AZBUKA OD 33 SLOVA!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
С тим што је још преко 90% становништва било неписмено.....значи то наметање језика се није могло спроводити ни путем школа, ни путем тадашњих малобројих медија.....ваљда искључиво усменим путем....:roll: :-?

Wilkołak:
@anderba

Tvojom logikom nama je nametnut jedan sasvim novi jezik ... i to nametanje je trajalo manje od 50 leta.. i posle tih 50 leta svi Srbi su govorili tim "nametnutim" jezikom. Pa, jesi ti normalan?

Zasto jesam li ja normalan, pa to su vukove rijeci nijesu moje. Dobro i vi znate da je Vuk odbacio stari srpski jezik koji se tada govorio u Srbiji, a za osnovu novog jezika uzeo je crnogorski.

Може свако да додаје колико слова хоће, можда ће мало променити писмо, али за мене неће никад постојати Црногорски језик...и тачка. :wink:

Zaboravila sam, u potpunosti, da sam ja postavila ovu temu! :roll:
Milovci se ućutali, samo su podigli prašinu dok se nisu odvojili, i sada od njihove najave da menjaju azbuku, nema ni reči!
Valjda su shvatili da je Vuk jedan i jedini, i da je naša azbuka, bila i ostala-neprevaziđena!

anderba:
Zasto jesam li ja normalan, pa to su vukove rijeci nijesu moje. Dobro i vi znate da je Vuk odbacio stari srpski jezik koji se tada govorio u Srbiji, a za osnovu novog jezika uzeo je crnogorski.

Bratac, kada pricas o lingvistici ne bi bilo lose da procitas stogod sto nisu komentari drugih forumasa!

1. nemoguce je apsolutno nepismen narod nauciti novom jeziku!;
2. starosrpski jezik je nestao mnogo pre Vukove reforme;
3. Vuk je standardizovao jezik kojim je govorio nepismeni narod tog doba a to je bio cetvoroakcentni, sedmopadezni srpski jezik;
3a. osnova za taj jezik, tj. glavni standard nije bio nekakav crnogorski jezik vec jezik zapadne Srbije tj. Radjevina i Podgorina jer je po Vukovim recima jezik tu bio najlepsi tj. najlepse je zvucao! Da ne pominjem da i ti sada koristis Vukove standarde prema tome ...
4. taj novi jezik je vec bio u upotrebi mnogo pre nego sto je Vuk dosao, tj. on je vec bio u narodu;
5. taj novi jezik je u sebi zadrzao sve promene koje su se nagomilale tokom vremena;
6. taj novi jezik nije izmisljen i to sto je Vuk uradio je prirodno. U norveskom jeziku postoji olnorsk i nynorsk, a imas i oldenglish, high-german itd.

Znaci jos jednom, tim starim srpskim jezikom se vise nije govorilo u Srbiji. Govorili su ga samo ljudi na visokim polozajima a nekada ni oni! U upotrebi je bio vec reformisani srpski jezik a Vuk je reformu samo ozvanicio i jezik uveo u standarde!

Nešto u vezi ovih novih crnogorskih slova, pošto niko nije sastavio sva tri kako treba....Dodaće slovo ś, koje se relativno često koristi, recimo: "śedi", "śekira", itd...Hoće, zatim, da dodaju slovo Ź. Jedini primer koji mi pada na pamet, osim nekih totalnih arhaizama koje ne koriste ni najstarije babe po katunima, bi bio "iŹesti", u smislu: "pojesti", mada je i ovo nekakav arhaizam. Hoće da dodaju još i slovo za glas dz, kao u reči "bodzun". Ja sam Crnogorac, a i sam nemam pojma šta to znači. To su sve bolesne nacionalističke gluposti :evil: ....Kao i onaj lik što tvrdi da je srpski na stao od crnogoskog :?

ś i dz postoje i u drugim slovenskim jezicima, ali je njihova primena veoma siroka i ucestala pa je i shvatljivo zasto se ti simboli nalaze u njihovim pismima...

Medjutim, Ź bih trebao da protumacim kao meko ž. Hahahaha, e ovoga nema nigde! Ovo je crnogorski izum!

Iskreno, ne zanima me CG! Pokazalo se da se nas soj napokon razvodnio, ali neka je braco! Ne pada sneg da pokrije breg vec da svaka zverka pokaze trag! Nadam se da ce moji Srbi izvuci nauk iz ovakve "bratske" ljubavi.

Cuo sam svakojake stvari vezane za referendum i za to kako se zaista glasalo ... i sta da kazem! Ako su bar neke od svih tih prica istinite, onda Vam zelim mirnu buducnost jer ce Vam toga trebati i vise nego sto sada mozete pretpostaviti.

To sa novom azbukom je, inače, izmišljotina onih likova okupljenih oko tzv.Dukljanske akademije, i većina u Crnoj Gori se smeje takvim predlozima.Iako znam jednog lokalnog fanatika koji je čak izdavao ljubavnu poeziju pisanu na dijalektu kojim govore samo nepismene babe, sa sve novocrnogorskom ortografijom :shock: , ipak ogromna većina ljudi dole tako nešto smatra neprihvatljivim. :D Ne treba uvek poistovećivati mišljenja par fanatika sa celim narodom. Uostalom ima ovde likova koji tvrde da su stari Egipćani bili Srbi i slične gluposti, pa većina pukne od smeha kad to čuje. Čisto sumnjam da će se azbuka promeniti...

Немам ништа против поезије на дијалектима, нарочито оним већ помало заборављеним....
Па и Бећковић пише у дијалекту ...и сјајан је песник!

Hellen:
Немам ништа против поезије на дијалектима, нарочито оним већ помало заборављеним....
Па и Бећковић пише у дијалекту ...и сјајан је песник!

Погледајте оно писмо на печату, и да ли има неко ко може да га прочита.

Ма Матија Бећковић је цар! Код њега дијалекат игра важну улогу, а неке поеме се не могу мимо њега замислити.Ја веома волим дијалекатску ијекавицу, нарочито ону мојковачку, одакле су моји. Оно што не подносим су ти напаљени националисти. :evil: Српски и црногорски. Уосталом било чији. Ево, овај лик, што сам га спомињао, се зове Слободан Медојевић. Ем што нема талента, ем што пише поезију само да би доказао да може да пише на "Црногорском" језику, са све "Црногорском" ортографијом. Нпр:

Ośetiš li u noćima mirise mora,
đevojko, šćeri morskijeh dubina,
mirisnijeh hridi pješčanih dina,
nježna sireno, śaju bisera.

Puno patetike i izveštačenosti, a još Crnogorci i ne govore "śaj bisera" nego redovno "sjaj bisera". Znate li šta je jedan Matija za ovo.

Ja stvarno ne mogu da poverujem! Keva mi je iz CG, a cale sa Kosova. Jedem se sto smo izgubili ta dva dela drzave. Da nije muslimana, albanaca i tzv crnogoraca- ne znaju svoju istoriju ili je u interesu nekih mafijasa da se stvori takva drzava gde bi se lakse kralo... Krivo mi je za sve moje rodjake i prijatelje u CG-u sto moraju da trpe sve ovo. Medju njima su uceni ljudi, koji ne znaju da li da se smeju ili placu. Ljudi koji rade u skolama ili nekim drugim ustanovama, na silu ce morati da prihvate sve ove gluposti.
Sta da kazem? Dobro odradjen posao! Svaka cast svima- obavestajcima, marsovcima, mafijasima, lingvistima :)

Smesno

Не буди ситничар, они су најстарији народ на свијету, имају времена да чекају, шта је њима 2 ипо године, кад је васцијела историја пред њима?

Него, како 33, зар није 32?
Биће, ,,спала књига на два слова''...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back