B92 i RTS! dodelili Dobrici nobela!

uh pardon, nisam obratio pažnju na pol. :) dakle nisi naveLA selina, koji je sa nacizmom imao zajedničko judeofobiju - trice za jedan masakr - a za hitlera je rekao da je jevrejin. zbog svega toga morao da pobegne iz francuske jer mu je pretila zatvorska kazna.

Da, ali je Francuska tiho i elegantno prešla preko svega zbog njegovog književnog umeća, jer su znali da sve vreme zaboravi, a samo umetnost ostaje kao trajna vrednost.
I, eto, danas je takav Selin jedno od imena kojim se Francuzi ponose..."Pričati o pokolenjima isto je kao pričati o crvima" ....danas se to pamti, a ne šta je o rekao o Hitleru.

političke prilike su bile takve da npr. čerčil koji nije bio pisac dobije nagradu za svoje memoare baš iz razloga koji su navedeni u halixovom postu, prema rečima samog Nobela "proizveo najbolje delo idealističkih tendencija" kao kriterijum koji podrazumeva političku ispravnost i nagradu kao njenu potvrdu, a ne potvrdu literarnog umeća.
Ma, ok, slažem se za ispolitizovanost...i sama sam se pitala zašto je Čerčil dobio Nobela, iako nisam čitala njegove memoare...Najverovatnije zato što istoriju pišu pobednici...a, svakako delom zbog neverovatne mudrosti koju je Čerčil posedovao.

Zato sto postoji barem 20 boljih pisaca koja su pisala na njegovom maternjem jeziku.

opet ti o poređenju. ajde mi nabroj tih dvadeset, da vidimo šta se krije iza te brojke. i na osnovu kog kriterijuma su bolji, hajde da vidimo jedan formalistički pristup, koji je kišu bio tako blizak, celokupnom andrićevom opusu, očaraj nas nemilosrdnom kritikom i erudicijom dostojnom jednog vinavera npr. :) ovako lakonskim odgovorom me nisi ubedio. dakle - izvolite početi.

opet ti o poređenju. ajde mi nabroj tih dvadeset, da vidimo šta se krije iza te brojke. i na osnovu kog kriterijuma su bolji, hajde da vidimo jedan formalistički pristup, koji je kišu bio tako blizak, celokupnom andrićevom opusu, očaraj nas nemilosrdnom kritikom i erudicijom dostojnom jednog vinavera npr. :) ovako lakonskim odgovorom me nisi ubedio. dakle - izvolite početi.

Sad ce da ti kaze da si pajser i da nema sta on tebi da objasnjava. Pa njemu je Pera Lukovic idol i zvezda vodilja, nemoj da ocekujes puno od njega.

Pera Lozac, Giga majstor za kablovsku, i otpusivac WC solja Milisav.

Mislim, to su samo trojica od mnogih koji se ne opterecuju megalomanskim glupostima o polozaju plemena i njihovoj buducnosti.

Ne žale oni ni za kim a naročite ne za tamo nekim goljama koje je zatrpao odron.

Sve se radi pro forme, tek da se nešto uradi, sve prolazi, malo se ko buni, svaki se bunt sistemski obesmišljava.

Ko se uvalio dobro mu je i jedino što ga zanima je kako da mu što duže bude bolje a da se za to ne pomuči.

Ova vlast mora da ode. Ko i ona posle nje i još bar tri dok se nešto ne promeni.

Ko preživi pričaće.

Dok ne počnemo da se ponašamo kao pčelinje društvo, nema nama boljitka.
Pčela izbaci iz svog društva odmah ono što ne valja da sačuva sve radilice.
Mi trulež čuvamo dok se svi ne inficiramo ,e, onda se pitamo zašto smo bolesni...Ludilo...

Mož' da menjamo trista novih vlasti, ništa ne vredi. Vlast dolazi iz naroda; narod mora svoje navike, odlike, mentalitet ....pod hitno mora da menja.

Back