AUTOMOBILI U RAZMERI

Sinoć opet u Merkator i .....
PEUGEOT 205 GTI 1990 (SOLIDO 1:18)
Danas će mi neku poznanici probati organizirati posjet skladištu jer Solido i Revell imaju par modela koji me interesuju pa da do njih probam doći prije drugih.
Inaće kod nas rade sve kartice(debitne,revolving...) tako da nije problem ,bar meni,platiti u tom trenutku sve što te interesuje. Ali, kada dođe kraj mjeseca........

Vrlo rado ali moram prvo naći nekoga tko mi može to odraditi i objasniti kako se radi.
Ja sam ipak malo stariji i ove stvari sa računarima mi idu malo teže.
Maloprije sam dobio (od poslovnih partnera) jedan traktor
Razmjera 1:32 , model CASSANI 40 CV , god.1926-1927
U opisu stoji: prvi traktor sa dizel motorom,2 cilindra -horizontalna sa dva takta,zapremina 12.723 ccm,brzine :tri naprijed-jedna nazad,max.brzina 15 km/h.

Jeli ima iko od vas 2005 koncept Mustang u coupe i convertible verzijama u 1:18?

Ja se secam kad su tek izasli u prodaju, mogli su se kupiti za jako male pare. I ja budala nisam hteo kupiti. Od tada kompanija koja ih proizvodi vise ne postoji i cene su bas skocile, nemozes ih naci ispod $35+shipping na eBay.

50a5_12.JPG

8f4a_12.JPG

Želja je velika ali......
Ono što mene zanima je stariji modeli automobila ,koji su se vrtili po našim cestama.
Pokušavam da dođem do modela automobila koji su se vozali u mojoj bližoj porodici ( a bilo ih je zaista dosta). Moj drugi pravac interesovanja su 4x4 vozila jer zadnjih 5 godina vozam takva vozila ,pa sam učestvovao i u takmičenjima.
Pored ovoga ,znajuči da kod nas baš nemaš izbor kao negdje vani onda sam prinuđen da kupujem i nešta drugo ,samo da bi utažio glad za modelima.

Moj cilj je da zavrsim kolekciju pickupa. Ima ih mozda 50-ak, a ja imam oko pola.
Onda sledi Ford Mustang pa Chevrolet Camaro pa Pontiac Firebird pa Chevrolet Corvette.

A da bi popunio kolekciju trebace mi mnogo vremena, prostora i naravno $$$.

Kod mene prostor nije upitan jer svoje modele držim u firmi koja je privatna (porodična) i imam bar 200-300 kvadrata kancelarije koje mogu iskoristiti kako ja to želim. Ipak je veći problem sa finansijama.Ja mogu odvojiti 100-ak € mjesečno na nabavku modela da to ne osjetim, a sve preko toga je odricanje.
Ti mi možeš pomaći sa informacijom.Za par dana neki moji idu u USA;Philadelphia.Trebaju mi kupiti slijedeći model: 1931 FORD Model A Deluxe Roadster,proizvođać je MOTOR CITY CLASSIC.
Treba mi informacija gdje to da kupe.

U stvari najvise skupljam 1:24, samo nema interesantnih i kvalitetnih modela da se nadje (ne uzimam sve, nego samo ono sto mi se svidja), burago je recimo imao najbolji kvalitet, ali ih vise skoro i nema na trzistu. A ovih nekoliko komada u 1:18 sam uzeo zato sto nisam mogao naci nista interesantno u 1:24. Kao sto rekoh ranije, voleo bih da imam sve Mustange u 1:18. I Lamborghinije.

U doba kada sam ja počeo kupovati prve modele (prije 17-18 godina) jedino što si mogao kod nas kupiti je bio Burago.Od tada ih imam 15-ak u omjeru 1:24 ali sa njima nisam nikada bio oduševljen kao sa modelima u omjeru 1:18 .

NEDO:
Ti mi možeš pomaći sa informacijom.Za par dana neki moji idu u USA;Philadelphia.Trebaju mi kupiti slijedeći model: 1931 FORD Model A Deluxe Roadster,proizvođać je MOTOR CITY CLASSIC.
Treba mi informacija gdje to da kupe.

Svaki grad ima odredjenu prodavnicu za modele, obicno se zove News & Hobby.

Ja bi preporucio eBay. Ima veci izbor, a izadje te i jeftinije.

# Garwor.
Pa to i radim.
Vjerovatno ću se u narednom periodu rješavati ovih manjih modela. Imam par prijatelja koji bi ih rado uzeli a meni dali svoje 1:18 jer svima problem prestavlja prostor za držanje .
Naravno ,moja kolekcija je još mala (68 kom. u 1:118 ) pa za sada nema naznaka o nedostatku prostora. Za koju godinu..........

Back