Avato

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Појма немам, не сећам се да се у Старом и Новом Завету уопште спомиње Атос.

Забрана се заснива на истом оном правилу које забрањује улазак женама у храм у току менструације, истом оном правилу

по ком и свештеник мора изаћи из храма, ако се пореже или му почне цурити крв из носа.

verovatnije je da se zabrana zasniva na Hristovim rečima da će biti onih koji će sebe napraviti evnuhom zarad carstva božijeg, mada naravno nisam siguran. ali ne verujem da je zabrana poreklom iz starog zaveta. ali da se vratim na poentu, ako oni sebe žele napraviti evnusima zarad carstva božijeg, to se ne postiže zabranom polovini čovečanstva da pristupi crkvenoj kongregaciji jer na taj način dobro delo poništavaju teškim grehom. ne sme nikome da se zabrani da pristupi crkvi, znači ne sme da postoji ta odredba. ali eto šta se dešava kad vera pređe u legalizam i kad se Božije reči ne razumeju ili ignorišu. zato đavo i ima mogućnost i Božiju dozvolu da ih napadne pomoću svojih miniona u vidu raznih lobija sa satanističkom pozadinom jer umesto da se oslone na Boga da ih zaštiti oni pokušavaju na silu putem države i zakona

Poslednja izmena:
Наравно да не требаш да аминујеш, јер то није никаква мудрост већ скуп глупости.

Прво, Пилат никад није питао Исуса да ли је син божји, већ га је питао да ли је цар јудејски.

Тако стоји у сва четири јеванђеља. А кад га је осудио онда је наредио да му се над крстом стави натпис:

"Исус Назерећанин, цар јудејски", а не како би по теби требало "Христос, син божји".

Разлог што га никад није питао да ли је он син божји је тај што се римљани никад нису мешали у религијска питања

неког њима потчињеног народа, па самим тим ни јеврејског.

Иначе Исус се изјашњавао и као син божји и као син човечји, тако да отпада и теза о ругању женском роду, јер је

син човечји управо по жени, по својој мајци.

Што се тиче безгрешног зачећа и твог закључка да су онда све друге жене кур...ве и то је потпуно погрешно.

Можемо се слободно `ебавати и то са Божјим благословом, јер је он сам наредио:"рађајте се и множите се и напуните земљу."

Дакле као што видимо бити вредан у том сегменту и на том пољу људског живота уопште није грех.

А што се тиче безгрешног зачећа, чини се да је оно безгрешно само због тога што мушкарац у томе није учествовао.

Дух Свети је, по хришћанском учењу, успео да нађе жену преко које се оваплоћује у овоме свету, али није успео да нађе мушкарца.

Дакле нашао је жену без греха, али није нашао мушкарца без греха. Значи, они славе Богородицу између осталог и због тога

што је једно једино људско биће без греха од Адама и Еве па до дана данашњег.

Даље, теза да безгрешни величају безгрешну у Хиландару, односно Светој Гори, такође је погрешна.

По дефиницији први који помисли да је безгрешан пуко је ко звечка, с толиком гордошћу иде се до ђавола, а не у манастир.

И уопште не треба да мисли да је безгрешан, довољно је да помисли како је бољи од тебе или мене па да оде до ђавола.

И на крају требаш стално имати у виду да је хришћанство увек у сукобу са овим светом, да бити хришћанин значи бити увек и

стално у сукобу са овим светом, јер напросто како сам Христос рече:"Царство моје није од овога свијета."

Ахиле, сам си одговорио на своје питање.

Уколико ниси монофизита онда прихваташ и људску и божанску природу Христоса. Да је божанска безгрешна нико не сумња, али

да је људска безгрешна сумњали су многи, јер како је Каин наследио грех од оца и мајке, па убио Авеља, још мало увећавајући

властиту грешност по том истом обрасцу је и Исус као човек морао преко мајке да добије то наслеђе, грех. А није, како и сам кажеш.

А како није? Па тако што ти лепо кажу у Новом Завету да је Марија била девица. Па шта ако је била девица? Било их је

и пре ње и за њено време и после ње.
Oно што ју је разликовало од остатка света је девичанство духа и душе, дакле девичанство ума,

а не можеш имати девичанство ума и тела и чинити грех.

А ако ниси починио грех ни умом ни телом онда си без греха, зар не
?

Лепо што ревнујеш за доктрину своје верске заједнице, али то што ти мислиш о томе, односно ви, за ову тему уопште није важно

као што нису важни ни верски ставови неког муслимана или будисте о томе, напросто тема је Авато, православна забрана проистекла из

православног учења. Уколико ми не верујеш погледај уводни пост.

Види Антигона, ти си још мало па православни зилота.

Остајети само да увидиш да ови са пешчаника или они што их називаш " izučavaoci hrišćanskih studija" чине исту грешку из исте

подсвесне жеље као и ти. Све остало је питање терминологије.

А што се тиче Авата посматрај то мало са друге стране. Рецимо да си ти или нека друга форумашица изврстан познавалац уметности

и колекционар слика (и наравно атеиста). Између осталог поседујеш неку стару, лепу православну икону која за тебе представља вредну

уметничку слику. Но тамо нека православна група то сазна и почне да тражи од тебе да их пустиш у твоју кућу (стан) да се пред њом моле.

Да ли би им дозволила?

Ovo mi nije jasno, prvo tvrdiš da nije greh, posle kažeš da je kod nje bilo bitno i devičanstvo, tj. između ostalih bezgrešnosti i ta "bezgrešnost" tela.

Da nije bila devica, onda ni ona ne bi bila bezgrešna, kao ni svi ostali ljudii? Tada bi joj bila nedovoljna bezgrešnost uma i duše da njen sin ne nasledi greh od nje?

Znači, da je postojala još jedna žena isto tako bezgrešnog duha i duše ali da nije bila devica, ona ne bi bila izabrana za buduću majku Isusa? Jer bi sinu prenela greh?

Ako je tako kako sam ja razumela napisano, onda je čin u kojem se dešava začeće ipak greh.

А што се тиче Авата посматрај то мало са друге стране. Рецимо да си ти или нека друга форумашица изврстан познавалац уметности

и колекционар слика (и наравно атеиста). Између осталог поседујеш неку стару, лепу православну икону која за тебе представља вредну

уметничку слику. Но тамо нека православна група то сазна и почне да тражи од тебе да их пустиш у твоју кућу (стан) да се пред њом моле.

Да ли би им дозволила?

Jedno je ne pustiti tu pravoslavnu grupu na svoj posed, a sasvim je drugo reći da su muški posetioci dobrodošli, ali da su ženski nepoželjni.
Ovim nisi uspeo da objasniš razlog za Avato.

U pravu su za dijalog sa Pilatom.
Moja greška je proistekla iz podsvesne želje da Hrista vidim drugačije nego što su ga predstavljali jevanđelisti.
Previše mi je blesavo da neko tvrdi da je sin božji i da je nastao iz spoja smrtnog bića u boga.
To je tipična antička mitologija.
Još jedna greška.
A ko je rekao da je Isus nastao iz spoja smrtnog bića i Boga?

- - - - - - - - - -

U glavama muškaraca i struk peršuna može da postane iskušenje...

U glavama diskretnih ninfomanki i susret sa nekim voćem i povrćem je golemo iskušenje.:mrgreen:

ako se ne varam ni u Dalaj Laminom prebivalištu nema žena pa se niko ne buni,
monaštvo podrazumeva odricanje i izolaciju i to treba da im se omogući, kome
se to pravilo ne sviđa ne mora o tome ni da razmišlja, tamo gde nisi poželjan ni
ne ideš..koliko drame oko nečeg nebitnog za običan svet...

se to pravilo ne sviđa ne mora o tome ni da razmišlja, tamo gde nisi poželjan ni
Ispravno.A svi hvale Dalaj Lamu i njegovo uvek manje-više licemerno ponašanje.

Ova perfektna je sigurno neki sorošev plaćenik sa zadatkom duništi pravoslavlje:mrgreen:
Perfektnoj je uvek malo pažnje.Očekuje fanove koji će da se dive njenoj inteligenciji i duhovitosti.Pravoslavlje je ne zanima kao i dobar deo žena i zato očekuje da se manastiri pretvore u hostele.I zato joj je čudno da postoje države koje neko takvo ponašanje sankcionišu zakonom.

Na Svetoj Gori nisu izolovani, na dnevnom nivou primaju do 300 (muških) posetilaca.

А жене неће да приме да им не би пала на ум мисао да су се ипак мало прерачунали и да је можда боље било бити ожењени возач ГСП-а.

Ma ne, žene sigurno ne bi umele da se ponašaju tamo kao ovi kojima je dozvoljena poseta:

Не само непоштовање духовног, већ и непоштовање материјалног, тј Свете Горе као споменика културе. На сваком кораку можемо срести девастирање од стране "туриста" (види илустрације). Многи са собом носе залихе разних шунки, салама, алкохола, као да су кренули на пикник а не у Врт Мајке Божије. Понашање подсећа на понашање у зоолошком врту."

Слична слика, попут оне на броду, следи на манастирским балконима, где опет седе гости са цигаретама и лименкама пива, или флашама алкохола којег су купили у манастиру.

Pogledajte prilog 385473
потпис туристе на оловном крову цркве

Стварно су прасад. Ја нисам верница али ми не би пало на памет да лочем пиво у кругу манастира.

Уосталом, то само доказује моју тврдњу да су многи тзв верници само фарбачи јаја.

Avato („ne kročiti”), zakon često tumačen isključivo kao restriktivna norma koja svim ženama strogo zabranjuje pristup manastirima na Svetoj Gori.
Iako to jeste odrednica ovog zakona, on više od 1000 godina ograničava slobodu kretanja svih ljudi i dobara na ovoj teritoriji, i reguliše se posebnim procedurama. U svetogorske manastire i muški posetioci mogu doći isključivo nakon upućivanja molbe za posetu preko Zadužbine Svetog manastira Hilandara.
Ova procedura je neophodna zbog ograničenih kapaciteta manastira, ali i zbog specifičnog, izuzetno strogog monaškog načina života koji zahteva besprekoran mir.

U poslednje vreme, Avato se pod pritiskom organizacija koje se bore za ravnopravnost žena našao kao poslaničko pitanje pred Evropskim parlamentom. Rezolucijom iz 2003. godine ova norma je osuđena kao narušavanje ravnopravnosti polova i građanske slobode kretanja.
Pobornici revizije Avatoa svoje stavove pravdaju potrebom da se prevaziđe arhaično razdvajanje polova karakteristično za davnu prošlost, te da se žene i muškarci duhovno izjednače u veri.
Iako postoje različita svetovna ubeđenja zašto ženska noga ne sme da kroči na Atos, govorićemo o težnji monaha sa Atosa da u cilju revnosnog praktikovanja vere žive u najstrožem celibatu, koji bi stalna iskušenja dodatno otežala.
Smatra se da bi posete žena narušile mir monaškog bratstva, čiji je stil života okrenut isključivo duhovnom prosvetljenju.
Komplikovana dilema ima mnogo grananja, a problem se može pomatrati sa nekoliko aspekata:
Imaju li pravo ateisti, ili pripadnici drugih vera da se mešaju u kanon jedne religije praveći od toga globalno političko pitanje?
Da li religija sme da ignoriše društvena kretanja i udaljava vernike od svog učenja insistirajući na arhaičnim normama?
I na kraju, hoće li Sveta Gora biti manje sveta ako na nju kao hodočasnik kroči žena?
Hoće li ljudska prava u svetu postići ozbiljan napredak ako jedan zakon pravoslavlja star hiljadu godina uredi Evropska komisija i feministički lobi?

Šta vi mislite o Avato zakonu?
Da li bi ga trebalo ukinuti ili ne i zašto?

Molila bih one koji nisu lenji da pročitaju ceo tekst
Izvor : http://www.medias.rs/avato-zakon-koji-zenama-zabranjuje-pristup-svetoj-gori

Manastiri su posed crkve, ako se ne varam?
Znači privatno vlasništvo?

Ako sam upravu, ko sam ja ili neko drugi da im naredim da me puste na lični posed?

Manastiri su posed crkve, ako se ne varam?
Znači privatno vlasništvo?

Ako sam upravu, ko sam ja ili neko drugi da im naredim da me puste na lični posed?

Žene ranije nisu imale pravo glasa, da su sve razmišljale kao ti, ne bi ga ni ti danas imala.Tako da mislim da nisi u pravu, diskriminacija po polu je kod nas zakonski zabranjena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back