Bajke i priče u psihoanalizi i psihoterapiji

Borac, pa kako paf
Petar Pan je jedan od najtuznijih junaka.
On nema ni oca ni majku, ni sestru ni brata, on luta u nekom vazdusnom svetu u kom je stalno onaj Huk sa kuk.
Jedina drugarica mu ej zvoncica, a ona je tako sitna da vise lici na nekog inseta koji mozda i ne govori vec to on umislja u svojoj samoci. Petar Pan je prica o sitrocetu.
Jakob, meni nije bas jasno zasto se uzima to da Petar Pan ne zeli da poraste? On jeste dete. a posle ce da poraste.
I jeste jako tuzna prica.

Borac, pa kako paf
Petar Pan je jedan od najtuznijih junaka.
On nema ni oca ni majku, ni sestru ni brata, on luta u nekom vazdusnom svetu u kom je stalno onaj Huk sa kuk.
Jedina drugarica mu ej zvoncica, a ona je tako sitna da vise lici na nekog inseta koji mozda i ne govori vec to on umislja u svojoj samoci. Petar Pan je prica o sitrocetu.
Jakob, meni nije bas jasno zasto se uzima to da Petar Pan ne zeli da poraste? On jeste dete. a posle ce da poraste.
I jeste jako tuzna prica.

Pa zar nije pobegao od roditelja jer nije hteo da odraste?:think:

e inspirisana ovom temom vec par dana gledam diznijeve crtace :lol: i uzivam

e al primetih jednu caku
u vecini slucajeva glavna junakinja nema majku
ili ima samo oca
ili oca i macehu koja zeli da je se resi

sta to autori imaju protiv majcinske figure :confused:

Konkretno, u "Petru Panu", Vendi je majčinska figura.

Uf, "Petar Pan" je neiscrpna tema za razmišljanje.
U psihijatriji postoji nešto, što se zove "kompleks Petra Pana" i odnosi se na nezrelog, narcisoidnog muškarca, sklonog bezrazložnim izlivima besa, koji smatra da je iznad društvenih zakona i normi.

e inspirisana ovom temom vec par dana gledam diznijeve crtace :lol: i uzivam

e al primetih jednu caku
ili ima samo oca

sta to autori imaju protiv majcinske figure :confused:

Eto, meni je najdraza "bajka" iz detinjastva narodna pesma "Predrag i Nenad"
Tu postoji majcinska figura, neprenesena, vec stavrna majka.
I, ona nije dovoljna. Brat trazi brata.

Poslednja izmena:
Konkretno, u "Petru Panu", Vendi je majčinska figura.

Uf, "Petar Pan" je neiscrpna tema za razmišljanje.
U psihijatriji postoji nešto, što se zove "kompleks Petra Pana" i odnosi se na nezrelog, narcisoidnog muškarca, sklonog bezrazložnim izlivima besa, koji smatra da je iznad društvenih zakona i normi.

zanimljivo je da ga ja ni kao dečak nisam doživljavao kaod dete, nego kao nekog starijeg dosta od sebe. pan je u mom, dečjem viđenju, bio pubertetlija kome je sve dozvoljeno.... ( :

zanimljivo je da ga ja ni kao dečak nisam doživljavao kaod dete, nego kao nekog starijeg dosta od sebe. pan je u mom, dečjem viđenju, bio pubertetlija kome je sve dozvoljeno.... ( :

Da, apsolutishe.:)

Dok jedan drugi, manje bajkovit literarni junak, iz sasvim drugačijeg miljea, koji bi takođe da zauvek ostane dečak, iskazuje otpor prema sistemu lupanjem o limeni doboš, dotle Petar Pan ima misiju: svu zapostavljanu i zlostavljanu decu dovesti na svoje ostrvo izgubljenih i odbačenih. Imperativ njihovog 'društvenog uređenja' je bunt protiv autoriteta i nepristajanje na sisteme vrednosti sveta iz kojeg su pobegli.
Zanimljiva je i Nedođija.
Nedođija je mesto beskrajne avanture, ali u njoj se – povrh svih testova sposobnosti preživljavanja – nikad ne odrasta. Cilj nije sazrevanje niti promena, već potpuno oslobađanje od okova zavičajnog sveta.
ima tu svačeg ...

Danas sam razmišljala o "Pričama iz 1001 noći". Da li je Šeherezada prototip psihoterapeuta?
I, šta mislite o "Aladinovoj čarobnoj lampi"?

Da, apsolutishe.:)

Danas sam razmišljala o "Pričama iz 1001 noći". Da li je Šeherezada prototip psihoterapeuta?

...pre ega - ako ovladamo sobom kao ona carevim idom bice ok

...obicno deca razvedenih roditelja ili deca koju roditelji zapostavljaju vole i razumeju petra pana

... ipak si u pravu ako si mislila da se uz pomoc super ega moze kontrolisati id ali sama seherzada je ego... znaci car id, seherzada ego a price super ego

Poslednja izmena:
"Trnova ruzica" proslo je, ali bih da dodam meni je ta bajka usko povezana sa predbracnim sexom i slobodom, naime ona se ubola i zaspala na dan svog punoletstva, na dan kada prestaje zastita roditelja, kada ona preuzima punu odgovornost z asebe i i i moze da radi sta hoce, ide gde hoce i bude sa kim hoce. Ali ne ona se bocne, zaspi i tako nevina i psihicki i fizicki saceka princa.

Lepotica i zver je bajka o muskarcu iz snova.
Bambi mi je jedna od omiljenih bajki, pun topline, neznosti, ljubavi, prijateljstav izmedju tri razlicite vrste (tvor, lane i zec), prica o njihovom odrastanju i iznenadnom suocavanju sa drugom stranom zivota, koja nije bas ruzicasta.
Ivica i Marica- nikada mi se nije svidjala, mracna, bolesna na izvestan nacin.

Seherezada bajke kao bajke se ne secam, zapravo znam radnju, ali ne znam kako je tacno opisana bajka. Citala sam knjigu i to je erotska knjiga i nije uopste za decu. I

Aladin u osnovi to je prica o sreci i lenstvovanju. Covek nasao lampu i duh je resio sve njegove probleme. Bajka porucuje da covek ne treba da radi i ne treba da se trudi, vec da ce mu sve pasti sa neba ako ima srece ili da ce se uvek naci neko ko ce resiti njegove probleme umesto njega.

Vecina bajki u kojima se pojavljuje princ je povezana sa sexom.

Metla_na_vestici:
e inspirisana ovom temom vec par dana gledam diznijeve crtace i uzivam

e al primetih jednu caku
ili ima samo oca

sta to autori imaju protiv majcinske figure

Niko nema nista protiv majcinske figure, ali je poenta da majka voli svoje dete samo zato sto ga je rodila, oduvek se majcinska ljubav posmatrala drugacije od oceve ljubavi i stroze se ocenjivala. Da su glavne junakinje imale majke one bi bile voljene, srecne, razmazene jednom recju drugacije.
U Snezani npr. otac indirektno dozvoljava svojoj drugoj zeni da naruci ubistvo rodjenog deteta. U Pepeljugi otac se zeni losom zenom, koja zapostavlja Pepeljugu, a posle njegove smrti je maltretira sa teskim fizickim poslovima. U oba slucaja se muskarac (otac) tretira kao covek koji se poveo iskljucivo za lepotom zene, a koji nije mislio na dobrobit svog deteta, narocito u Snezani. Zanimljivo je da se pisac ne zadrzava na tome i ne osudjuje to.
Mala sirena je slicna po pitanju odsustva majke, jer da je imala majku imala bi ko da je obavesti o nekim za zenu binim stvarima u zivotu.
Inace princevi su sa moje tacke gledista razmazena, bogata, mlaka decurlija, jedino zver ima karakter.
Samo mi nije jasna funkcija patuljaka :per: :lol: :lol: :lol:

Poslednja izmena:
Lepotica i zver je bajka o muskarcu iz snova.
Bambi mi je jedna od omiljenih bajki, pun topline, neznosti, ljubavi, prijateljstav izmedju tri razlicite vrste (tvor, lane i zec), prica o njihovom odrastanju i iznenadnom suocavanju sa drugom stranom zivota, koja nije bas ruzicasta.
Ivica i Marica- nikada mi se nije svidjala, mracna, bolesna na izvestan nacin.

Seherezada bajke kao bajke se ne secam, zapravo znam radnju, ali ne znam kako je tacno opisana bajka. Citala sam knjigu i to je erotska knjiga i nije uopste za decu. I

Aladin u osnovi to je prica o sreci i lenstvovanju. Covek nasao lampu i duh je resio sve njegove probleme. Bajka porucuje da covek ne treba da radi i ne treba da se trudi, vec da ce mu sve pasti sa neba ako ima srece ili da ce se uvek naci neko ko ce resiti njegove probleme umesto njega.

Vecina bajki u kojima se pojavljuje princ je povezana sa sexom.

Niko nema nista protiv majcinske figure, ali je poenta da majka voli svoje dete samo zato sto ga je rodila, oduvek se majcinska ljubav posmatrala drugacije od oceve ljubavi i stroze se ocenjivala. Da su glavne junakinje imale majke one bi bile voljene, srecne, razmazene jednom recju drugacije.
U Snezani npr. otac indirektno dozvoljava svojoj drugoj zeni da naruci ubistvo rodjenog deteta. U Pepeljugi otac se zeni losom zenom, koja zapostavlja Pepeljugu, a posle njegove smrti je maltretira sa teskim fizickim poslovima. U oba slucaja se muskarac (otac) tretira kao covek koji se poveo iskljucivo za lepotom zene, a koji nije mislio na dobrobit svog deteta, narocito u Snezani. Zanimljivo je da se pisac ne zadrzava na tome i ne osudjuje to.
Mala sirena je slicna po pitanju odsustva majke, jer da je imala majku imala bi ko da je obavesti o nekim za zenu binim stvarima u zivotu.
Inace princevi su sa moje tacke gledista razmazena, bogata, mlaka decurlija, jedino zver ima karakter.
Samo mi nije jasna funkcija patuljaka :per: :lol: :lol: :lol:

Pa,sve se moze obrnuti u sexualni kontekst.I to bi vec bile price za odrasle :per:

Ali,ukoliko ozbiljno idemo sa misljenjem na ovu temu,onda cu reci svoje skraceno misljenje....da ne smaram :per:

Elem,poenta je da morate poznavati svoje dete da bi izabrali adekvatnu bajku koja ce imati pozitivan uticaj.Dete koje rodite nije nesto sto je "vase".Ono se mora upoznati,kao sto i ono upoznaje vas.Puno mudrosti je potrebno za dete.Roditelji su u svim ovim bajkama krajnje marginalne licnosti,jer je glavni akcenat na detetu.Ono se "suocava" sa svim zivotnim nedacama i izlazi iz toga kao pobednik svojim snagama.Ponekad kad bas zaskripi,tu je i poneka dobra vila da stvari pogura,cisto da dete ne izgubi interesovanje,jer zivot u svojoj osnovi i jeste jedna velika bajka.Ove u detinjstvu su samo uvertira i priprema za stvarnu zivotnu bajku.Dakle,pazljivo se trebaju birati i citati bajke svom detetu.

Back