Autori koji raskrinkavaju antisrpsku mitomaniju.

Potpuno nerealna? Crnogorci su tako funkcionisali pola stoljeća, a dakako vjerovatno i više...da smo sada u 1993. godini, možda bi neko od nas dvojice govorio kako je potpuno nerealno da dođe do raskola Crnogoraca na Crnogorce-Dukljanomontenegrine i Crnogorce-Srbe (iako se mogao dakako nazirati, zahvaljujući Narodnjacima i Liberalima).
Šta se to desilo u roku od par godina (izuzev gubitka ratova 1990-ih i raspada Jugoslavije - recimo i gubitka Kosova) da je odjednom, u roku od par godina, situaciju učinilo potpuno nerealnom, utopijskom? Ja cijenim da je zapravo i danas, u 2013. godini vrlo realna i izvodiva - ako bi Đukanović stao uz nju.

Crnogorci su se već pocepali i ako ih Brisel malo ispusti iz šaka moguć je žestok obračun tj. civil war.

Да, у социјализму/комунизму (или шта је већ био) под Титом.

Ако мислиш да би Ђукановић сада могао да спроведе тако нешто, да забрани постојање Срба (или било ког народа) и преименује их у Црногорце, онда је, за мене, то заиста утопија.

Ne samo tada; tako je bilo i (uglavnom) 1990-ih godina.

Ma nisam mislio na to, već da sami Srbi se 'vrate', većinom, u okrilje Crnogorstva.

Ne samo tada; tako je bilo i (uglavnom) 1990-ih godina.

Ma nisam mislio na to, već da sami Srbi se 'vrate', većinom, u okrilje Crnogorstva.

Тако је било до пописа 1991. док је владала идеологија комунистичког црногорства (које је још, како тако, имало везе са српством) и, донекле, док смо живели у истој држави. Када 1990-их почиње да се промовише идеологија дукљанско-монтенегринског црногорства (које предтсавља расрбљавање и ретроактивно тумачење историје и идентитета), те постаје и политика владајућих структура, онда се они са јасном српском свешћу, који не желе да прихвате ову накнадну "памет" јасно опредељују, што ће се видети на наредним пописима.

А чак ни то такво црногрство (из доба комунизма) више не постоји, замењено је неоцрногорством.

FORMICA je tako pisao par puta na forumu, da je jedini način izgradnja nacionalnoga identiteta - kroz negiranje drugih. Ako sam ga dobro shvatio, nacionalizam nužno podrazumijeva i mržnju prema susjedima i stvaranje nacije je besmisleno bez gušenja/negiranja drugih. Problem je jedino što tako on istupa i ovdje, na forumu, kao da je na misiji izgrađivanja crnogorskog nacionalnog identiteta (kao što je recimo do prije par godina bio DUKLJANIN), a ne objektivnog i otvorenog diskutovanja...
No ima dosta istine u tome...

Tako se ponašaju nacionalne elite. Postoji li ijedan primjer da jedna nacionalna elita, zarad zaštite svojih interesa, ne potstiče "svoje" na besramnu mržnju prema "njima", pa i do istrijebljenja drugih ako se pokažu nepokornima da postanu "naši". Ako se ne varam nedavna balkanska prošlost je pravi primjer. Naravno ner samo balkanska nego i evropska prošlost obiluje neshvatljivom mržnjim kod običnog sviojeta, koju izazivaju nacionalne elite, prema onima koje vode druge nacionalne elite, iako među jednim i drugima gotovo nema razlike, zapravo je sva razlika u elitama koje ih "vode".

Но, то говори о њему и сличнима, који су несигурни у сопствени идентитет, те тако распреда и на оној другој теми, не схватајући да поткопава и себе и тај национални идентитет, који је ионако још увек у стварању, непрецизан и недефинисан до краја, а два битна стуба тог идентитета су непризнати (језик и црква). Ја могу да разумем фрустрације које из тога произилазе, али он не схвата да чак ни то што национални Црногорци немају признат језик и цркву, не мора да негира њихов национални идентитет и постојање.

Штавише, изнео сам мишљење да би прихватањем српског језика и СПЦ у потпуности, лакше потврдили тај идентитет, јер је и чињенично стање да је српски матерњи језик већине црногорских грађана, а СПЦ припада већина православних верника у Црној Гори.

Ali ja sam zapravo vrlo siguran u svom identitetu koji se ne stvara već koji postoji od prastarih vremena. Mlade sirove nacije nesigurne u svoje postojanje (na primjer Srbi i Hrvati ima ih po Balkanu cijela gomila) moraju posezati za mitovima i to izmišljenim prije 100-ak godina. Nije moja ideja i ja ne mislim da nepostojanje nacionalnog jezika i crkve neznači nepostojanje nacije, to misle oni koji su uzeli taj isti jezik i tu istu crkvu.

E, jes.

Potpuno se slažem. Tu bi Crna Gora našla potpuni kompromis.
Naravno, to bi uključivalo i 'povratak' Srba u Crnogorstvo, tj. da 150.000 građana koji se smatraju prvenstveno Srbima i koji bi glasali za maltene da kažem srbijanske političke opcije (himna NSD-a je Bože pravde!), izjasne se nacionalnim Crnogorcima (dakako ne samo na papiru, već i na djelu).
To naravno podrazumijeva i prihvatanje suverenosti, nezavisnosti Crne Gore i odustajanje od stalnog koketiranja nekakvog prisajedinjenja Srbiji (no od kojeg se doduše evo maltene u potpunosti odustalo danas).

Međutim, čini mi se da je sve više i više prekasno za tako nešto. Bilo je još 1990-ih, pa možda i početkom 2000-ih šansi za ovakvu soluciju, koja bi i zemlji i regionu donijela veću stabilnost...

To tako ne ide niđe pa ni u Crnoj Gori, zar misliš da bi isti ti Srbi zglasali povratak nezavisnosti Crnoj Gori?
Ko je odustao od prisajedinjenja Srbiji ? Odustati od ponovne aneksije Crne Gore? To bi značilo da se Srbija najzad dozvala sebi, nazad počela voditi svoju politiku ane igrati po iteresima davno nestalih carevina, prikrivenih današnjim demokrastkim megasilama. Ipak je potrebno da prođe malo više vremena jer koga zmija iziede i guštera se boji. Sve je to lijepo ali zamisli oće Petra II Petrovića iz Njeguša, poznatog i kao Njegoš, šproglasiti srpskim svetcem kako bi Crnogorci postali svejesniji da su posebna nacija. ;)

Poslednja izmena:
Ali ja sam zapravo vrlo siguran u svom identitetu koji se ne stvara već koji postoji od prastarih vremena. Mlade sirove nacije nesigurne u svoje postojanje (na primjer Srbi i Hrvati ima ih po Balkanu cijela gomila) moraju posezati za mitovima i to izmišljenim prije 100-ak godina. Nije moja ideja i ja ne mislim da nepostojanje nacionalnog jezika i crkve neznači nepostojanje nacije, to misle oni koji su uzeli taj isti jezik i tu istu crkvu.

E, jes.

Све се може релативизовати и све можемо повезати са нечим претходним. Сходно твојој аналогији, ја могу рећи како је српски идентитет прастари и да ми вучемо порекло од првог човека. Али се тај твој црногорски идентитет везује управо за српски и то је оно што ти не можеш да негираш, али не желиш ни да прихватиш, па зато читамо ове твоје небулозне мисаоне и језичке конструкције.

Ове твоје бесмислице, рецимо, о Србима и Хрватима, чија имена постоје као таква, барем од периода када се помињу на Балкану, отприлике један и по миленијум (за разлику од црногорског), опет су одраз твоје немоћи и незрелости, како личне, тако и националне. Ти радиш управо супротно, уместо да афирмишеш, ти релативизујеш сопствени идентитет, јер као што сам рекао, твоја "афирмација" се заснива на негацији. Као што не можеш променити чињеницу да су језик и црква са одредницом "црногорски/а" непризнати. И пошто тебе то фрустрира, ти сад мораш да нападаш, вређаш, негираш српски језик, српски народ, СПЦ.

Али чак и овим писанијем, како ти је неко "узео" језик и цркву, потврђујеш да они не постоје - потврђујеш чињенично стање.

Не мора Његош бити проглашен светитељем, довољно је што је Србин, и то један од највећих. Уз то, отац савременог српског националног осећања. То је за нас свето.

Poslednja izmena:
Све се може релативизовати и све можемо повезати са нечим претходним. Сходно твојој аналогији, ја могу рећи како је српски идентитет прастари и да ми вучемо порекло од првог човека. Али се тај твој црногорски идентитет везује управо за српски и то је оно што ти не можеш да негираш, али не желиш ни да прихватиш, па зато читамо ове твоје небулозне мисаоне и језичке конструкције.

Ове твоје бесмислице, рецимо, о Србима и Хрватима, чија имена постоје као таква, барем од периода када се помињу на Балкану, отприлике један и по миленијум (за разлику од црногорског), опет су одраз твоје немоћи и незрелости, како личне, тако и националне. Ти радиш управо супротно, уместо да афирмишеш, ти релативизујеш сопствени идентитет, јер као што сам рекао, твоја "афирмација" се заснива на негацији. Као што не можеш променити чињеницу да су језик и црква са одредницом "црногорски/а" непризнати. И пошто тебе то фрустрира, ти сад мораш да нападаш, вређаш, негираш српски језик, српски народ, СПЦ.

Али чак и овим писанијем, како ти је неко "узео" језик и цркву, потврђујеш да они не постоје - потврђујеш чињенично стање.

Не мора Његош бити проглашен светитељем, довољно је што је Србин, и то један од највећих. Уз то, отац савременог српског националног осећања. То је за нас свето.

Neće biti Slavni pobratime.
Koliko se god upinjali da utvrdimo etničko postojanje nekakvih etničkih grupa po Balkanu, nikako nam to ne uspjeva naročito ne u srednjemk vijeku, pa neko pominjanje nekakvih naroda prije nekoliko vjekova i nema puno smisla.
Džabe se sva nauka o jadu zabavi da nam potvrdi da smo svi jedna ista mješavina svega i svačega, istina sa nekim bezbačajnim lokalnim odstupanjima, ali u ukupnom sve je to jedno isto. Moraću te razočarati, jednako kako antički Dukljani nemaju neke veze sa današnjim Crnogorcima, jednako tako ni antički Hrvati nemaju nićega zajedničkoga sa današnjim Hrvatima, ili jednako tako ni antički Srbi nemaju ništo zajedničko sa današnjim Srbima osim imena naravno. Tako da ti ta priča o tobožnjem naslijedstvu od pradavnih vremena baš ne stoji stabilno. Time ja ništo ne negiram nego konstatujem činjenicu da od svih današnjih stanovnika Balkana ne možeš izdvojiti jedan narod. Sve je to isto, sa beznačajnim lokalnim odstupanjima. Znaš Crnogorci svoje postojanje kao naroda (s punim pravom) jezuju za dinastiju Crnojevića, oslanjajući se i na dinastiju Balšića i izvanjskih Nemanjića i starih Vojislavljevića, a svoju državnost na državnmost zemalja kojima su vladale te dinastije, ne oslanjajuči se na nepouzdane nazive antičkih plemena, jer oni nijesu pripadnici tih plemena. nebih rekao da je jezik i crkva sa odrednicom "crnogorski/-a" nepoznat/-a. Ne negiram srpski jezik, ja znam da ga je napravio Vuk i da ga je narod Srba s mukom prihvatio, budući je njegova intelektualna elita bila protiv njega. Ne negiram ni SPC znam da je nastala 1921 ujedinjenjem crkava na prostorima KSHS/KJ od kojih je jedna bila i Crnogorska pravoslavna crkva. Kako nema KSHS/KJ/DFJ/FNRJ/SFRJ/SRJ/SCG, (sve to od 1918 do 2006, neispuni se ni vijek) red je i Crnoj Gori vratiti njezinu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, kao što stoji u crkvenim pravilima lijepog ponašanja.
Pa sad crnogorski jezik postoji, postoji i Crnogorska crkva i tako će i ostati.
Ja sam ponosan da srnogorski svjetovni i svetovni vladar i vladika Petar II Petrović iz Njeguša, vladika Rade (poznat kod vas i kao Njegoš) toliko značajnu ulogu odigrao kod vas i za vas. Svakako mi je milo kad je to za vas sveto. Vladika Rade nema što da traži u društvi Sv. Popa Mace ( ovo maca nije umiljata domaća životinja mačka, nego maca oblik teškog čekića, koji je pomenutom svetcu bilo omiljenoa alatka za oduzimanje života udarcem u glavu)
A evo ti najnovija statistika
"Prema istraživanju koje je Matica crnogorska sprovela uz profesionalnu i tehničku pomoć CEDEM-a, crnogorski je većinski jezik u Crnoj Gori i njim govori 43,1 odsto građana. Srpskim jezikom govori 39 odsto građana, bosanskim jezikom 5,9 odsto građana, srpsko-hrvatskim 2,8, a skoro 7,5 odsto ispitanika smatra da je u pitanju isti jezik sa različitim nazivima.
...
Preko 60 odsto građana podržava sva tri državna simbola - himnu, grb i zastavu, te prema njima iskazuje nesumnjivo pozitivan odnos, dok negativan odnos prema državnim simbolima ima nešto ispod 20 odsto građana."

Poslednja izmena:
Neće biti Slavni pobratime.
Koliko se god upinjali da utvrdimo etničko postojanje nekakvih etničkih grupa po Balkanu, nikako nam to ne uspjeva naročito ne u srednjemk vijeku, pa neko pominjanje nekakvih naroda prije nekoliko vjekova i nema puno smisla.
Džabe se sva nauka o jadu zabavi da nam potvrdi da smo svi jedna ista mješavina svega i svačega, istina sa nekim bezbačajnim lokalnim odstupanjima, ali u ukupnom sve je to jedno isto. Moraću te razočarati, jednako kako antički Dukljani nemaju neke veze sa današnjim Crnogorcima, jednako tako ni antički Hrvati nemaju nićega zajedničkoga sa današnjim Hrvatima, ili jednako tako ni antički Srbi nemaju ništo zajedničko sa današnjim Srbima osim imena naravno. Tako da ti ta priča o tobožnjem naslijedstvu od pradavnih vremena baš ne stoji stabilno. Time ja ništo ne negiram nego konstatujem činjenicu da od svih današnjih stanovnika Balkana ne možeš izdvojiti jedan narod. Sve je to isto, sa beznačajnim lokalnim odstupanjima. Znaš Crnogorci svoje postojanje kao naroda (s punim pravom) jezuju za dinastiju Crnojevića, oslanjajući se i na dinastiju Balšića i izvanjskih Nemanjića i starih Vojislavljevića, a svoju državnost na državnmost zemalja kojima su vladale te dinastije, ne oslanjajuči se na nepouzdane nazive antičkih plemena, jer oni nijesu pripadnici tih plemena. nebih rekao da je jezik i crkva sa odrednicom "crnogorski/-a" nepoznat/-a. Ne negiram srpski jezik, ja znam da ga je napravio Vuk i da ga je narod Srba s mukom prihvatio, budući je njegova intelektualna elita bila protiv njega. Ne negiram ni SPC znam da je nastala 1921 ujedinjenjem crkava na prostorima KSHS/KJ od kojih je jedna bila i Crnogorska pravoslavna crkva. Kako nema KSHS/KJ/DFJ/FNRJ/SFRJ/SRJ/SCG, (sve to od 1918 do 2006, neispuni se ni vijek) red je i Crnoj Gori vratiti njezinu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, kao što stoji u crkvenim pravilima lijepog ponašanja.
Pa sad crnogorski jezik postoji, postoji i Crnogorska crkva i tako će i ostati.
Ja sam ponosan da srnogorski svjetovni i svetovni vladar i vladika Petar II Petrović iz Njeguša, vladika Rade (poznat kod vas i kao Njegoš) toliko značajnu ulogu odigrao kod vas i za vas. Svakako mi je milo kad je to za vas sveto. Vladika Rade nema što da traži u društvi Sv. Popa Mace ( ovo maca nije umiljata domaća životinja mačka, nego maca oblik teškog čekića, koji je pomenutom svetcu bilo omiljenoa alatka za oduzimanje života udarcem u glavu)
A evo ti najnovija statistika
"Prema istraživanju koje je Matica crnogorska sprovela uz profesionalnu i tehničku pomoć CEDEM-a, crnogorski je većinski jezik u Crnoj Gori i njim govori 43,1 odsto građana. Srpskim jezikom govori 39 odsto građana, bosanskim jezikom 5,9 odsto građana, srpsko-hrvatskim 2,8, a skoro 7,5 odsto ispitanika smatra da je u pitanju isti jezik sa različitim nazivima.
...
Preko 60 odsto građana podržava sva tri državna simbola - himnu, grb i zastavu, te prema njima iskazuje nesumnjivo pozitivan odnos, dok negativan odnos prema državnim simbolima ima nešto ispod 20 odsto građana."

Опет сам себе демантује и "објашњава" другима, оно што себи треба да објасни. Не замењуј тезе. Твој идентитет је "прастари". Глупо је ово што пишеш, буди бар доследан. Ти си "прастари Црногорац":

Ali ja sam zapravo vrlo siguran u svom identitetu koji se ne stvara već koji postoji od prastarih vremena.

Није нама Вук "направио" језик. Ми смо га имали много пре тога. Не посматрај друге кроз сопствену призму. Ако је вама прављен језик и још увек се прави, то је ваш проблем. То што Матица црногорска и ЦЕДЕМ објављују није релевантно, а још мање званично. Имаш званичне резултате са пописа, па кад буде следећи, моћи ћеш да изнесеш статистику. Али то опет неће променити суштину, какви год да буду резултати - можете именовати језик како год желите, али он није признат.

Да ли владика Раде има или нема шта да тражи међу светитељима није питање за тебе, нити за нас, већ за Цркву. Сем тога, то није твоја Црква, па не знам зашто те се тиче.

И ја сам поносан да је српска династија Петровић-Његош владала Црном Гором и оставила вам сво то српско наслеђе, с којим се не можете носити.

Опет сам себе демантује и "објашњава" другима, оно што себи треба да објасни. Не замењуј тезе. Твој идентитет је "прастари". Глупо је ово што пишеш, буди бар доследан. Ти си "прастари Црногорац":

Ipak sam vrlo doslijedan i neprotivuriječan. Vrlo sam jasno rekao da su Crnogorci, kao nacija, utemeljeni u političkom državotvornom pokretu, samoniklom među samim Crnogorcima, koji je stvorio Lažnog cara Šćepana Malog. Takođe sam uvijek govorio da su Crnogorci u smislu etničke grupe uvijek sebe jasno odvajali od drugih oslanjajući se na svoju tradiciju, istoriju, kuturu i državu, koja se proteže od Crne Gore savremenog doba, preko komunističkih vlasti, preko Petrovića, vladikata venecijanskog Montenegra i turskog Karadaga, preko Zete Crnopjevića, Balšića, Nemanjića do Duklje Voislavljevića. Ja sebe nemam što ubjeđivati, niti ikog drugog, jedino ponekad volim otkriti činjenice koje izmiču misaonom fokusu, svjesno ili nesvjesno, namjerno ili nenamjerno.

Није нама Вук "направио" језик. Ми смо га имали много пре тога. Не посматрај друге кроз сопствену призму. Ако је вама прављен језик и још увек се прави, то је ваш проблем. То што Матица црногорска и ЦЕДЕМ објављују није релевантно, а још мање званично. Имаш званичне резултате са пописа, па кад буде следећи, моћи ћеш да изнесеш статистику. Али то опет неће променити суштину, какви год да буду резултати - можете именовати језик како год желите, али он није признат.

Да ли владика Раде има или нема шта да тражи међу светитељима није питање за тебе, нити за нас, већ за Цркву. Сем тога, то није твоја Црква, па не знам зашто те се тиче.

И ја сам поносан да је српска династија Петровић-Његош владала Црном Гором и оставила вам сво то српско наслеђе, с којим се не можете носити.

Vuk jeste napravio jezik jer se on sastoji od nekoliko štokavskih govora, a za osnovu je uzet zapadnocrnogorski govor. Mi imamo svoj jezik. Postoji pravopis i gramatika crnogorskog jezika. Uopšte me ne zanimaju komšijske zavisti i zluradosti, znajući da su takve u beznačajnoj manjini. Ta komšijska pizma me ne zanima a razveseli me, kad sve češće, niđem na razumjevanje i dobru volju kod bratskih komšijskih naroda.

Ne kažem za vladiku Rada. Njegovo je mjesto u svjetskom pamćenju. Kažem da on nema što da traži u društvu sa Sv. popom Macom.

Petrovići su srpska dinastija taman koliko je Likinije srpski car koji je vladao Rimom. Svakako to zista zavidno vaše naslijeđe sa dubokim poštovanjem ostavljamo vama, ali ćete nama ostaviti naše provincijalno naslijeđe i tuče oko ovaca.

Poslednja izmena:
Vec sam odje naveo par puta da je moja prababa koja je namirila sto godina, govorila tim istijem jezikom... a bila je nepismena. Isto tako nacin na koji je govorila se gotovo nimalo ne razlikuje od govora njezine babe... Kako i dje je stigla nauciti "Vukov izmisljeni jezik", to je za me misterija.
Do smrti je govorila ђете, ђеца, ђевојка i sl. preslikani Vukov govor.
O tome "izmisljenom Vukovom govoru" u Dalmaciji, pise i Dositej Obradovic.. More se reci da je govor izmisljen poslje Vuka, tj. onako kako mi govorimo danas (jer mnogi su otad naucili zboriti ka ljudi umjesto natucati i promuckivati nesta sl. jeziku), ali nikako od strane Vuka.

Ipak sam vrlo doslijedan i neprotivuriječan. Vrlo sam jasno rekao da su Crnogorci, kao nacija, utemeljeni u političkom državotvornom pokretu koji je stvorio Lažnog cara Šćepana Malog. Takođe sam uvijek govorio da su Crnogorci u smislu etničke grupe uvijek sebe jasno odvajali od drugih oslanjajući se na svoju tradiciju, istoriju, kuturu i državu, koja se proteže od Crne Gore savremenog doba, preko komunističkih vlasti, preko Petrovića, vladikata venecijanskog Montenegra i turskog Karadaga, preko Zete Crnopjevića, Balšića, Nemanjića do Duklje Voislavljevića. Ja sebe nemam što ubjeđivati, niti ikog drugog, jedino ponekad volim otkriti činjenice koje izmiču misaonom fokusu, svjesno ili nesvjesno, namjerno ili nenamjerno.

И лажни цар Шћепан Мали је "прастари". А људи свшта причају, но није све истина.

Vuk jeste napravio jezik jer se on sastoji od nekoliko štokavskih govora, a za osnovu je uzet zapadnocrnogorski govor. Mi imamo svoj jezik. Postoji pravopis i gramatika crnogorskog jezika. Uopšte me ne zanimaju komšijske zavisti i zluradosti, znajući da su takve u beznačajnoj manjini. Ta komšijska pizma me ne zanima a razveseli me, kad sve češće, niđem na razumjevanje i dobru volju kod bratskih komšijskih naroda.

Ne kažem za vladiku Rada. Njegovo je mjesto u svjetskom pamćenju. Kažem da on nema što da traži u društvu sa Sv. popom Macom.

Petrovići su srpska dinastija taman koliko je Likinije srpski car koji je vladao Rimom. Svakako to veličanstveno vaše naslijeđe sa dubokim poštovanjem ostavljamo vama, ali ćete nama ostaviti naše zaostalo beznačajno naslijeđe i tuče oko ovaca.

За образоване или, барем, објективне људе, то се зове стандардизација или кодификација језика. Немој да пројектујеш себе и своје на друге. То што ви правите језик, ваш је проблем. "Западноцрногорски" говор је говор настао на подручју историјске Херцеговине, дакле Старе Херцеговине и његови изворни говорници су Херцеговци.

И правопис и граматика су вам недоклепани, као што не постоји ни јединство у правилима, а да не говоримо о примени истих. Тако имате "предćедника скупштине" и "предсједника државе". Толико о томе.
Ако заиста верујеш да вам ико од комшија завиди на овоме (мада мислим да не верујеш), онда си много наиван. Уосталом, светске инстиуције вам нису признале језик, а не комшије.

На такво "разумевање" и "добру вољу" како их ти промовишеш нећеш наићи.

Ваше наслеђе је Дрљевићево, Штедимлијино, Брковићево, либералско и актуелно неомонтенегринско, и могу се сложити с тобом да је заостало и безначајно, премда је то, првенствено, твоја квалификација.

Црногрско наслеђе није безначајно, нити заостало, већ битан део српског историјског, културног и националног наслеђа, те се према њему, као таквом и односимо.

Петровићи су српска династија и поред свих доказа је смешно говорити другачије. Но, невезано с тим, твоје мишљење, као и мишљење било којег Црногорца који мисли као ти, не утиче на ту чињеницу.

Vec sam odje naveo par puta da je moja prababa koja je namirila sto godina, govorila tim istijem jezikom... a bila je nepismena. Isto tako nacin na koji je govorila se gotovo nimalo ne razlikuje od govora njezine babe... Kako i dje je stigla nauciti "Vukov izmisljeni jezik", to je za me misterija.
Moja baba ga i sad govori, nikad nije isla u skolu, nije ni mrdnula van sela i ceo zivot je okruzena ljudima poput sebe, ubedjen sam da prica kao sto se pricalo i pre 200 godina, ako ne i vise.

Do smrti je govorila ђете, ђеца, ђевојка i sl. preslikani Vukov govor.
O tome "izmisljenom Vukovom govoru" u Dalmaciji, pise i Dositej Obradovic.. More se reci da je govor izmisljen poslje Vuka, tj. onako kako mi govorimo danas (jer mnogi su otad naucili zboriti ka ljudi umjesto natucati i promuckivati nesta sl. jeziku), ali nikako od strane Vuka.

Da tačno.

Moja baba ga i sad govori, nikad nije isla u skolu, nije ni mrdnula van sela i ceo zivot je okruzena ljudima poput sebe, ubedjen sam da prica kao sto se pricalo i pre 200 godina, ako ne i vise.

Svakako tačno.

И лажни цар Шћепан Мали је "прастари". А људи свшта причају, но није све истина.

Ne rzumijem što je zaključak? Ščepan Mali je vladao Crnom Gorom od 1767 do 1773, što za ostale po Balkanu jeste daleka i mračna prošlost. U Crnoj Gori plemenske poglavice odlučuju da stvore državu po ugledu na evropske države, za što je u prvom redu trebalo stvoriti naciju. I tako nastaju nacionalni Crnogorci koju svoju nacionalnu svijest ne oslanjaju ninakoga iz okruženja već na svoju prošlost, tradiciju i državu. Kako bi iskoristili i međunarodnu situaciju smislili su da bi bilo zgodno da se u Crnu Goru pojavi ni manje ni više nego Petar III ruski car. Za ostvarenje tog cilja su iskoristili prvog izvanjca koji se pojavio u Crnu Goru i kojemu je rečeno da se ima ponašati kako mu se kaže. Fantastična pojava (u svjetskim razmjerama) o kojoj treba tek da se piše. Naravno niko se još ne sjeća ni Kosova ni Obilića.

За образоване или, барем, објективне људе, то се зове стандардизација или кодификација језика. Немој да пројектујеш себе и своје на друге. То што ви правите језик, ваш је проблем. "Западноцрногорски" говор је говор настао на подручју историјске Херцеговине, дакле Старе Херцеговине и његови изворни говорници су Херцеговци.

И правопис и граматика су вам недоклепани, као што не постоји ни јединство у правилима, а да не говоримо о примени истих. Тако имате "предćедника скупштине" и "предсједника државе". Толико о томе.
Ако заиста верујеш да вам ико од комшија завиди на овоме (мада мислим да не верујеш), онда си много наиван. Уосталом, светске инстиуције вам нису признале језик, а не комшије.

На такво "разумевање" и "добру вољу" како их ти промовишеш нећеш наићи.

Ваше наслеђе је Дрљевићево, Штедимлијино, Брковићево, либералско и актуелно неомонтенегринско, и могу се сложити с тобом да је заостало и безначајно, премда је то, првенствено, твоја квалификација.

Црногрско наслеђе није безначајно, нити заостало, већ битан део српског историјског, културног и националног наслеђа, те се према њему, као таквом и односимо.

Петровићи су српска династија и поред свих доказа је смешно говорити другачије. Но, невезано с тим, твоје мишљење, као и мишљење било којег Црногорца који мисли као ти, не утиче на ту чињеницу.

Moguće, ja to nazivam gramatikom i prasvopisom. Standardizacija mi je odvartan izraz jer podrazumjeva ubijanje jezika, pa korišćenje standardnog jezika više pripada nekrofiliji. Nijesam sebe projektovao na druge, zapravo i neznaš što o svemu tome meislim. :) Ne pravimo jezik, najazad smo ga samo nazvali kao se vazda nazivao, prije nego smo zalegli iza suludog projekta tuđe velikih država. A to znaš granice „istorijske Hercegovine“??? Daj molim te obajvi tu skrivenu stranicu istorije, pojasni nam tu nikadnestajuću gorostasnu državu „Staru Hercegovinu“, valjalo bi neznavenima objasniti kako su vjekovima bili u zabludi podlih crnogiorskih komunista.

Baš mi se sviđa što su pravopis i gramatika crnogorskog jezika nedoklepani, stiče se utisak da je crnogorski još uvijek živi jezik, za razliku od srpskohrvatskih nekrofila. Da budem iskren ne vjerujemj da nam iko zavidi. Uostalom svjetske institucije i dalje uporno ostaju pri srpskohrvatskom jeziku tako da smo svi na iostom i zaista mi smiješno zvuči kad se Crnogorcima prebacuje preimenovanje jezika, kao da su drugi u imalo boljem položaju :D :D :D

Na tvoju veliku žalost, zaista nailazim na sve više dobre volje i razumijevanja, čak i među pripadnicima tvoga baroda. To me veseli jer u tome vidim nadu za budućnost meni dragog bartskog naroda.

Svakako i Drljević i Štedimljija pripadaju i mom kao i vašem naslijeđu (oni svi u početku bijahu veliki Srbi zar ne?), ja jesam član LPCG jednako kao i nekad LSCG, sad za Brkovića se neću grabat (znaš li kod koga je štap garašaninov, Ješo se s njim šetao po tadašnjem titogradskom korzou), neomontenegrini isto kao neoserbini (ajde ne zafrkavaj). Pa jeste naše, crnogorsko, naslijeđe zaostalo i beznačajno, u odnosu na gorostasno naslijeđe bratskih naroda u oktuženju. ;) :D :D

Crnogorsko naslijeđe je crnogorsko i ničije više. Srbi imaju svoje naslijeđe i ne treba im nikakvo svojatanje tuđeg naslijedstva. Istina po zakonu spojenih sudova đe je viši nivo preliva se u niži ali to ne znači da je viši nivo isto što i niži, pa neka se prelivanjem napuni sav niži nivo. Zna se đe je izvor a đe uvir.

Naravno nemajući nijednog jedinog dokaza, osim suludih tlapnji velikodržavnog projekta i dalje Petrovići su vladari Crne Gore ne Srbije, vladali su Crnogorcima, ne Srbima i sami su bili Crnogorci i nikad za sebe nijseu rekli da su Srbi. O čemu pričaš???

Poslednja izmena:
Gospode!

"Svečanim liturgijskim unošenjem ikone Svetog Mitropolita Petra Drugog, Lovćenskog tajnovidca danas u Cetinjskom manastiru, Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve ustanovila je 19. maj kao datum praznovanja Mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša kao svetitelja Crkve Božje, saopšteno je iz MCP SPC.
...

...
Iz MCP ističu da je Njegoš na ikoni predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog (poznatiju kao Aleksandrova kapela) a u lijevoj svitak sa stihovima iz „Luče mikrokozma“ posvećenim Hristu vaskrslome. Na ikoni je ispisano: „Sveti Mitropolit Petar Drugi, Lovćenski tajnovidac“.

U saopštenju se navodi da su liturgijskom unošenju ikone prisustvovali vjernici sa Cetinja i iz drugih mjesta Crne Gore, Srbije, Republike Srpske i dijaspore, kao i Đorđije Petrović sa Njeguša, potomak Mitropolita Vasilija Petrovića Njegoša.
..."

Ja sam zapanjen, Ristu izgleda zaista nije dobro, valjalo bi ga prebačiti na VMA.

A Slavni vi požuriste preko svake mjere, expres - preporučeno, da pored sv. popa Mace ubačite i vladiku Rada (tajnovidca lovćenskog ):eek:

Poslednja izmena:
Ne rzumijem što je zaključak? Ščepan Mali je vladao Crnom Gorom od 1767 do 1773, što za ostale po Balkanu jeste daleka i mračna prošlost. U Crnoj Gori plemenske poglavice odlučuju da stvore državu po ugledu na evropske države, za što je u prvom redu trebalo stvoriti naciju. I tako nastaju nacionalni Crnogorci koju svoju nacionalnu svijest ne oslanjaju ninakoga iz okruženja već na svoju prošlost, tradiciju i državu. Kako bi iskoristili i međunarodnu situaciju smislili su da bi bilo zgodno da se u Crnu Goru pojavi ni manje ni više nego Petar III ruski car. Za ostvarenje tog cilja su iskoristili prvog izvanjca koji se pojavio u Crnu Goru i kojemu je rečeno da se ima ponašati kako mu se kaže. Fantastična pojava (u svjetskim razmjerama) o kojoj treba tek da se piše. Naravno niko se još ne sjeća ni Kosova ni Obilića.

Закључак је да сте "прастари", као што си и рекао.

Moguće, ja to nazivam gramatikom i prasvopisom. Standardizacija mi je odvartan izraz jer podrazumjeva ubijanje jezika, pa korišćenje standardnog jezika više pripada nekrofiliji. Nijesam sebe projektovao na druge, zapravo i neznaš što o svemu tome meislim. :) Ne pravimo jezik, najazad smo ga samo nazvali kao se vazda nazivao, prije nego smo zalegli iza suludog projekta tuđe velikih država. A to znaš granice „istorijske Hercegovine“??? Daj molim te obajvi tu skrivenu stranicu istorije, pojasni nam tu nikadnestajuću gorostasnu državu „Staru Hercegovinu“, valjalo bi neznavenima objasniti kako su vjekovima bili u zabludi podlih crnogiorskih komunista.

Како сте најзад могли назвати нешто, ако се одувек тако називало?! :per:

Стара Херцеговина, део историјске Херцеговине:
250px-Stara_hercegovina_u_crnoj_gori.svg.png

Baš mi se sviđa što su pravopis i gramatika crnogorskog jezika nedoklepani, stiče se utisak da je crnogorski još uvijek živi jezik, za razliku od srpskohrvatskih nekrofila. Da budem iskren ne vjerujemj da nam iko zavidi. Uostalom svjetske institucije i dalje uporno ostaju pri srpskohrvatskom jeziku tako da smo svi na iostom i zaista mi smiješno zvuči kad se Crnogorcima prebacuje preimenovanje jezika, kao da su drugi u imalo boljem položaju :D :D :D

Не, не, нисмо на истом, за светске институције не постоји тај језик.
"Комшије нам завиде...", "Не верујем да нам ико завиди..." Ех, Формице, није ти лако, не знаш ни сам на коју ћеш страну: А ја што ћу, али са киме ћу...

Na tvoju veliku žalost, zaista nailazim na sve više dobre volje i razumijevanja, čak i među pripadnicima tvoga baroda. To me veseli jer u tome vidim nadu za budućnost meni dragog bartskog naroda.

Вероватно им ниси добро појаснио како су Срби у Црној Гори "неаутохтон" и "неаутентичан" народ и "изманипулисани Црногорци". Верујем да ће за то имати разумевања и одговориће на твоју "добру вољу".

Svakako i Drljević i Štedimljija pripadaju i mom kao i vašem naslijeđu (oni svi u početku bijahu veliki Srbi zar ne?), ja jesam član LPCG jednako kao i nekad LSCG, sad za Brkovića se neću grabat (znaš li kod koga je štap garašaninov, Ješo se s njim šetao po tadašnjem titogradskom korzou), neomontenegrini isto kao neoserbini (ajde ne zafrkavaj). Pa jeste naše, crnogorsko, naslijeđe zaostalo i beznačajno, u odnosu na gorostasno naslijeđe bratskih naroda u oktuženju. ;) :D :D

Да, у почетку бејаху Срби, па постадоше изроди и објаснише нам настанак црногрске нације. Тако то иде, од великих Срба до великих Црногораца, који немају везе са српством, ни са памећу. Али се то показало као исплатива инвестиција. Новака ми, Килибарде! :lol:

Crnogorsko naslijeđe je crnogorsko i ničije više. Srbi imaju svoje naslijeđe i ne treba im nikakvo svojatanje tuđeg naslijedstva. Istina po zakonu spojenih sudova đe je viši nivo preliva se u niži ali to ne znači da je viši nivo isto što i niži, pa neka se prelivanjem napuni sav niži nivo. Zna se đe je izvor a đe uvir.

Црногорско наслеђе је моје, а ја сам Србин. Можеш ли ми га одузети?!

Naravno nemajući nijednog jedinog dokaza, osim suludih tlapnji velikodržavnog projekta i dalje Petrovići su vladari Crne Gore ne Srbije, vladali su Crnogorcima, ne Srbima i sami su bili Crnogorci i nikad za sebe nijseu rekli da su Srbi. O čemu pričaš???

Замисли, Петровићи-Његоши нису владари Србије. Е, хвала ти што нас просветли за ову велику мудрост и истину. Жив био!

A Slavni vi požuriste preko svake mjere, expres - preporučeno, da pored sv. popa Mace ubačite i vladiku Rada (tajnovidca lovćenskog ):eek:

А, богуми, виђи ти то с Амфилохијем, он ти је земљак, Црногорац и црногрски митрополит, није Србијанац. Немамо ти ми ништа с тиме.
Ево, "упокојио" је и Владу Србије, можда су сад ови ваши на реду. :pop:

Како сте најзад могли назвати нешто, ако се одувек тако називало?!

Pogledajte prilog 286703

A od kad to postoji termin Hercegovina? I ko je naselio djelove te "stare Hercegovine" - na primjer odakle potiču Nikšići?

Тај термин се, према изворима, усталио у XV веку.

Eto vidiš u XV vijeku - nije se kako ti reče "одувек тако називало".

По предању, од Никше.

A po narodnom predanju Nikša je bio iz Zete, iz Grblja. Međutim kako su predanja svakako nesigurni istorijski izvori, ono što je sigurno je da se Nikšići nalaze među 51 družine Gornje Zete u Vranjinskom ugovoru iz 1455. godine. Đurđev je osnovano pretpostavljao da su se Nikšići tada nalazili negdje oko Podgorice i da se od njih odvojio dio i iz Zete naselio u Hercegovinu (što nam svjedoči i živa tradicija o Crnojevićima kod njih).
I sada treba neko da kaže kako su Nikšić i nikšićani hercegovci, jer su oduvjek pripadali Hercegovini? A tu tezu nerijetko čujem :roll:

Eto vidiš u XV vijeku - nije se kako ti reče "одувек тако називало".

Ниси пажљиво читао. То "одувек се тако називало" се не односи на Херцеговину. А као што видиш и под наводницима је, што значи да сам цитирао.

A po narodnom predanju Nikša je bio iz Zete, iz Grblja. Međutim kako su predanja svakako nesigurni istorijski izvori, ono što je sigurno je da se Nikšići nalaze među 51 družine Gornje Zete u Vranjinskom ugovoru iz 1455. godine. Đurđev je osnovano pretpostavljao da su se Nikšići tada nalazili negdje oko Podgorice i da se od njih odvojio dio i iz Zete naselio u Hercegovinu (što nam svjedoči i živa tradicija o Crnojevićima kod njih).
I sada treba neko da kaže kako su Nikšić i nikšićani hercegovci, jer su oduvjek pripadali Hercegovini? A tu tezu nerijetko čujem :roll:

"Напоредо с појавом заокруживања катунских територија и везивања катуна за једно подручје, дешавало се да припадници једне скупине бораве у различитим крајевима. Један дeо Никшића налазио се 1455. у Горњој Зети и под влашћу Црнојевића, док је други део био у Полимљу и Потарју под турском влашћу, где је и уписан у дефтер Иса-бега Исаковића. Трећа скупина Никшића помиње се 1457. у жупи Оногошт, где је вероватно живела од почетка XV века. Временом је име ове скупине Никшића потиснуло старији назив жупе и града Оногошта."

Дакле, лепо си ти то "протумачио", али они су живели и тамо, а нису живели само око Подгорице.

А поред тога, Ђурђев, кога помињеш, пише: "У питање да ли има икакве везе између ових Никшића и Никшића у Никшићкој жупи (Грачаници), а затим да ли има везе између њих и Никшића код Подгорице овде не бих улазио." Дакле, није сигуран да ли имају везе и не би улазио у то, али си ти "ушао".

Уз то:
Први помен племена Никшића у дубровачким архивима је од 20. септембра 1355. У том документу помиње се неколико лица међу којима и Витоје Никшић из Оногошта. Никшић као име области први пут се помиње у документу из XIV века.

Нема ту шта "одувек", јер ништа није одувек. Предања су предања, а претпоставке нису чињенице. Међутим када анализирамо неки појам, појаву итд. онда не можемо селективно одабрати неки период, без праћења континуитета од почетка до краја. А што се "живе традиције" тиче она свакако говори да су старохерцеговачко племе.

Закључак је да сте "прастари", као што си и рекао.

Ada nijesam ja to rekao, ja zapravo tako ne mislim, odakle ti ta ideja? Običaj proglašavanja najstarijim ansvijet i prisvajanja svih i svakog nije naš. :)

Како сте најзад могли назвати нешто, ако се одувек тако називало?! :per:

Pogledajte prilog 286703

A to jke postojala neka država Stara Hercegovina? A koja je onda Mlada Hercegovina? Zar je tamo postojao neki politički entitet ikad?

Не, не, нисмо на истом, за светске институције не постоји тај језик.
"Комшије нам завиде...", "Не верујем да нам ико завиди..." Ех, Формице, није ти лако, не знаш ни сам на коју ћеш страну: А ја што ћу, али са киме ћу...

Ipak jesmo, za svjetske institucije postoji srpskohrvatski. Svako se o svom jadu zabavio.
Ne nijesam na muci znam sa kime neću.

Вероватно им ниси добро појаснио како су Срби у Црној Гори "неаутохтон" и "неаутентичан" народ и "изманипулисани Црногорци". Верујем да ће за то имати разумевања и одговориће на твоју "добру вољу".

Pričam o Srbima iz Srbije. Da bi Srbi u Crnoj Gori bili autohtoni trebali bi imti nekakve veze sa istorijom, tradicijom, kulturom, jezikom u Crnoj Gori. Oni nemaju nikakvih gorepomenutih veza, pa nijesu autohtoni. Oni su instalirani kao nacija u smislu ostvarenja političkog državotvornog projekta Velike Srbije.

Да, у почетку бејаху Срби, па постадоше изроди и објаснише нам настанак црногрске нације. Тако то иде, од великих Срба до великих Црногораца, који немају везе са српством, ни са памећу. Али се то показало као исплатива инвестиција. Новака ми, Килибарде! :lol:

Griješiš, u početku bijahu Crnogorci, poslije bejahu Srbi, pa ponovi Crnogorci, što misliš zašto?

Црногорско наслеђе је моје, а ја сам Србин. Можеш ли ми га одузети?!

Mali smo mi, imate vi veči problem sa Etrurcima i svim Slovenima i pola Evrope, nego sa Crnogorcima. Inače je to stari manir, ovo je moje i što sad? Al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetioja.

Замисли, Петровићи-Његоши нису владари Србије. Е, хвала ти што нас просветли за ову велику мудрост и истину. Жив био!

Vidiš, znam ja da vama nešto prećutkuju, imaćeš još mnogo toga otkriti.

А, богуми, виђи ти то с Амфилохијем, он ти је земљак, Црногорац и црногрски митрополит, није Србијанац. Немамо ти ми ништа с тиме.
Ево, "упокојио" је и Владу Србије, можда су сад ови ваши на реду. :pop:

A, Bogom mi, Amfi je vaš, nemože to, sad je naš, a kad nešto z++++e on je vaše +++++. On je Srbin kako i sam priča, imate vi sve sa time, a vidiš kad se sa đavolom tikve sade o glavu se razbijaju.

Ada nijesam ja to rekao, ja zapravo tako ne mislim, odakle ti ta ideja? Običaj proglašavanja najstarijim ansvijet i prisvajanja svih i svakog nije naš. :)

Ко ће га знати шта ти мислиш и не мислиш, кад једном пишеш једно, а други пут нешто супротно од тога:
FORMICA: Ali ja sam zapravo vrlo siguran u svom identitetu koji se ne stvara već koji postoji od prastarih vremena.

Ipak jesmo, za svjetske institucije postoji srpskohrvatski. Svako se o svom jadu zabavio.
Ne nijesam na muci znam sa kime neću.

Јесте, назвали сте пре коју годину, што значи да се није одувек тако називало.

Постоје српски, хрватски и бошњачки, са заједничким кодом: cbs, shb, hbs (како где) који чине макројезик и засебним кодовима, као појединачни језици. Код sh за српско-хрватски се више не користи.

http://www-01.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=hbs

Documentation for ISO 639 identifier: hbs

Identifier: hbs (srpski, hrvatski, bosanski)
Name: Serbo-Croatian
Status: Active
Code set: 639-3
Equivalent: 639-1: sh (deprecated)
Scope: Macrolanguage
Type: Living
The individual languages within this macrolanguage are:

Bosnian [bos]
Croatian [hrv]
Serbian [srp]

Поједини језици су ова три.

"Црногорски" се помиње само као алтернативно име српског и има код за српски језик (srp).

Language: Serbian
ISO 639-3srp
Alternate names: Montenegrin

Pričam o Srbima iz Srbije. Da bi Srbi u Crnoj Gori bili autohtoni trebali bi imti nekakve veze sa istorijom, tradicijom, kulturom, jezikom u Crnoj Gori. Oni nemaju nikakvih gorepomenutih veza, pa nijesu autohtoni. Oni su instalirani kao nacija u smislu ostvarenja političkog državotvornog projekta Velike Srbije.

Причао си о Србима из Црне Горе.

Griješiš, u početku bijahu Crnogorci, poslije bejahu Srbi, pa ponovi Crnogorci, što misliš zašto?

Не мислим ја то, него ти.

Mali smo mi, imate vi veči problem sa Etrurcima i svim Slovenima i pola Evrope, nego sa Crnogorcima. Inače je to stari manir, ovo je moje i što sad? Al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetioja.

Јесте, стари манир, а и нови. Једног од највећих Срба, Његоша рецимо, прогласити ретроактивно, припадником неке нове нације.

Ђе је зрно клицу заметнуло,
онде нека и плодом почине.

Vidiš, znam ja da vama nešto prećutkuju, imaćeš još mnogo toga otkriti.

Јес' вала, од тебе само нека "открића".

A, Bogom mi, Amfi je vaš, nemože to, sad je naš, a kad nešto z++++e on je vaše +++++. On je Srbin kako i sam priča, imate vi sve sa time, a vidiš kad se sa đavolom tikve sade o glavu se razbijaju.

Богоме, црногорски је владика. Србин јесте, но није Србијанац, већ Црногорац. Рекох ти, види то с њим.

U jezikoslovlju nije točno definirano što je jezik, a što narječje ili dijalekt. Svakako i štokavskim i kajkavskim i čakavskim govorima oduvijek se služe samo Hrvati i sve to oduvijek se zove hrvatskim jezikom. Pojam "srpski jezik" izmislio je Vuk Karadžić u 19. stoljeću, kao i Srbe zapadno od Drine. Tzv. Srbi zapadno od Drine nikad se u povijesti nisu tako nazivali. To su Hrvati pravoslavni kršćani. Nema nijednog spomena pojma "srpski jezik" prije 19. st., a i prvu slovnicu i prvi rječnik i prvi pravopis tom "jeziku" napisao je Vuk Karadžić. Da njega nije bilo, nitko nikad ne bi čuo ni za kakav "srpski jezik". Bošnjak/Bošnjanin/Bosanac samo je regionalna odrednica, naziv za stanovnika hrvatske zemlje Bosne. Zapadno od Drine žive Hrvati katolici, Hrvati pravoslavni kršćani, Hrvati muslimani, Hrvati ateisti i ostali Hrvati.
koliko mnogo grešaka i besmislica u nekoliko rečenica.....

Ко ће га знати шта ти мислиш и не мислиш, кад једном пишеш једно, а други пут нешто супротно од тога:
FORMICA: Ali ja sam zapravo vrlo siguran u svom identitetu koji se ne stvara već koji postoji od prastarih vremena.

Pa naravno, nije mi jasno što nije jasno. Crnogorski nacionalni identitet je prastarih korijena čak iz XVIII vijeka (priznaćeš da je to za Balkan osviješćen krajem XIX i početkom XX vijeka daleka antika), a etnički identitet iz XIV vijeka, i sve to oslanjajući se na IX vijek. Sve u neprekidnom kontinuitetu i razvoju.

Јесте, назвали сте пре коју годину, што значи да се није одувек тако називало.

Постоје српски, хрватски и бошњачки, са заједничким кодом: cbs, shb, hbs (како где) који чине макројезик и засебним кодовима, као појединачни језици. Код sh за српско-хрватски се више не користи.

http://www-01.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=hbs

Documentation for ISO 639 identifier: hbs

Identifier: hbs (srpski, hrvatski, bosanski)
Name: Serbo-Croatian
Status: Active
Code set: 639-3
Equivalent: 639-1: sh (deprecated)
Scope: Macrolanguage
Type: Living
The individual languages within this macrolanguage are:

Bosnian [bos]
Croatian [hrv]
Serbian [srp]

Поједини језици су ова три.

"Црногорски" се помиње само као алтернативно име српског и има код за српски језик (srp).

Language: Serbian
ISO 639-3srp
Alternate names: Montenegrin

Ne budimo nestrpljivi ISO je ozbiljna stvar koju rade ozbiljni ljudi. ISO nije napisao Bog kad je Mojsiju davao kamene ploče.

Причао си о Србима из Црне Горе.

Ne pričao sam o Srbima u opštem smislu a prvijenstveno o Srbima iz Srbije. Naravno da imam puno drugova u Crnoj Gori koji su najčistiji Srbi i o njima nemam ništo grdno reći. Neki zaista počinju shvatati o čemu se radi.

Не мислим ја то, него ти.

Ja znam.

Јесте, стари манир, а и нови. Једног од највећих Срба, Његоша рецимо, прогласити ретроактивно, припадником неке нове нације.

Ђе је зрно клицу заметнуло,
онде нека и плодом почине.

Petar II je o sebi rekao sve i to valja poštovati, naročito od kad vam je postao svetac.

Јес' вала, од тебе само нека "открића".

Nemam ja veze sa tim, ništo ja nijesam otkrio, htio sam reći da te očekuje radosno doba sa mnoštvom otkrića koja ćeš sam učiniti.

Богоме, црногорски је владика. Србин јесте, но није Србијанац, већ Црногорац. Рекох ти, види то с њим.

Nije crnogorski nego SPC, Srbin, i ne ctnogorac, čak ni kao geografska odrednica, sve je to za njega Srbija. Vaš proizvod i vaša svojina. Ne neću ja sa njiim ništo gledati. Dobro si rekao đe je zrno klicom zametnulo, onđe neka i plodom počiva, pa ko šđaolom tikve sadi nek se o njegovu glavu obijaju.

Poslednja izmena:
Pa naravno, nije mi jasno što nije jasno. Crnogorski nacionalni identitet je prastarih korijena čak iz vijeka (priznaćeš da je to za Balkan osviješćen krajem XIX i početkom XX vijeka daleka antika), a etnički identitet iz XIV vijeka, i sve to oslanjajući se na IX vijek. Sve u neprekidnom kontinuitetu i razvoju.

XVIII век је нешто прастаро? Ево, признајем, Црногорци имају прастари српски идентитет.

Ne budimo nestrpljivi je ozbiljna stvar koju rade ozbiljni ljudi. ISO nije napisao Bog kad je Mojsiju davao kamene ploče.

Добро, барем си признао да вам не признадоше језик.

Ne pričao sam o Srbima u opštem smislu a prvijenstveno o Srbima iz Srbije. Naravno da imam puno drugova u Crnoj Gori koji su najčistiji Srbi i o njima nemam ništo grdno reći. Neki zaista počinju shvatati o čemu se radi.

Формица: Srbi u Crnoj Gori nit su autentičan niti autohton narod a ponajmanje državotvorni narod.
Уз то си их назвао "изманипулисаним Црногорцима".

Petar II je o sebi rekao sve i to valja poštovati, naročito od kad vam je postao svetac.

Тако је.

„Име ми је Верољуб
Презиме ми Родољуб
Српски пишем и зборим
Савком громко говорим
Народност ми србинска
Ум и душа славијанска“

Петар II Петровић Његош

Nemam ja veze sa tim, ništo ja nijesam otkrio, htio sam reći da te očekuje radosno doba sa mnoštvom otkrića koja ćeš sam učiniti.

Човек у животу може да открије и сазна доста. Али за разлику од тебе, не бавим се "истрагом предака".

Nije crnogorski nego SPC, Srbin, i ne ctnogorac, čak ni kao geografska odrednica, sve je to za njega Srbija. Vaš proizvod i vaša svojina. Ne neću ja sa njiim ništo gledati. Dobro si rekao đe je zrno klicom zametnulo, onđe neka i plodom počiva, pa ko s đavolom tikve sadi nek se o njegovu glavu obijaju.

Владика црногорско-приморски, те као такав признат од православних Цркава.

Нисам још чуо да је Црна Гора за Амфилохија Србија, али пошто ти јеси, замолио бих те да наведеш извор.

XVIII век је нешто прастаро? Ево, признајем, Црногорци имају прастари српски идентитет.

U XVIII vijeku je malo ko imao ikakvog identiteta, tu se naravno ubrajaju i bratski narodi pod milenijumskom tuđinskom vlašću. U njih ne spadaju Crnogorci koji su imali jasnu svijest o sebi kao posebnom etničkom i političkom identitetu, u odnosu na onesviješćeno mnoštvo, koje nije imalo pojma đe i kome pripadaju. Ne pričam o pojedincima već o stanovništvu. Pojedinci su ona elita koju pominjem, a koji mogu biti različitih poslova i planova. Ti pojedinci i ostalo mnoštvo najčešće nemaju ničega zajedničkog.

Добро, барем си признао да вам не признадоше језик.

Svakako. I naravno ne brine me što je neki ISO neđe nešto tamo napisao ili nenapisao. Standardi su promjenljivi i stalno se nadopunjuju, kako se širi ljudsko znanje.

Формица: Srbi u Crnoj Gori nit su autentičan niti autohton narod a ponajmanje državotvorni narod.
Уз то си их назвао "изманипулисаним Црногорцима".

Pa što je problem? Etnički Crnogorci su izmanipulisani i postali politički Srbi.

Тако је.

„Име ми је Верољуб
Презиме ми Родољуб
Српски пишем и зборим
Савком громко говорим
Народност ми србинска
Ум и душа славијанска“

Петар II Петровић Његош

Odakle je ovo mudrotvorje? Nešto ga se ne sjećam ni iz Šćepama Malog, ni iz Luče mikrokozme ni iz Gorskog vijenca. Niti riječnik, niti raspored riječi ovog priglupog propagandnog slogana ne odgovaraju misaonoj matrici Petra II. Mnogi propagatori su koristili njegovo ime, danas bi rekli brend, kako bi svoje budalaštine proturali. Zamisli „Veroljub“ :D :D

Човек у животу може да открије и сазна доста. Али за разлику од тебе, не бавим се "истрагом предака".

Ne istragujem ja nikog, ali su neki bratski vrlo uporni u istragama Crnogoraca.

Владика црногорско-приморски, те као такав признат од православних Цркава.

Нисам још чуо да је Црна Гора за Амфилохија Србија, али пошто ти јеси, замолио бих те да наведеш извор.

Zar on nije mitropolit SPC?!?!?! Zar SPC nije jedina priznata crkva na prostorima biše nam SFRJ?!?!?! Zar njezina drevnost ne doseže do davne 1921 kupovinom tomosa od vaseljenskog patrijarha?!?!?!

Njegovo preosveštenstvo ne propusti ni jednu jedinu priliku a da ne prokune Crnu Goru i Crnogorce, kako to tumčiti, pitanje je sad?

Poslednja izmena:
U XVIII vijeku je malo ko imao ikakvog identiteta, tu se naravno ubrajaju i bratski narodi pod milenijumskom tuđinskom vlašću. U njih ne spadaju Crnogorci koji su imali jasnu svijest o sebi kao posebnom etničkom i političkom identitetu, u odnosu na onesviješćeno mnoštvo, koje nije imalo pojma đe i kome pripadaju. Ne pričam o pojedincima već o stanovništvu. Pojedinci su ona elita koju pominjem, a koji mogu biti različitih poslova i planova. Ti pojedinci i ostalo mnoštvo najčešće nemaju ničega zajedničkog.

PJESMA CRNOGORCEM IZPIEVANA I VOJVODI FILIPU OD VUKASSOVICH

Klice vila s visoke planine,
Odlikuju brda i doline,
Razbudjuje Srbe iz nenada
Po svoj Zeti ca do Skadra.

Pred njima je vitez od starine,
Vukasović od licke krajine,
Ostali su roda viteskoga,
Pravi Srbi, pravo slave Boga.

Nije l' Srbljin Kraljeviću Marko,
Od kog srbski znade pjevat svatko?

Isti Jurje Kastriotić bise
Srbljin kano otac Kacic pise.

Dvi hiljade jur imade letah,
Odkad Srbljin slavom puni svieta.

Indi tko je od roda srbskoga,
Nek izvadi brieka maca svoga.

Srbkinjice vicu tvoje:
Zdrav, Filipe Vukasovic!
Svilen tebi barjak kroje
Slavna roda siv sokolic!

Pak u kupu zakliknuše:
Zivi, zivi, rimski care!

Slobode nam vrati nase,
Bud' nam vjecni gospodare!

Pjesma izpjevana od katolickog popa, ucesnika u bojevima koje su vodili zajedno Licani i Crnogorci... Nije valjda da je ovijem i ovaj katolicki pop htio "posrbiti" Crnogorce?
A tu se varas za 18. vijek.. Identitet je oduvijek postojao, iako ne kao politicka nacija... Jezik, duh narodni, kultura i tradicija narodna, zajednicka vjera... sve je to davalo jedan i to jak identitet.

Moji su dosli u 18. vijeku iz Crne Gore (pamti se i mjesto porijekla cak - a moja kasnija istrazivanja o porijeklu potvrdjuju tacnost porodicnog predanja o mjestu i vremenu doseljavanja), cak sa materine strane sam porijeklom Crnogorac sa obe strane, i to su stari uvijek pricali, narocito djed, ali nikad nijesam cuo od nji da su ista drugo do Srbi.

Ja nijesam od oni koji bi da namecu nekome na silu ko je i sta je i kako da se osjeca. Ali ipak, kako rece Slavan, nemojmo se baviti "istragom predaka". Da se danaas mnogi u Crnoj Gori ne osjecaju nacionalno Srbima nego Crnogorcima, to je stvarnost, ali to je sve novijega datuma gledano istorijski... Svakako da je uvijek postojala posebnost, i to nije slucaj samo za Crnogorce. Isto se more reci i za Krajisnike, i za Bosance, Ercegovce itd.

Poslednja izmena:

Back