Avato

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bez ljutnje, nista protiv katolika nego da se mi drzimo nase vere odn. pravoslavlja.

Takoe pravoslavlje je mnogo naprednije.Nasi popovi mogu da se zene pa imas jako malo pedofila.
Opet, to ne menja cinjenicu da pedofili nisu zvanicno prihvaceni ni u jednoj crkvi kao ni homosexualci.
Ako "drustvo" (citaj> interesi odredjenih politickih grupa) imaju cilj da menjaju hiljadama godina utemeljene tradicije i namecu moral 21.v. najstarijim institucijama covecanstva ko kaze da ce se zaustaviti na zenama?
Sledeci su zvanicno, po crkvenom kanonu svestenici ******, pa menjanje biblije, mozda je i bog gej? Kako to slatko zvuxci a u krajnjem i pedofili su bozja bica pa i njih treba ukljuciti.

Ma besmislice.

Korak sa vremenom znači da svaka verska ili bilo koja druga organizacija koja propoveda i sprovodi polnu ili rasnu diskriminaciju treba da bude zabranjena.

Slaboumno je u XXI veku držati se dogme o superiornosti muškog pola bar u civilizovanom svetu.

Ukoliko pak crkva propoveda pomenutu vrstu budalaština nije nikakav greh okrenuti joj leđa jer je društveno i civilizacijski štetna u tom slučaju.

Ti i tebi slični nemate apsolutno nikakav argument za tvrdnje da samo muškarci smeju po tzv. Božjoj volji da propovedaju Božju reč.

To je nasilje nad zdravim razumom.

Ali po svemu sudeći današnja Srbija čak ni Voltera nije apsolvirala a da ne govorimo o svemu što se dešavalo posle njega.

- - - - - - - - - -

Kako da crkva sprovede nacionalno okupljanje ako pola populacije te nacije smatra inferiornim?
Bravo za koment, potpisujem!

Nemam sada vremena da odgledam ovaj film, ali ovo boldovano mi je privuklo pažnju.

Glavna optužba Hristu je bila da je on tvrdio da je sin božji.
Kad ga je Pilat pitao da li je to tačno, on je odgovorio: "Ti kažeš".
To znači da se on nije izjašnjavao kao sin božji, ali tako su govorili jevanđelisti, tačnije Mateja.
Zamislimo dokle ide to ruganje ženskom rodu!
Čak se ni tu ženi ne daje da bude majka koja je začela kao svaka druga žena.
Autori Hristovog životopisa ga oslobađaju "krivice" da je rođen u grehu.
Sve su žene kur..ve, ali jednu ćemo ženu izdvojiti jer nam je po volji.

Kad tako izdvojimo bezgrešnu, mi bezgrešni ćemo je veličati u Hilandaru, ali ne mogu je veličati i druge žene jer su grešne.

I ja treba da aminujem tu mudrost?

Наравно да не требаш да аминујеш, јер то није никаква мудрост већ скуп глупости.

Прво, Пилат никад није питао Исуса да ли је син божји, већ га је питао да ли је цар јудејски.

Тако стоји у сва четири јеванђеља. А кад га је осудио онда је наредио да му се над крстом стави натпис:

"Исус Назерећанин, цар јудејски", а не како би по теби требало "Христос, син божји".

Разлог што га никад није питао да ли је он син божји је тај што се римљани никад нису мешали у религијска питања

неког њима потчињеног народа, па самим тим ни јеврејског.

Иначе Исус се изјашњавао и као син божји и као син човечји, тако да отпада и теза о ругању женском роду, јер је

син човечји управо по жени, по својој мајци.

Што се тиче безгрешног зачећа и твог закључка да су онда све друге жене кур...ве и то је потпуно погрешно.

Можемо се слободно `ебавати и то са Божјим благословом, јер је он сам наредио:"рађајте се и множите се и напуните земљу."

Дакле као што видимо бити вредан у том сегменту и на том пољу људског живота уопште није грех.

А што се тиче безгрешног зачећа, чини се да је оно безгрешно само због тога што мушкарац у томе није учествовао.

Дух Свети је, по хришћанском учењу, успео да нађе жену преко које се оваплоћује у овоме свету, али није успео да нађе мушкарца.

Дакле нашао је жену без греха, али није нашао мушкарца без греха. Значи, они славе Богородицу између осталог и због тога

што је једно једино људско биће без греха од Адама и Еве па до дана данашњег.

Даље, теза да безгрешни величају безгрешну у Хиландару, односно Светој Гори, такође је погрешна.

По дефиницији први који помисли да је безгрешан пуко је ко звечка, с толиком гордошћу иде се до ђавола, а не у манастир.

И уопште не треба да мисли да је безгрешан, довољно је да помисли како је бољи од тебе или мене па да оде до ђавола.

И на крају требаш стално имати у виду да је хришћанство увек у сукобу са овим светом, да бити хришћанин значи бити увек и

стално у сукобу са овим светом, јер напросто како сам Христос рече:"Царство моје није од овога свијета."

TTTT odakle ti to da je Bogorodica bila bez greha?Drugo Isus sam za sebe nigde ne kaže da je Sin Božiji ali ga Petar tako nazva ;,Ti si Hristos ,Sin Boga živoga,, što On potvrđuje rečima:Blago tebi, Simone sine Jonin! Jer telo i krv nisu to tebi javili, nego Otac moj koji je na nebesima.
Jedini koji je bez greha je sam Isus,u svemu sličan nama osim u tome.

Nebrojeno puta prepravljani, cenzurisani i štimovni spisi teško da mogu biti merodavni sem kao beletrsitika u kojoj svako nađe za sebe ono što mu prija.

Znam žene koje su inteligentnije, obrazovanije, moralnije i sposobnije od većine muškaraca i ne vidim šta ih zapravo sem srednjovekovnog primitivizma diskvalifikuje između ostalog za propovednike vere.

Kao što rekoh, u prvom postu na ovoj temi, sa popovima neću da imam posla dok god ne usklade svoju interpretaciju hrišćanstva sa civilizacijskim normama.

Što me ne čini manje hrišćaninom.

A srednjevekovni primitivizam je ustvari tadašnja civilizacijska norma.:lol:
A ko je ovde rekao da su žene manje obrazovane i gluplje od muškaraca?
Svaka generalizacija je čist promašaj.Svaka žena i svaki muškarac je priča za sebe.
I kaži mi šta su našle verujuće žene da im prija,u tim kako ih nazivaš ,naštimovanim dokumentima?

TTTT odakle ti to da je Bogorodica bila bez greha?Drugo Isus sam za sebe nigde ne kaže da je Sin Božiji ali ga Petar tako nazva ;,Ti si Hristos ,Sin Boga živoga,, što On potvrđuje rečima:Blago tebi, Simone sine Jonin! Jer telo i krv nisu to tebi javili, nego Otac moj koji je na nebesima.
Jedini koji je bez greha je sam Isus,u svemu sličan nama osim u tome.

to su neki momenti koji su uvedeni u doktrinu kad se počelo sa obožavanjem marije, posebno je katolička crkva u tome otišla baš daleko mada ni pravoslavna ne zaostaje previše. u svakom slučaju teška jeres jer se u svetom pismu marija nigde ne pominje u kontekstu koji danas ima u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi, zapravo nijedan od apostola u svojim poslanicama je ne pominje uopšte ako se dobro sećam, a kamo li kao nekakvu kraljicu nebesku ili šta ti ja znam šta već. u suštini idolatrija što je veliki greh i obezvređivanje Hristove žrtve pošto se mole mariji za pomoć spasenje itd a zna se ko je jedini Bog i spasilac - Isus... isto važi i za običaj molitve svecima, ikonama itd. molitve idu samo i jedino Bogu.
recimo Isus je rekao ne zovite nikoga na zemlji ocem jer jedan je naš Otac nebeski a u crkvi imaš svete 'oce'. znači još jedna greška.

inače, apostol toma je Isusu posle vaskrsnuća rekao 'Gospode moj i Bože moj' kad se uverio da je vaskrsao a Isus je blagoslovio to što je on rekao rečima 'zato što si me video poverovao si, blagosloveni su oni koji ne videše a poverovaše'. tu Isus potvrđuje da je Bog.

Nebrojeno puta prepravljani, cenzurisani i štimovni spisi teško da mogu biti merodavni sem kao beletrsitika u kojoj svako nađe za sebe ono što mu prija.

Znam žene koje su inteligentnije, obrazovanije, moralnije i sposobnije od većine muškaraca i ne vidim šta ih zapravo sem srednjovekovnog primitivizma diskvalifikuje između ostalog za propovednike vere.

Kao što rekoh, u prvom postu na ovoj temi, sa popovima neću da imam posla dok god ne usklade svoju interpretaciju hrišćanstva sa civilizacijskim normama.

Što me ne čini manje hrišćaninom.

to je smešno
svaka civilizacijska norma koja je u suprotnosti sa Božijom rečju je pogrešna. it's simple as that. civilizacija je ta koja bi trebalo da se prilagođava Božijim rečima a ne obrnuto
tvoj stav je tipičan za nekoga ko ne veruje u Boga pa Božije reči doživljava kao skup neobavezujućih arhaičnih priča basni bajki i poslovica između ostalog i zato što si duboko zaglibio u blato 'civilizacije' koja je satanistička

to su neki momenti koji su uvedeni u doktrinu kad se počelo sa obožavanjem marije, posebno je katolička crkva u tome otišla baš daleko mada ni pravoslavna ne zaostaje previše. u svakom slučaju teška jeres jer se u svetom pismu marija nigde ne pominje u kontekstu koji danas ima u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi, zapravo nijedan od apostola u svojim poslanicama je ne pominje uopšte ako se dobro sećam, a kamo li kao nekakvu kraljicu nebesku ili šta ti ja znam šta već. u suštini idolatrija što je veliki greh i obezvređivanje Hristove žrtve pošto se mole mariji za pomoć spasenje itd a zna se ko je jedini Bog i spasilac - Isus... isto važi i za običaj molitve svecima, ikonama itd. molitve idu samo i jedino Bogu.
recimo Isus je rekao ne zovite nikoga na zemlji ocem jer jedan je naš Otac nebeski a u crkvi imaš svete 'oce'. znači još jedna greška.

inače, apostol toma je Isusu posle vaskrsnuća rekao 'Gospode moj i Bože moj' kad se uverio da je vaskrsao a Isus je blagoslovio to što je on rekao rečima 'zato što si me video poverovao si, blagosloveni su oni koji ne videše a poverovaše'. tu Isus potvrđuje da je Bog.

Veličina Bogorodice se sastoji u tome što je za razliku od Eve rekla Bogu da,neka mi bude po Tvojoj volji.Nema spasenja bez Božijeg očovečenja a za to je bio neophodan njen svojevoljan pristanak.Zato se ona poštuje.
Nema tu nikakave idolotraije jer se ni Bogorodica ni Sveti ne smatraju Bogom već molitvenim zastupnicima u Nebeskoj Crkvi.
Ovde imaš o svemu tome detaljno.

http://domboziji.org/latinica/06_o_postovanju_svetih_lat.html

Veličina Bogorodice se sastoji u tome što je za razliku od Eve rekla Bogu da,neka mi bude po Tvojoj volji.Nema spasenja bez Božijeg očovečenja a za to je bio neophodan njen svojevoljan pristanak.Zato se ona poštuje.
Nema tu nikakave idolotraije jer se ni Bogorodica ni Sveti ne smatraju Bogom već molitvenim zastupnicima u Nebeskoj Crkvi.
Ovde imaš o svemu tome detaljno.

http://domboziji.org/latinica/06_o_postovanju_svetih_lat.html

nemam ja ništa protiv marije, naprotiv, ali ona je klečala pod krstom dok je Isus na njemu plaćao moje grehe. da se molim bilo kome drugom ili bilo koga drugog obožavam za mene bi to značilo teško izdajništvo. sad da li je tehnički to idolatrija ili ne nebitno je. to pod jedan.
druga stvar, meni se čini da tu ima elemenata paganstva jer su pagani tako imali jednog vrhovnog kvazi boga i mnogo nižih. mislim da je to sa marijom svecima i ikonama prikriveno zlo koje se vremenom uvuklo u crkvu. recimo ikone, bilo bi previše očigledno kad bi neko pokušao da dovuče kip recimo zevsa u crkvu, to bi odma naišlo na osudu pa ne bi prošlo, ali pošto je đavo mnogo suptilniji on težak greh idolatrije provlači kroz klanjanje ikonama udarajući na emocije čoveka koji gaji respekt prema svecima. i naravno, 'nebeska kraljica', žensko 'božanstvo' toliko zastupljeno po paganskim satanističkim neznabožačkim kulturama kroz istoriju, opet bilo bi očigledno da dovuku neku priču o semiramidi, afroditi ili tako nešto, ali opet kažem đavo to radi suptilnije pa je kao 'nebeska kraljica' izabrana marija. kako bi neko slab u veri (ili neko ko ne veruje uopšte) mogao da odbije Isusovu majku? pogotovo danas kad iza tog kulta 'bogorodice' stoji vekovna tradicija crkve, 'svetih otaca' itd...

- - - - - - - - - -

ima u starom zavetu kako je Bog kažnjavao one što su u njegov hram dovlačili kipove i idole, nebitno kakve i šta su predstavljali

Poslednja izmena:
Marija, Isusova majka, toliko se slavi u hriscanstvu jer se smatra da je njena zrtva i njena patnja bila cak i veca od Isusove,bas zato jer mu je ona majka.

Vecina majki da moze da preuzme neku bol ili nesrecu od svog deteta, odmah bi preuzela, jer nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati.

Zato se njeno stradanje poredi sa Isusovim, pa cak ga i prevazilazi i zato je hriscani toliko slave. A to da se ne pominje u Bibliji lol

Poslednja izmena:
Marija, Isusova majka, toliko se slavi u hriscanstvu jer se smatra da je njena zrtva i njena patnja bila cak i veca od Isusove,bas zato jer mu je ona majka.

Vecina majki da moze da preuzme neku bol ili nesrecu od svog deteta, odmah bi preuzela, jer nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati.

Zato se njeno stradanje poredi sa Isusovim, pa cak ga i prevazilazi i zato je hriscani toliko slave. A to da se ne pominje u Bibliji lol

pa da, i zato se onda uzme parče drveta i na njemu naštampa slika žene sa oreolom koja drži bebu uz subliminalnu poruku da je ona iznad Hrista koji je dojenče pa se treba obraćati njoj i verovati u nju a ne u onoga ko je na sebe preuzeo grehe ljudi - Gospoda Isusa Hrista. i tako završiš u paklu. đavo nije glup.

nisam ni rekao da se ne pominje u bibliji, rekao sam da se ne pominje u poslanicama apostola. da li misliš da je logično da nekoga ko u današnjoj crkvi uživa toliku bitnost (kako ti reče da je njena žrtva navodno veća od Isusove, što je teška blasfemija) apostoli čak ni ne pomenu? nema nikakvog smisla

Poslednja izmena:
Avato („ne kročiti”), zakon često tumačen isključivo kao restriktivna norma koja svim ženama strogo zabranjuje pristup manastirima na Svetoj Gori.
Iako to jeste odrednica ovog zakona, on više od 1000 godina ograničava slobodu kretanja svih ljudi i dobara na ovoj teritoriji, i reguliše se posebnim procedurama. U svetogorske manastire i muški posetioci mogu doći isključivo nakon upućivanja molbe za posetu preko Zadužbine Svetog manastira Hilandara.
Ova procedura je neophodna zbog ograničenih kapaciteta manastira, ali i zbog specifičnog, izuzetno strogog monaškog načina života koji zahteva besprekoran mir.

U poslednje vreme, Avato se pod pritiskom organizacija koje se bore za ravnopravnost žena našao kao poslaničko pitanje pred Evropskim parlamentom. Rezolucijom iz 2003. godine ova norma je osuđena kao narušavanje ravnopravnosti polova i građanske slobode kretanja.
Pobornici revizije Avatoa svoje stavove pravdaju potrebom da se prevaziđe arhaično razdvajanje polova karakteristično za davnu prošlost, te da se žene i muškarci duhovno izjednače u veri.
Iako postoje različita svetovna ubeđenja zašto ženska noga ne sme da kroči na Atos, govorićemo o težnji monaha sa Atosa da u cilju revnosnog praktikovanja vere žive u najstrožem celibatu, koji bi stalna iskušenja dodatno otežala.
Smatra se da bi posete žena narušile mir monaškog bratstva, čiji je stil života okrenut isključivo duhovnom prosvetljenju.
Komplikovana dilema ima mnogo grananja, a problem se može pomatrati sa nekoliko aspekata:
Imaju li pravo ateisti, ili pripadnici drugih vera da se mešaju u kanon jedne religije praveći od toga globalno političko pitanje?
Da li religija sme da ignoriše društvena kretanja i udaljava vernike od svog učenja insistirajući na arhaičnim normama?
I na kraju, hoće li Sveta Gora biti manje sveta ako na nju kao hodočasnik kroči žena?
Hoće li ljudska prava u svetu postići ozbiljan napredak ako jedan zakon pravoslavlja star hiljadu godina uredi Evropska komisija i feministički lobi?

Šta vi mislite o Avato zakonu?
Da li bi ga trebalo ukinuti ili ne i zašto?

Molila bih one koji nisu lenji da pročitaju ceo tekst
Izvor : http://www.medias.rs/avato-zakon-koji-zenama-zabranjuje-pristup-svetoj-gori
Lenja sam I necu.
Kad ih presvetla braca budu radjala, nek se jave.
Do tad, sekta ko I svaka druga.

pa da, i zato se onda uzme parče drveta i na njemu naštampa slika žene sa oreolom koja drži bebu uz subliminalnu poruku da je ona iznad Hrista koji je dojenče pa se treba obraćati njoj i verovati u nju a ne u onoga ko je na sebe preuzeo grehe ljudi - Gospoda Isusa Hrista. i tako završiš u paklu. đavo nije glup.

nisam ni rekao da se ne pominje u bibliji, rekao sam da se ne pominje u poslanicama apostola. da li misliš da je logično da nekoga ko u današnjoj crkvi uživa toliku bitnost (kako ti reče da je njena žrtva navodno veća od Isusove, što je teška blasfemija) apostoli čak ni ne pomenu? nema nikakvog smisla

Ovo sto sam boldovala je cist paradoks :), jer ako ne verujes u Isusa Hrista, pa sto bi verovao u njegovu majku? Sta je onda ona?

Druga stvar je sto treba razlikovati Boga, Isusa Hrista koji je bogocovek, i obicne ljude (sve ostale). Isus je Bozji sin koga je Bog poslao da prenese ljudima poruku o spasenju, on je neko sa kim ljudi mogu da se povezu jer jeste covek, ali jeste malo hodao po vodi i pretvarao vodu u vino, jer je on jos kako i Bog, dakle bogocovek, i sve za sta je poslat izdrzao je i kao covek, ali i kao Bog. I u njega se veruje.

Sa druge strane svi sveci, apostoli i devica Marija su obicni ljudi, rodjeni u grehu, od krvi i mesta, "nemagicni", ali koji su na tom putu najvernije sledili Hrista. I njih ljudi slave i slede, ali ne kao idole (kao neku vrstu konkurencije Bogu), vec upravo obicne ljude, koji su kao i oni sami, ali koji su Isusa na tom putu najvernije sledili. I to nije nikakvo bogohuljenje vec vrlo vazan deo hriscanstva. Sveti ljudi, pastiri, stado itd. tako se hriscanstvo najbolje siri, kroz ljude. Obican covek se ugleda i sledi one koji su pre njega najvise sledili Hrista.

Isusova majka Marija je upravo obican covek, I ona je kao obican covek jedina izdrzala patnju koja se moze porediti sa Isusovom, a pri tome ne treba i zaboraviti i koja je osnovna poruka Isusova ljudima, "Volite me", a ko moze ga voli vise od sopstvene majke? Niko, nikad i nece.

Tako da se devica Marija, sasvim opravdano i u duhu samog hriscanstva, slavi kao najsvetije ljudsko bice koje je ikad postojalo i koje ce da postoji. I zato je toliko postovana, obican covek (ne bog ili bogocovek), kao i svi mi, koje je na svom zivotnom putu najvise bila ono sto je sam Isus propovedao.Sad sto je usput to I zena, to je nesto sto ce svi macisti morati da rese sa samim sobom ako im to smeta, mada ne vidim sto bi, svi oni imaju majke :)

Ovo sto sam boldovala je cist paradoks :), jer ako ne verujes u Isusa Hrista, pa sto bi verovao u njegovu majku? Sta je onda ona?

Druga stvar je sto treba razlikovati Boga, Isusa Hrista koji je bogocovek, i obicne ljude (sve ostale). Isus je Bozji sin koga je Bog poslao da prenese ljudima poruku o spasenju, on je neko sa kim ljudi mogu da se povezu jer jeste covek, ali jeste malo hodao po vodi i pretvarao vodu u vino, jer je on jos kako i Bog, dakle bogocovek, i sve za sta je poslat izdrzao je i kao covek, ali i kao Bog. I u njega se veruje.

Sa druge strane svi sveci, apostoli i devica Marija su obicni ljudi, rodjeni u grehu, od krvi i mesta, "nemagicni", ali koji su na tom putu najvernije sledili Hrista. I njih ljudi slave i slede, ali ne kao idole (kao neku vrstu konkurencije Bogu), vec upravo obicne ljude, koji su kao i oni sami, ali koji su Isusa na tom putu najvernije sledili. I to nije nikakvo bogohuljenje vec vrlo vazan deo hriscanstva. Sveti ljudi, pastiri, stado itd. tako se hriscanstvo najbolje siri, kroz ljude. Obican covek se ugleda i sledi one koji su pre njega najvise sledili Hrista.

Isusova majka Marija je upravo obican covek, I ona je kao obican covek jedina izdrzala patnju koja se moze porediti sa Isusovom, a pri tome ne treba i zaboraviti i koja je osnovna poruka Isusova ljudima, "Volite me", a ko moze ga voli vise od sopstvene majke? Niko, nikad i nece.

Tako da se devica Marija, sasvim opravdano i u duhu samog hriscanstva, slavi kao najsvetije ljudsko bice koje je ikad postojalo i koje ce da postoji. I zato je toliko postovana, obican covek (ne bog ili bogocovek), kao i svi mi, koje je na svom zivotnom putu najvise bila ono sto je sam Isus propovedao.Sad sto je usput to I zena, to je nesto sto ce svi macisti morati da rese sa samim sobom ako im to smeta, mada ne vidim sto bi, svi oni imaju majke :)

ne kapiraš šta pričam, ne verovati u smislu da je neko postojao nego verovati da je i postojao i umro na krstu za tvoje grehe, razumeš, umesto tebe. u to moraš da veruješ. fokus tvoje vere, nade, očekivanja, molitve, obožavanja itd mora da bude samo i jedino na njemu jer je samo u njemu spas. marija ne može da učini ništa za tebe niti je učinila. zato i jeste opasna subliminalna poruka pomenute ikone (osim što je idolatrija u dva nivoa). rasipa ti fokus ili u gorem slučaju odvlači ti veru očekivanje poverenje na drugu ličnost, a u Hrista moraš da veruješ svim srcem - 'ja sam put istina i život, niko ne dolazi do Oca osim kroz mene', znači ne malo kroz mene malo kroz mariju, ne malo kroz mene malo kroz mariju malo kroz svece, ne najviše kroz mariju a malo i kroz mene, nego kroz mene. znači samo i jedino kroz njega.

i još jedna stvar, to poštovanje svetaca i marije koliko ja vidim ima tendenciju da vremenom pređe u idolatriju čim se danas ljudi mole njima. tako da je najbolje saseći zlo u korenu. misim izvini, a šta je pričanje sa mrtvima nego veštičarenje?

Не зезај да стварно верујеш у те приповетке.

pa u šta da verujem, da je nekada davno u galaksiji far far avaej ništa explodiralo i nastalo sve, a onda je na nešto od svega pala kiša pa se to smutilo i vremenom nastao majmun a od njega čovek? ja kapiram da ima ljudi kojima je inspirativno da misle da su nastali od majmuna i žao mi je zbog njih ali to... jednostavno nije moj fazon. utoliko pre što znam da Bog postoji

uzgred budi rečeno, apropo ovoga što pokušavam da objasnim koleginici iris, pade mi na pamet ona serija selo gori, pa kad onaj glavašin zapomaže 'o krsna slavo' - tipičan primer idolatrije izrasle iz slavljenja čoveka, odnosno sveca. znači krsna slava kao entitet kome se moli u kriznoj situaciji. a koji i ne postoji.

a cija tvorevina je Novi Zavet? :lol:

Novi zavet su po hrišćanskom verovanju pisali očevici događaja vezanih za život Hrista, međutim, izučavaoci hrišćanskih studija ustanovili su da su jevanđelja pisana 30 do 60 godina nakon Hristove smrti.

Autori jevanđelja nisu pisali Hristovim jezikom, niti su živeli na teritorijama gde se Isus kretao. Do četvrtog veka je bilo mnoštvo tekstova koji su opisivali Hristovo učenje, a onda je crkva odabrala samo ona jevanđelja za koja su našli da su pogodna po nekim njima znanim merilima.

pa u šta da verujem, da je nekada davno u galaksiji far far avaej ništa explodiralo i nastalo sve, a onda je na nešto od svega pala kiša pa se to smutilo i vremenom nastao majmun a od njega čovek? ja kapiram da ima ljudi kojima je inspirativno da misle da su nastali od majmuna i žao mi je zbog njih ali to... jednostavno nije moj fazon. utoliko pre što znam da Bog postoji

uzgred budi rečeno, apropo ovoga što pokušavam da objasnim koleginici iris, pade mi na pamet ona serija selo gori, pa kad onaj glavašin zapomaže 'o krsna slavo' - tipičan primer idolatrije izrasle iz slavljenja čoveka, odnosno sveca. znači krsna slava kao entitet kome se moli u kriznoj situaciji. a koji i ne postoji.

:lol:

А што уопште мораш у нешто да верујеш?

Шта си ти, јбни варварин, па да не можеш без идола.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back