nikada mi se nije svidjala, mracna, bolesna na izvestan nacin.
Seherezada bajke kao bajke se ne secam, zapravo znam radnju, ali ne znam kako je tacno opisana bajka. Citala sam knjigu i to je erotska knjiga i nije uopste za decu. I
Aladin u osnovi to je prica o sreci i lenstvovanju. Covek nasao lampu i duh je resio sve njegove probleme. Bajka porucuje da covek ne treba da radi i ne treba da se trudi, vec da ce mu sve pasti sa neba ako ima srece ili da ce se uvek naci neko ko ce resiti njegove probleme umesto njega.
Vecina bajki u kojima se pojavljuje princ je povezana sa sexom.
Niko nema nista protiv majcinske figure, ali je poenta da majka voli svoje dete samo zato sto ga je rodila, oduvek se majcinska ljubav posmatrala drugacije od oceve ljubavi i stroze se ocenjivala. Da su glavne junakinje imale majke one bi bile voljene, srecne, razmazene jednom recju drugacije.
U Snezani npr. otac indirektno dozvoljava svojoj drugoj zeni da naruci ubistvo rodjenog deteta. U Pepeljugi otac se zeni losom zenom, koja zapostavlja Pepeljugu, a posle njegove smrti je maltretira sa teskim fizickim poslovima. U oba slucaja se muskarac (otac) tretira kao covek koji se poveo iskljucivo za lepotom zene, a koji nije mislio na dobrobit svog deteta, narocito u Snezani. Zanimljivo je da se pisac ne zadrzava na tome i ne osudjuje to.
Mala sirena je slicna po pitanju odsustva majke, jer da je imala majku imala bi ko da je obavesti o nekim za zenu binim stvarima u zivotu.
Inace princevi su sa moje tacke gledista razmazena, bogata, mlaka decurlija, jedino zver ima karakter.
Samo mi nije jasna funkcija patuljaka![]()
![]()
![]()
![]()

znaš, znaš šta hoće tuljci, nego se praviš....
a meri popins..??